|
www.elektron.si
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
rkulcar
Pridružen/-a: Pet Jan 2010 23:44 Prispevkov: 3 Kraj: Pomurje
|
Objavljeno: Pet Jan 08, 2010 5:13 pm Naslov sporočila: napajalnik reber 13,8V 20A težava |
|
|
reber zdravo!
Nredil sem napajalnik po tvoji shemi *** 13.8V 20A *** ,rabil bi malo pomoči,namreč ko ga obremenim s tokom 10A se mi sesede napetost na 8V. Transformator je zadosti velike moči. Poskusil sem zamenjat bazne upore od R6 do R10 z 120 R.Sedaj mi gre tok do 14A. Zanima me če je to prav ali je napaka kje drugje.
Hvala LP. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 1134 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Jan 09, 2010 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če natančno pogledaš *** shemo *** boš videl, da so vrednosti precej drugačne od tega, kar si ti napisal.
Kakšne upore si imel prej, pred menjavo, če so sedaj 120R (120ohm), saj so v shemi 10R (10ohm)? _________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar
|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2010 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Usmernik sem sestavil po shemi. Z 10 ohm upori dobim ven na izhodu le 8A tok, pri 13V. Pri večji obremenitvi se sesede napetost.
LP: |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael moderator
Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21 Prispevkov: 601 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Jan 10, 2010 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vwč vprašanj:
Kakšna je vrednost uporov R1 do R5?
Napetost in moč transformatorja?
So močnostnii tranzistorji vsi brezhibni in spojeni v vezje? _________________ Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Pon Jan 11, 2010 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje je napaka, najbrž si kje zgrešil pri vrednostih elementov, sem spada seveda tudi če je transformator drugačen ali pa kaj drugega. Točno po tej shemi dela zanesljivo, tudi odstopanja pri nekaterih elementih nimajo skoraj nobenega vpliva.
Preveri vse vrednosti in če je prav sestavljeno, drugače pa na daljavo težko pomagam, lahko se pa zglasiš tudi osebno, vendar dvomim zaradi razdalje. _________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rkulcar
|
Objavljeno: Sob Jan 16, 2010 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber,Azrael hvala za pomoč usmernik deluje.Kriva sta bila dva upora, spregledal vrednost dveh uporov in tranzistor.
LP. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Ned Jan 17, 2010 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli, da ti je uspelo, me pa tudi zanima in mogoče še koga, kaj je bila ta napaka, kje si se uštel pri vrednostih elementov?
Take napake so dokaj pogoste in se lahko kaj hitro zgodijo, tudi če smo previdni, seveda pa previdnosti ni nikoli odveč, saj se tako zelo rado kaj zalomi že skoraj samo od sebe, sploh če so barve na uporih nekam dvoumne, kar se tudi včasih zgodi. _________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dj robee
Pridružen/-a: Čet Mar 2010 15:17 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: Pon Jul 19, 2010 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Reber še eno vprašanje v zvezi s tvojim usmernikom... Nekje si nekoč pisal da bi se dalo z njim idealno polniti akumulator in ga imeti npr. v vikendu. Sam bi rad naslednjo rešitev (konkretno v prikolici); ko imam 230V, delam na usmernik (radio, luči) in polnim akumulator, ko zmanjka 230V, delam na prej polnjeni akumulator... Ali je rešitev preprosta... npr. tvoj usmernik polni akumulator in direktno nanj so priključeni porabniki (seveda bi dal med usmernik in akumulator še 230v rele, ki bi ob izpadu 230 izklopil usmernik od akumulatorja). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Pon Jul 26, 2010 6:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, lahko direktno polniš akumulator, napetost usmernika lahko tudi dvigneš na 14V ali pa pustiš na 13,7V ali 13,8V kar je najbolj primerno za akumulator, priporočam pa, da občasno akumulator napolniš na 14,4V, da se popolnoma napolni in se s tem prepreči sulfatizacija. Usmernik bi moral nekoliko dodelati in preko stikala dodati en upor v regulacijsko zanko, da bi lahko preklopil na 14,4V. Za polnjenje akumulatorja bi mogoče znižal tokovni limit.
Rele, ki bi ločil usmernik od akumulatorja bi bil skoraj nujen, da se akumulator ne bi praznil v usmernik, saj bi ugasnjen porabljal nekaj mA toka.
Moja verzija usmernika se za trajno obremenitev 15A ni obnesla, ker nisem dobro poskrbel za hlajenje, preveč zaprta škatla, zato se je notranjost pregrevala in so se celo nekoliko napihnili elektroliti.
Usmernik sem želel uporabiti v campu za napajanje 3 hladilnih torb, potem pa sem raje vzel 3 računalniške napajalnike, za vsako torbo svojega.
Za trajno obremenitev usmernika je pač potrebno bolje poskrbeti za hlajenje, za kratkotrajno obremenitev tudi preko 20A pa ni bilo problema. Ideja, za napajanje hladilnih torb je izvedljiva s primerno konstrukcijo ohišja in uporabo kakšnega ventilatorčka za hlajenje notranjosti ohišja in hladilnega profila.
Za naslednje leto bom skonstruiral bolj robustno ohišje, usmernik pa bo potem zmožen trajno dajati 20A toka, kratkotrajno pa seveda do svojega limita, dodal bi še temperaturno zaščito. Tak vir toplote pa verjetno ne bo primeren za vgradnjo v prikolico
V vsakem primeru, ko gre za trajno obremenitev, je potrebno dobro poskrbeti za hlajenje. _________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu
|