Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zakasnitev izklopa lučke v avtomobilu

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 21:28:05    Naslov sporočila: Zakasnitev izklopa lučke v avtomobilu Odgovori s citatom

mene pa zanima kako bi lahko v avto zvezal tako vezje da bi mi lučka v avtuše en čas gorela ko bi zapru vrata če pa bi dal kontakt bi selučka ugasnila pa še če bi se dalo da bi se ugasnila počasi (postopoma)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 14:36
Prispevkov: 55
Kraj: Moravče

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 10, 2008 21:48:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.reber.si/avtoelektrika/zakasnitev_osvetlitve/index.htm
Enostavno in mahjno vezje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 10:21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja sam na tej strani manka lih tista shema vezja ki bi meni prav prišla
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 10:29:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, ravno ta shema, ki je objavljena, deluje po tvoji želji postopnega ugašanja, hkrati pa je shema najbolj enostavna za sestavit in za priklopit v avto.
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 10:46:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sam kam pa priklopim kontaktni kabel da bi se mi ob kontaktu takoj ugasnla?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 13:21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, to funkcijo bi želel... to pa pri tem vezju ni predvideno, čeprav bi verjetno brez težav lahko dodal.
Tista druga vezja, ki trenutno še niso predstavljena, pa imajo možnost takojšnjega ugašanja, ko je kontakt, lučka pa ne ugaša počasi ampak na hitro.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 15:18:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a pa bi mi lahko kako to zrisal kako bi lahko dodal to funkcijo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 09:08:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a pol kdo ve kako bi dodal funkcijo takojsnjega izklopa ob kontaktu za obstojece vezje ki z zakasnitvijo pocasi ugasne zarnico ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MihaT.



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 8:14
Prispevkov: 118
Kraj: Bistrica pri Tržiču

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:02:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Negativni pol kondenzatorja preko upora povežeš na maso, ki se sklene ko daš kontakt.
Vem, da ni ravno konkreten odgovor, ker ne poznam vezja in napeljave v avtomobilu, ampak upam da si dojel bistvo Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 14:16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dodal bi NPN tranzistor s katerim bi vezal bazo Q2 na maso, na bazo dodanega NPN pa bi preko upora vezal ACC (kontakt), to bi moralo delat.
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 22, 2008 09:35:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ok hvala bom probal spajkat pa bom videl ce bo spilalo drgac pa se kej uprasam
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 09:23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kakšen pa naj bi bil ta tranzistor (sprašujem po moči)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 13:58:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sebastjankobal je napisal/a:
kakšen pa naj bi bil ta tranzistor (sprašujem po moči)


Velja povsem enako kot za O2 - vsak NPN tranzistor malih moči bo primeren, če le zdrži vsaj 20V, bolje sicer 30V, za vsak primer.

Tok skozi ta tranzistor bo zelo majhen in še to samo za čas, kar traja polnjenje C1.

p.s. Se opravičujem sem po pomoti editiral zgornji post.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mr.Nice



Pridružen/-a: Pon Dec 2007 11:09
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 23:59:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, če lahko dam namesto Q1 tudi navaden univerzalni PNP tranzistor, ki ima napetost nekje do 30 V in zdrži tok do 500mA, ker sem zamenjal žranico v avtu z 6-imi led diodami, skozi katere je pa tok zanemarljivo majhen, imam dve veji po tri zaporedno vezane diode, to je vse skupaj 45 mA toka.

Torej lahko dam npr BC 557?

p.s: pa pozabil sem povedati, vprašanje se nanaša na vezja na rebrovi strani


Hvala za odgovor pa lp

_________________
"Katerokoli barvo, le da je črna!"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2009 16:49:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tranzistor v TO220 ohišju je bil izbran iz enega samega razloga. Enostavnost montaže. Kovinska ploščica tranzistorja z luknjo za pritrditev na maso in na drugi strani ena sama žica, ki pelje do stikala na vratih.

Delalo bi tudi z drugimi tipi tranzistorjev, vendar IMHO odreči se enostavni montaži, ni smiselno in je na mestu vgradnja tranzistorja v TO220, T126 ali podobnem ohišju.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjankobal



Pridružen/-a: Pet Nov 2008 13:48
Prispevkov: 42
Kraj: okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2009 23:24:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

reber hvala zadeva dela tako kot si reku samo tranzistor sem dodal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bojch



Pridružen/-a: Tor Jul 2009 19:56
Prispevkov: 1
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2009 17:45:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj. Na Rebrovi strani majnka ravno tista shema, ki me zanima. Lučka gori še nekaj sekund potem pa ugasne. Bi se jo dalo kako dobiti?

LP Bojan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group