Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DC/DC 12/2x40V

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SamojedPridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 07:22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber, sam sem že malo pozabil, a na bivši forum sem pripel shemo in podatke pretvornika, ki sem ga izdelal. Deluje bp, iz 12VDC pa pretvoti v 2x50VDC za potrebe ojačevalca.
Če boš kaj pogledal, ti mogoče lahko pomaga pri tvojem projektu. Je pa zadeva hudo enostavna.

Tule je:
http://www.elektro-n.com/forum2/attachment_mod.php?download=3233

ozirom v priponki.204228-pretv.zip
 Opis:
Pretvornik DC DC

Download
 Ime datoteke:  204228-pretv.zip
 Velikost datoteke:  95.43 KB
 Downloaded:  945 krat


_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 12:16:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delno nadaljevanje iz http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=110

Torej, tukaj bomo pisali o pretvorniku iz 12V na višjo napetost, v tem primeru nekje od 2x30V pa do 2x50V ali nekje vmes. Seveda se gre debata o enosmerni napetosti, tako na primarnem delu, kot na sekundarnem delu.
Omenjena napetost se v večini ali kar v vseh primerih uporabi za napajanje audio ojačevalnika večje moči, saj direktno na 12V napajalni napetosti ne dobimo velikih audio izhodnih moči.

Priložena shema je načeloma v redu, ima pa kar nekaj pomankljivosti Exclamation

V priloženi shemi je vrisana povratna vezava, kar je načeloma v redu, vendar v tem primeru manjkajo dušilke med usmerniškimi diodami na sekundarju in elektrolitskimi gladilnimi kondenzatorji. Te dušilke so obvezne, če pretvornik deluje v drugačnem režimu, kot je 50:50 Exclamation
Ker je tukaj povratna vezava, potem je ta z namenom, da je izhodna napetost stabilna in v tem primeru pride do izraza PWM regulacija, ki z režimom delovanja drugačnim od 50:50 poskrbi, da bo napetost na izhodu stabilna, ne glede na nihanje primarne napajalne napetosti. PWM napajalni režim je lahko npr 40:10:40:10 in ne 50:0:50:0 ali na kratko 50:50

Ko sem načrtoval prtvornik v push-pull režimu sem naletel na zoprn stranski efekt, dogajale so se hudi prenihaji, oscilacije, pa mi nikakor ni bilo jasno zakaj ... pri polnem režimu, to je 50:50 je bilo vse v redu, ko pa je bil režim PWM manjši, se je pa v vmesnih pavzah dogajalo čuda nepredvidenih pojavov. Po daljšem razmisleku in meritvah sem ugotovil, da usmerniške diode na izhodu feritnega transformatorja ne smejo biti vezane direktno na kondenzator, ampak mora biti vmes dušilka, ker pa gre v tem primeru za pozitivno in negativno vejo, je treba uporabiti dve dušilki. Razlika je očitna, uporabljena dušilka pa je lahko kar na okroglo 50uH seveda dimenzionirana za tako velik tok. Dušilka je lahko feritna toroidna, kot toroidno jedro je uporabno kar jedro od največje toroidne dušilke iz PC napajalnika Wink seveda odstranimo obstoječe navitje in navijemo 20-30 ovojev novega navitja. širok razpon ovojev je dovoljen, deluje dobro v tem območju. Toliko zaenkrat ...

Kot sem že omenil v zgoraj omenjeni temi, sem dvigoval nizko 6V napetost na višjo približno 13V in seveda s povratno vezavo. Tokovi na primarju so bili visoki, za izhod 3A je na vhodu teklo 7A, izkoristek, ki sem ga dosegel je bil 85%, kar je za tako nizko napajalno napetost kar dober rezultat in je vprašanje, če bi ga lahko kaj dosti izboljšal.
Pretvornik temelji na PWM kontrolerju SG3525 in tranzistorjih IRFZ44N
Omenjeni PWM kontroler SG3525 za svoje delovanje potrebuje minimalno 8V, PWM kontroler TL494 pa prav tako. Za napajanje PWM kontrolerja sem uporabil manjši pretvornik z MC34063, ki je 6V dvignil na 14V, ta napetost pa je bila uporabljena za napajanje kontrolerja in tudi vrat G fet tranzistorjev, tako da je odpadla tudi potreba po logic level fet tranzistorjih, ki za polno odprtje potrebujejo logično TTL napetost, primer je IRLZ44N
Transformator je toroidni T42, primar 2x4ovoji, sekundar 2x11ovojev, usmerniška dioda je dvojna dioda iz PC napajalnika.

Osnova tega pretvornika, seveda brez malega pred-pretvornika za napajanje kontrolerja, je uporabna tudi za drugačne pretvornike, npr iz 12V na višjo napetost, lahko tudi nižjo. Izhodna napetost je lahko enojna ali dvojna. Naredil sem tudi pretvornik na enaki osnovi z izhodno napetostjo 19V za napajanje prenosnega računalnika na 12V inštalacijo avtomobila. Edina razlika je navitje transformatorja, ki je za primar 2x5ovojev, za sekundar pa ustrezen večkratnik, lahko tudi s pozitivno rezervo, če imamo povratno vezo, ki je za stabilno izhodno napetost nujna.

Običajni ojačevalniki iz trgovine (in podobno) imajo v svoji notranjosti DC/DC pretvornik, ki nima povratne vezave in deluje v 50:50 režimu, posledično pa sekundarna napetost kar konkretno niha. V tem primeru dušilke niso potrebne, v boljših primerkih pa so dušilke kljub temu vgrajene, saj pri zagonu soft start deluje PWM in so dušilke potrebne vsaj pri zagonu, če že ne med delovanjem.

Pretvornik s povratno vezavo ima le malo več elementov kot brez povratne vezave, zato je smiselno graditi pretvornik s povratno vezavo.

V tej temi bomo obdelali pretvornike ali pretvornik iz 12V na višjo dvojno napetost, na primer 2x40v, ki je najbolj primerna in najbolj pogosta za audio izhodne stopnje srednjih moči. Na 2x40V lahko priključimo tranzistorsko izhodno stopnjo ali pa kar integrirano s TDA7294

V prihodnje, upam, da mi bo čas dopuščal, bom omenjeni pretvornik tudi predstavil v obliki projekta.

Še ena stvar je pomembna, to so tranzistorji v stikalnem delu push-pull, naj bodo s čim manjšim Rdson in za večje tokove, kar pa BUZ11 niso ravno najboljši, čeprav najcenejši. Vsekakor priporočam močnejše, npr IRFZ44N ali IRFZ48N oba sta cenovno ugodna, le malce dražja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SamojedPridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 12:56:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No kul. Jaz sem tisto zadevo delal pred leti, in kljub vsemu moram reči da sem imel začetne težave verjetno prav zaradi manjkajočih dušilk. Kurilo mi je izhodne tranzistorje, pa nisem našel vzroka. Ko je odpihnilo še nekvaliteten vhodni kondenzator (nakup po kili Very Happy ), sem ga zamenjal z kvalitetnim in zadeva je delovala bp. Izdelane so bile 3 verzije, vse za poganjanje quad 405 ojačevalcev v avtu. V vseh verzijah sem uporabil po 4 fete, ker takrat nisem našel drugih z manjšim RDson kot BUZ11. Pri testiranju je zadeva potegnila krepko preko 30A na vhodu, kar mi je povzročalo težave, ker je vhodna napetost padla na 10V in podobno.
No, za potrebe ojačevalca je delal bp, pri testiranju sem pa z njim poganjal flex mašino.
Izhodna napetost je malo nihala (spet verjetno zato, ker ni dušilk), vendar ni bilo nič kritičnega oziroma mnogo manj kot pri klasičnem napajalniku z usmenikom in kondenzatorji.

_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 13:55:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pretvornik brez dušilk se je pregreval, oziroma so se pregrevali tranzistorji. Z dušilkami je bilo gretja občutno manj, poleg tega pa je treba na primar dodati pravilno dimenzioniran RC filter paralelno na navitje primarja, umerjanje z osciloskopom tako, da je čim manj napetostnih konic ob preklopih in čim manj oscilacij.

Pri velikem toku na primarju se seveda seseda napajalna napetost, nekaj zaradi obremenitve vira, nekaj pa zaradi upornosti napajalnih vodov. Ker napetost zvišujemo, se napaka ustrezno pomnoži na izhodu, zato je povratna vezava za stabilizacijo zelo dobrodošla, v nekaterih primerih celo nujna.

Dušilke so zelo dobrodošle tudi v napajalni veji in na izhodu, poleg tistih delovnih dušilk. V napajalni veji je dušilka za preprečevanje napetostnih konic, ki bi šle v napajalni vir in druge porabnike, na izhodu pa za dodatno glajenje napetosti še eno dušilko. Priporoča se večje število kondenzatorjev tako v napajalni veji, kot na izhodu.

Pred leti so bili BUZ11 najbolj znani in najbolj dostopni, z zelo dobrimi karakteristikami za tiste čase, danes pa za malenkost več denarja dobimo 2x močnejše tranzistorje z veliko nižjim Rdson, primer je IRFZ44N, opozarjam pa na to, da je potrebno paziti na črko N na koncu oznake Wink za primerjavo si oglejte še IRFZ44.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenkoPridružen/-a: Tor Feb 2009 13:47
Prispevkov: 15
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 11:31:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav
Mene pa zanima kako se naredi primar navitja... Nekje je bilo napisano da se lahko oz da se uporabi pletenico.
Ali mora biti ta pletenica narejena tako da je vsaka mala žička posebaj izolirana ali bi lahko dal samo požir čez...
gre pa za pretvornik večje moči cca 3 kw.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0BeastPridružen/-a: Sre Jun 2008 20:17
Prispevkov: 77
Kraj: Lj/Nm

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 02:25:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gre se za litz drat. Za večje moči je zelo dobro uporabiti pleten drat zaradi skin efekta. Zadeva ni enaka navadni žici z PVC izolacijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenkoPridružen/-a: Tor Feb 2009 13:47
Prispevkov: 15
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 18:53:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja to zastopim da ni to navadna mehka žica zanima me ali bi lahko uporabil pletenico(za zemlje, ki jo bi med seboj izoliral ) ali je kakšna posebna, drugačna žica za to. ker cca 100x 0.8mm žičk je malo teško naviti... in pletenica si lepše pokrila površino toroida. (zanima me ali skin efekt velja tudi v takih primerih ali ne?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0BeastPridružen/-a: Sre Jun 2008 20:17
Prispevkov: 77
Kraj: Lj/Nm

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 22:31:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko kar kupiš pletenico za traflc navijat Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenkoPridružen/-a: Tor Feb 2009 13:47
Prispevkov: 15
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 14:56:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aja in kje se bi to dalo kupiti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0BeastPridružen/-a: Sre Jun 2008 20:17
Prispevkov: 77
Kraj: Lj/Nm

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 20:38:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglej na kakšnih servisih, kjer navijajo motorje, drugače pa išči na googlu pod Litz žico oz. pletenica / CuL

Cenejša varianta pa je da narediš več navitij iste žice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ziga555Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 13:40:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Bom še tule vprašal... je že kdo delal dc-dc konverter za ojačevalnik pa300, pri tem mora biti vhodna napetost 60V če se ne motim?
Ima kdo kakšno shemo? Se morda tak konverter kje dobi že narejen?

L.P
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
startPridružen/-a: Ned Sep 2008 18:39
Prispevkov: 60
Kraj: Škofije-Koper/Vič-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 22:11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaksna je vhodna napetost na DC-DC pretvorniku?
_________________
Lep pozdrav!
Aljaž T.
www.elektronika-start.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ziga555Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2011 23:11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

+/- 60V
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group