Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava solarnega sistem ter upsa

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jasko



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 21:37
Prispevkov: 11
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2008 20:45:20    Naslov sporočila: Izdelava solarnega sistem ter upsa Odgovori s citatom

Pred kratkim sem nabavil 10 akumulatorejv 60Ah zdej pa me zanima koliko soncnih celic bi potreboval da bi jih povnilo. Na akumulatorej pa mislim priklopit ponoci zunanjo rasvetljavo katero vsebujejo varcne zarnice ter led reflektorcki delalo pa bi celo noc. Ter da ob izpadu elektrike napaj ups, kateri bi poganjal rasvtljavo ter centralno kurajavo (pumpa in gorilec) kar bi usega skupaj naneslo okorg 2500w.Zdej pa me zanimajo vas mnjenja kako bi to speljali in kak 12/220 pretvornik priporoĆØate.

Nazadnje urejal/a jasko Ned Feb 17, 2008 11:34:45; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2008 20:55:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali res nameravaÅ” akumulatorje polniti samo s sonĆØnimi celicami?

Za izraĆØun moraÅ” upoÅ”tevati celonoĆØno porabo, ki jo lahko izraĆØunaÅ”, potem pa to preraĆØunaÅ” na zimski režim, ko je dan kratek. V zimskem ĆØasu lahko raĆØunaÅ” polnjenje le nekaj ur dnevno, pa Å”e to ne s polno moĆØjo. Ko imaÅ” preraĆØunano dnevno porabo, potem naĆØrtujeÅ” celice.


Za pokrivanje izpada elektriĆØne energije pa vzameÅ” neko povpreĆØje, ki ga lahko ugotoviÅ” skozi veĆØ let, na koncu pa preraĆØunaÅ”.

Ker imaÅ” kot kaže omrežno napajanje, se ti sonĆØnih celic ne splaĆØa uporabljat za polnjenje, ker bo nekajkrat ceneje, ĆØe akumulatorje polniÅ” na omrežje.

Pretvornik iz 12V na 230V bi ti predlagal sinusni, ĆØeprav je 2x dražji od trapeznega (kvadratni signal amplitude). Koliko moĆØan pretvornik pa je odvisno od maksimalne porabe, lahko pa vzameÅ” 2 pretvornika.

SonĆØne celice je smiselno kupovati in montirati v primeru ĆØe prodajaÅ” solarno proizvedeno elektriko po subvencionirani ceni ali pa nekje, kjer ni omrežnega napajanja.

Ne razumem toĆØno, kaj sploh nameravaÅ”?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jernej_



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 16:12
Prispevkov: 35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 00:20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi! Tudi jaz, podobno kot Reber, mislim, da se solarna reÅ”itev razsvetljave finanĆØno ne izteĆØe, ĆØe je pri hiÅ”i že elektrika. PrepriĆØan sem, da tudi v Kopru, tako kot tu v Ljubljani, praktiĆØno ne zmanjka elektrike tako, da je vpraÅ”ljivo vlaganje za tistih nekaj nesreĆØnih minut (ali ur). Seveda so tudi izjeme.
Za prodajo sonĆØne elektrike ne potrebujeÅ” akumulatorjev - ker je cena za vseh 24 ur ista. Tak projekt je sicer zelo drag in je vpraÅ”anje ali se investicija povrne v 10 letih, kot je trenutno državno garantirano obdobje odkupa (15 let menda po novem, Å”e letos).
ƈisto nekaj drugega je npr. poĆØitniÅ”ka hiÅ”ica, kjer ni javnega elektriĆØnega omrežja. Toda zaradi daljÅ”ih obdobij brez možnosti polnjenja, je spet na mestu Rebrov pomislek. V Trenti so hiÅ”e na katere sonce (kljub jasnemu vremenu) ne posije kar 2 meseca zdržema. Ko je pri nas dvakrat zapored za Silvestrovo zmanjkalo aku-elektrike, sem dobil zelo jasen ultimat. Kupil sem na bencin gnan agregat! lp!

_________________
Elektronika v domaĆØi delavnici
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 09:30:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej, kjer je elektrika, se ne splaĆØa vlagat v solarni sistem, razen ĆØe je to miÅ”ljeno v raziskovalne namene in hoby.

V brezprekinitveno napajanje UPS se splaĆØa vlagat, ĆØe so potrebe po tem. Meni osebno je UPS nujen, saj si ne upam privoÅ”ĆØiti, da bi za vsako kratko ali pa tudi nekoliko daljÅ”o prekinitev ugasnili vsi raĆØunalniki, predvsem pa strežnik, na katerem teĆØe tudi tale forum Exclamation
Modem, router, strežnik, ... potrebuje neprekinjeno napajanje, linija dela tako ali tako, saj so centrale prav tako na neprekinjenem napajanju ... vsaj upam, da je vse v centrali na UPS (akumulatorji, agregat, ...)

PoĆØitniÅ”ke hiÅ”ice (vikendi) ĆØe so na podroĆØju kjer ni elektriĆØne napeljave, pa bi kljub temu želeli elektriĆØno razsvetljavo, pa nimajo kaj dosti izbire. Agregat je sicer najbolj enostavna reÅ”itev, ampak tudi nekoliko glasna, gorivo pa tudi nekaj stane. Za vikende je torej solarni sistem Å”e kako upraviĆØen, Å”e posebej, ĆØe je to na soncu. Problem nastane pozimi, ko so dnevi kratki. ƈe bi sonĆØne celice dimenzionirali na zimski ĆØas, bi jih bilo potrebno vsaj 5x toliko kot za poletni ĆØas. Dimenzioniranje za zimski ĆØas torej odpade, ker bi bila cena previsoka. Pozimi si torej pomagamo z agregatom, da polnimo akumulator, na primer 2x na dan po kakÅ”ne pol ure ali 1 uro bi zadostovalo, odvisno od porabe in moĆØi polnilca.
Zakaj pozimi toliko veĆØ celic kot poleti? enostavno zato, ker je dan pozimi kratek in celice polnijo manj ĆØasa, po drugi strani pa je noĆØ daljÅ”a in luĆØi gorijo dlje.

Kapaciteta akumulatorja naj bo nekako prilagojena potrebam. Vedno ni smiselno imeti velikih kapacitet akumulatorja, ker bo potem problem vse akumulatorje napolniti do konca, kar lahko povzroĆØi sulfatizacijo. Seveda je dobro imeti veliko rezervo, vendar ta rezerva lahko Å”e kako negativno udari nazaj ravno zaradi možne kroniĆØne nenapolnjenosti.

Vedno, ko se dela solarni sistem, se je treba pomeniti, pogovoriti, razmisliti, ... kako se bo ta solarni sistem uporabljal, kakÅ”en režim, naĆØin uporabe bo ...
VeĆØinoma je za vikend dovolj en akumulator in to tam nekje med 60 in 150 Ah, odvisno od Å”tevila porabnikov in naĆØina obiskov.

Vikend je veĆØinoma obiskovan 1 do 2 dni na teden ali Å”e manj, zato je treba akumulator dimenzionirati za 2 dni porabe. Med tednom se bo akumulator napolnil, zato je treba celice dimenzionirati tako, da bo akumulator v enem tednu poln.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jasko



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 21:37
Prispevkov: 11
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 11:33:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za tako obsirne odgovore v tako kratkem casu to pomeni da se mi ne splaca izdelovati tak sisitem ker bi vec zgubil kot pa pridobil nic pol ce gdo potrebuje akumulator 60Ah prodajam jas so pa stari eno leto ne uporabljani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 12:07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ƈe imaÅ” akumulatorje 1 leto, potem upam, da si jih vmes vsaj 2x napolnil, ĆØe ne so lahko že prazni in poÅ”teno sulfatizirani, lahko pa je tudi katera celica v stiku.

Preden daÅ” polnit akumulator, ga pomeri z voltmetrom, napetost mora biti nad 12V, obiĆØajno je nekje okoli 12,6V, lahko tudi manj, ĆØe je prazen. ƈe imaÅ” veĆØ akumulatorjev, predlagam, da za vsak akumulator na list papirja natisneÅ” eno razpredelnico, potem pa zaĆØneÅ” z vzdrževanjem. Zapisuj si datum, napetost, ĆØe polniÅ” naj bo Å”e tok polnjenja, napetost med polnjenjem, lahko beležiÅ” veĆØkrat na dan, zato zapisuj Å”e uro. Akumulatorje napolni na 14,4V, lahko tudi na 15V za kakÅ”no uro.

Za vzdrževanje svinĆØenih akumulatorjev bomo odprli novo temo, ĆØe bo nanesla debata Exclamation
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jasko



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 21:37
Prispevkov: 11
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2008 18:03:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ko sem jih dobil je bila napetost 11,7V na enih tudi 12V. Napolnil sem jih na 13V do 13.4. BI rabil nabavit ali pa naredit en povnilec da bi jih lahko napovnil na 14,4V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mucek4
moderator


Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:26
Prispevkov: 243
Kraj: TržiĆØ - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 09:33:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se bom lotil (v bližnji prihodnosti) procesorsko krmiljenega polnilca za akumulatorje. ƈe bo Reber pomagal bo precej prej Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miha94



Pridružen/-a: Ned Maj 2010 19:29
Prispevkov: 4
Kraj: hruŔica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 08, 2011 17:32:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kupil sem 3 panele ,2 po 30W in Å”e enega 140W Smile potem sem Å”e nabavil Steca solarni polnilec ga nastavil na polnenje kislinskih baterij pripeljal sem Å”e pet 12V 55Ah akumolatorjev in vse skupaj sestavil imam Å”e ups 48V moĆØan je pa okoli 1kW imam Å”e en kup relejev ki mi preklopijo iz vzporedne vezave(12V) v zaporedno vezavo (48V)sedaj pa sledi Å”e postavitev železne cevi visoke 4m pritrdim akso od avtomobila par zobnikov dam gor pa en elektromotor pa elektroniko za sledenje sonca potem mi bo pa polnil baterije z 11,5A Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group