Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

led trak 24V v tovornjak
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2015 22:04:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

imam en velik problem. Ko sem priklopil na vir napajanja je po izmeri 23,2V skurilo 3 varovalke preden sem sploh prikljucil kabel za led trak. Nevem pa kje bi bila taka preobremenitev da bi jih skurlo. Varovalke so cevne 2A ta vecje(mislim da 30mm). Vem da je doza dosti natlacena ampak to nebi smelo biti problem. Ali je mozno da mi kuri varovalke ker je pretvornik prilepljen s toplim lepilom na dozo? Sliko s pretvornikom dodam ko pridem domov Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2015 22:25:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali si pravilno priključil pretvornik? mislim polariteto

Ali si vezavo doma sploh stestiral? Če doma nimaš 24V vira, stestirat sploh nisi mogel, to je jasno.

Preden si montiral zener diodo na pretvornik, bi moral nastaviti izhodno napetost na 12V ali manj, kot smo že napisali.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2015 22:30:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Polariteta je pravilno prikljucena.

Ne nisem stestiral doma ker nimam 24V. Sem pa stestiral na 12V, ker sem preizkusil, ce je led trak dobro prispajkan na kontaktih. Je kaksna home made varjanta da preizkusim na 24V? Da ne potrebujem ravno "tavelikega" pretvornika? Oz ce se da kje to sposodit? Smile

Aha. Torej sem ze tu zafrknil. Najprej moram nastavit izhod 12V in nato prispajkat zener diodo? Mislil sem da lahko vse pripravim in potam nastavim v tovornjaku na 12V...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2015 00:18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo še slikca kot sem obljubil Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2015 00:42:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sem malo razmišljal in me zanima, če bi bilo možno, da odstranim zener diodo in nastavim pretvornik kar na viru napajanja in prilotam zener diodo nazaj, bi to morda delovalo? da mi ni treba ravno iskati napajalnika na 24V?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2015 11:39:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je bil pretvornik v trenutku priklopa nastavljen nad napetost zener diode, je zener diodo prebilo in je šla v kratek stik, na izhodu imaš potem 0V. Izhodna napetost pretvornika ne sme biti višja od napetosti uporabljene zener diode, zato napetost nastaviš pred priklopom zener diode. Druga možnost je, da potenciometer obrneš do konca na minimum in potem počasi dviguješ izhodno napetost, seveda nikoli nad napetost zener diode.
Rešitev: odstrani zener diodo, nastavi napetost, montiraj novo zener diodo, ker je obstoječa najbrž prebita, kar lahko tudi pomeriš z ohmmetrom oziroma testerjem diod.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2015 13:00:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem potem predvideval tako ja.

Res vam najlepsa hvala za odzivnost in vso pomoc. Danes grem po nove varovalke in jutri dopoldne to uredim Smile

Se eno vprasanje: ali lahko to naredim kar na viru napajanja? Da ne iscem napajalnika? Vhodna napetost predvidevam da nima veze(sprasujem, ker ima tovornjak napetost 23,2V v ugasnjenem stanju, potem pa vecjo napetost predvidevam). Vazno je samo da je izhodna pravilno nastavljena?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2015 13:39:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko nastaviš na napajanju v tovornjaku, seveda Smile

Izhodno napetost nastaviš preden priključiš LED trak in zener diodo.

Pretvornik, ki kuri varovalke je verjetno preživel, saj je verjetno prebilo le zener diodo, lahko pa bi se zgodilo, da je crknil tudi pretvornik, težko rečem, le ugibam.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2015 15:16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No super Smile

To mi je jasno Smile drugace bi skuril trak Smile

No saj bom najprej odstranil zener diodo in preizkusi,l ce se dela pretvornik Smile

Imam pa se eno vprasanje. Kuri mi tudi eno varovalko za sijalke ki so vezane na odpiranje vrat... kaj je mozno pri teh zadevah da odbije varovalko? Sijalke so 8W za varovalke pa nisem preprican koliko zdrzijo vem pa da so male in da so cevne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2015 13:40:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem odstranil zener, kot ste mi rekli in šel do tovornjaka. Ko sem prikloppil na napetost mi je takoj spet skurilo varovalko. Potem sem poizkusil mimo varovalke in mi je uničilo še pretvornik(kondenzator zanič... slika), če ni bil že prej. Zato sem sse odločil da je najbolje da to stestiram doma z novim pretvornikom, samo moram najprej nekje si sposoditi napajalnik


20150318_133239.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  20150318_133239.jpg
 Velikost datoteke:  219.96 KB
 Downloaded:  314 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 02:39:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem dobil napajalnik Smile Komaj sem čakal, da začnem ko sem ga dobil Very Happy



Sedaj me pa nekaj zanima. Priključil sem vse pravilno. Vse lepo in prav deluje, tudi nastavil sem na 11,7V, ampak me zanima, če je vredu, da je vrednost negativna? To mi ni ravno jasno zakaj je negativna, če je vse prav priklopljeno?



Moje vprašanje je, če mora biti negativna vrednost, če je prav priključeno na - in +?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 52
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 09:58:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Multimeter si narobe priklopil, zamenjaj + in - pa bo prav Smile Kaj pa vhodna napetost, ti tudi kaže narobe?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 13:44
Prispevkov: 27
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 10:32:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sam imam nekaj teh pretvornikov. Kot je že Reber povedal je nekaj res o tem, kakšne komponente so vgrajene. Prvi pretvornik sem dobil od sodelavca za testiranje, ter sem ga kasneje tudi uporabil za napajanje nekega sklopa elektronike. Deloval je odlično, saj se pri 0,5A ni opazno grel. Čutiti je bilo da se je malo grel, vendar nič omembe vrednega. No, pred kratkim sem naročil 5kosov iz ebaya. Ravno včeraj sem priklopil na njega 3W LED. Tok sem meril z inštrumentom in ga nastavil pravtako na 0,5A. Vir napajanje je 6V akumulator. V približno 30s se pretvornik tako segreje da ga ni mogoče držati v roki. Prav tako se obupno segreje elektrolit na vhodu.

P.S.: za test grem zamenjat oba elektrolita in poročam kakšno bo stanje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 11:11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha Smile Pa sem izvedel še nekaj novega Smile Nisem iz elektro stroke, zato pa je toliko napak Smile Me pa veliko stvari zanima(bolj kot ne sem samouk Razz). Ja, tudi vhodna napetost je negativna Smile


Koliko se mi bo grel, bom pa videl šele ko bom priklopil led trak. Po Rebrovih navodilih naj nebi bilo prehudo... Naj bi prenašal vsega skupaj nekje 1,6A vendar ni dejansko 2m led traku ampak je krajši, ker ni šlo drugače v alu profil Smile pa še napetost sem nastavil na 11,5V tako da mislim da se ne bo preveč grel Smile


Nazadnje urejal/a thinc Čet Mar 19, 2015 11:59:00; skupaj popravljeno 5 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 13:44
Prispevkov: 27
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 11:15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravkar testiral. Z novimi elektroliti se obnaša enako. Segreje se v 10s in ne v 30s. Sem pa odkril vzrok pregrevanja. Napaka je očitno v inštrumentu s katerim sem meril tok, ker napačno meri v mA področju, zato je bil dejansko nastavljen tok na 2,5A (odčitana vrednost na ekranu pa 500mA) Confused LED pa očitno kar dobro prenaša takšna mučenja Smile Trenutno sem pretvornik nastavil na 700mA in je rahlo topel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 12:00:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi lahko kdo prosim pove, kako pa nastavim multimeter da odčitam amperažo? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 13:44
Prispevkov: 27
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 12:22:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pripni sliko celotnega mutimetra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 14:40:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 14:48:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kot obljubljeno slikce Smile vendar je treba gledat od zadnje slike nazaj, ker ne znam obrnit Razz

http://thinc.shrani.si/?LED+osvetlitev+GVC+1625

je pa poveljnik rekel, da bom še inštaliral luči tako, da bo še en oz 2 projekta Smile na srečo ne bom imel več toliko težav, ker sem se marsikaj naučil Smile

hvala vsem! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 15:49:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo narejeno Applause
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ule



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 13:44
Prispevkov: 27
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 15:52:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glej sliko. Preklopnik nastavi na območje 10 (pazi da ne boš nastavil na enosmerno in ne izmenično). Glej rdečo puščico. Kako postaviš vezice glej sliko. Skratka inštrument vežeš zaporedno s LED trakom.

Preden boš meril tok pa na izhodu pretvornika nastavi napetost 10V. Potem priklopi vmes inštrument in ledice. Nato počasi obračaj trimer in opazuj tok na ekranu inštrumenta.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 18:37:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super. Najlepsa hvala Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2015 23:20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena zanimivost... danes sem dokončal osvetljavo. Kot zakleto sem imel opravke v Ljubljani (cca 30km od gasilnega doma), ko je bila intervencija ob 20:03. Hotel sem biti ob prvi nočni intervenciji zraven ampak nažalost nisem imel te sreče... Če ne drugega so vsi navdušeni nad osvetljavo, tako da sem vsaj malo pomirjen Smile

drugače se pa takole ponoči vidi Smile

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thinc



Pridružen/-a: Pet Okt 2014 21:38
Prispevkov: 67
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2015 17:50:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čisto informativno me zanima. ali je možno da bi pretvornik spraznil akumulator? Zato ker smo imeli zadnjič težave z vžigom. Sicer se je že nekajkrat zgodilo ampak, da ne bodo to ''obesili'' na lučke, pač da ne bodo luči krive in posledično jaz. sicer mi ni logično da bi pretvornik pokuril elektriko pa vseeno..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2015 21:39:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stikalo za vklop si vezal pred pretvornikom ali za pretvornikom?
Če si ga vezal pred pretvornikom, potem je pri izklopljenem stikalu stanje enako, kot če pretvornika sploh ni, torej ne more izprazniti ničesar.
V primeru, da je stikalo za pretvornikom in je zato pretvornik stalno priključen na stalno napajanje, potem lahko vleče nekaj mA toka, koliko, lahko tudi pomeriš in na daljše časovno obdobje to pomaga pri praznjenju akumulatorja.

Po drugi strani pa, ali niso gasilska vozila stalno priključena na polnilnik akumulatorjev? Enako menda velja za polnjenje zraka za potrebe zavor?

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group