Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Smer vertenja pri AC/DC motorjih

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mehatronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
logist

Pridružen/-a: Tor Mar 2008 11:49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 27, 2009 15:28:48    Naslov sporoèila: Smer vertenja pri AC/DC motorjih Odgovori s citatom

Za smer vrtenja DC motorjev potrebujemo uC in L272M v osnovi. Kaj pa bi potreboval še dodatno za krmiljenje AC motorjev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Azrael

Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 27, 2009 17:39:50    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Katerih AC motorjev?

Obstaja mnogo razliènih izvedb motorjev, ki delujejo na izmenièni tok. Zato ni mogoèe podati nekega splošnega odgovora, ki bi bil ustrezen za vse mogoèe izvedenke.

Tako kot je tudi H bridge samo ena iz množice mogoèih naèinov za spremembo smeri vrtenja istosmernih motorjev, kjer tudi obstaja malo morje precej razliènih izvedb.

logist

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2010 17:21:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pri projektu sem želel uporabiti hidromotor, ampak sem ugotovil da je boljše in cenješ vseeno uporabiti DC motor.

Smer vertenja sem rabil ker sem želel en del integrirat v že obstojeèo centralo.

Hvala za pomoè.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 07:58:11    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Torej si rešitev že našel ali pa si morda odstopil od projekta?
logist

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 11:45:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Našel rešitev nisem odstopil od projekta.
Uporabil bom DC elektromotor in navojno palico za premikanje po dolžini. To je rešitev namesto hidravlike.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 17:50:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Aha, tako Wink ja, seveda, taki pogoni marsikje obstajajo.
Linearni elektro pogoni so lahko izvedeni z AC motorjem, podobnim kot za senèila ali pa z DC motorjem, èe je to uporabljenoi na vozilih.
Za traktorje in podobne stroje imajo majhne linearne pogone za dodajanje plina (gas) èe je opremljen z vitlom na daljinsko upravljanje.

Ker imam nekaj v mislih en projekt, pa me zanima, kakšne velikosti pogon to delaš, lahko bi izdelavo malce dokumentiral in pripel na forum, saj je tematika zanimiva, rešitve DIY pa tudi Wink

Kakšen motorèek, prenos, dimenzija navojne palice, ...
Ali bo navojna palica direktno na os motorja ali preko penosa, kako bo navojna palica uležajena in podobne mehanske rešitve.

logist

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 19:45:55    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

V mojem primero bo navojna palica (korak navojne palice še ne vem) direktno vpeta na os motorja, ker nataènost bosta doloèala dva senzorja, tako da je dovolj da imam 24VDC servo motor, ker bo premika 1500 kg. Spušèal bom po sistemu nadzorovanega prostega pada, dvig pa spomoèjo zvoda. Pri samem projektu ni problem teža, ampak veter ko se opre v velikost 60m2.
Nazaj na vrh
sebaveh

Pridružen/-a: Èet Jan 2008 16:26
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 20:19:55    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Boš odpiral streho na gospodarskem poslopju? Edino to mi pade na pamet pri takšni teži in površini.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
logist

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 20:21:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ne streha bo ravna, samo na tem pa bodo sonène celice za prodajo elektriène energije Very Happy
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 06:38:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Za projekt premikanja sonènih celic bi bila hidravlika res odveè. Ker ni zahtevana veèja hirost pomika, zaradi znaèilnosti projekta, se lahko vse skupaj dogaja precej poèasi, kar pomeni, da ni potrebno imeti moènega motorja.
Za premagovanje take sile z upoštevanim varnostnim faktorjem, rabiš navojno palico s trapeznim navojem, korak niti ni tako pomemben, kot je oblika navoja zaradi velikih sil. Debelina navojne palice bi moral a biti kar znatna, verjetno veè kot 15mm ali bolje 20mm, ker bo šlo verjetno tudi za tlaène sile, seveda pa je odvisno tudi od dolžine te navojne palice.

Pri takih silah in ker ni zahtevana hitrost, je nesmiselno motor direktno vpenjati na navojno palico, ampak bi moral med motorjem in palico biti še reduktor, pri tem pa ni pomembno ali gre za polžast reduktor ali pa kakšne druge vrste prenosa, ker je polžast prenos že sama navojna palica in zato ni potrebno nobene zavore za utrjevanje položaja.
Kakšen motor toèno imaš v mislih, oziroma kakšen motor imaš, èe ga že imaš?

Ker si že omenil veter in to pomeni tudi sunke, so lahko dinamiène sile velike, zato raèunaj na robustnost projekta, tako pri samih nosilcih, kot pri pogonu, bolje moèno predimenzionirati, kot imeti kakšno škodo.

Ker gre za projekt solarne elektrarne, me zanima montaža celic, ali bo to ena površina 60m2 ali bo to razdeljeno na veè posameznih gibljivo vpetih manjših skupin, pogon je seveda lahko eden za vse, èe so povezane med seboj.

logist

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 10:12:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Jaz bom verjetno uporabil že obstojeèi sistem podjetja Degertraker 7000NT.

Tako èe imajo to nemci tako narejeno, kot kaže, potem okrog hiše tudi nebi smelo biti kakih veèjih problemov.

Drugaèe pa sem z moduli skoraj vsaki dan v stiku. Pri podjetju, kje sem zaposlen jih monitiramo.

Za montažo so manjši moduli, velikosti nekje 100 x 170 cm in teža približno 20kg. Potem pa jih med seboj vežeš lahko zaporedno ali vzporedno v tako imenovani "stringe".
Obièjano jih vežemo zaporedno, zardi manjših izgub pri prenosu.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 13:22:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

A taka zadeva je to, 60m2 je za tak samostojeèi sistem veliko, to je že res veliko jadro in mora steber biti kar moèan. Sosed ima en steber z nosilci, gor pa gre mislim da 12 celic približno te velikosti 100x170cm, zaenkrat ima poskusno le eno celico, ne vem zakaj, na strehi pa ima celo vrsto fiksiranih celic.

Ti si se verjetno odloèil za samogradnjo konstrukcije, ker se s tem tako ali tako sreèuješ vsak dan in bi s samogradnjo najbrž precej prihranil, saj konstrukcije in taki pogoni verjetni niso ravno poceni.

Tak sistem na enem stebru je po mojem mnenju za montažo na zemljo, na streho si jaz kaj takega ne bi upal montirat, pa naj bo ravna ali pa kakršnakoli.
Na streho bi delal nekakšno verižno konstrukcijo, da se obraèa vsaka celica, ali pa mogoèe po 2 celici, potem so pa med seboj povezane na en pogon, ker bi s tem bila konstrukcija bistveno manj masivna, res pa bi bilo precej veè gibljivih delov.

Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mehatronika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu