Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

stikalo z tipko in relejem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smasher



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:31
Prispevkov: 162
Kraj: Obala-Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 25, 2009 18:31:48    Naslov sporočila: stikalo z tipko in relejem Odgovori s citatom

torej sam se nisem mogel spomniti nobene rešive ki bi jo imel doma za sledečo idejo. Rele bi vklapljau in izklaplajl elektromagnet, za vkloipit in izklopit rele pa moram imeti 2 stikala torej 1 tipko ki ima funkcijo vklop in izklop in 2 tipko ki ima funkcijo samo izklop. Torej 2 tipka je kot varnostni stikalo ki komaj se ga takne ugasne zadevo in potem jo je treba ponovno vžgat s tipko 1, in če se še 1x takne tipko 2 se en sme nič zgoditi, na shemi je tipka 2 tista ki da kontakt na 0 oz ozemljitev ker bi bila ta zedave v avtu in bi bilo zelo praktično če mi ni treba 2 žilnega kabla potegnt lahko pa je tudi 2 žilni in se vrne v zelen okvirček.

V slikarju sem naredil približno idejo če je mogoče zgoraj napisano nerazumljivo.

LP



stikalo1.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  stikalo1.JPG
 Velikost datoteke:  8.77 KB
 Downloaded:  798 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2009 07:57:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podobna stvar že obstaja v trgovini. Imenuje se impulzni rele.

Da bo zadeva delovala kot želiš jo vežeš na nasledni način:
-T1 vežeš kot predlaga proizvajalec.
-T2, za to tipko pa vzameš napajanje iz izhoda, ki je napajano samo v primeru, da "luč" sveti. Kar pomeni da bo imela tipka T2 funkcijo samo izklopa.

lp
P
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smasher



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:31
Prispevkov: 162
Kraj: Obala-Lj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2009 12:04:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala za informacijo nekaj sem našel samo so bli vsi anbenjeni za hišno inštalacijo predvsem za luči, jaz pa rabim na 12V DC.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2009 13:30:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem da obstajajo tudi 24V za 12V pa nisem prepričan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 26, 2009 16:22:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi 12V impulzni releji so obstajali in verjetno še vedno obstajajo, npr. Wartburg 353 ga je imel za preklop kratka/dolga luč.

Treba samo ugotoviti ali ima še kateri, mogoče v teh krajih bolj dosegljiv avto, enako rešitev.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 27, 2009 15:15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

VW Passat, letnik '73 če ti kaj pomaga Wink Pa še tisti impulzni kontakt je bil bolj pomožni, kot pa zares.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smasher



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:31
Prispevkov: 162
Kraj: Obala-Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 28, 2009 13:14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hja očitno bo treba najt kakšno alternativo.. in njat kakčen IC ali pa podobnega povprašal sem malo okoli in en odgovor je že prišel.

"Impulznih relejov IR12 (to je bila 12V verzija), ne izdelujemo več in tudi ni več zaloge. S proizvodnjo smo prenehali zaradi minimalnih naročil, neustreznih a-testov in zastarelosti izdelka."

Torej pomagal bi kak itit čip ki bi imel podobne fuknkcije ali pa kakšn izi progamabilen ki bi mi ga mogoče kdo lahko na izi spogramiral?

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smiki



Pridružen/-a: Sre Jan 2008 19:00
Prispevkov: 68
Kraj: Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 28, 2009 18:37:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rabiš en števec recimo CD4040, na reset vežeš tipko za ugasnit, na CP pa tipko za ugašat in užigat, rele pa na Q1 seveda preko transistorja in ne pozabi na diodo. Reset mora imeti kondenzator in upor, na cp pa upor. Poglej datasheet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group