Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Preprost polnilec za Li-ion baterije

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 21:11:24    Naslov sporočila: Preprost polnilec za Li-ion baterije Odgovori s citatom

Dobil sem nekaj 18650 celic iz paketa od prenosnega raĆØunalnika, sedaj pa iÅ”ĆØem naĆØrt za preprost polnilec zanje. Polnil bi posamezne celice, tako da vezja za balansiranje ne potrebujem. Pri brskanju na internetu sem naÅ”el nekaj preprostih shem, ampak nisem prepriĆØan, ĆØe je to v redu in varno.

Prva shema je tale in najdena na tej strani shema priložena tudi v priponki.

Druga shema je tale in najdena na tej strani shema priložena v priponki.

Ali je tak naĆØin polnjenja primeren in varen za celice, da se mi ne bo kaj vžgalo in da ne uniĆØim celic. Za prvo shemo razumem, da gre za vezavo tokovvnega in napetostnega vira. Prvi del vezja omeji tok, drugi del pa omeji napetost. Ali je tak naĆØin polnjenja dober? Druga shema mi ni ĆØisto jasna, ne razumem vezja za tokovno regulacijo, za napetostno regulacijo se mi zdi da je uporabljen TL431.



circuit.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  81.52 KB
 Pogledana:  1981 krat

circuit.jpg



s201141981754426.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  17 KB
 Pogledana:  1969 krat

s201141981754426.jpg


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 159
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2014 22:05:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam bi izddelal to, ker je nekdo to dejansko izdelal, pa Ŕe avtomatsko se izklopi.
https://www.youtube.com/watch?v=YuMTflaJjyw
Vrjetno pa bo treba prilagoditi upore za LM317
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2014 15:14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvi primer z dvema LM317 je dober in preverjeno deluje, jaz sem ga sicer naredil z dvema LM1117-ADJ oziroma AMS1117-ADJ, vezava je enaka, le maksimalni tok je manjŔi, do 800mA.

Drugi primer je tudi v redu, tok je doloĆØen z baznim in predvsem emitorskim uporom in LED diodo, za stabilizacijo maksimalne napetosti pa poskrbi TL431. LED ima tudi vlogo signalizacije polnjenja, ko LED ugasne, se baterija Å”e vedno polni, le da je tok manjÅ”i in pada Å”e naprej, dokler baterija ne doseže nastavljene napetosti, potem tok poĆØasi pade na minimum. No, na zelo podoben naĆØin pada tok tudi v prvem primeru in tudi v tretjem, za katerega je dal predlog zilog80.

Za tretji primer lahko reĆØem, da je zanimiv, za napetostno stabilizacijo skrbi LM317, za tokovno omejitev pa poskrbi tranzistor z uporom vezanim med bazo in emitor. Predlagam, da dodaÅ” Å”e bazni predupor, zelo podobne sheme boÅ” naÅ”el tukaj

Bistvo pri polnjenju Li-ion baterij je to, da ne presežeÅ” njene maksimalne dovoljene napetosti, seveda ne smeÅ” preseĆØi tudi najveĆØjega toka, ampak ta je pri majhnih polnilcih veĆØinoma daleĆØ pod dovoljeno mejo, tako da je pogosto tokovna omejitev že zaradi samega polnilca in napajalnega vira. NajviÅ”ja napetost je 4,2V, za daljÅ”o življensko dobo je ta lahko Å”e nižja 4,15V ali celo 4,1V.

Za napajanje polnilca lahko uporabiÅ” kakÅ”en odslužen napajalni adapter od telefona ali podobnih aparatur, s primerno napajalno napetostjo in ustreznim tokom. ƈe je napajalnik nekoliko Å”ibkejÅ”i, prilagodiÅ” polnilec tako, da bo tok polnjenja manjÅ”i ali enak tokovni zmogljivosti napajalnika.

Pri praznjenju pa moraŔ paziti na najnižjo dovoljeno napetost, ampak to je že druga zgodba.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 11:13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem naredil polnilec po prvi shemi z dvema LM317 kar na univerzalnem prototipnem tiskanem vezju in deluje dobro. Smile

Verjetno bom preizkusil Ŕe ostale preproste verzije, preden si zaželim Ŕe kaj bolj kompliciranega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 15:13:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za polnjenje ene same celice, oziroma pri vzporedni vezavi veĆØ celic, je tale preprost naĆØin popolnoma v redu. Za Å”e bolj pravilen naĆØin polnjenja, je potrebno po napolnitvi baterije, polnjenje prekiniti. Po konĆØanem polnjenju je za litijeve baterije dopolnjevanje Å”kodljivo. AngleÅ”ki izraz za dopolnjevanje je "trickle charge" in je za NiCd in NiMH dovoljeno in se tudi uporablja, tudi Pb akumulatorji so pravilno polnjeni na tak naĆØin. Litijeva baterija, ko je enkrat polna, se mora polnjenje prekiniti, saj v nasprotnem primeru tudi minimalni tok, ki teĆØe v baterijo, Å”kodi in jo uniĆØuje. Å koda je odvisna od dolžine takega dopolnjevanja. Res je, da ko je baterija polna in doseže nastavljeno napetost, tok pade na minimum, lahko tudi pod 1% (1/100 C), tako da je tok res majhen, ampak kljub temu, pri pravilnem polnjenju je potrebno to popolnoma prekiniti.

Nadgradnja preprostega polnilca bi bila tipanje toka in napetosti. Ko je baterija napolnjena in doseže maksimalno napetost, baterija Å”e ni polna, ko pa tok pade na zelo majhno vrednost, je baterija polna in takrat naj se polnjenje prekine. Ponovno polnjenje se potem vklopi roĆØno, oziroma ko napetost baterije pade na nek nivo, odvisno od naÅ”ih zahtev ali zahtev naprave, v katero je baterija vgrajena. Mislim, da za roĆØno polnjenje pride v poÅ”tev roĆØen vklop polnjenja in avtomatiĆØen izklop, ko je baterija napolnjena. Samodejen ponovni vklop polnjenja ni potreben, verjetno je boljÅ”e, ĆØe je mogoĆØ samo roĆØno. Po izklopu polnjenja naj polnilec ne vleĆØe nobenega toka iz baterije! Za prekinitev bi bil rele zelo dobra izbira, Å”e posebej pri tako preprostih polnilcih, kot je z LM317 in podobnimi reÅ”itvami.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 159
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 14, 2014 21:36:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem tudi jaz naredil polnilec z LM317 in LM7812 po zgornji shemi.
Na 7812 sem dal na pin GND 2 diodi, da sem malo zviŔal napetost.
Uporabljam pa za svinĆØene akumulatorje.
Za zdaj dela ok. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smasher



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:31
Prispevkov: 159
Kraj: Obala-Lj

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2016 23:38:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker nekaj stiskam s prostorom pri eni ideji, me zanima kaj pomeni zaÅ”ĆØitno vezje pri bateriji, torej ĆØe imam 18650 z zaÅ”ĆØitnim vezjem (uradno so to 19670 ampak jih kitajci zmeraj prodajajo pod 18650 protected)
Torej zaÅ”ĆØitno vezje naj bi odklopilo ko je baterija polna in prepreĆØilo da se preveĆØ izprazni. Torej ĆØe dam gor majhne sonĆØne celice 5V 200mA in je baterija 18650 z zaÅ”ĆØitnim vezjem, polnilni tok je ne bo razgnal bi jo moralo vezje Å”ĆØitit pred tem da se preveĆØ izprazni ali napolni. (akumulator je kao 4000mAh dejasnko bol v rangu nekje 2500-2600mAh tako da je težko verjetno da bi ga celica kdaj do konca napolnila)

Torej po moji logiki ne rabim Ŕe polnilnega vezja pred baterijo?

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group