Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava led rotacijske luĆØi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za zaĆØetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2014 18:43:37    Naslov sporočila: Izdelava led rotacijske luĆØi Odgovori s citatom

Pozdravljeni!!

Zanima me ĆØe bi mi mogoĆØe lahko na gmail poslali naĆØrte za izdelavo rotacijske luĆØi ali jih prilepili sem o tem smo se menili ta teden. Zanima me tudi ali mi lahko Å”e enkrat poveste kaj potrebujem za izdelavo

Lep pozdrav Rok Bartol

_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2014 23:58:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je, po telefonu sva se pogovarjala o LED rotacijski luĆØi. Bolj primerno ime za LED rotacijsko luĆØ brez premikajoĆØih se mehanskih delov bi bila "kvazi rotacijska luĆØ" z LED diodami.

Mislim da verjetno vsi vemo, kako rotacijske luĆØi delujejo. V sredini luĆØi je montirana žarnica, okoli katere se vrti parabola, ki jo premika elektromotorĆØek preko jermenĆØka in mogoĆØe kakÅ”nih zobnikov ali polžastega prenosa. Bistvo je, da obstaja fiksna žarnica, okoli katere se vrti parabola, barvo luĆØi doloĆØa plastiĆØni pokrov, ki je obiĆØajno oranžne ali oranžno-rumene barve. Ker imajo vsake luĆØi svojega malarja, bo nekdo rekel da je ta luĆØ oranžna, spet drugi, da je rumena. Barva nima nobene veze z bistvom delovanja.

Kako se izogniti premikajoĆØih se mehanskih delov?
Ja, lahko se izognemo tako, da namesto žarnice uporabimo veĆØ LED diod, ki se prižigajo v neprekinjenem zaporedju. Ker bo majhna koliĆØina LED diod premalo, bomo uporabili veĆØjo skupino LED diod, ki se prižigajo po toĆØno doloĆØenem zaporedju, ki oponaÅ”ajo rotirajoĆØo ali vrtljivo luĆØ. Seveda je jasno, da morajo biti posamezne skupine LED diod obrnjene vsaka v toĆØno doloĆØeno smer in sicer tako, da pokrije kot 360Ā° oziroma cel krog.

Rotacijske luĆØi so veĆØinoma uporabljene za posebne prevoze, delovne stroje, vozila za spremstvo in podobno. Pogosto imajo taka vozila namesto rotacijskih luĆØi montirane razliĆØne utripajoĆØe luĆØi rumene barve. Bistvo vseh teh utripajoĆØuh, migetajoĆØih luĆØi je v tem, da so opazna daleĆØ in vsem dajo vedeti, da se na cesti dogaja nekaj posebnega in da vsi ostali udeleženci v prometu morajo biti pazljivi.

Kako je z zakonsko podlago uporabe luĆØi v tej temi ne bomo razpravljali, ker ni bistvo vpraÅ”anja, je pa prav, da povem, da praviloma morajo biti luĆØi homologirane, oziroma atestirane. No, v veĆØini primerov bo vse v redu ob normalni uporabi, le v primeru nesreĆØe, se v papirje zelo radi vtaknejo policisti, zavarovalnice, ...

VpraÅ”anje postavljeno v tej temi ima bistvo v izdelavi in se v pravno podroĆØje ne bomo vtikali, ker nenazadnje lahko nekoĆØ nekdo tako luĆØ celo homologira, atestira in mogoĆØe celo pridobi patent.

NaĆØrtovanje in izdelava kvazi rotacijske luĆØi bo tokrat in v tem primeru bolj v izobraževalne namene in zato se bomo tega lotili lepo postopoma. Tako luĆØ sem imel namen zgraditi že pred veĆØ kot enim letom in ker sem imel precej drugega dela, se nikakor nisem uspel lotiti, ĆØeprav sem vse natanĆØno razmislil, naredil izraĆØune, meritve in poskuse, nabavil material... OK, potem je mogoĆØe konĆØno ĆØas, da se tega lotim ali lotimo zares.

Za zaĆØetek bom pripel tukaj nekaj googlovih zadetkov, ker menim, da so že drugi odkrili nekaj, kar bi mogoĆØe jaz odkrival na novo, saj ni nobena znanost. Pa poglejmo, kaj najde google.

Sheme so razliĆØne pa vendar zelo podobne ena drugi, ker sem namenoma iskanje usmeril v uporabo zelo znanega ĆØipa 4017 oziroma CD4017. Ta ĆØip je desetiÅ”ki CMOS Å”tevec, ki nosi Å”e marsikatero drugo oznako, ampak prav vse oznake pa vsebujejo 4017.

Sedaj se poraja naslednje vpraÅ”anje, koliko kanalov naj bi uporabili za kvazi rotacijsko luĆØ? sam sem imel v mislih 8 kanalov, veĆØ je brez veze, 10 je itak maksimum za ta ĆØip, 6 bi Å”e bilo sprejemljivo. Lahko bi uporabil tudi manj kanalov in prižigal po 2 skupini naenkrat.... vendar, bi potem moral delati z manjÅ”im tokom, o tem bom nekoliko kasneje.

Recimo, da uporabimo 8 kanalov, to pomeni, da rabimo 8 skupin LED diod, v mislih sem imel po 50 LED diod, to bi pomenilo skupaj 400 LED diod. Ker so cene LED diode zelo nizke, Å”e posebej, ĆØe jih kupimo direktno s Kitajske, si teh 400 LED diod zlahka privoÅ”ĆØimo.

Rumene in oranžne LED diode rabijo za svoje delovanje okoli 2V napetosti, torej za 12V napajalno napetost lahko zaporedno vežemo 5 LED diod in Å”e vedno ostane nekaj rezerve za predupor. Za 50 LED diod bi rabili 10 skupin po 5 zaporedno vezanih LED diod. Vsaka skupina ima nazivni tok 20mA, 10 skupin pomeni 200mA. Ker LED diode po tem režimu delovanja delujejo le 1/8 ĆØasa, jih lahko zlahka preobremenimo na 200% in tudi veĆØ. 200% tok bo OK, torej smo na 400mA toka, kar je sorazmerno malo in pri 12V to pomeni tam okoli 5W moĆØi. LED diode se pri takem naĆØinu ne bodo pregrevale, prav tako jim impulzni tok v teh mejah niĆØ ne Å”kodi, ĆØeprav ne dosegamo 200% svetilnosti pri 200% toku. Kakorkoli, lahko LED diode gonimo na 100% ali v tem režimu tudi krepko veĆØ, da bo svetilnost veĆØja, ĆØeprav ne sorazmerna. Poraba je v vsakem primeru majhna, tako da si preteranje lahko privoÅ”ĆØimo.

Kaj pa krmilna enota, omenil sem že ĆØip 4017, ja, to je desetiÅ”ki Å”tevec, ki potrebuje Å”e takt generator. Najbolj primeren in najbolj razÅ”irjen takt generator je NE555 oziroma na kratko 555. ƈe si na googlovih zadetkih ogledate sheme, boste opazili, da veĆØina shem vsebuje prav omenjena ĆØipa, to sta 4017 in 555.

Kaj pa moĆØnostni del? ja, to je spet na nek naĆØin zelo preprosta zadeva, potrebujemo za vsak kanal Å”e en tranzistor, lahko je bipolarni NPN ali Å”e bolje FET tranzistor najbolje kar N-kanal, ki se veže zelo podobno kot NPN bipolarni tranzistor.

OK, sedaj bo pa res že ĆØas, da si ogledamo sheme, ki nam jih je pokazal google Smile Potem gremo poĆØasi naprej, mogoĆØe Å”e prej kakÅ”no vpraÅ”anje.... ?

.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 13, 2014 19:05:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko gremo naprej jaz osebno nimam veĆØ vpraÅ”anj sheme sem si pa tudi podrobno ogledal in sem vam zelo hvaležen za odgovor
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 13, 2014 20:29:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V redu, potem predlagam tole shemo: http://www.eleccircuit.com/led-chaser-by-ic-4017-ic-555/

Ta shema je najbolj osnovna, preprosta, nezahtevna in primerna, ĆØe odÅ”tejem napako, ki jo vsebuje. LED diode nimajo vrisanega predupora.

Ker bo vsak izhod ĆØipa CD4017 poganjal veĆØje Å”tevilo LED diod, bo ta izhod treba ojaĆØati s tranzistorjem, tako kot tukaj: http://www.talkingelectronics.com/projects/70InterestingCircuits/70InterestingCircuits.html na shemi 10 OUTPUT LED SEQUENCER kjer je vrisana le ena LED dioda na vsak tranzistor

Kako vezati veĆØ LED diod skupaj in jih povezati na izhod? *** TAKOLE ***

Trenutno imam eno zadrego, tako da ne utegnem takoj narisat sheme in jo priložiti tukaj. Takoj, ko bom imel malce veĆØ ĆØasa, bom pripel vsaj osnutek, verjetno skeniran, saj s projektom vedno zaĆØnem s shemo na papirju.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2014 14:19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Regulacija hitrosti ni potrebna, zato potenciometra ne potrebujeÅ”, lahko pa uporabiÅ” trimer potenciometer in nastaviÅ” najbolj ustrezno hitrost, ki ga na koncu lahko nadomestiÅ” z uporom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2014 16:32:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

to se pravi diode povežem skupaj in potem na tranzistorĆØek nato na 4017 in na 555 ĆØe sem prav razumel
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2014 19:57:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V bistvu si napisal v napaĆØnem vrstnem redu. Srce vezja je desetiÅ”ki Å”tevec CD4017, ki ima 10 izhodov. Lahko uporabimo vseh 10 izhodov, lahko tudi manj, po želji seveda. V naÅ”em primeru izdelave LED rotacijske luĆØi, sem predlagal le 8 izhodov, kar pomeni, da je za izklop 9. in 10. izhoda potrebno 9. izhod vezati na reset.

ƈe omenim bistvo reseta pri uporabi manj kot 10 izhodov, se reset poveže na prvi neuporabljeni izhod po vrstnem redu.

Prvi izhod je izhod Q0, naslednji Q1, potem Q2 in tako naprej, 10. izhod je Q9. Mislim, da lahko iz tega stavka dojamete, kako so oznaĆØeni izhodi, pri ogledu tehniĆØnega lista (data-sheet) pa boste videli, da izhodi žal niso lepo po vrsti na samem ĆØipu, ampak to ni kakÅ”na posebna težava, pinout se preprosto prilagodi ostalemu harwareu.

Da srce vezja, Å”tevec 4017 deluje, potrebuje taktne impulze, ki jih lahko generira kakrÅ”en koli oscilator, zelo enostaven in primeren je kar z uporabo NE555, seveda ne deluje niĆØ drugaĆØe z uporabo drugaĆØnega takt generatorja impulzov.

Izhodi 4017 zmorejo le nekaj mA toka, zato za veĆØje tokove moramo te izhode ojaĆØati na primeren naĆØin. Najceneje in najbolj primerno v tem primeru so že omenjeni tranzistorji, bodo v redu NPN, lahko tudi N-kanal FET. ƈe uporabimo bipolarne NPN, je treba obvezno uporabiti bazne predupore, recimo 470ohm-1K. ƈe uporabimo FET tranzistorje, so predupori za G neobvezni, toda zaželjeni, recimo 10ohm, lahko tudi veĆØ.

ƈe uporabimo NPN ali FET N-kanal, se emitor oziroma Source veže na GND (masa, negativni pol napajanja). LED diode, oziroma skupina LED diod se veže na + 12V oziroma pozitivni pol napajanja in collector NPN tranzistorja oziroma na Drain FET tranzistorja N-kanal. In seveda, ne pozabite na primerne predupore za LED diode, kakÅ”ni so in kako vezani, je odvisno od vezave.

Povzetek: Srce vezja je Å”tevec 4017 s takt generatorjem recimo 555. Izhodi Å”tevca so ojaĆØani s tranzistorji. Na tranzistorje so vezane posamezne skupine LED diod, ki so enake na vseh 8 izhodih.

Å e dodatek ali ideja: namesto posameznih NPN tranzistorjev s predupori bi lahko uporabili en sam ĆØip ULN2803, ki ima 8 (kanalov) integriranih darlington NPN tranzistorjev s predupori in zaÅ”ĆØitnimi diodami. Zelo podoben je tudi ULN2003, ki ima žal le 7 kanalov. Kako vse skupaj izgleda, si oglejte data-sheet. ƈe jih ni tukaj na forumu v tekstu, bo pomagal iskalnik, npr google.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2014 22:14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spomnil sem se, da sem na forum že enkrat pripel eno shemo, ki vsebuje 555 in 4017, to so policijske luĆØke s sireno in se nahajajo v tej temi:
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1650

NaÅ”el sem Å”e eno shemo, na roke narisano in poskenirano, ki sem jo na hitro pripravil za potrebe praktiĆØnega pouka. Shemo prilagam tukaj v priponki. Neverjetno, naÅ”el sem sestavljeno vezje na protoboardu, zanimivo, da nisem podrl, oĆØitno sem samo odložil v omaro...
No, na tem vezju ni tranzistorjev na izhodu 4017, ker za eno samo LED diodo niti ni potrebno. Vidim, da sem pozabil oznaĆØiti kapaciteto kondenzatorja v oscilatorju s 555, ta kapaciteta je 47uF, za bolj hitro naj bo recimo 10uF, za bolj poĆØasi pa ustrezno veĆØji, seveda se lahko zamenja tudi upornost upora in trimer potenciometra.



letece_luci_shema.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  letece_luci_shema.jpg
 Velikost datoteke:  96.48 KB
 Downloaded:  1294 krat


_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 18:16:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

do zdaj mislim da mi je vse dokaj jasno
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 10:05:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako bi pa se naredil recimo tako da bi se vse ledice na enkrat prižgale in nato ugasnile in bi to paĆØ delale zaporedoma se pravi se prižgejo ugasnejo se prižgejo ugasnejo? za to je že potrebno programiranje oz zapisovanje programa ali ne
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 13:11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.youtube.com/watch?v=TvETkGc4GQ4

tukaj je lepo prikazan primer kako naj bi zgledal izdelek sevda se pogovarjamo o prikazu ko se zdi ko da se luĆØ vrti se pavi na zaetku filemĆØka. Zanima me samo ali se tdi da kupiti take ali podobn ploÅ”ĆØice kot so v notranjosti stekla oz kjer so nameÅ”ĆØene diodice.

_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 22:57:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ƈe želiÅ” drugaĆØen naĆØin delovanja, je potrebno temu primerno spremeniti vezje, ĆØemur bi lahko rekli tudi hardwersko programiranje Smile

Bistveno lažje bi bilo narediti razliĆØne naĆØine delovanja z uporabo mikrokontrolerja in seveda softwerskim programiranjem. V tem primeru se naredi vezje in hardware ostane tak kot je, za skoraj neÅ”teto možnosti delovanja, je treba spisati ustrezen software (program). Prednost je velika, saj vezje narediÅ” enkrat, potem spreminjaÅ” le "mehki" del.

PloÅ”ĆØice, kot v videu lahko narediÅ” sam po lastni meri, tudi precej bolje, da bo dobro vidno tudi podnevi.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2014 14:32:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

iz katerega materijala pa bi lahko narediu ploÅ”ĆØice?
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2014 10:25:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

primeren bi biu pomoje bolj tanjÅ”i plehnati materijal ali mogoĆØe kaj drugege?
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2014 17:52:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PloÅ”ĆØice, na katerih so LED diode so iz enakega materiala kot elektronsko vezje, saj je to tiskano vezje. Elektronsko vezje in LED diode, oboje je narejeno na tiskanem vezju. Material za tiskana vezja je laminat iz meÅ”anice smol in polnila (obiĆØajno iz papirne celuloze) za navadne in poceni laminate, za boljÅ”e in dražje je na obeh straneh dodana po ena plast steklenih vlaken (CEM) in najboljÅ”e so iz smol in steklenih vlaken (vitroplast, FR4). Za enostranska tiskana vezja je na eni strani laminata nalepljena tanka bakrena folija ene od standardnih debelin, ta baker se zjedka...
_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2014 19:49:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha super super hvala za odgovor Smile
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 21, 2014 16:29:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

malo googlam za tele ĆØipe 555 in 4017 pa mi ne vrže nobenega prodajnega mesta ven mi vrže samo sheme kje bi se to dalo kupiti?
_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 53
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 11:02:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ƈe hoĆØeÅ” pogooglat za trgovine, moraÅ” iskat trgovine, ne pa ĆØipe Wink Recimo takole
En zadetek je Ŕe posebej zanimiv kjer imaŔ spisek trgovin.
ƈe boÅ” iskal po ĆØipih, boÅ” naÅ”el zadetke s podatki o ĆØipih, naĆØrti, sheme, aplikacije, mogoĆØe tudi kakÅ”no trgovino.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 09:44:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.cip.si/2-n-5551.html#.VKufiNKG_To 555
http://www.cip.si/hcf-4017-be.html#.VKuf19KG_To 4017

Bi bili tile materijali primerni ali bi priporoĆØali kakÅ”ne druge?[/b]

_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 159
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2015 15:59:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvi link je tranzistor, ne ĆØip.
ƈip 555 ima celotno oznako NE555 (najbolj pogosto).
Tisti Ŕtevec 4017 pa je ok, oznaka pa je lahko tudi CD4017.
To imajo tudi v HTE.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 53
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2015 12:28:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz grem po material kar v HTE v Ljubljani ali v IC elektroniko, ĆØe nimajo v HTE. Po poÅ”ti ne naroĆØam veĆØ, ker predrago pride in predolgo traja, Å”e posebej iz HTE Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 01, 2016 17:42:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Ponovno se vam oglasam in sporocam, da rotacijska luc odlicno deluje. Imam pa se eno vprasanje. zanima me ali bi bile za izdelavo, primerne tudi visokosvetleve led diode?
Hvala za odgovore in lep pozdrav

_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 01, 2016 22:17:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

UporabiÅ” lahko katerekoli LED diode, ki seveda ustrezajo barvno in oddajajo dovolj svetlobe.

Fotografije izdelka so dobrodoŔle Wink

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rok.bartol



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 10:27
Prispevkov: 27
Kraj: LOÅ KI POTOK

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 08, 2016 21:23:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Pogovarjali smo se glede sheme za led rotacijsko luc ki utripa. Zadevo sem si zamislil tako da bi naredil minibrotacijsko luc, ki je ponavadi namescena ob strani ali v maski vozila. Luc bi imela 16 led diod in diode bi utripale 3x potem sekunda ali dve pavze in ponovno 3x utripanje.

_________________
Rok Bartol
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2016 21:29:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole, shemo (v prilogi) sem na hitro narisal in potem tudi stestiral na protoboardu, zato potrjujem, da je 100% delujoĆØa.

Vezje deluje tako, da luĆØ 3x zaporedno utripne, potem sledi kratka pavza.

Vrednosti komponent v shemi so v redu in približne, kar pomeni, da lahko tudi malo odstopajo.

Hitrost utripanja je po teh vrednostih lahko malce prehitra, zato za upoĆØasnitev predlagam poveĆØanje kapacitete kondenzatorja C4 iz 10uF na 22uF ali namesto tega poveĆØanje upornosti trimer potenciometra R2 iz 4K7 na 10K, oboje je v redu. Seveda bo v redu tudi poveĆØanje upornosti R3.

Tranzistorja Q1 in Q2 sta lahko tudi drugaĆØna, za Q1 je lahko namesto BC547 katerikoli podobni NPN tranzistor, za Q2 je lahko namesto BD240 katerikoli podobni ali moĆØnejÅ”i PNP tranzistor.

Na izhod + LED in - LED se prikljuĆØijo LED diode, Å”tevilo je poljubno, predlagam, da povežete po 3 ali po 4 LED diode zaporedno. Najbolj optimalno bo 4 LED zaporedno z ustreznim preduporom, ki naj bo izraĆØunan za tok, ki ga dovoljujejo LED diode.

ƈe bodo uporabljene klasiĆØne 5mm LED diode s tokom 20mA, jih v tem režimu utripanja lahko nekoliko preobremenimo da bodo svetile Å”e bolj. Preobremenitev s tokom je dovoljena, saj svetijo le 30% ĆØasa glede na vezavo izhodov CD4017. Brez Å”kode je tok skozi LED lahko 30mA, lahko tudi 40mA. Tudi tok 50mA ne bo uniĆØil LED diod tako hitro, vendar lahko priĆØakujemo nekoliko krajÅ”o življensko dobo, recimo samo nekaj tisoĆØ delovnih ur.

V primeru vezave 4 LED diod oranžne barve, je lahko predupor 100ohm, v tem primeru teže tok skozi LED preko 40mA, pri nekoliko viŔji napajalni napetosti, recimo 13,8V bo tok lahko presegel 50mA.

Zener dioda ni nujno da je za napetost 6,8V, lahko je nekaj podobnega, recimo od 5,1V do 9,1V (kar so standardne vrednosti). Kondenzator C1 je lahko tudi 1000uF ali kaj podobnega, naj bo za napetost vsaj 16V, Å”e bolje 25V. Vsi ostali kondenzatorji so lahko 16V, lahko tudi veĆØ. Dioda D1 je lahko katerakoli 1A ali Å”e bolje 3A. Signalne diode D2-D4 so lahko katerekoli, najbolj razÅ”irjene so 1N4148.

Za dodatna pojasnila pa kar pogumno napiŔite svoje vpraŔanje v nadaljevanju teme.



rumena_utripajoca_luc_555_4017_prostorocna_shema_resize50.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  rumena_utripajoca_luc_555_4017_prostorocna_shema_resize50.gif
 Velikost datoteke:  78.23 KB
 Downloaded:  669 krat


_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za zaĆØetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group