|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
Ĺ tromar

Pridruen/-a: Ned Avg 2009 14:11 Prispevkov: 55 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 10, 2009 15:23:26 Naslov sporoila: IR termometri |
|
|
Na DMFA fizikalnem taboru v Kranjski gori smo letos merili tudi z IR termometri, ki lahko na daljavo izmerijo temperaturo nekega telesa na podlagi Stefanovega zakona.
Vendar sem sedaj ugotovil, da so potem ti metri natanèni le pri èrnih telesih, saj bela sevajo bistveno manj (vsaj zdi se mi), vse skupaj pa je odvisno tudi od hrapavosti površine.
Saj potem je merjenje èloveške temperature s temi metri nenatanèno, saj nismo èisto èrni.
Kako so ti metri sploh umerjeni, tudi na kakšno hrapavost površine?
Je moje poznavanje Stefanovega zakona pravilno?
Hvala za odgovore in lp. _________________ Brez elektrike ni Ĺľivljenja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zaspanc
Pridruen/-a: Sre Nov 2007 20:44 Prispevkov: 268 Kraj: Ărnomelj
|
Objavljeno: Pon Okt 12, 2009 05:11:30 Naslov sporoila: |
|
|
Že malenkost boljšim (beri: dražjim) IR termometrom lahko nastavljaš emisijski faktor in tako korigiraš to, kar ti ne da miru...
Najcenejši pa imajo nastavljeno na 0.95 in to je to.
Niso pa te igraèe spet tako natanène (vsaj v cenovnem rangu, dosegljivem navadnemu smrtniku) da bi si s tem belil glavo.
Razlika (res obèutna) je edino pri visokosvetleèih površinah (krom), kjer pa zadevo rešiš s košèkom selotejpa. _________________ Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|