Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Audio compressor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 20:40:02    Naslov sporočila: Audio compressor Odgovori s citatom

http://graffiti.virgin.net/ljmayes.mal/comp/comp.htm

Tole vezje mi meša štrene že nekaj časa. Njegovo delovanje si predstavljam nekako tako:
R1, R2, R3 in 2n3819 delujejo kot povratna vezava za IC1. Ta glede na povratno vezavo zmanjšuje oziroma povečuje gain( poskrbi, da je izhodna napetost IC1 konstantna?). IC2 ojači in invertira izhodni signal za reguliranje povratne vezave preko IC3 in IC4.
Upam da je to tako, kot sem rekel:
-Če je torej stikalo nastavljeno na levo stran(na potenciometer, je to navaden predojačevalnik?

-Če pa je stikalo nastavljeno na desno stran, pa se prek povratne vezave odpira 2N3819, tako da, ko napetost preseže 0,7V(so zato diode???), se napetost na 2N3819 poveča, ta se odpre in zmanjša ojačenje.


Če temu ni tako, bi bil zelo hvaležen če mi kdo to reč obrazloži. Gre se namreč za tako stvar:
Vhodni signal nekega ojačevalnika je maksimalno 0,8 - 1V. Izhodni signal kitarskega ojačevalnika prav tako. S tem lahko izkoristim ojačevalnik do konca. Problem pa je nastal, ko sem hotel z mikserjem dodati še LINE IN in mikrofonski predojačevalec(prav tako max.0,8V na izhodu). Če gledam najslabši možni primer, da je na vseh treh vhodih oz. izhodih 0,8V. Z mikserjem se ta signal sešteje, torej na koncu vse skupaj 3x0,8V=2,4V, kar pa je preveč za vhod ojačevalnika. Uporovni delilnik ne pride v poštev, saj ko bi imel priklopljen samo en vhod(npr.: samo kitare), ojačevalnika enostavno ne bi mogel izkoristi do konca. Se pravi, potrebujem vezje, ki zmanjšuje ojačenje glede na izhodni oz. vhodni signal, da bo na izhodu maksimalno 0,8 - 1V. Kakšna ideja?

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 22:58:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delovanje kompresorja si prav razlagaš, le da zanemarjaš njegov šum, ki se počasi dvigne ob odsotnosti signala (ko ojačanje zraste). Koliko bi te ta šum v resnici motil je sicer tretja tema, a poigraj se k kakšnim radiokasetofonom (če ga v času zgoščenk, tlačenk in natlačenk še kje najdeš) oz. probaj malce na kaseto snemat z vgrajenim mikrofonom. Efekt je namreč tu nekje.

Nekako pa dvomim, da si prav predstavljaš delovanje mikserja, saj bi po tvoje ob uporabi 12 vhodov imel na izhodu lahko po tvoje že 10V, kar pa ni in ne more bit.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 23:23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha. Je še kakšna varianta, kako "zreducirati" signal z manj šuma?
-Tista, druga varianta torej drži(ko je stikalo desno, signal začne reducirati šele pri 0.7V oziroma pač pri neki napetosti???, prej pa signala ne ojači niti ga ne oslabi?)

Za mikser pa ne vem, tako smo se učili na vegovi ul. 4 (3 letnik:)), malo sem si pa pomagal tudi s to stranjo:

http://www.all-electric.com/schematic/simp_mix.htm

kjer piše:

Citiram:
The job of an Audio mixer is to combine various audio signals into a single audio signal. It is better known in electronic terms as a summing circuit. That is to say that the output is the sum of all of the inputs.


Seveda bi bil seštevek vseh treh vhodnih signalo nekako okoli 2,4V samo takrat, ko bi bili vsi signali v fazi oz. bi bili v neki točki vsi signali na špici(se pravi +0,8V.) Tako si to jaz predstavljam.

Ima morda kdo kje kako vezje, ki to opravlja bolje kot to, z manj šuma...
Kako pa je to potem narejeno v mešalkah, tam tudi ne more biti samo seštevek signalov, saj lahko z enim signalom dosežeš 0dB, hkrati pa z vsemi signali ne presežeš 0dB, ohrani se le razmerje nastavitev potenciometrov.

lp!

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 233
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:06:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kompresor v analognih mixerjih deluje ponavadi tako, da do določene jakosti signala ne vpliva na signal oz. ima ojačenje 1. Nad določenim nastavljenim pragom signala pa začne komprimirat špice (peaks), torej na skupni šum ne bi smel vplivat (peak kompresor=limiter). To prepreči overdrive (clip) ali vhodnega dela ali izhodnega dela power ampa. Background noise pa se eliminira s soft "noise gate" reduktorjem ...

Idea To je uporabno za band, posebno če gredo analogni instrumenti direkt v mixer. Npr.tkzv. slap-ing bass da ven špico ob udaru na struno cca.20dB večjo od normalnega signala in kaj hitro se zgodi, da se čuje neprijetno pokanje med glasbo. Pravtako je enako z bass bobnom. Vpliva pa to malce na barvo zvoka v takih primerih, vendar prepreči kurjenje visokotoncev v pasivnih večsistemskih zvočnikih. Teh problemov pri studijsko posneti glasbi ni, saj je zvok na traku, CD-ju, radiu etc. že obdelan in ponavadi to digitalno ... digitalne mešalke imajo pa to malce drugače rešeno ...

OA81 germanijevih točkastih VF demodulatorskih diod v steklenem ohišju, pa danes ne verjamem, da boš še dobil, razen mogoče podobne v kakem AM starem tranzist.radio sprejemniku, bi bilo treba kakšne podobne za enak namen nabavit ... Te niti v zaporni smeri niso čisto nepropustne! Začnejo prevajati že pod 1mV na njih in ful prevajajo (na njih enih cca. 100mV max) že kmalu ... Jah, shema je iz davnih časov Wink ..

Jaz sem za en poseben namen rešil nekako tako kot na sl.A3 tle : http://users.volja.net/jerman55/Addit.jpg s kombinacijo raznih diod in velikosti upora (trotl ziher) ... začne rezat/komprimirat špice nad 0,5V peak in zbije šum pod 1mV za 10dB ... na signal pa slušno ne vpliva med par mV in par sto mV ...

_________________
Razz ˝ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ˝ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 23:23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razumem, da je kompresor uporaben pri bendu, še posebej za bas kitaro. Jaz pa imam problem, kjer bi lahko bil izhodni signal mixerja v najslabšem primeru kar 3krat večji(namesto 0,8V kar 2,4v.)
Je za to še primeren kompresor?

Malo sem še googlal in našel tole:
http://www.geocities.com/radio107mhz/

Nekje na začetku je predstavljen audi level control device(compressor). Poskusil sem ga narediti v multisimu, ampak v knjižnici ni LDR upora, zato sem uporabil kar opticoupler in upor.

Mogoče še enkrat: Nočem porezati signala(špic, kot je napisal spajki), ampak ga hočem zmanjšati v primeru da pride nad 0,8V. Če gledamo najslabši primer, mora zmanjšati signal za kar(2,8 - 0,8V=)2V.
Točno tako:
Citiram:
Kompresor v analognih mixerjih deluje ponavadi tako, da do določene jakosti signala ne vpliva na signal oz. ima ojačenje 1. Nad določenim nastavljenim pragom signala pa začne komprimirat...
...signal nazaj na 0,8V Very Happy

Špice bi porazal čisto na koncu, prav pred vhodom ojačevalca.

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 19:29:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, to vezje, ki sem ga zgoraj pripel sem naredil na protobordu. Ne vem zakaj, a izhod je noro popačen. Zakaj pri kompresiji sploh nastane popačenje. A ni tako, da z upori nastavljamo samo ojačenje, torej to ne bi smelo vplivati na signal in njegovo obliko...

Še vedno iščem vezje, ki bi zreduciralo signal, v primeru da pride nad neko določeno napetost. Vsakršne pomoči bi bil zelo vesel. Hvala!

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1988
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 20:15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa uporaba optosklopa z uporom, ne vem sicer, kako se imenuje, ampak obstajajo nekakšni optocouplerji z uporom na izhodu, torej svetlobno spremenljivi upor namesto fototranzistorja. S takim optosklopom bi preprosto limitiral signal, zadeva je galvansko ločena, signal pa bi potlačil z uporom in ne s tranzistorji.
Če imaš zvok popačen, si lahko kaj narobe sestavil ali pa je napaka v sami shemi.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 22:00:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm. A ni to to? Led dioda in svetlobno spremenljiv upor? Ker sem ponesreči prav to našel doma, sem ga naredil, kot kaže slika 2, samo da vmes nisem dal silikona.
Poskusil bom še enkrat sestaviti vezje na protoboardu in potem poročal.

Optoskopler... Nevem če si prav predstavljam, zato sem narisal in pripel(1 slika).
3 sliko sem dodal samo za tiste, ki se jim ne da brskati po tisti dooolgi strani.Smile



Compressor.gif
 Opis:
Shema compressorja

Download
 Ime datoteke:  Compressor.gif
 Velikost datoteke:  3.91 KB
 Downloaded:  1043 krat


LDR.gif
 Opis:
"Optocoupler"

Download
 Ime datoteke:  LDR.gif
 Velikost datoteke:  5.12 KB
 Downloaded:  1022 krat


Compressor2.gif
 Opis:
kompresorska ideja.:)

Download
 Ime datoteke:  Compressor2.gif
 Velikost datoteke:  2.59 KB
 Downloaded:  1016 krat


_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1988
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 07:30:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno to, vezave pa so omejene le z domišlijo Wink
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 20:08:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem obljubil, poročam.
Na šoli sem čisto ponesreči odkril super profesorja, ki se mi je malo posvetil.
Ostal sem pri kompresorju s fotouporom. Problem je bilo popačenje, ki se je pojavilo pri vseh frekvencah, še posebej pa pri nizkih. Profesorjev odgovor na to je bil tak:
Polnovaljen usmernik, upor in led dioda sta enostavno preveliko breme za operacijski ojač. Zato sem na izhod vezal polnovalni usmernik z operacijskim ojačevalnikom, na izhod pa sem vezal ledico, ki gre potem na LDR upor. Ojačenje usmernika mora biti 1, da povratna vezava deluje takrat kot je treba in ne prej.
Izhod kompresorja je torej na izhodu prvega operacijskega ojač., tam kjer je vezan nazaj tudi LDR.

Dal pa je profesor še eno super idejo.
Namesto ldr upora, ledice in...

v povratno vezavo namesto LDR pridejo diode.
Lp



Compressor3.gif
 Opis:
diode compressor

Download
 Ime datoteke:  Compressor3.gif
 Velikost datoteke:  3.3 KB
 Downloaded:  1007 krat


_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kitkat



Pridružen/-a: Pon Jan 2009 13:06
Prispevkov: 11
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 08:22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole slednje vezje ne verjamem da bo delovalo tako, kot si predstavljaš. Pri kompresorju gre za regulacijo ojačanja glede na nek povprečen nivo signala (zato diode in vezje okrog njih), pri tem vezju pa porežeš vse v trenutku. V bistvu je shema zelo podobna kakšnemu distortion, overdrive ipd (le še upor iz - vhoda na zemljo manjka).
Nekateri starejši kompresorji za kitaro so uporabljali Nortonov operacijski ojačevalnik, Boss-ov CS-3 pa uporablja kar čip za kontrolo glasnosti. Nekaj časa sem si kompresor skušal narediti tudi sam, dokler nisem ugotovil, da ga na Bolhi dobim že za 40 € ...

_________________
Kar se zgodi, se zgodi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 10:03:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kitkat.
Jaz si delovanje tega vezja predstavljam takole: ko pride napetost na izhodu večja od 0,6,7 V(napetost diode) dioda začne prevajati. Ko dioda prevaja skozi upor teče nek tok. Ker skozi upor teče tok, je skupna upornost upora brez diode in upora pri tej diodi manjša, zato ojačenje pade. Res pa je, da pade na neko vrednost, in se ojačenje ne spreminja dokler ni napetost spet tako visoka, da prevajata že dve diodi in preko upora spet zmanjšajo ojačenje.

Upor iz - OJ na maso sem ponesreči pozabil narisati.

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kitkat



Pridružen/-a: Pon Jan 2009 13:06
Prispevkov: 11
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 06:52:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojem mnenju si prav predstavljaš in tudi vezje deluje v tem smislu. Samo ne vem, če veš, kakšen rezultat ima to v praksi Very Happy - Pa tudi nisem prepričan, da vem, kaj od kompresorja pričakuješ in kje bi ga uporabil (Hi-Fi, kitara?) Če želiš avtomatsko regulacijo glasnosti (recimo za kitaro, mikrofon etc), potem si naredi kompresor, če pa želiš distortion, pa uporabi omenjeno shemo. Oziroma še bolje - pojdi na stran:
http://www.schematicheaven.com/effects.htm
kjer imaš na kupe shem, pa si oglej, kako to počnejo veliki Smile
Nekateri kompresorji uporabljajo tudi regulacijo s fotouporom, kot je že Reber omenil, drugi FET, tretji nortonov opamp.
Še najbolj pa te bo o uporabnosti vezja prepričalo, če ga sam preizkusiš.
LP

_________________
Kar se zgodi, se zgodi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1988
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 08:55:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadeva bi delovala primerno, če bi recimo uporabil fotoupor v kombinaciji z LED, da narediš nekakšen opto-sklop, krmiljenje tega sklopa pa mora biti rešeno tako, da dušenje signala ne bo trenutno, ampak se bo počasi odzivalo. Zakaj počasen odziv? preprosto zato, da dobiš neko vezje za vsaj približno avtomatsko regulacijo nivoja in ne popačevalnik. Zelo preprosta rešitev bi bila en konkreten RC člen pred LED v samem opto-sklopu, ali pa RC člen v krmilnem vezju opto-sklopa. RC člen bo povprečil signal, ki je potreben za krmiljenje omejevalnika signala.

Glej za vezje tipa "peak detector" in "average detector"

Na hitro na google tudi tole...
http://www.sounddes.com/pdf/52194DOC.pdf
Audio compressor bi lahko bil tudi nekakšen AGC (automatic gain control)

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 233
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 12:09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ schperplata : glede, da ti to rabiš za izhod bend mixerja, ki dajo ven nominal tipično + 4dB (1,23V eff.sin.=1,73V-peak) na 600 ohm, bi ti predlagal, da si še enkrat pogledaš ono mojo gori linkano shemo!!!

Izpustiš levi kondič in uporabiš za njim 560ohm upor ter za tem namesto dveh navadnih Si diod dve enako antiparalelno vezane 3mm LED npr.rumene in dalje izpustiš ostalo ...

Te LED-ice začnejo rahlo prevajat tik pod 1V in nato čedalje bolj ter začnejo svetit (brlet) nekje pri 1,4V ter polno svetijo pri enih 1,7V in 10mA ... da ne pregorijo skrbi oni upor, na katerem se kuri pol večji del toka in napetosti in tako tudi skrbi, da ne skuriš izhoda mixerja ! ...

Ker ti mixerji imajo na izhodu peak celo cca.+12dB od nominale brez fercanja, bi dobil lahko na izhodu mixerja tudi par V špic signala, medtem, ko za temi ledicami ne bi bilo nikoli več kot 1,8V peak (hard limiting). Pri signalu do 0dB (0,775 rms=1,1V-peak na 600ohm) ne bi bilo še nobenega opaznega vpliva, saj do takrat oni dve Led-ici še nimata bistvenega prevajanja, nato pa bi do maximuma začeli bolj in bolj prevajat, nato celo blinkat pri premočnem signalu bolj in bolj ter zapirat izhodni signal (soft kompresija signala) dokler ne bi začele pri enih 1,8V rezat vrhov signala. !!! Ta mehka kompresija bi delovala v razmerju 12dB od začetka komprimiranja do klippinga, kar je super in ne bi vplivala na signal do nominale Wink ; najbolj bi bilo opazno na "basih" - slučajni mikrofonski "pop" npr. ...

Ne vem kako sem se šele to zdej spomnil po 15 letih Evil or Very Mad ko več ne rabim tega (takrat sem uporabil upor + dve navadni 1N4007 diodi na vhodu ekvalajzerja za bend za mixerjem, pa je preveč "prijemalo" signal ) ... Človek se do smrti uči in padajo ideje ...

Tako ne rabiš nobene elektronike in je trotl ziher in dela ko bok ... probaj ! Idea Embarassed ..

_________________
Razz ˝ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ˝ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 22:50:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kitkat:
Ne, nočem distortiona, kaj točno hočem sem napisal v prvih parih postih. Verjetno bi se to vezje obnašalo kot distortion če bi imel veliko ojačenje, kjer bi signal šel krepko čez 0,7? V mojem primeru bi bilo ojačenje 1 oz posledično <1.


Reber: Prav tako sem rešil to zadevo - operacijski s povratno veavo z LDR in pa polnovalni usmernik z operacijskim oj. Zakaj polnovalniz OJ? Pri prvem vezju, kjer je bil iz diod sestavljen greatzov mostič, ledica in upor, se je napetost sesedla oz. je nastalo veliko popačenje pri nizkih frekvencah - OJ enostavno ni zmogel takega bremena. Ko pa sem ledico vezal preko polnovalnega usmerjevalnika z OJ pa je popačenje zelo majhno, ga skoraj ni. Vzporedno z ledico sem vezal še manjši elektrolit, ki poskrbi, da ledica ne blinka(spusti prvo špico, drugo pa že kompresira.)
RC člen - mislim, da bi to bolj prišlo prav v takih vezjih, kjer je potreben konstanten amplitudni signal na izhodu, npr.: transmitterji in take zadevščine, jaz pa tega nočem. Ne vem, če imam prav, se pa mi zdi logično.Smile


Kar se pa tiče Spajky-jeve ideje. Bom sestavil na protoboardu, zdei se kar preveč lahko, da bi bilo res:)

hvala!

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kitkat



Pridružen/-a: Pon Jan 2009 13:06
Prispevkov: 11
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2009 08:07:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če v povratno zanko operacijca vključiš diode, postane vezje nelinearno, kar pomeni popačenje (neposredno vplivaš na obliko signala). Tudi če gre signal samo do 0,7V (konec koncev je to tudi namen teh diod). Če pa hočeš regulacijo ojačanja, ne da bi bil osnovni signal popačen, uporabiš pač enoto s spremenljivim ojačanjem in merjenje povprečnega nivoja signala in oboje povežeš.
_________________
Kar se zgodi, se zgodi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group