Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

kitarski ojačevalec

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ljudsko



Pridružen/-a: Pet Okt 2009 12:29
Prispevkov: 7
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 18:39:09    Naslov sporočila: kitarski ojačevalec Odgovori s citatom

Lep pozdrav,
Na maxiju sem objavil temo, v kateri se debata suče okrog izdelave mojega ojačevalca za kitaro. Zanima me, če je kdo tako dober in bi pogledal vezje ter mojo tiskanino in mi povedal kako naj zadevo ozemljim, da mi ne bo osciliralo. Zdaj za čas, ko še nimam ohišja, bi poskusil priklopiti na radiator. Zanima me tudi, kako se zaščitijo vhodi z bakrenimi ploščicami, tako kot je naredil avtor tega projekta na tej sliki

_________________
Nikoli ni prepozno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 19:19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot so ti že povedali na elektronik.si poskušaj s premikanjem priklopa mase in mogoče s kakšnim majhnim kondenzatorjem na vhodu.

Problem ojačevalcev, ki nudijo veliko moči in imajo istočasno veliko ojačanje, je, da je že razpored dovodnih žic lahko kritičen.

Pred leti sem dobil "če bi malo pogledal™" nek podoben ojačevalec, za katerega se je izkazalo, da rad zaoscilira, občasno lovi radio Moskva in ima stalen brum, ki ga kondenzatorsdka baterija enormno prevelike kapaccitete ni odpravila, samo diode v usmerniku je že večkrat odpihnilo.

Rešitev je bila vse mase od jackov (niso bili montirani na TIV) zvezati v eno točko, ki je bila skupna priklopu mase iz usmernika. Prej sta blli 2 masi vezani zaporedno in je bilo dovolj za vse probleme.

Drugače pa dodaj keramične kondenzatorje 1 so 2nF vzporedno z diodami v usmerniku. Na vsako diodo svoj kondenzator. Mogoče motnje dobiš iz usmernika in se išče na napačnem mestu.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko



Pridružen/-a: Pet Okt 2009 12:29
Prispevkov: 7
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 19:33:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izgubljen sem...saj so mase jackov povezane na TIV...Mi lahko malo nekako to razložiš? Sploh pa ne vem, zakaj so jacki težava, če pa mi že brez signala poka in oscilira
_________________
Nikoli ni prepozno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 21:22:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko ti oscilira ojačevalec pomeni, da signal iz izhoda nekako pride na vhod (pozitivna povratna zveza).

Možnosti imaš obilo od jackov s slabimi masami, previsoko vhodno impedanco, neblokirano napajanje itd.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko



Pridružen/-a: Pet Okt 2009 12:29
Prispevkov: 7
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 21:55:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako misliš slabe mase jackov? Lahko prosim pogledaš moje vezje in mi poveš, če so jacki pravilno priključeni? Previsoka vhodna impedanca pomeni, da so kabli od jackov do vezja predolgi? Blokirano napajanje pa pomeni, da moram za napajanje narediti vezje posebej in ne zraven predojačevalca in končne stopnje?
_________________
Nikoli ni prepozno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2009 23:05:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blokirati napajanje pomeni uporaba blokirnih kondenzatorjev na ustreznih mestih, da požijajo motnje, ki se pojavljajo na napajanju in vplivajo na signal.

Na tvoji shemi, ne vidim niti enega!

Ni jih ne na graetzu, ne predojačevalnik jih nima, še elektrolit v usmerniku ne. Niti C3 ni blokiran, pa napaja predojačevalec z ogromnim ojačanjem.

Imaš lediko, ki je generator šuma (značilno za vse diode) v bližini predojačevalnika?

Vse našteto je možen vir oscilacij.

Toliko o kratkem preletu sheme, ki je zelo avdiofilska.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD



Pridružen/-a: Ned Mar 2008 19:42
Prispevkov: 78
Kraj: Divača

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 00:24:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Shema je podenj. C10 je v bistvu pozitivna povratna vezava zato, da ojačevalnik doseže dovolj ojačanja. To se rešuje drugače na pa z pozitivno povratno vezavo. Ta namreč zelo rada povzroči kup neželjenih efektov.

Za preizkus moje trditve odstrani ta kondenzator in poizkusi. Vsi neželjeni efekti bodo izginili. Žal pa bo tudi ojačanje bistveno manjše in boš moral za polno izkrmiljenje ojačevalnika pripeljati precej večji signal.

Shema izvira torej še iz časov, ko je bil vsak tranzistor drag kot žafran in so šparali razen pri elementih tudi pri pameti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko



Pridružen/-a: Pet Okt 2009 12:29
Prispevkov: 7
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 09:22:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kam pa potem vežem srednji odcep od P2?
Edit: Pardon, gledal sem C9..Torej samo odstranim C10 iz TIV in pustim tako kot je?

_________________
Nikoli ni prepozno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ljudsko



Pridružen/-a: Pet Okt 2009 12:29
Prispevkov: 7
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 15:42:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlotal sem kondenzator C10. Zadeva je ista kot prej.
_________________
Nikoli ni prepozno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
ljudsko



Pridružen/-a: Pet Okt 2009 12:29
Prispevkov: 7
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 21:19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na electronics-labu mi je mojster predlagal, da odklopim predojačevalec, da bi videl, če oscilacije prihajajo iz končne stopnje in v tem primeru rekel, da povežem 1k upor zaporedno z C9. Bilo je tako in zdaj slišim le rahlo brenketanje, če je volume na nič. Bom zdaj poskusil priklopit še predojačevalec nazaj in dodati nekaj signala, da vidim kaj se zgodi..

EDIT: Zdaj pa oscilira, če obrnem Volume potenciometer do konca..

_________________
Nikoli ni prepozno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group