Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Usmernik ELV 0-30 V / 0-10 A

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 19:46:10    Naslov sporočila: Usmernik ELV 0-30 V / 0-10 A Odgovori s citatom

Rad bi malo obudil temo iz starega foruma o tem napajalniku, ker se ravno spravljam k izgradnji. Pa me zanima par stvari, ki tam še niso bile vprašane, sploh od tistih ki so omenjen usmernik že izdelali.

Kako se je obnesel od začetka izgradnje in do sedaj? Je ves čas delal brez problemov, ali pa je imel vmes kakšne težave?

Ali je možno nekako vgraditi zmožnost, da bi se na prikazovalniku (ampermetru) prikazovala vrednost, na katero je nastavljena tokovna zaščita? Nekaj podobnega kot imajo kupljeni usmerniki - ti imajo stikalo "output on". In ko je to stikalo vklopljeno, bo ampermeter prikazoval tok skozi breme, ko pa je izklopljeno pa prikazuje vrednost tokovne zaščite. Kako bi to naredil pri tem usmerniku?

Ali je za upore R20-R43 bolje če so 1/2 W, ali pa bo 1/4 W dovolj? Ker po mojih izračunih se na njih troši 0,2 W moči, kar je že malo na meji za 1/4 W upor?

V originalnem načrtu vidim da so vsi upori tolerance 1%, Reber pa vidim da je uporabil 5%. Torej ne more biti hudega?

Kakšno imate razdaljo med ventilatorjem in sprednjo stranico? Mogoče bo bolje če spredaj navrtam nekaj lukenj?


Zaenkrat bo to vse. Vem da so tudi dlakocepska vprašanja, ampak jaz vseeno delam tak usmernik za vsaj 10 let, ne za 2. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 11:13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem že v tisti temi napisal, mislim, da sem bil zelo izčrpen, je usmernik dobro zasnovan in robusten. Napisal sem tudi, da mi nekaj stvari vseeno ni všeč in bi jaz to rešil nekoliko drugače, ampak ne tako zelo drugače.

Glede uporov je tako, da nič ne škodi, če uporabiš 1/2W upore namesto 1/4W.

Ventilator ni nujno, da je zelo oddaljen od čelne plošče, seveda pa bo šum povečan, če bo ta razdalja majhna, prav tako bo nekoliko manjši pretok zraka, ker pa je vse skupaj temperaturno zaščiteno, se v primeru prekomernega gretja usmernik izklopi sam, vse to pa se dogaja v varnih temperaturnih mejah. Mislim, da sem omenil, da sem ta usmernik - napajalnik priključil in naredil kratek stik na izhodu in ga pustil nekaj ur tako, ali pa kar celo popoldne... seveda je preživel brez posledic, bil pa je nastavljen na maksimalni tok. Ker hladilno telo in ventilator nista bila sposobna odvesti celotne disipacije, se je hladilno telo segrelo do temperature, kjer je elektronika izklopila napajalnik, ko pa se je ohladilo do neke meje pa ga je vklopila nazaj. Izklapljanje zaradi visoke temperature se je ponavljalo v nedogled, kar je glede na vezje popolnoma pravilno, lahko bi bila elektronika narejena tako, da bi bil potreben ročni reset, ampak bo v redu tudi tako kot je.

Glede prikazovanja nastavljenega toka obstaja mnogo metod, ena od njih je tudi posebna tokovna nastavitev z neko referenčno napetostjo, žal pa v tem primeru to ni rešeno tako, zato ostanejo druge metode.
Najpreprostejša metoda nastavitve toka je kratek stik na izhodu, tako da ampermeter pokaže tok, takrat pa potem spreminjaš tokovno omejitev in to tudi dejansko vidiš na ampermetru. Za tako metodo ni potrebna nobena predelava, samemu napajalniku pa kratek stik ne škodi, saj ima tokovno omejitev, sicer pa sem že napisal, da je omenjeni napajalnik prestal večurno testiranje v kratkem stiku.

Samo tiskano vezje je seveda precej gosto in fino, saj so luknjice zelo drobne, zaradi sorazmerno majhnih pad-ov, zato je pri sestavljanju in spajkanju treba biti zelo previden. Projekt ni primeren za začetnike, še posebej ne za popolne začetnike, ki niso vešči spajkanja. Pri sestavljanju je treba biti izredno natančen, treba pa je sestaviti brez kakršnih koli kompromisov in improviziranja, razen pri releju, kar sem pa tudi opisal in priložil slike. Omenjeni napajalnik pri meni še vedno ni doživel vgradnje v ohišje, saj še vedno ne vem, ali naj transformator vgradim v svoje ohišje ali pa zraven plošče. Jasno je, da v primeru vgradnje v svoje ohišje, potrebujem 10 žilni kabel ali pa snop 10 žic, primerno pa bi bilo to povezati s primernim 10 polnim konektorjem... Vgradnja transformatorja v samostojno ohišje bi pomenilo, da bo ohišje za ploščo usmernika toliko manjše, bo pa zato lažje našlo prostor na delovni mizi.

Prilagam še pdf dokument, ki je bil na filemanagerju foruma elektro-n, žal pa FM ne dela, zato datoteko prilagam tukaj, debata o tem napajalniku pa se nadaljuje tukaj, lahko tudi prenesem citirano celotno temo iz elektro-n.



napajalnik_ELV_0-30V_0-10A_navodila_in_opis.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  napajalnik_ELV_0-30V_0-10A_navodila_in_opis.pdf
 Velikost datoteke:  591.37 KB
 Downloaded:  1420 krat


_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 08, 2009 21:26:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole. Sem ga sestavil skupaj, priklopil, in prvi vtisi so zelo obetavni. Very Happy Vendar imam nekaj malih opazk:

-Dioda za napetostni regulator sveti kadar je sicer vse vredu, in nikoli sočasno z diodo tokovnega regulatorja. Torej je to normalno? Ker sem sicer pričakoval, da se bo vklopila le, kadar ne bo več možno povečevati napetosti zaradi predhodno aktivirane tokovne zaščite?

-Kupil sem panelmetra za prikaz napetosti in toka. Da ju je bolje napajati z galvansko ločenim napajalnikom, mi je jasno. Vendar pa raje vprašam, ali sta lahko napajana vzporedno iz istega usmernika (7809), ali pa je še tu bolje imeti dvojno ločeno napajanje za vsakega posebaj?

-Tale pojav pa mi je še najbolj čuden: -Opazoval sem napetost na panelmetru in na svojem instrumentu na izhodnih sponkah. Ko je bil napajalnik v prostem teku, sta se napetosti ujemali. Ampak ko sem ga obremenil, se je napetost na panelmetru rahlo posedla, napetost na mojem instrumentu pa malo narastla. Shocked In močnejše kot je bilo breme, večja je bila ta razlika. Pri polni svetilnosti avtomobilske H3 žarnice sta kazala 2 V razlike. Kaj lahko naredim glede tega?

Upori so vsi 5%, panelmetra sta s 30 cm dolgi žici, preseka 0,14 mm^2 povezana na preprost 7809 napajalnik.
Visokotokovne povezave na ploščici pa sem tudi dodatno obložil s cinom. Potenciometre za nastavljanje toka in napetosti sicer nisem neposredno prispajkal v ploščico, temveč preko 5 cm žičk, ker sem želel bolj razmaknjene.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 08, 2009 21:39:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
-Kupil sem panelmetra za prikaz napetosti in toka. Da ju je bolje napajati z galvansko ločenim napajalnikom, mi je jasno. Vendar pa raje vprašam, ali sta lahko napajana vzporedno iz istega usmernika (7809), ali pa je še tu bolje imeti dvojno ločeno napajanje za vsakega posebaj?

Poskusi ugotoviti iz navodil ali so vhodi galvansko ločeni od napajanja. Če niso, rabita vsak svoje napajanje, da se ne bo kaj mešalo.

Citiram:
-Tale pojav pa mi je še najbolj čuden: -Opazoval sem napetost na panelmetru in na svojem instrumentu na izhodnih sponkah. Ko je bil napajalnik v prostem teku, sta se napetosti ujemali. Ampak ko sem ga obremenil, se je napetost na panelmetru rahlo posedla, napetost na mojem instrumentu pa malo narastla. Shocked In močnejše kot je bilo breme, večja je bila ta razlika. Pri polni svetilnosti avtomobilske H3 žarnice sta kazala 2 V razlike. Kaj lahko naredim glede tega?

Padci napetosti na vodnikih, ni druge. Poskusi naredit tako, da boš inštrumenta priklopil na točko ker regulacija "tipa" izhodno napetost. Takrat bi morali biti rezultati enaki.

Tudi ne škoduje 4 žični sistem priklopa porabnikov (2 za moč in 2 za merjenje napetosti), da izničiš padce na vodnikih.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 05:34:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
-Tale pojav pa mi je še najbolj čuden: -Opazoval sem napetost na panelmetru in na svojem instrumentu na izhodnih sponkah. Ko je bil napajalnik v prostem teku, sta se napetosti ujemali. Ampak ko sem ga obremenil, se je napetost na panelmetru rahlo posedla, napetost na mojem instrumentu pa malo narastla. Shocked In močnejše kot je bilo breme, večja je bila ta razlika. Pri polni svetilnosti avtomobilske H3 žarnice sta kazala 2 V razlike. Kaj lahko naredim glede tega?


Mislim da tule ne gre za padec napetosti na priključkih voltmetra. Verjetneje gre za:
- valovitost napetosti pri obremenjenem usmerniku- tu mogoče vsak inštrument malce drugače pokaže. Ugotoviš z osciloskopom.
- če imaš napajanje voltmetra oz. 7809 iz istega trafota kot usmernik, se lahko tudi malce spremeni vhodna napetost in tudi zato mogoče malce narobe pokaže..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 21:51:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam nove ugotovitve:

Napaka med panelmetrom in mojim instrumentom na izhodnih sponkah, je precej linearna z tokom. Pri 12V in H3 žarnici (okoli 5A toka), je bila napaka 2 V. Pri dveh žarnicah pa že 4 V. V prostem teku pa 0V. In sem šel merit padce napetosti pri polni obremenitvi: 4mV padec se mi pojavi med točko C (katera je neposredno na izhodnem plusu) in uporom R60. Idealno bi bilo seveda 0 mV. Če upoštevamo da ima uporov delilnik iz R60 in R61, faktor 1000, je to napaka 4 V. Kar pa tudi je razlika med panelmetron in instrumentom Exclamation Osciloskopa pa žal nimam da bi preveril.
Tu bom moral jutri še nekaj ukreniti. Dodatno bom pojačal to povezavo, dal bom tudi debelejšo žico tam, kjer je povezava za izenačitev potenciala med izhodnim plusom in GND. To je pa pri uporu R6 - zgoraj in spodaj, če pogledamo postavitev elementov v PDF dokumentu.

Če pa niti to ne bo delovalo, pa bom panelmeter vezal neposredno na izhodne sponke - seveda preko uporovnega delilnika, ki ga bom montiral direktno na panelmeter.

Panelmetra pa napajam iz 2×9 V transformatorja, torej z ločenima navitjema. Ziher je ziher. Mislim da se mi je pred tem še napetost na voltmetru malo počepnila, ko sem priklopil še ampermeter iz istega napajalnika.
No, tudi o tem transformatorčku bi se dalo debatirat. Kupil sem ga danes v Čipu, piše da je 2×9 V, 2×1,5 VA (skupno 3VA moči). Nevem katere firme, ampak kot logotip ima narisanega petelina. Ampak namesto 2×9 V, je dal od sebe kar 2×13 V Shocked K sreči je poraba panelmetrov dovolj majhna, da mi ne bo treba 7809 regulatorjev dodatno hladiti. Evil or Very Mad


Nazadnje urejal/a sebaveh Sre Jun 10, 2009 13:14:52; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:24
Prispevkov: 45
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 22:18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
... No, tudi o tem transformatorčku bi se dalo debatirat. Kupil sem ga danes v Čipu, piše da je 2×9 V, 2×1,5 VA (skupno 3VA moči). Nevem katere firme, ampak kot logotip ima narisanega petelina. Ampak namesto 2×9 V, je dal od sebe kar 2×18 V


Trafo imaš po vsej verjetnosti od firme Hahn. Trafoti imajo kar visoko napetost če so neobremenjeni, merilniki pa ne porabijo veliko.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 21, 2009 22:08:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole, moj usmernik je končan smajli_OK In deluje kot je treba.

Na sliki se vidi majhna modifikacija: Pri 100 ohmskem uporu R60 za napetostni delilnik voltmetra sem naredil dodatno povezavo na plus polje, merilno točko pa sem prestavil neposredno na upor. Tako nimam več nihanja napetosti, ki mi jo kaže panelmeter, v primerjavi z dejansko napetostjo na izhodnih sponkah. Zaenkrat to deluje in bom pustil kot je.

Najvišjo napetost in tok sem dosegel 33 V in 11,5 A, kolikor sta dopuščala trimerja. Brez problema sem napajal dve H3 žarnici, vklopil se je samo ventilator, temperaturna zaščita pa še ne. Oziroma se je komaj takrat, ko sem hladilno rebro in ventilator dobro zakril s krpo.

Ohišje je iz 1,5 mm aluminija in z 20×20mm kotnih profilov. Deloma so prikovičeni, deloma pa priviti. Zunanje dimenzije so 500×120×220 mm. Navrtal sem tudi 6 mm luknje za pretok zraka. Lahko bi naredil tudi ožje in višje ohišje, ampak se mi ni dalo ubadati z nadstropno montažo vezja nad transformator. Aluminij sem kupil v domačem Alumixu, kjer ga prodajajo po teži. Za plošči 500×460 in 740×220 ter 3 metre dolg kotni profil, mi je natehtal 2 Kg, oziroma 6,35 €. Kupljeno ohišje ali plošče iz kakšnih Bau*** bi me prišlo vsaj 5× dražje. Shhh

Potenciometre sem razmaknil bolj narazen, da je več prostora med njimi. Oziroma tudi zato, ker sem predhodno kupil prevelike gumbe. Rdeči panelmeter iz Neuholda je imel na sebi počen 100nF kondenzator, zato sem ga zamenjal z drugim. Sedaj deluje stabilno. Škoda mi je le, da nisem tam vzel še več takšnih stikal, kateri je tu za vklop usmernika. Cool

Sprva sem vgradil tudi en RSO filter 3 amperski, iz starega računalniškega napajalnika. V kompaktni izvedbi, vdelanega kar v zadnji euro vtič. Se komu sanja zakaj se mi je potem po nekaj vklopih in nekaj sekundnem delovanju začela topiti izolacija na ozemljitvenem vodniku iz tega filtra na ohišje?

Premišljeval sem, kako bi naredil prikaz tokovne zaščite na ampermetru - mogoče bi šlo, če bi meril napetost na neinvertirajočem pinu 3, na IC5a Question
In pa "autorange" funkcijo za vsaj za ampermeter. Tu bi moral narediti neko tokovno stikalo, katero bi preklopilo na drug delilnik napetosti in decimalno piko, ko bi tok narastel čez 1,8 A recimo... Think

Stroške če nekako ocenim:

-Transformator 440 VA: 50,70 € (HST invest)
-Dva LED panelmetra: 8 € vsak (Neuhold)
-vitroplast 20×30 cm: 8 € (HTE)
-hladilno rebro HR100 dolžine 30 cm: 29,40 € (HTE)
-ohišje: 6,35 € (Alumix - Impol)
-ostali elementi, brez ventilatorja in 7805 in 7905: 61 €

Dobrih 170 € skupaj. Pri tem si seveda nisem računal dela in napora, ker če bi si ga, potem bi si za tak denar lahko kupil 3 tovarniško narejene. Ampak ok, vsak hobi nekaj stane.



IMG_3089.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3089.jpg
 Velikost datoteke:  293.33 KB
 Downloaded:  1308 krat


IMG_3090.JPG
 Opis:
Tiskalnik napisov mi je nagajal, zato izgleda malo grdo

Download
 Ime datoteke:  IMG_3090.JPG
 Velikost datoteke:  414.35 KB
 Downloaded:  1179 krat


IMG_3093.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3093.jpg
 Velikost datoteke:  412.55 KB
 Downloaded:  1088 krat


IMG_3094.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3094.JPG
 Velikost datoteke:  442.42 KB
 Downloaded:  1051 krat


IMG_3095.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3095.jpg
 Velikost datoteke:  438.69 KB
 Downloaded:  1075 krat



Nazadnje urejal/a sebaveh Ned Jun 21, 2009 22:21:24; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 21, 2009 22:11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dodatne slike:


IMG_3096.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3096.jpg
 Velikost datoteke:  439.28 KB
 Downloaded:  1111 krat


IMG_3097.jpg
 Opis:
zadaj

Download
 Ime datoteke:  IMG_3097.jpg
 Velikost datoteke:  314.39 KB
 Downloaded:  1021 krat


IMG_3098.JPG
 Opis:
Z neprivitim pokrovom

Download
 Ime datoteke:  IMG_3098.JPG
 Velikost datoteke:  446.52 KB
 Downloaded:  1025 krat


IMG_3101.jpg
 Opis:
pri obremenitvi

Download
 Ime datoteke:  IMG_3101.jpg
 Velikost datoteke:  369.55 KB
 Downloaded:  1125 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dusko



Pridružen/-a: Čet Avg 2009 8:01
Prispevkov: 2
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 20, 2009 19:43:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dokončujem enak usmernik ,imel sem podobne težave kot Sebaveh glede prikaza napetosti pa čeprav sem naročil kit.Problem sem rešil na identičen način kot on.Sedaj je vse OK. le še v ohišje gabo treba dat,ko bo več časa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mihec87



Pridružen/-a: Pon Sep 2012 10:19
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 24, 2012 12:07:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem da je tale tema stara, samo bom raje to uporabil kot pa odpiral novo...

Je še možno kje dobiti debato o tem usmerniku ki je tekla na elektro-n forumu(povezava v prvem postu te teme)?

Zanima me tudi kje dobiti takšen hladilnik saj iskanje z ključno besedo heatsink ne obrodi sadov..Ali je možna alternativa..?

To bi bilo zaenkrat.Sčasoma bo verjetno še sledilo kakšno vprašanje saj v elektroniki nisem ravno doma(najbližje vezju je bila izdelava ekrančka za priklop na lpt port računalnika) oz izkušnje dela z spajkalnikom imam iz modelarstva ter malo tu pa tam...Ker pa je treba nekje začet pa če že delam bi rad naredil nekaj uporabnega za naprej..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2012 20:58:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stari forum je trenutno nedosegljiv zaradi napačnega vpisa IP naslova v DNS, bomo popravili.

Hladilne profile pri nas prodaja www.mali-sp.si

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 21:55
Prispevkov: 160
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 29, 2012 07:11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ELV še vedno prodaja originalna, hladilnik LK75 in ventilator Papst 622N.
Pri izbiri drugačnega mora ta imeti toplotno upornost 0.4K/W ali manj.

Ti je link:
http://www.elv.de/luefter-kuehlkoerper-lk-75-2-haelften-erforderlich.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group