|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
gojko
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 21:40 Prispevkov: 5
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 17:08:59 Naslov sporoèila: Daljinsko upravljanje |
|
|
Jas bi rad naredil avtek na daljinsko vodenje z motorjem od tomosa. Krmiljenje bi rad naredil z elektrièno mašino z baterijo. Mene pa zanima èe bo delovalo èe bom povezal batrije-vezevje-mašina in se bo dalo tudi krmiliti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 22:38:28 Naslov sporoèila: |
|
|
Vprašanje sodi v oddelek mehatronika in ne oddelek za zaèetnike
Èe bi se jasno izrazil, kakšno "elektrièno mašino", bi ti lahko pomagali, tako pa brez klicanja duhov in ugibanja ne bo šlo, ker nismo jasnovidci...
Recimo, da delno ugibam in ti berem misli, bom predpostavil, da si mislil akumulatorski roèni vrtalni stroj... s katerim bi krmilil plin ali gas po domaèe ali kaj drugega, mogoèe krmilo
Ne da se mi ugibat naprej, ti rabiš pomoè, ti napiši NATANÈNO kaj želiš vedeti. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gojko
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 15:17:49 Naslov sporoèila: |
|
|
dobro ste prebrali misli, vendar mene samo zanima èe bo uspelo krmiljenje ali ne? ali se bo vrtelo v levo in desno stran, za ostalo pa že imam vse v mislih |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Azrael
Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21 Prispevkov: 647
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 20:22:21 Naslov sporoèila: |
|
|
Kot ti je Ĺľe bilo povedano, misli ne znamo brati, kristalna krogla pa je v remontu.
Zato, èe hoèeš dobiti uporabne nasvete, moraš povedati mnogo veè. Iz napisanega mi ni jasno kaj naj bi se vrtelo, pa tudi ne kaj ima zraven Tomos, ki ni nikoli delal elektriènih strojev ali vozil. _________________ Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gojko
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 20:40:46 Naslov sporoèila: |
|
|
OK. Bom postavo vprašanje drugaèe, bo deloval batrijski elektrièni motorj èe bom povezal baterija-vezje-motor(elektrièni motor)? samo krmiljenje me zanima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sebaveh
Pridružen/-a: Èet Jan 2008 16:26 Prispevkov: 55 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 20:58:45 Naslov sporoèila: |
|
|
Potrebujemo podatke o:
motor - nazivna napetost, nazivni tok, izvedba (servo, krtaèni, bldc...), ali ima kakšno dodatno elektroniko ali ne...
baterija - nazivna napetost, kapaciteta (Ah), vrsta (alkalne, NiCd, NiMH, LiPo, svinec...) ,dovoljen praznilni tok (xC kjer x predstavlja številko, C pa kapaciteto)
naèin vodenja ki ga želiš - ali samo vklop/izklop motorja in polno hitrost, ali proporcionalno hitrost (bolj ko premakneš roèico, bolj hitro gre)
vezje o katerem je govora - kakšno vezje, oziroma kaj to vezje dela, oziroma kaj želiš da dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Èet Nov 26, 2009 06:27:19 Naslov sporoèila: |
|
|
gojko je napisal/a: | OK. Bom postavo vprašanje drugaèe, bo deloval batrijski elektrièni motorj èe bom povezal baterija-vezje-motor(elektrièni motor)? samo krmiljenje me zanima. |
Odvisno od vezja, od tega je odvisno, èe bo sestavljanka delovala.
Predpostavljam, da naj bi to vezje bila nekakšna krmilna elektronika, mogoèe z releji, tranzistorji, ... ? verjetno naj bi to vezje vklapljalo elektro motor, ki ga omenjaš, nisi ga pa opisal.
Kaj naj bi ta elektromotor sploh poganjal?
Èe boš tako skrivnosten, se bodo veèina èlanov kmalu navelièali brati tole temo, še manj pa pomagati...
Tomosov bencinski motor od mopeda bo verjetno služil kot glavni pogon vozila, samo ugibam.... _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jankos
Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30 Prispevkov: 15
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 17:21:51 Naslov sporoèila: |
|
|
z èim boš izvedel dodajanje plina? z modelarskim servotom povezanim z batkom v fergazarju? Motor boš vžigal nožno ali elektrièno?
Malo bolj podrobno nam to kar imaš v ''mislih'' opiši.. bo lažje pomagat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gojko
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 17:23:46 Naslov sporoèila: |
|
|
se Ĺľe z reberjem pogovarjam o tem, ko bo mi on povedo kak pa kaj bom vse temeljito opiso |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 12:20:25 Naslov sporoèila: |
|
|
Kaj se pogovarjaš? niè ne vem, jaz èakam tebe, da boš ti napisal za kaj se sploh gre, ti rabiš pomoè in ti opiši vse okolišèine, èe ne ti žal ne moremo pomagat.
Piši v knjižnem slovenskem jeziku, ker tvoje nareèje razumejo le (se mi zdi da) štajerci, èe boš pa hotel pomoè vseh, boš pa moral pisati v univerzalnem jeziku, to je za nas slovence knjižni slovenski jezik, katerega uporabljate tudi v šoli, oziroma... naj bi ga uporabljali _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gojko
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 15:07:01 Naslov sporoèila: |
|
|
Prvotni naèrt je bil tak da bi elektrièni vrtalnik 16.8V, z 16.8V batrijo, ki bi vrtel volan. Batrijo bi povezal z navadnim vezjem za avtomobilèke na daljinsko vodenje. Ker pa ta vezja niso narejena za tlko V bi dodal tranzistorja.
Tomosov motor pa bi služil kot glavni motor, ki bi vklopo roèno, gas bi dal takoj na zaèetku, ugasnil pa bi ga s stikalom za vgasnit, katerega bi povezal z drugim vezjem kateri bi imel le opcijo off, on.
Zdaj pa razmišlam o reduktorju in motorèku ki se bi prilegal reduktorju. Reduktor pa bi potem direktno vrtel vola. Glede pogona pa bi ostalo enako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2009 17:03:13 Naslov sporoèila: |
|
|
gojko je napisal/a: |
Zdaj pa razmišlam o reduktorju in motorèku ki se bi prilegal reduktorju. Reduktor pa bi potem direktno vrtel vola. |
In kaj bo za prilogo peèenemu volu? in seveda... kdaj in kje bo veselica, da vola tudi pojemo
Sedaj pa zares, malce heca mora bit ampak èe si pa usekal tako hecno napako
Stvari so postale bolj jasne: vozilo bi imelo klasièno upravljanje smeri z volanom, ta volan pa bi vrtel z akumulatorskim vrtalnikom, ki bi ga krmilil z daljincem. Vsekakor je to izvedljivo, lahko uporabiš releje, kar bo najbolj enostavno. Èe uporabiš daljinsko upravljanje od igraèe, namesto motorèka vežeš 2 releja, seveda s pomoèjo diod, tako da glede na polariteto iz sprejemnega vezja vedno vklopi le en rele. Napetost relejevih tuljavic mora biti prilagojena napetosti sprejemne elektronike, ki je verjetno 6V, kar je najpogosteje pri igraèah.
Bencinski motor bi torej zagnal roèno, to je sicer v redu po eni strani, dodajanje plina (gas) pa bi moral urediti brezstopenjsko, ker èe ne bo motor samo tulil. Kaj pa speljevanje, sklopka? ali je mogoèe uporabljen tomosov motor od kakšnega automatika?
Še misel na koncu: postaviš vprašanje, no, zelo revno vprašanje, potem pa prièakuješ pomoè in ideje, ker se tebi ne da napisat... res zanimiv pristop k problemu, še dobro da se ti da razmišljat, vendar sem tudi glede razmišljanja precej v dvomih _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|