Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Razvojna plošča vs protho board

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zanchi



Pridružen/-a: Čet Apr 2012 14:11
Prispevkov: 23
Kraj: Kranj-okolica

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 16:58:28    Naslov sporočila: Razvojna plošča vs protho board Odgovori s citatom

Včeraj sem se pogovarjal z nekom in je padla debata, kaj je boljše za začetek programiranja razvojna plošča ali protho board, kaj vi mislite? So tiste poceni razvoje plošče iz ebaya za cca. 10$ sploh uporabne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1954
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 19:29:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za preprosta vezja je proto-board sigurno dovolj dober, so pa več ali manj vsi podobne kvalitete, za profi verzijo pa ne vem če obstaja.

Uporabljam različne proto-boarde, od tistih kratkih s 400 luknjicami, potem normalna dolžina ima 830 luknjic in potem še 2x večji s 1660 luknjicami, pritrjeno na pločevino s tremi pušami 4mm. Slednji so v naših trgovinah nekje okoli 16€ redna cena. Pri nakupu je treba paziti, da so to plošče, ki ima ob napajalnih linijah rdečo in modro natisnjeno črto in črne oznake za koordinate. Tiste plošče, ki imajo oznake odlite v plastiko, niso v redu, ker so kontakti pregloboko in čipa ne primejo dobro, velikokrat izgublja kontakt, tako da se teh plošč izogibajte.

Koliko protoboardov imam trenutno sploh ne vem, ker večkrat dokupim, saj mi včasih ne odgovarja podirat sestavljenega vezja in shranim takega kot je, če delam še kakšne teste in predelave.

Kar se tiče razvojnih plošč je pa tako, da so univerzalne, ampak stvari velikokrat izgubljajo na uporabnosti sorazmerno z univerzalnostjo ali pa so nerodne za uporabo, ker so kar preveč univerzalne. Najbrž bi bilo bolje imeti več različni razvojnih plošč, ki bi bile manj univerzalne ali pa narediti kar svojo... ali pa sestaviti na protoboard, še posebej, če gre za bolj preprosto vezavo. Za manj zahtevne aplikacije bo dobro delovalo, prav gotovo pa se dobro izkaže tudi pri marsikateri bolj zahtevni aplikaciji.

Protoboarde zelo pogosto uporabljam tudi sam, žičke za prevezave si pripravim iz mehkih licnastih žic 0,14mm2 in 0,22mm2, lepo posukam žičke in pospajkam v spajkalni banjici ali pa kar s spajkalnikom. Pospajkane žičke morajo biti brez bunkice na koncu in olupljene na primerno dolžino, nekje okoli 7mm do 8mm se zelo dobro obnese, da olupljeni del ne gleda preveč ven.
Kar se tiče kontakta bi verjetno bilo bolje uporabljat trdo žico, ker sama spajka ne omogoča tako dobrega kontakta kot čisti baker, vendar je bolj prijetno delat z mehkimi žicami, ki se tudi precej manj lomijo in so bolj "ubogljive" pri upogibanju. Do sedaj še nisem imel težav zaradi slabih kontaktov, se pa pozna, če preko protoboarda želimo povezati večje tokove, za kar pa kontakti niso narejeni. Močnostni del je bolje narediti na prototip ploščici tiskanega vezja, zaspajkati in tako veliki tokovi ne bodo speljani preko kontaktov protoboarda ampak samo krmilni tokovi in signali.

Smiselna bi bila razvojna ploščica, na kateri so na tiskanem vezju narejeni standardni vhodi in izhodi in podobne zadeve, tudi napajanje, na to tiskano vezje pa bi nalepili en majhen protoboard, npr tega s 400 luknjicami, lahko tudi tega z 830 luknjicami, tako da bi dobili nekakšen hibrid.

Če boste na ebay-u iskali "protoboard" ni nujno, da boste našli željeno, iščite tudi "breadboard" da bodo še drugi zadetki. Cene precej nihajo, tako da je včasih pametno nekaj tednov počakati, da pride nova znižana ponudba Wink

Mimogrede, katere plošče za 10$ si gledal, mogoče kakšen link?

.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zanchi



Pridružen/-a: Čet Apr 2012 14:11
Prispevkov: 23
Kraj: Kranj-okolica

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 20:11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Linka nimam ampak lahko ti pa povem kje jih bos nasel; ebay>davelopment board...
Kje kupis protho borde? Enkrat mi je nekdo rekel da uporablja utp kabl za povezovanje. Zakaj pa ne uporabljas kabla z trdo zico oz. eno zico?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1954
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 22:15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem protoboarde kupoval tako na ebay kot v domačih trgovinah in še kje Wink Razlike v kvaliteti nisem opazil, ne glede na to ali je protoboard kupljen na ebay-u, v eni od domačih trgovin ali 3x dražjem Conrad-u
Za primerjavo bi omenil protoboard s 1660 luknjicami, ki je v domačih trgovinah povprečno 15€, v Conrad-u pa 37€. Podatki niso sveži, sem gledal že pred več kot pol leta in so bile cene od nekje 13€ do 37€ za enak protoboard, ne verjamem da je tisti v Conrad-u 3x bolj kvaliteten Razz

Marsikdo uporablja žice iz UTP kabla, meni osebno se ne dopade, ker se lomi, je pretrd in tanek. Zakaj uporabljam pospajkano pletenico sem pa napisal v prejšnjem odgovoru Wink


PS: da ne bo pomote, res so nekateri artikli v Conrad-u precej dražji, ampak to še ne pomeni, da je vse po vrsti zelo drago, se najdejo tudi zelo ogodne cene, tako da se vedno splača preverit tudi tam.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zanchi



Pridružen/-a: Čet Apr 2012 14:11
Prispevkov: 23
Kraj: Kranj-okolica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 01, 2012 18:29:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj meniš o te razvojni plošči? Sem jo čisto po naključju našel...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1954
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2012 21:36:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izdelka ne poznam, vendar menim, da take male zadevice, ki jih potem po svojih željah zvežeš na protoboardu, lahko uporabniku nudijo precej večjo fleksibilnost in uporabnost kot kompaktne razvojne plošče.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zanchi



Pridružen/-a: Čet Apr 2012 14:11
Prispevkov: 23
Kraj: Kranj-okolica

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2012 21:40:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sej take male zadevice sem imel v mislih (razvojna plosca za 10$)...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group