|
www.elektron.si
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ilboy

Pridružen/-a: Čet Jul 2008 15:27 Prispevkov: 17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 2:16 pm Naslov sporočila: Neznana dioda |
|
|
| Doma imam več diod,podobnim LED diodam (5mm) črne barve na katerih ni nobenih oznak.Prosil bi vas,da mi nekdo pove zakaj se uporabljajo in njihove karakteristike. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zaspanc
Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44 Prispevkov: 262 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
IR LED, kot npr. v daljincih za TV itd. Kaj več pa bo brez oznake težko povedat, ampak za kako hobi ustvarjanje tudi ni pomembno. _________________ Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ilboy

|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Bi lahko pojasnil bolj konkretno,zakaj bi bile uporabne. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 1134 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
IR LED oddajajo IR svetlobo, to pomeni, da je človeškim očem nevidna, saj je v IR spektru valovne dolžine.
Uporablja se za prenos podatkov:
- daljinci
- svetlobne zapore
- prenos podatkov preko IR
- ...
Tudi pri daljincu gre za prenos podatkov, saj je koda nek podatek
Napetost na običajnih LED je od nekje 1,8V do 3,6V, pri IR pa je napetost nekje okoli 1V do 1,2V tako na grobo.
Če sem še kaj pozabil, bo pa še kdo napisal. _________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ilboy

|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Reber hvala za pojasnilo.zanima me pa, kako bi jih lahko uporabil jaz v hobi elektroniki,glede na to,da nisem neki profesionalec in ne mislim izdelovati daljinske usmernike.Prosil bi te,da mi predlagaš kaj bolj enostavnega kjer bi lahko uporabil diode. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 1134 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, za nočno osvetlitev za kamero, ki nima IR filtra  _________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraken212
Pridružen/-a: Čet Nov 2007 17:12 Prispevkov: 144
|
Objavljeno: Sob Jul 03, 2010 1:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Pa si prepričan da so to oddajniške diode?
Doma imam fototranzistorje ki sem jih pozimi dobil v "grab pack" preko ebaya in imajo prav tako črno ohišje ki deluje kot filter dnevne svetlobe, moji so v velikosti 3mm LED diode. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ilboy

|
Objavljeno: Tor Jul 13, 2010 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Kraken imaš prav.Po ponovnem brskanju sem prišel do zaključka,da so to fototranzistorji SFH 314.Zdaj te pa še sprašujem za kaj bi se jih dalo uporabit? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lukam
Pridružen/-a: Pet Jul 2010 9:33 Prispevkov: 1 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 02, 2010 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ah z foto tranzistorem se lahko igraš.
Iz vrha glave:
lahko narediš da se nekaj prižge ali ugasne ko se stemni ali zdani. (Ali pa recimo zaznaš da je nekdo odprlel, temno omaro, kišto, etc)
Če jih imaš več, lahko narediš robota, ki bo vedno šel proti najmočnejšemu izvoru svetlobe.
Lahko narediš neke vrste counter, recimo, tako kot v starih miškah, daš kolo z luknicami pred fototranzistor, in zaznavaš, kdaj je luknica kdaj ne. (Lahko bi si recimo naredil čitalec luknjastih kartic, ki so se včasih uporabljale za programiranje računalnikov).
Lahko jih uporabljaž za prenois podatkov med vezji, brez fizičnega stika (v eno majhno plastično cevko daš ledico na eni strani in foto tranzistor na drugi). Recimo če povezuješ kaj viskokonapetostnega na računalnik, da ti ga v nobenem primeru ne more skuriti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu
|