Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

UtripajoĆØe LEDice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 20:01:37    Naslov sporočila: UtripajoĆØe LEDice Odgovori s citatom

Pozdrav vsem skupaj.

NeuspeÅ”no že nekaj dni iÅ”ĆØem prozorne LED luĆØi za kolo ali kaj podobnega kot je na spodnji sliki s funkcijo utripanja.

[img]slike pripenjamo na forum[/img]

Ker nisem naÅ”el niĆØesar se obraĆØam na vas, ĆØe je kaj takega možno narediti s strani laika kot sem sam in znam samo lotati ter vem kaj je V, A in W, upor, dioda, ledica in kondenzator Very Happy Sicer nisem Å”tromar!

Torej konĆØni rezultat, ki ga rabim je cca 3x 8 LEDic, ki utripajo. Interval ni pomemben. Lahko soĆØasno, vsaka zase ali izmeniĆØno. Samo, da utripa Very Happy

ƈe pa je kdo pripravljen kaj takega narediti za protiplaĆØilo pa bo veĆØ kot obliĆØno. LEDice imam sam Wink



bike_lights3__19572.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  45.91 KB
 Pogledana:  1934 krat

bike_lights3__19572.jpg


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 22:25:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Utripanje LED diod ni neka huda znanost, potrebno je relativno preprosto vezje, možnosti pa je ne samo veliko, ampak ogromno.

Z ekonomskega staliÅ”ĆØa se luĆØk za na bicikel ne splaĆØa delat zaradi ohiÅ”ja, ki ga doma ne moreÅ” narediti kar tako enostavno kot elektronsko vezje.

Take luĆØke, kakrÅ”ne so na priloženi sliki se najbrž dobijo v mnogih trgovinah, ne samo v kolesarskih centrih, tudi v kakÅ”nem Mercatorju, TuÅ”u ali Sparu in podobno, tam, kjer imajo tako tehniĆØno robo, kadar je pa kakÅ”na akcija pa tudi v diskontnih prodajalnah. ƈe pogledaÅ” na Ebay, pa tudi najdeÅ” marsikaj, od poceni Å”rota, da dokaj kvalitetnih luĆØk, ki so seveda malce dražje, ampak Å”e vedno dokaj poceni.

OmenjaÅ” 3x 8 luĆØk, tako da se mi zdi, da bi ti rad naredil ĆØisto nekaj svojega, posebnega, niĆØ pa ne omenjaÅ” ohiÅ”ja, mogoĆØe ti to trenutno ni pomembno Question

napiÅ”i kaj veĆØ o tvojih zahtevah, kaj TOƈNO si želiÅ” narediti, postavi cilj, ki ga želiÅ” doseĆØi, ĆØe ne lahko do onemoglosti ugibamo Wink verjemi mi, da ugibat nimamo namena, naj ti ne bo nerodno napisati nekaj stavkov in natanĆØno opisati želje, tako boÅ” odgovor zanesljivo dobil.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 23:11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se opraviĆØujem za sliko. Bom vedel v bodoĆØe Wink

Najprej razjasnimo okoli kolesarskih luĆØk. Vem, da se jih dobi na ebayu. Vem, da se rdeĆØe dobi v marsikateri trgovini. Problem je, da nikjer nisem naÅ”el prozornih (danes sem obdelal vse tehniĆØne trgovine + Å”par in mercator v LJ) in da jih rabim do 10. junija. Preko ebaya nemogoĆØe.

Moja želja ni izdelati kolesarskih luĆØk. SklepaÅ” pravilno tudi za ohiÅ”je mi je vseeno oz. ga ne potrebujem.

Sedaj pa k glavni stvari. LuĆØke potrebujem za avion s katerim se bo tekmovalo na red bull flugtag tekmovanju, ki se junija odvija v LJ.
Vsak avion ima 3 osnovne navigacijske luĆØi; rdeĆØa, zelena in prozorna-bela. Zato potrebujem dve prozorni luĆØki v stilu kot je na sliki v prvem postu (ena prozorna se s primerno barvo prebarva v zeleno), rdeĆØo pa že imam doma na polici od kolesa.

No težava je nastala, da prozornih luĆØk, ki bi oddajale belo svetlobo v LJ nisem naÅ”el.
Sedaj pa sta dve reÅ”itvi. Ali reÅ”itev z nekim enostavnim vezjem, da dobimo 3 utripajoĆØe luĆØke ali pa kupim 2 rdeĆØi in jima zamenjam ledice z belimi (barva plastike ni problem).

Tisto s 3x 8 LED pa je bilo miÅ”ljeno, ker imam na polici 25 LEDic kvadratne oblike s Å”tirimi kontakti, ki se lahko uporabijo, ĆØe se izdela neko preprosto vezje (konkretno svetijo).

Upam, da je sedaj razumljivo kaj želim. Frekvenca utripanja pa v tem primeru sploh ni pomembna. Pomembno je samo, da utripa, ker je tako bolj zanimivo. No pa dejstvo je, da zadeva na koncu konĆØa v ljubljanici. Za varstvo okolja pa bom vsekakor poskrbel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: KoroŔka Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 05:18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe, moji kolegi iz vasi grejo tudi na Flugtag:)

Kot prvo, najprej preveri, koliko se ti tista rdeĆØa luĆØka vidi ob lepem sonĆØnem vremenu Question

DrugaĆØe pa, v Lj imaÅ” veĆØ "elektronskih" trgovin: HTE, IC elektronika, Delko, Conrad, pa Å”e katero sem verjetno pozabil omenit. najbolje pa je, ĆØe reĆØeÅ” za visokosvetleĆØe LEDike, so v vseh barvah, prozorni, rdeĆØi, zeleni.

Za srce utripalnika ti priporoĆØam uporabo ĆØipa 555 (tukajle je shema in kalkulator elementov: http://totusterra.com/555timercalc.html ). Elemente boÅ” kupil v isti trgovini kot LEDice.
za napajanje LEDik boŔ moral na izhod dati Ŕe nek tranzistor in Ledike zvezat v 2- 3 skupine. s predupori. Nekako takole : http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/xLEDblinker.html
Za napajanje priporoĆØam 9V baterijico, ker itak ne bo treba, da dolgo sveti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 08:10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lojzek a res? Super Very Happy

A se pri tisti shemi s kalkulatorjem ledica prikljuĆØi na izhod 3?

Se lahko namesto 9V baterije uporabi 2x 1,5V AA ali 2x 1,5V C?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: KoroŔka Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 12:35:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem malo pogledal datasheet od 555 ĆØipa. Sposoben je ven spraviti max 200mA toka, tako da izhodni tranzistor ne bo potreben (predpostavka, da LEDice so grajene za 20mA max).

LEDice NUJNO! potrebujejo predupor. Zato se jih veže v skupine, kako pa si oglej tukaj http://ledcalculator.net/ kjer imaÅ” kalkulator in ti izriÅ”e tudi shemo vezave ledic, skupaj z oznaĆØbami uporov... Predlagam pa (ĆØe so ledike 20mA), da jih napajaÅ” z 9V baterijo in tok skoznje omejiÅ” na 15mA. Pa raĆØunaj tudi, da ima izhod iz ĆØipa samo Å”e ~8V. In da, ta predlagana vezava ledic se prikljuĆØi na pin 3 ĆØipa.

Seveda sem napajanje predvidel 9V zato, ker na to napetost ĆØip že lepo dela. NamreĆØ, na 3V ne deluje, tako da tvoja želja po 2ƗAA odpade Confused

Pa preden vse zvežeŔ, povpraŔaj tukaj, da ne bo Ŕlo vse v dim namesto v vodo Laughing

EDIT:
Mislim tudi (ampak nisem 100%, v dataÅ”itu na hitro nisem zasledil in naj kdo potrdi/popravi to trditev), da je ta ĆØip sposoben biti source in sink.
To zate pomeni, da bi lahko z enim ĆØipom krmilil dve skupini ledic, ki bi izmeniĆØno utripali, npr. zeleno in rdeĆØo skupino.
To bi pa dosegel tako, da eno skupino ledic vežeÅ” med izhod ĆØipa 3 in minus, drugo pa med izhod ĆØipa 3 in plus. Samo na pravilno obrnjenost ledik moraÅ” gledat. Dobro bi bilo, ĆØe to trditev Å”e kdo potrdi Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 13:11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Huh hvala. Se bom usedu pa preÅ”tudiral zadevo. ƈip dobim v IC ali HTE?

EDIT: Ledice, ki jih imam na polici delajo na 5V in 30mA, ĆØe pravilno razumem. Data sheet. Lahko pa seveda kupim druge v željenih barvah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 16:11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NE555 lahko na izhodu pin 3 daje 200mA toka in je lahko source ali sink, tako da sta enako moĆØni logiĆØna 1 ali 0.
Za utripanje bo NE555 dober, seveda pa bi lahko naredil utripalnik tudi s tranzistorji. Ker je izhod ĆØipa dovolj moĆØan, ne bo potrebnega dodatnega tranzistorja za teh nekaj LED diod, zato sem tudi sam mnenja, da bo to ĆØisto dobra reÅ”itev.

Ker gre za kratkotrajno delovanje je 9V baterija ĆØisto OK

Paziti je potrebno na napetost LED diod, bele potrebujejo približno 3,5V rdeĆØe in zelene pa okoli 2V, kar pomeni, da na tistih 8V lahko vežeÅ” 2 beli zaporedno, ali 3 rdeĆØe ali zelene. No, rdeĆØe imajo 1,8V padca, tako da bi mogoĆØe Å”lo s 4 LED zaporedno, ampak bolje 3, pa da zanesljivo deluje, ko bo napetost baterije poĆØepnila.

Visokosvetilne LED bodo prav gotovo tisto pravo in verjetno za tvoj projekt res ne rabiÅ” ohiÅ”ja, paĆØ pa tiskano vezje, na katerem bi bile razporejene LED diode, seveda pa lahko uporabiÅ” prototipno tiskano vezje in vse skupaj povežeÅ” z žicami.

Trgovin za material je v LJ kar nekaj: HTE, IC elektronika, JUST, ...
ĆØe pa kaj ne boÅ” naÅ”el ali pa bi rad pomoĆØ pri izdelavi in bi sluĆØajno taval po gorenjski npr na Bledu, se pa lahko oglasiÅ” pri meni, LED diod imam vseh barv dovolj, ostali material pa tudi, vkljuĆØno s ploÅ”ĆØicami tiskanega vezja.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2012 19:05:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NajlepŔa hvala! Bom poskusil zadevo spravit skupaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: KoroŔka Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 19:12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj!

A je uspelo?

Moja kolegialna klapa imajo v soboto javno predstavitev svoje letalne maŔine...Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 23:24:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem priÅ”el do ledic. Ne dohajam, ker imam preveĆØ dela v službi.

lojzek kakÅ”no letalno napravo so pa naredili? Mi smo zadevo Å”e malce dodelali in poĆØasi konĆØujemo, ĆØeprav bo Å”lo na tesno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: KoroŔka Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 04:57:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moji so "Ta ibrĆØn". LeteĆØi kegelj za curling. Pa vi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 07:25:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Air Dolenjska
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: KoroŔka Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 08:21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Huh, vi ste se pa profesionalno lotil.... Shocked

"NaÅ”" kegelj bo namreĆØ poletel samo enkrat. 16. junija:)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ddejc



Pridružen/-a: Čet Jan 2009 15:23
Prispevkov: 18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 08:31:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smo vzeli resno ja Very Happy
ƈe že nimaÅ” v Å”tartu primerne opreme se tako ne moreÅ” zadeve lotiti v takem merilu.

Oglasi se kaj naokoli Å”estnajstega Wink ƈe ne drugega se bo naÅ”el kak deci za žejo pogasit Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: KoroŔka Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 19:46:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe saj kolegi so se zadeve lotili zelo resno in tudi profesionalno in jo je res Ŕkoda za enkratni nepovratni polet.
Ampak bolj ko ne je namenjena hecu kot resnemu poletu. Cool NaÅ”i bodo morali toĆØke pridobiti pri showu, vi jih boste pa pri dolžini.

Na žalost me pa ne bo na prireditvi, takrat se bom potepal po Balkanu Embarassed
Kar pa je prav tako dobro in prijetno Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group