|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
flomaster
Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23 Prispevkov: 53 Kraj: Kranjsterdam
|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2014 13:16:04 Naslov sporoèila: Merilnik porabe elektriène energije z vtiènico |
|
|
Doma smo se odloèili, da bomo izsledili najbolj zahrbtne in nepotrebne požeruhe elektriène energije, da bi še malo stisnili porabo in zmanjšali meseène stroške. Meritve z odsluženim mehanskim števcem elektriène energije so sicer toène, žal pa je meritev nerodna in bolj dolgotrajna. Ko berem razne teme po forumih, sem opazil, da so uporabniki zadovoljni z meritvami, ki jih nudijo razni majhni števci za v vtiènico. Porabo enostavnih ohmskih porabnikov, kot je navadna žarnica, elektrièna peèka in podobno, bo vsak merilnik pokazal zelo toèno. Kaj pa pri kompliciranih porabnikih, kjer je oblika toka èudna in neenakomerna, npr varène žarnice, switching napajalniki v raèunalnikih, monitorjih, TV in raznih malih elektronskih porabnikih? Kateri merilnik bo dovolj toèen ali èimbolj toèen za zmerno ceno? Videl sem pohvale za Voltcraftov energy monitor 3000, žal ni veè dobavljiv. Kateri merilnik je vsaj toliko dober, mogoèe celo boljši ali vsaj enakovreden. Gledam Conrad ponudbo tukaj in se ne morem odloèiti. Ali bo energy check 3000 dovolj dober ali naj rajesežem po dražjemu energy logger 4000, ki ima veèji zaslon in naenkrat prikazuje veè rezultatov? Seveda bi rad èim bolj toèno meritev, rad bi tudi poceni kupil, ampak to ne gre vedno skupaj. Namen je meritev razliènih porabnikov za kratek èas, nekaj minut, celo uro, mogoèe cel dan ali en teden. Rad bi dobil èim bolj toène meritve koliko porabijo naprave v pripravljenosti, da se odloèimo, katere naprave bomo popolnoma izklapljali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Dec 07, 2014 15:37:43 Naslov sporoèila: |
|
|
Oba merilnika imata true RMS, kar je danes tako ali tako pogoj, èe želiš natanèno izmeriti porabo pri tako popaèeni obliki krivulje, kot je lahko pri nekaterih porabnikih. No, tudi èe je krivulja popaèena, se veèinoma ponavlja. Natanènost meritve true RMS je odvisna tudi od gostote vzorèenja, ampak to nas kot uporabnika niti ne zanima, pomembno je, da je meritev èim bolj natanèna tudi pri manjših porabnikih.
Èe bi rad analiziral porabo kaj veè kot zgolj trenutno porabo, vzemi energy logger 4000, ker boš dobil ven graf èez cel dan ali cel teden, lahko tudi veè, èe boš meritev delal dalj èasa, je kar smiselno. Energy check nima prikaza delovnega faktorja cos fi, kar je vèasih zelo dobrodošlo.
Najveèji porabniki so veè ali manj znani, to so bojler (zanj rabiš le števec obratovalnih ur, ne rabiš meritev), sušilni stroj, pralni stroj, elektrièni štedilnik, in tako naprej. Veèji porabniki imajo veliko porabo, vendar veèinoma delujejo krajše obdobje, zato v primerjavi z raznimi majhnimi napravicami, ki delujejo 24/7 sploh niso taki požeruhi. Neverjetno je dejstvo, da nam mali porabniki, ki delujejo neprekinjeno, porabijo zelo velik del, ki ga plaèujemo redno vsak mesec.
Prijatelj mi je povedal, da modem, router in TV stb zveèer popolnoma izkljuèi in ga vkljuèi šele, ko pride iz službe naslednji dan. Èe bi delal meritve, bi verjetno zelo natanèno ugotovil, kakšen je prihranek, pogosto mu te naprave delujejo manj kot 12 ur dnevno, kar pomeni veè kot polovico prihranka. Potem je tukaj še raèunalniška oprema, tiskalnik je pogosto stalno vkljuèen, enako zvoèniki, raèunalnik èe ni prižgan, je vsaj v stand-by in podobno. Neverjetno je, koliko se nabere teh naprav.
Osebno te stvari že dalj èasa analiziram, merim, spremljam, raèunam in sem že naredil nekaj sprememb in zmanjšal porabo za dobrih 10% skupne porabe. Ta delež je predvsem na napravah v stand-by, ker pralni, sušilni stroj še vedno enako pogosto delata, vse kar spada v kuhinjo prav tako, zato je to že precej dober dokaz, da lahko na malih napravah prihranimo celo veè, kot na velikih, saj te obièajno nujno potrebujemo in veèinoma na ta raèun ne moremo varèevat, lahko pa jih uporabljamo bolj s premislekom, rentabilno in v èasu nižje tarife.
Toplo pozdravljam tvojo odloèitev za nakup merilnika, ne bo ti žal, ne glede na to, katerega boš izbral, saj za osnovno primerjavo mora zadostovati tudi cenejši.
Ko si že pri varèevanju: varèuj tudi pri nakupu in kupuj tam, kjer je ceneje! _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
flomaster
Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23 Prispevkov: 53 Kraj: Kranjsterdam
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2014 01:06:05 Naslov sporoèila: |
|
|
Hvala za namig, tale Conrad ima res nore cene. Sem se kar odloèil, bom naroèil energy logger 4000 v trgovini enaa  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky moderator

Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20 Prispevkov: 239 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Dec 10, 2014 10:27:08 Naslov sporoèila: |
|
|
Jest sem se pa odloèil, da ne šljivim tistega o izklapljanju naprav v stand-by-ju, ker smartram, da me bo material, zezancija in èas odtehtalo tisto, ko bodo stikala na teh mojih napravah, ki se izklapljajo, crknila, ker niso kot vèasih robustno narejena za veèno!
Edino monitor kompa izklapljam, ko grem od doma, ker ko zmanjka elektrike; se drugaèe vklopi na ON po prihodu štroma!
Sem si izraèunal, da za tistih par 10 watt-ov porabljene energije, meseèno kak € ali dva za luxux in sem v glavnem doma, da se mi ne splaèa izklapljat teh malih zadev. Komp in TV etc. ko se ne rabi, pa ja (na stand-by), da ne gori brez potrebe! Spim pa itak samo po par ur ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|