Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Voltmeter - Reber electronic

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 16:46:46    Naslov sporočila: Voltmeter - Reber electronic Odgovori s citatom

Pozdrav!

Upam, da nisem zadnje čase preveč nadležen z odpiranjem novih tem Very Happy

Odločil sem se na novo narediti usmernik z LM338T, ko so se mi pri 5A toka odlotale diode, ki so nižale napetost, zaradi 35V kondenzatorjev, ki sem jih uporabil. Zdaj sem dal 63V kond. in se s tem izognil diodam in odvečnim izgubam.

Narejen imam tudi že voltmeter po načrtih http://reber.si/dvm/index.htm in deluje normalno, ko se napaja preko baterije, ko ga pa napajam z napajalcem, na katerem tudi merim napetost, pa se voltmetru čisto zmeša (številke se ne umirijo in še narobe kažejo - nastavljanje potenciometra ne pomaga.

Zanima me, če je kakšna rešitev za to? Voltmeter se napaja iz 5V regulatorja, ki ima 470uF kond. - najbrž dovolj za tako majhno breme - kakorkoli, poskusil sem še dodati 10000uF vzporedno, a je bilo stanje enako.

Hvala, LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1949
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 18, 2015 19:39:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žal ta voltmeter ne moreš napajat iz istega vira, oziroma ne more in ne sme imeti iste mase GND, če želiš da sploh deluje. Zagotoviti moraš galvansko ločeno napajanje voltmetra, potem pa negativni merilni vhod volmetra povežeš z GND usmernika. Najbolj enostavno je uporabiti svoj transformatorček za voltmeter ozoroma transformator za usmernik, ki ima dodatno malo navitje, ki bo ustrezalo za napajanje voltmetra. Dodatno navitje mora biti ločeno, da se obnaša enako kot ločeni transformatorček.

Žal je današnje čase ta voltmeter postal predrag, ker za manj denarja kot je za tega material, dobiš že narejenega ki celo omogoča napajanje iz istega vira, oziroma ima skupni GND. Seveda za samogradnjo in za veselje še vedno pride prav taka samogradnja, ker ni pretirano drag, točnost je pa kar dobra.

Še opozorilo, spomnim se tiste teme, ko si imel porevisoko napetost, niso bili problem le kondenzaorji 35V, pač pa tudi napetost samega LM338K, katerega maksimalna napetost je mislim da 36V, poglej data-sheet. No, maksimalna napetost je lahko višja, to je maksimalna napetost med vhodom in izhodom, vendar pri minimalni napetosti ali pri kratkemu stiku lahko to napetost vzameš kot maksimalno. Preberi si tisto temo še enkrat in dodaj še link.

Ne boj se odpirat novih tem, saj je forum namenjen debati in izmenjavi mnenj Wink

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2015 18:29:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor! Se mi je zdelo, da je kaj takega. Na ta način sem namreč skuril že multimeter (napajal sem ga iz računalniškega napajalnika in hotel pomerit frekvenco v vtičnici - 230V).

Ok, se pravi, da bo treba dodat še en trafo, ali pa če navijem še nekaj žice okoli obstoječega - to bi bilo lažje.

Hvala za nasvet!

Opazil sem, da se ta voltmeter včasih težko "odloči", če je napetost nekje vmes - začne hitro številka skakati iz ene na drugo, a to ni tako moteče, dokler vsaj pravilno kaže.

Glede odpiranja novih tem pa - ok - zaskrbelo me je, ker so na nekaterih forumih moderatorji zelo zaskrbljeni glede odpiranja novih tem, ker je potem "vsega preveč" - jim je bolje, če se čimveč dogaja v manj različnih temah, a po drugi strani pa potem nastane of topic Very Happy

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1949
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2015 19:11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Multimeter kot primer, je že v osnovi namenjen napajanju iz baterije, tako da se je potrebno izogibat raznoraznih napajalnikov, še posebej stikalnih. Za multimeter bi lahko naredil en dober napajalnik s klasičnim transformatorčkom, ki ima res pravo galvansko ločitev, tega za stikalne napajalnike ne moremo trditi, ker pogosto obstaja notri en kondenzatorček, ki povezuje primarni del z GND in to lahko povzroča preglavice.

Če imaš na obstoječem transformatorju, ki ga omenjaš, nekaj prostora, lahko naviješ nekaj ovojev, tam okoli 8V bo čisto v redu, koliko ovojev to pomeni, boš ugotovil s poskusom.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 02, 2015 11:43:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Multimeter kot primer, je že v osnovi namenjen napajanju iz baterije, tako da se je potrebno izogibat raznoraznih napajalnikov, še posebej stikalnih. Za multimeter bi lahko naredil en dober napajalnik s klasičnim transformatorčkom, ki ima res pravo galvansko ločitev, tega za stikalne napajalnike ne moremo trditi, ker pogosto obstaja notri en kondenzatorček, ki povezuje primarni del z GND in to lahko povzroča preglavice.

Če imaš na obstoječem transformatorju, ki ga omenjaš, nekaj prostora, lahko naviješ nekaj ovojev, tam okoli 8V bo čisto v redu, koliko ovojev to pomeni, boš ugotovil s poskusom.


Sem že izkusil to, ko sem multimeter napajal iz SMPS napajalnika Smile

Sem pomislil na oboje, tako na en manjši trafo zraven, kot tudi na dodatno navitje na obstoječem. Najbrž bom kar drugo varianto izbral Wink

Hvala za odg., LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group