|
www.elektron.si
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 1134 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:41 pm Naslov sporočila: Izdelava stročnice MK-2 |
|
|
Za rezkalni stroj JET JMD-2 sem potreboval stročnico s konusom MK-2 in luknjo premera 12mm, navoj za pritrditev M10, ker so v originalnem kompletu le do luknje 10mm.
Najprej sem stročnico naročil pri podjetju Odrezavanje d.o.o. v Idriji, kjer imajo proizvodnjo stročnic in podobnih zadev, vendar z njihovim izdelkom nisem bil zadovoljen, saj ni bilo dovolj točnosti. O tem sem nekaj pisal na strojniškem forumu, tukaj pa pišem in predstavljam izdelavo v lastni režiji, da lahko prilepim nekaj slik.
V prilogi so slike postružene stročnice z zarezami, ki se še drži surovega železa, saj je bilo struženo brez prepenjanja na stružnici, da sem lahko dosegel popolno centričnost luknje. Zareza v stročnici je širine 0,5mm narejena s krožno žago za kovine.
Zadnja slika je slika izdelane stročnice, ki je odrezana od surovega kosa železa in tudi navoj za pritrditev je vrezan.
Dosegel sem skoraj popolno centričnost, saj sem na steblu rezkarja izmeril max 0,01mm opletanja, zadnji digit merilne urice je pokazal 1 stotinko pri obračanju vretena stroja. Iz zgoraj omenjenega podjetja sem dobil izdelek, ki je imel opletanje preko 0,06mm, kar je seveda nesprejemljivo.
Razlika seveda je, saj moja stročnica ni brušena niti kaljena, ampak mislim, da to ne bo problem.
Povzetek: tudi na hobi strojih je možno izdelati dober in točen izdelek
| Opis: |
|
 Download |
| Ime datoteke: |
strocnica01.JPG |
| Velikost datoteke: |
65.81 KB |
| Downloaded: |
143 krat |
|
 Download |
strocnica02.JPG |
78.26 KB |
132 krat |
|
 Download |
strocnica03.JPG |
63.04 KB |
131 krat |
_________________ podpis |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu
|