|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
Boris Paènik
Pridruen/-a: Pet Okt 2008 9:23 Prispevkov: 16 Kraj: Šenèur
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2015 13:51:34 Naslov sporoila: PWM in taho |
|
|
Že dalj èasa išèem naèrt za regulacijo obratov DC motorja z taho. Motorèek je za 24V-10A. V mislih imam regulacijo obratov z PWM, stabilnost pa bi kontroliral z tahogeneratorjem. Ali ima gdo kakšno idejo? Lahko bi bil tudi 4Q
ni pa pogoj. Vsem bom hvaleĹľen za dober nasvet! [/b] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Feb 10, 2015 19:53:33 Naslov sporoila: |
|
|
PWM regulacija DC motorja ni v bistvu niè posebnega, èe gre za navadno krmiljenje brez povratne vezave.
Najbolj pomembna razlika med krmiljenjem in regulacijo je prav povratna zanka, krmiljenje nima povratne informacije o dejanskem stanju krmiljene naprave ali dela stroja.
Tacho generator ali dinamo, je toèno to, je generator, njegova izhodna napetost je sorazmerna vrtljajem in to napetost uporabimo v povratni vezavi na regulator vrtljajev. Namesto tacho generatorja je lahko uporabljeno optièno tipanje luknjic ali zarez v kolešèku, lahko tipamo s hall senzorjem vgrajene magnetke , lahko imamo magnetni pickup za tipanje zobnikov ali pa preprost sinhronski motorèek s stalnim magnetkom, ki lahko deluje kot dinamo, na izhodu daje izmenièno napetost katere frekvenca je sorazmerna vrtljajem, tudi amplituda te napetosti je pri višjih vrtljajih ustrezno višja.
Ne glede na to, kako je narejeno tipanje vrtljajev, je signal iz senzorja treba prilagoditi PWM regulatorju, pogosto bo to kar analogni signal, enosmerna napetost, ki je sorazmerna vrtljajem.
PWM regulator ali bolje reèeno krmilnik sem že delal, s povratno vezavo pa še nisem uspel narediti prototipa, ker še sheme nisem do konca narisal, sem pa delal nekaj testov. Narisal sem si veè shem in jih potem tudi založil in ene od teh nikakor ne najdem, verjetno bo prej narisana na novo
Zanima me, ali mora biti PWM regulacija od 0 do 100 % ali gre za ožje obmoèje?
Dokaj preprosto je možno regulacijo narediti s TL494, ki je PWM krmilni èip, vendar ne gre do 100 %
Kaj naj bi pomenilo 4Q ? _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Boris Paènik
Pridruen/-a: Pet Okt 2008 9:23 Prispevkov: 16 Kraj: Šenèur
|
Objavljeno: Sre Feb 11, 2015 09:39:37 Naslov sporoila: PWM in taho |
|
|
Živijo!
Res je tako kod praviš. PWM ni niè posebnega- in tudi jaz sem si z TL494 pomagal, saj ima vse kar rabiš. Kar mi pa ne uspe je, da bi stabilnost obratov kontroliral z Shant uporom ali tahogeneratorjem. Izgleda, da sem se nekam zaletel z miselnostjo o tej regulaciji!? Vem, da obstaja ta možnost, ampak se ne morem spomniti naèina. To z 4Q , pa sem mislil štiriqvadrantno krmiljenje.niè drugega.
Hvala za odgovor L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|