Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

AC power supply, popravilo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Servis
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 22:44:15    Naslov sporočila: AC power supply, popravilo Odgovori s citatom

Pozdravljeni, imam adapter ki ima 2 izhoda 15 in 30v, ki ne dela, odprl sem ga in premeril diode, kondlce, upore in vse kaze da so elementi vredu, pravtako nic ne zgleda skurjeno ali pa da smrdi po zazganem.
Mrzlih lotov ni, vezje ni prekinjeno.

Tranzistor Mosfet high speed swiching sem videl v datasheetu da ima na zunanjih dveh nogicah notri kot diodo in ta deluje v eno smer ,v drugo zapira, vec neznam zmerit, tako da sedaj nevem kaj bi lahko se bilo narobe.

slike pripenjamo na forum
admin



fdsb-foto.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto.jpg
 Velikost datoteke:  39.87 KB
 Downloaded:  1011 krat


fdsb-foto2.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto2.jpg
 Velikost datoteke:  60.44 KB
 Downloaded:  988 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 231
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 02:19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno je kaputt oni kontrolni čip z 8 nogicami, ki skrbi tudi kot signal generator za PWM, saj ta napajalc je tipa switching (kot PSU za komp-e). Poglej v kakem skurjenem komp napajalcu za zamenjavo, pa preveri oni kao črni čipek s 4 nogicami (optocoupler), ki služi tudi za povratno vezavo iz izhoda na ta čip ...
_________________
Razz ˝ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ˝ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 07:10:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je na tistem velikem elektrolitskem kondenzatorju okoli 320VDC, potem je do tja v redu.
Poišči tehnični list (data-sheet) od kontrolnega čipa, davidiš tipično vezavo in napajalne pine, da lahko preveriš napajanje tega čipa in kaj se dogaja. Če meriš tranzistor, ga ne moreš merit v vezju.
Mnogokrat taki napajalniki nočejo delat, če je slab kakšen kondenzator na sekundarni strani, merjenje in testiranje seveda izven vezja Wink

.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 08:06:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vama za komentarje.
Spajki sej bi najraje menjal te cipe ce recimo so poceni, pa da probam ce dela.

Reber, kondl 320V? Bom pomeril, izven vezja pa nevem kako naj kondl merim oziroma kaj naj zmerim.
Tranzistor mosfet je po vajino vredu?

Mosfet je P4NC60
IC z 8 pini UC3842T

Jest nisem tolk v temu da bi znal vse narest kot se zagre, zato raje vprasam tu na forumu za kaksne ideje.

Na koncu vezja na strani kjer pride 15 in 30v Sta na vsaki veji izhoda dve taki okrogli mocnostni diodi ki tudi delata, vsaj kolkr sem amatersko lahko zmeril.

PS: Tavelk kondlc ima samo 16V gor??
Od smeri AC do DC je veja mimo tistih treh R1, R31 in R32 vredu in kazejo skupno vrednost 450, potem gre mimo tistega navitja in preko diode ki zapira v eno smer in odpira v drugo na kondlc?

Tisti Kockasti beli kondlc ki je na strani AC bom moral zamenjat ker sem ga malo porezal ko sem razdiral zlepljeno ohisje. PA ce se nemotim je od iskre znak gor, ceprav je made in china?



Se iz vseh strani







fdsb-foto_3.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto_3.jpg
 Velikost datoteke:  40.72 KB
 Downloaded:  1020 krat


fdsb-foto_4.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto_4.jpg
 Velikost datoteke:  33.58 KB
 Downloaded:  909 krat


fdsb-foto_5.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto_5.jpg
 Velikost datoteke:  36.05 KB
 Downloaded:  900 krat


fdsb-foto_6.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto_6.jpg
 Velikost datoteke:  35.72 KB
 Downloaded:  964 krat


fdsb-foto_7.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  fdsb-foto_7.jpg
 Velikost datoteke:  34.59 KB
 Downloaded:  960 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 325
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 10:31:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je na velikem El. kondenzatorju samo 16 V je to napaka.
Lahko je tranzistor v stiku. Odcini ga ven in meri U DC. Mora biti cca 320 V na elektrolitu. Če se bo napetost po tem dvignila, je to to. Če se ne bo, je težava nekje na vhodnih elementih. Diode, tisti beli porezani kondenzator in še vse drugo kar je vezano na vhodu. Obstaja tudi možnost, da je omenjeni kondenzator zanič.

Tako na hitro!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 10:54:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na tistem velikem kondenzatorju mora biti približno 320VDC kadar je kondenzator v vezju in je vezje priključeno na omrežno napetost Exclamation
Zakaj tako? preprosto... ker je na vhodu napajanja najprej kondenzator, najbrž tisti beli, direktno na 230VAC, potem pa imaš varovalko, dušilko in 4 diode. Dušilka je v tem primeru tisti maa zadeva, ki je videti kot en mali transformatorček, je pa to dvojna dušilka.

Če je na kondenzatorju 320VDC, potem oscilator ne dela ali pa je "odbit" tranzistor, ampak običajno ga prebije in je potem napetost 0V (ker "umre" varovalka), razen če "odbije" primarno navitje v transformatorju.

Lahko je kaj narobe s povratno vezavo in s tem oscilator switcherja "zapre" in ne dela ali pa je narobe kaj z napajalnim delom za napajanje čipa, običajno je to kar en upor.

Kakorkoli, najprej naredi tako kot sem napisal, data-sheet od čipa in tipično vezavo primerjat z vezavo tegale napajalnika in najti podobnosti, večinoma te podobnosti obstajajo Wink

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 10:59:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem odlotal mosfet in elektrolit ni mel nobene napetosti, ko sem dal mosfet nazaj ima elektrolit spet 16V.

Na kockastem belem kondlcu pise 257VAC pa jih ma gor 12 VAC

PS: Ce prav razumem mora tale beli kondlc dobit direktno 230VAC, torej imamo na eni strani kjer je rjava zica(faza?) gre naprej preko varovalke ki je dobra in pride direktno na nogico belega kondlca in na drugi nogici kondlca je pa ze modra zica torej je kondlc zanic ker nima 230VAC napetosti gor, edino nevem ali je to zaradi tega ker sem ga prerezal ali zato k je res crknu, grem v IC po novega. Ni mi jasno zakaj oziroma kako to da ima od iskre logo gor?

Evo to je ta kondlc
http://www.ic-elect.si/b2c/tda/pol-0-15uf-275v-ac-10-r15-l3-5-knb1560.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 12:24:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta kondenzator v vezju ni nujno potreben, delati bi moralo tudi brez njega. Če ni v stiku, je ok, ker če nisi prerezal skozi plastiko, mu ni nič hudega pa tudi če bi prišel skozi, bi se najprej dotaknil svitka od strani in to je le en pol kondenzatorja.

Preglej varovalko z ohmmetrom, namesto varovalke daj žarnico, da vidiš če je v kratkem stiku. Poskrbi, da bo napetost na kondenzatorju, lahko so "odletele" tudi diode ali pa je kje prekinjeno na tiskanem vezju ali pa dušilka, ugotoviti prekinitev, bo preprosto, seveda je pa vprašanje, zakaj je do prekinitve prišlo, lahko je prebilo tranzistor in je poleg varovalke narobe še kaj, sicer pa na pogled cela varovalka ni nujno da je cela tudi v resnici, mora biti električno cela, oziroma nepoškodovana.

Če bolj podrobno pogledam slike, je videti, da je iz konektorja za 230V najprej varovalka, potem gre na tisti beli kondenzator, vzporedno so 3 smd upori, ki poskrbijo za praznjenje tega kondenzatorja, za delovanje pa tako upori kot kondenzator niso potrebni. Za kondenzatorjem je dvojna dušilka, potem pa 4 diode, ki usmerijo napetost na 320VDC na velike elektrolitskem kondenzatorju. Najprej poskrbi za ta del, da boš dobil 320VDC, seveda vse skupaj priključi preko žarnice, kot sem že omenil, da ne bo kaj počilo, če je kaj v kratkem stiku.

Kondenzatorja torej ne rabiš kupovat, je čisto brez veze Wink

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 13:18:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mas prav ja, kondlc je nepomemben tukaj pri delovanju, sem pa gazamenjal ker sem ga kr dobro prejsnega prerezal.

230VAC pride od konektorja pa preko varovalke in na nogice belega kondlca, tko da do sem pride 230VAC, dusilko sem premeru s ohm metrom in med sosednjim navitjem ni stika, normalno ima pa upornost na zacetku in koncu navitja, na obeh navitjih, diode sem premru na vezju, za kar bi jih moral baje dat iz vezja za bolj tocne meritve?

PS: Sem odlotal vse 4 diode in multimeter pravi da so izpravne, v eno smer prepusca, v drugo ni nic torej delujejo in mi je cudno ker tukaj ze pride usmerjena napetos DC na kondl, in zakaj potem ne pride, tukaj kolkr vidim tiskovino nima noben drug element vpliva, je samo napajalni del do kondlca ki pa ne dobi stroma?

PS2: do prvega in drugega pina dusilkinega navitja pride 230VAC in na drugi strani dusilkinega navitja pride na obeh pinih malenkost manj okol 214VAC, ptem so tukaj ce se nemotim samo se diode katere pa na kondl ne dovedejo 300VDC + ?

PS3: Sem prebrikal s tanko zicko varovalko in je kondlc dobil 315VDC, ampak na izhodu se vedno ni 15 in 30V? Ce pa merim na pinu elektrolita in do konektorja za izhod pa dobim na obeh izhodnih plusih 210VDC, med minusem in plusoma pa ni nicesar, nekak mi delujo kot da ni minusa na izhodnem pinu minusa?

RDece obarvan je eletrolit 315VDC, skrajno desno je napisan kaj je minus in kaj plus z belo.



26112010252_th copy.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  26112010252_th copy.jpg
 Velikost datoteke:  145.2 KB
 Downloaded:  960 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 20:45:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker je bila varovalka uničena, je prav gotovo nekaj narobe, vsaj v večini primerov varovalka ne pregori za brez veze. Če napetost 320VDC je, potem išči naprej, če čip dobi napajanje... ali si medtem poiskal data-sheet od čipa?

Izhod nikoli ne smeš meriti glede na GND primarnega dela, ampak glede na ozemljitev, oziroma GND sekundarnega dela. Primarni del in sekundarni del sta praviloma galvansko ločena in za meritev nimata skupne točke Exclamation

Sedaj, ko imaš napetost na kondenzatorju, moraš iskati napajanje na čipu ... potem pa naprej, ko boš ugotovil, kako je z napajanjem Wink

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2010 10:33:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj se malo zakomplicira, ker ne znam glih merit ICje, lahko premerim za napajanje, ostalo pa pocasi pogrnem.

Sem prilozil datasheet za IC UC3842T

PS: Ce prav razberem mora imeti IC napajanja na 5 in 7 pinu 35V, izmeril sem jih 11.3V .
8 pin naj bi dal ven 5V na kondlc preko upora, jest sem na 8 pinu in na kondlcu nameril 0.6V



datasheet-2.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  datasheet-2.pdf
 Velikost datoteke:  230.55 KB
 Downloaded:  277 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 12:45:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi mi lahko kdo se malo pomagal?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 14:31:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Konkretno za ta IC (čip), ki je v tvojem napajalniku, je minimalna napajalna napetost 16V, da sploh štarta, ko že enkrat deluje, je dovolj 10V, kar gre razbrati iz data-sheeta.
Maksimalna napajalna napetost je 30V, verjetno v tem vezju deluje nekje na okoli 20V, tako ugibam.

Tipične sheme v data-sheetu ni, so pa tipične vezave posameznih funkcij.

Kaj sedaj? vezje, oziroma napajalnik, ki ga imaš, bo treba prerisati, da boš dobil shemo in to shemo potem primerjal s shemami v data-sheetu.

Da napajalnik sploh začne delovat, mora IC dobiti napajanje, ki je običajno kar preko upora, verjetno nekoliko večji upor, kakšnih 0,5W in upornosti okoli 100K, spet ugibam. Mnogi napajalniki takega tipa imajo potem napajanje rešeno kar z enim navitjem na transformatorju, to je usmerjeno in vezano nekako vzporedno z napajanjem, ki sem ga prej opisal, narejenim kar z uporom.
Vedno je tako, da switcher nekako mora začeti in dokler ne deluje, je poraba minimalna, tukaj je mišljena poraba IC, ko pa deluje, se poraba poveča in napajanje preko upora ne zadostuje, zato pa takrat za napajanje poskrbi neke vrste sekundarno navitje.

Mukotrpno delo, še posebej za nekoga, ki delovanja stikalnih napajalnikov ne pozna, ampak zadeva ni nerešljiva. Res je, da včasih ni možno odpraviti napake, če je napaka taka, da jo ne odkrijemo ali pa je crknil element, ki ga ne moremo dobiti, seveda pa je jasno, da se večinoma popravilo ne izplača, razen če je napaka res majhna in preprosta. Pa vseeno, ni pomembno ali se splača ali ne, saj so pridobljene izkušnje vredne precej več Wink

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 16:52:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem bi bilo najbolje da odlotam in premerim vse upore v okolici, pa zamenjam IC ali mosfet ce sta poceni v rangu 1eur? Ce seveda elemente dobim da niso kaksna exotika. Drugega pa potem mislim da ni ne, ali bi premeril se kaksen drug element?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 21:11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dvomim, da je cena tako nizka, ampak če imaš željo, da se kaj naučiš, potem se kar malo poglobi v vezje Wink
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Batman



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 23:10
Prispevkov: 67

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 20:33:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri HP tiskalniških napajalnikih (nekaj podobnega kot na slikah) rada odleti dioda na sekundarju.
_________________
***slo-byte.net***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Servis Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group