Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Napajalec za laptop - kriv ali ne?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 04, 2015 15:57:33    Naslov sporočila: Napajalec za laptop - kriv ali ne? Odgovori s citatom

Iz laptopa sem vzel nekaj dni nazaj baterijo, z namenom, da bi zamenjal celice notri, ker stara bat. zdrži le še kako minuto. Laptop se je teh nekaj dni uporabljal samo s polnilcem, nakar je začel crkavati sredi požrešnih aplikacij. Zdaj se brez baterije niti ne prižge več - lučke pa svetijo. Napetosti na napajalniku, ko ni priklopljen na laptop so videti v redu, ko pa je priklopljen na laptop, pa napetost kljub ugasnjenemu laptopu pade za 1V (iz 19.5 na cca. 18.5). Izhodna napetost napajalca naj bi bila 18.5V, kar se potem zdi v redu, a ko poskušam laptop prižgati (seveda se to ne zgodi - samo malo ledice utripajo in zasliši se trafo/dušilka v polnilcu), napetost pade na cca 15-16V, kar se mi ne zdi normalno. Če je navedena napetost 18.5V, bi morala taka tudi ostati pri max. toku (6.5A), pade pa za dva ali celo tri in pol volte, kljub temu, da se niti ventilator ne zasliši). Z baterijo laptop dela, dokler ne crkne. Jaz bi rekel, da je bil napajalec preobremenjen, ker ni bilo baterije, ki bi mu pomagala pri tokovnih sunkih. Kakšno pa je vaše mnenje? Napajalec je že odprt in na videz je vse v redu (tudi kondenzatorji).

Hvala za odgovor, lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 137
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 04, 2015 18:48:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa če bi preko napajalne linije(na tistih 18V) vezal extra kondenzator, pa takrat probal vklopiti laptop?
Možno da kondenzatorji zgledajo ok, papir v elkotu pa je že izsušen.
Napetosti si pomeril kar z VM ali osciloskopom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 04, 2015 22:35:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda se v takih primerih poskusi z drugim napajalnikom, še najbolje, če je možnost, z laboratorijskim nastavljivim napajalnikom, s katerim lahko kontroliraš napetost in tok. S takim poskusom se hitro ugotovi kdo je krivec, ugotovi se tudi prava tokovna obremenitev, ki je pogosto manjša, kot si mislimo, je pa lahko v sunkih, tako da bi veliki kondenzatorji utegnili pomagati pri delovanju brez baterije. Da si fural prenosni računalnik brez baterije sigurno ni krivo za morebitno odpoved napajalnika, če je baterija zanič, je verjetno že nekaj let stara, napajalnik prav tako, kar je lahko tudi že konec življenske dobe, nič neobičajnega, žal. Elektroliti v napajalniku so verjetno zanič, ne vsi, pač pa tisti najbolj obremenjeni, menjava bi utegnila oživiti napajalnik in podaljšati njegovo življensko dobo.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2015 07:42:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@zilog80

Napetost sem meril z VM, tako pri neobremenjenem, kot tudi pri obremenjenem napajalniku. Dobra ideja, tole s kondenzatorjem, bom poskusil.

@reber

Ja, mogoče pa da so kond. res že izsušeni (napajalec se kar greje, to bi lahko pripomoglo temu. Jih bom probal še zamenjati. Bi poskusil tudi z napajalcem, a ima napajalnik dve napetosti 19 in mislim, da še 12. Na pcbju je ta nižjenapetostna žica označena z "ID" (da ga prepozna?).

Hvala obema, LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2015 23:53:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, še ta žalost, 3. žica Evil or Very Mad
Na internetu poišči podatek, kako simuliraš to, prav gotovo obstajajo kje že nasveti in navodila za tvoj prenosnik, da lahko uporabiš kakšen drug napajalnik. Iz tvojega sporočila ne razberem kateri prenosnik imaš.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2015 11:08:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem probal s tistim 5A napajalcem (mislim, da enak regulator, kot na tvoji strani, reber). Napetost sem dal na 19v in med + in tretji pin dal 56k upor. Stvar dela brez problema, brez baterije. Original napajalcu sem pomeril vse elektrolite - vse ok. Skurjenega ni videti, dodal sem še kondenzator na izhod vzporedno, pa ni razlike. Zdaj vem, da je napajalec kriv, ne vem pa, kaj bi bilo z njim, mogoče kakšen čip, ki regulira napetost, ko se priklopi breme, pa da ne prilagaja in zato pade? HP 8510p je laptop. Če ne pa nov napajalec, saj niso dragi.

Hvala, lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko



Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11
Prispevkov: 122
Kraj: Šebrelje-Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2015 13:12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tesla95 je napisal/a:
Original napajalcu sem pomeril vse elektrolite - vse ok.
lp


Kako si pomeril elektrolite ali samo kapacitivnost ali tudi ESR, če si meril le kapacitivnost s tem še ni rečeno, da so kondenzatorji dobri. Very Happy

LP Srečko

_________________
samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 09, 2015 19:27:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje, da se elektrolit vzame ven in pomeri kapacitivnost z boljšim inštrumentom kot je npr multimeter. Pomeriti je potrebno še tok, ki morebiti teže v kondenzator, ko je ta že poln. Če je možnost merjenja ESR, pa toliko boljše. Pogosti kondenzatorji izgubijo kapacitivnost, lahko začnejo prebijat, ...
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2015 18:59:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsi elektroliti so bili pri testiranju odspajkani in pomerjeni s FLC merilnikom. Kapacitete so ustrezale nazivnim, edino 420v kond. je imel le 135uF, od nazivnih 150, a to ne bi rekel, da je tak problem. ESR pa ne vem, kako bi pomeril? Se rabi kakšen poseben inštrument? Potem predlagate, da poskusim vse kond. zamenjati z novimi?

Hvala, LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 137
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 10, 2015 19:56:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rabi se ESR meter, ampak če ga nimaš bo lažje menjati vse elkote, kot pa iskati ta merilnik.
Tisith 135uF pa je malo čudno. Res da so tolerance lahko +-20% ampak večinoma je kapacitivnost večja, ne pa manjša.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2015 10:47:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, hvala. Potem bom pa zamenjal vse kond., pa poskusil, ko jih vse zberem Very Happy

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2015 07:10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

400V kondenzator je lahko problem. Nazivna napetost je lahko tudi 450V ali nekje vmes kot pri tebi, ampak to ne igra bistvene vloge. Imam napajalnik od telemachovega modema, ki je po nekaj letih odpovedal prav zaradi 400V kondenzatorja. Podobno je problem z napajalnikom od enega USB HUB-a, kjer je prav tako odpovedal 400V kondenzator. Zavedati se je potrebno, da iz tega kondenzatorja tečejo precej velike tokovne konice skozi tranzistor v transformator switcherja. Tudi polnjenje je bolj kot ne v konicah, čeprav se polni le 100x na sekundo. Torej, ta kondenzator je precej ali zelo obremenjen. V switcherjih so s konicami zelo obremenjeni praktično vsi kondenzatorji, ki so direktno v krogu impulzov.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2015 17:14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem danes zamenjal 400V kond., je bil snap in in dosti širši od prejšnjega, je šel komaj noter. Brez uspeha... Mimogrede sem zamenjal še enega nizkonapetostnega. Sta še dva 680uF, ki ju nimam, a sta oba videti v redu in kapaciteta je bila tudi v redu. Kondenzatorji očitno niso problem. Le kaj bi torej bilo? Sploh ne vem, če se splača zgubljat čas s tem, ko pa so novi polnilci dokaj poceni... V glavnem, računalnik se obnaša enako, kot pred menjavo kond.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group