Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Predlogi za naĆØrtovanje testne ploÅ”ĆØe za ATmega8

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 15:55:31    Naslov sporočila: Predlogi za naĆØrtovanje testne ploÅ”ĆØe za ATmega8 Odgovori s citatom

Kot sem že omenil v tej temi , sem se odloĆØil, da sprojektiram preprosto testno ploÅ”ĆØo za ATmega8, zanjo pa Å”e kakÅ”en adapter za manjÅ”i uC, ĆØe bo potreba.

Testna ploÅ”ĆØa bi vsebovala napajalni del, mogoĆØe tudi mesto za transformator 230V/9V 2W, ki bi zadostoval za veĆØino aplikacij. Seveda je ideja o transformatorju le ideja, o tem bi želel vaÅ”a mnenja. Napajalni del vsekakor mora biti na ploÅ”ĆØi, s tem imam v mislih gretz, kondenzator, regulator, ki je lahko LM7805 za fiksnih 5V ali LM317 za nastavljivo napetost, spet želim vaÅ”a mnenja.

Uporaba portov: vsekakor bi na ploÅ”ĆØi bilo mesto za LCD display, saj ima mega8 28 pinov, kar pomeni da ima 3 porte.

Ker so doloĆØeni pini namenjeni za programiranje, za prekinitve, za kristal, analogni vhodi, ... bi želel videti vaÅ”e predloge o razporeditvi pinov in portov. Prosil bi vse zainteresirane, da podajo predloge v naslednji obliki:
Za vse 3 porte, za vsak port posebej, za vsak pin, napiÅ”ite, za kaj bi ga uporabili, vkljuĆØno z LCD, možnostjo uporabe analognih vhodov, vhodni pini, izhodni pini, ...
Verjetno bi bili analogni vhodi v vsakem primeru vhodi, tako da tipke, stikala, in vhodi spadajo na ta port Rolling Eyes

No, vabljeni, da daste svoje predloge. Vsi konstruktivni, obÅ”irni in dobro obrazloženi predlogi bodo nagrajeni in sicer s tiskanim vezjem za to ploÅ”ĆØo Wink


Nazadnje urejal/a reber Pon Okt 13, 2008 18:48:42; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 268
Kraj: ƈrnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 17:53:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojih zaĆØetniÅ”kih 5 centov:

PortB bi porabil v glavnem za LCD in ISP konektor (PB0Ć·PB5), PB6 in PB7 pa za kvarc (seveda s pripadajoĆØima kondenzatorjema).
ISP bi dal standardni 6pinski, za LCD pa ne vem, lahko bi predvidel kar kakÅ”no 16 pinsko letvico za direktno natikanje najbolj obiĆØajnih 1(2)x16(20) LCDjev, vzporedno pa bi lahko bil IDC 20 pinski (za flat kabel), za manj obiĆØajne LCDje.
Seveda ne sme manjkat trimer za kontrast LCDja.

PortC bi v celoti vezal na letvico za razÅ”iritve, razen seveda PC6 (RESET), ki bi ga pustil izkljuĆØno za osnovni namen ter programiranje (ISP). (kdor bo rabil Å”e ta zadnji port, bi si že potegnil žiĆØko)
Ker je v tem portu Å”e predviden I2C in 1wire, bi tole prek jumperjev poslal Å”e na podnožje za kak I2C EEPROM (24Cxx) in DS18xx temperaturni 1wire, morda Å”e kak PCF8583 (ura) ne bi bil odveĆØ, z ustreznim kvarcem.
Na ta port bi obesil Ŕe par tipk, seveda ne na I2C ampak na preostale.

PortD bi namenil LEDicam prek ustreznih uporov na maso. ƈe vse pine peljeÅ” prek jumperjev, bi ob odstranitvi slednjih imel Å”e en konektor za zunanjo periferijo.
PortD vsebuje Å”e RxD ter TxD, ampak ĆØe bo to kdo vezal naprej, si bo omislil priklop prek letvic.

Za napajanje ADC bi dal na vezje posebaj 78L05, da bi omilil motnje.
Ob tem bi lahko vsaj enega od pinov ustreznega porta (PortC?) prek jumperja preklopil na 3pinski konektor z vijaki, za priklop recimo potenciometra.

Skratka, uporabil bi ĆØimveĆØ jumperjev, enojnih in dvojnih letvic za veĆØjo fleksibilnost ploÅ”ĆØe.

Napajanje tako kot si si zamislil, grec, elko in 7805, pa kako LED za indikacijo napajanja. Za 317 mislim da ni potrebe.
Za sam priklop sponke z vijaki.
Trafo ne vem ĆØe bi tlaĆØil gor, se prerado kaj poveže z 230V... Sploh pa ob poplavi adapterjev za par evrov oziroma odsluženih GSM polnilcev (primerni recimo od stare reglje, Alcatela, pa Å”e bi se naÅ”lo).

Zelo koristen bi bil montažni tisk s pripadajoĆØimi oznakami portov/pinov poleg letvic, tipk in LED... Veliko pomaga pri preglednosti.

Ostalo pa naj predlagajo Ŕe drugi.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 13:33
Prispevkov: 75
Kraj: Å kofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 20:57:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na hitro samo predlog; na samo vezje bi se lahko prigradilo USB konektor, da bi se lahko naprave napajalo iz raĆØunalniÅ”kega USB porta.

Lp, Grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 16:38
Prispevkov: 5
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 21:34:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa tudi serijska komunikacija mislim da je na razvojni ploÅ”ĆØi kar nujna! ƈe ne zaradi uporabe v aplikaciji pa vsaj za "debug"! Torej bi na ploÅ”ĆØico pasal tudi max232 za povezavo na raĆØunalnik.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2008 22:29:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za predloge, kdor ima ideje, naj s predlogi kar nadaljuje Smile
Vsekakor bom vesel tudi kakÅ”nih shem, skic, lahko tudi na roko na papir in poskenirano, ĆØe se ne da pripeti sem, pa mi poÅ”ljite na mail.

Tudi sam sem imel v mislih kar precej jumperjev s pripadajoĆØimi dvojnimi letvicami. Za LCD bi bila letvica, ĆØe pa bi uporabili drugaĆØen LCD bi ga pa preko kabla priklopili na to letvico.
Za napajanje ADC ( to je verjetno AREF pin21) bi lahko uporabil kakŔno boljŔo napetostno referenco, npr TL431, ali pa kar direktno zamenjavo za LM78L05 in sicer LP2950A, ki je low drop in bolj stabilen. Za testne zadeve bi bilo dobro skoraj karkoli, ki je vsaj približno stabilno.

Za uporabo portov, bi prosil za konkretne Å”tevilke, toĆØno kateri pin uC naj bo uporabljen za doloĆØen namen, lahko tudi skice samo dela vezja ali pa celote. Ker sem precej v stiski s ĆØasom, Uc pa nekako nimam naÅ”tudiranih, bi bil vsakega konkretnega predloga zelo vesel. Dobro bi bilo, da se že v prvi verziji ploÅ”ĆØa obdrži taka kot bo nastala, da ne bo kasneje verzija 2, pa 3, ... ker potem so na kakÅ”nem teĆØaju samo zmeÅ”njave. Dobro bi bilo zadevo dobro predebatirati, Å”e preden zaĆØnem risat vezje. Glede hardverja pa ni problem, ĆØe se bo kje zavozljalo, bo nastala kakÅ”na prevezava ali pa sprememba pinov, ĆØe se bo dalo. ploÅ”ĆØa bo vsekakor enostranska, da jo lahko vsak naredi tudi sam, Å”e posebej, ĆØe bi jih rabil veĆØ. PloÅ”ĆØa tudi ne bo ne vem kako miniaturna, namen imam narediti nekoliko veĆØjo in zato tudi bolj pregledno ploÅ”ĆØo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
544449



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 14:32
Prispevkov: 40
Kraj: thin

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 00:02:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A tole ni vredu?:
http://www.avrfreaks.net/index.php?module=Freaks%20Academy&func=viewItem&item_id=1270&item_type=project
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy



Pridružen/-a: Tor Dec 2007 15:34
Prispevkov: 51
Kraj: TopolŔica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 09:29:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Zakaj pa nebi na ploÅ”ĆØico poleg razÅ”iritvenih letvic narisal Å”e kakÅ”en triak izhod in vhod prek optokoplerjev saj bi z tem ploÅ”ĆØica postala uporabna tudi za kakÅ”en uporaben projekt , kolikokrat ,ko rabim vezje za enostavno nalogo bi mi priÅ”la prav prav takÅ”na tiskanina.(poceni mcu,poceni tiskanina,univerzalna na katero naciniÅ” paĆØ elemente ki jih potrebujeÅ”).
Borut
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 268
Kraj: ƈrnomelj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 10:16:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

544449 je napisal/a:
A tole ni vredu?:
http://www.avrfreaks.net/index.php?module=Freaks%20Academy&func=viewItem&item_id=1270&item_type=project


Tisto je zelo oskubljena varianta, nekaj v tistem stilu je v delu na Maxi forumu.

Tole kar ĆØaramo tukaj pa bi lahko bila malce veĆØja (euro-format) ploÅ”ĆØa, da ne bi bilo treba po mizi valjat "hobotnice" (TP + n daughterboardov na kablih).
Saj vsega se res ne da spravit na TP (oziroma postane nepregledno), ampak ĆØe nekdo nima potrebe po doloĆØenih delih jih ne rabi niti naspajkat.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 13:09:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na avrfreaks nisem uspel pogledat, ker se moram prej registrirat ...
Ja, Darko je Å”el v drugo skrajnost, in sicer zelo majhno SMD verzijo, ki je po svoje tudi dobra zadeva, vendar po mojem mnenju za uĆØenje in za namen testiranja, premajhna Confused

V rokah nisem imel veliko testnih ploÅ”ĆØ, sem jih pa videl nekaj ... veĆØina pa mi je zelo ali pa kar precej nepraktiĆØnih.

ZamiÅ”ljam si testno ploÅ”ĆØo, ki bi res lahko imela na sebi že ustrezne praktiĆØne tranzistorske, relejske ali triak+opto izhode ... Seveda pa se je težko odloĆØiti koliko vhodov in kakÅ”nih, in koliko izhodov in kakÅ”nih Rolling Eyes

V mislih imam idejo, da bi za vhode naredil vhodne modulĆØke, ki bi se nataknili na ploÅ”ĆØo, prav tako izhodne modulĆØke, ki bi se nataknili na ploÅ”ĆØo. Vsekakor v tem primeru ne bi bila ploÅ”ĆØa majhnih dimenzij, verjetno bi dosegala 2x euro format. PloÅ”ĆØa bi bila nekako razvleĆØena v obe dimenziji, da bi bilo na ploÅ”ĆØi dovolj prostora tudi za omenjene modulĆØke. Za razvoj, uĆØenje, testiranje, in podobno, velikost ploÅ”ĆØe ni pomembna, pravzaprav bi lahko bila tudi A4 velikosti, pa ne bi bilo prav niĆØ narobe. Ker bo ploÅ”ĆØa enostranska, bo že zaradi enostranskega vezja ploÅ”ĆØa nekoliko veĆØja, zato pa tudi pregledna.

ƈe se odloĆØim za vhodne in izhodne modulĆØke, bi bili razliĆØni modulĆØki enakih dimenzij, da bi bili nekako standardizirani.
Kot primer naj navedem izhodne modulĆØke:
- ĆØisto navadni tranzistorski izhod je lahko v PNP ali NPN verziji kot open collector ali pa kako drugaĆØe ...
- relejski izhod je lahko s Å”ibkim relejem ali pa bolj moĆØnim ...
- izhod s triakom pa bi bil v vsakem primeru z optocouplerjem (triak izhod), ki je lahko z zero-cross enoto ali brez, pinout je enak, uporabnost pa lahko razliĆØna, saj z navadnim brez zero-cross lahko vklopimo triak z zamikom ...

Nekaj razliĆØnih izhodnih modulĆØkov bi zadostovalo potrebam, mesto na ploÅ”ĆØi pa bi bilo enak standard za vhodne in izhodne module. Moduli bi se natikali na letvice na ploÅ”ĆØi. Povezava na porte bi bila lahko fiksna ali prek jumerjev ... lahko bi pine portov vezali na poljubne izhode ali vhode, ĆØe bi namesto jumperjev naredili žiĆØne jumperje Wink podobno kot testna ploÅ”ĆØa proto-board.

Ali bi bilo mogoĆØe potrebno, da bi izhodni modulĆØek imel možnost invertiranja signala? sicer se to lahko reÅ”i programsko, pa vseeno Confused
Izhodni modulĆØki bi vsekakor imeli tranzistorsko logiĆØno vezavo, ker bi bil vsak modul popolnoma samostojen, nivo na vhodu modulĆØka prilagojen na 5V, izhod pa seveda 5V, 12V, 24V ali veĆØ, odvisno od napajalne napetosti modulĆØka.

Mesto za LCD sem že omenil, da bi bilo na ploÅ”ĆØi rezervirano tako, da bi bil LCD lahko pritrjen na ploÅ”ĆØo. ƈe LCD ne bi bil uporabljen, bi lahko port uporabili za kaj drugega.

Uporaba manjÅ”ih uC na tej testni ploÅ”ĆØi je sicer možna, dobro pa bi bilo že vnaprej vsaj malo vedeti katere porte povezati skupaj na adapterju ... vsekakor ISP in ostale pomembne pine, bi vezal pin-pin po po imenih.

Ja, res bi lahko testno ploÅ”ĆØo porabil za kakÅ”en gotov projekt, uporabiÅ” samo komponente, ki se rabijo. Za ta namen pa bi bilo mogoĆØe pametno razviti Å”e kakÅ”no manjÅ”o in nekoliko oskubljeno verzijo.

Vhodni in izhodni modulĆØki bi bili, kot sem že omenil, samostojni in na svojih lastnih majhnih tiskanih vezjih.

ƈe opiÅ”em Å”e idejo vhodnih modulĆØkov, pa bi bili modulĆØki s tipko, stikalom ali prilagoditvenim vezjem iz veÅ”je napetosti na 5V, tudi z 230V vhodom preko optocouplerja, tokrat s tranzistorjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 265
Kraj: KrŔko

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 15:43:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vili,kaj pa moja ploÅ”ĆØa? Ima možnost priklopa LCD,1wire(DS1820),serijski eprom na I2C,uro realnega ĆØasa,dodatne letvice za razÅ”iritev,LEDice,tipke,reset tipka,stabiliziran usmenik....

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=9423


Sicer sem jo mislil dati pod projekte...

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 21:06:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dkone, tvoja ploÅ”ĆØa je brez vgrajene periferije ali vsaj brez namenjenega prostora zanjo, drugaĆØe pa ima veĆØino stvari. Vsekakor si bom ogledal tvojo reÅ”itev in primerjal z ostalimi predlogi. Mimogrede, tvoj projekt v rar vsebuje datoteke, ki za veĆØino uporabnikov niso uporabne, no, vsaj za tiste, ki nimamo in ne uporabljamo eagle. Predlagam, da shemo izvoziÅ” v pdf ali gif in sicer v ĆØrno beli 1bit b/w grafiki, eagle ima možnost izvoza v gif ali bmp, kolikor sem seznanjen, uporabi pa layerje kot za printanje predloge. Predloga tiv v barvah je neuporabna za izdelavo vezja, shema pa se lažje bere ĆØrno narisana na beli podlagi Wink

Zadevo bom nekajkrat prespal in potem poĆØasi zaĆØel z naĆØrtovanjem. Aha, manjka tudi RS232, ki je menda kar zaželjen. Ideja za RTC mi je v zelo vÅ”eĆØ, ker potem lahko s testno ploÅ”ĆØo naredimo ĆØasovno zelo toĆØne aplikacije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 265
Kraj: KrŔko

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2008 22:46:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vili res je, eagle datoteke nisem brisal,zato sedaj prilagam vse potrebno v pdf-ju.

Kar se tiĆØe same ploÅ”ĆØe,sem za UART imel predviden posebaj MAX232 že v samem ohiÅ”ju kabla,namesto tistih letvic bi lahko uporabil speedy 10pin konektor, sicer osnutek sem jemal Å”e takrat od minipina.



tiv.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  tiv.pdf
 Velikost datoteke:  1.11 MB
 Downloaded:  758 krat


shema.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  shema.pdf
 Velikost datoteke:  70.79 KB
 Downloaded:  729 krat


razpored.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  razpored.pdf
 Velikost datoteke:  180.33 KB
 Downloaded:  671 krat


_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 265
Kraj: KrŔko

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 21:59:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na disku sem naÅ”el tale pdf,ki sem ga nekoĆØ naÅ”el na internetu. MogoĆØe Å”e kakÅ”na ideja.


ATMega 8-testna plosca.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ATMega 8-testna plosca.pdf
 Velikost datoteke:  587.18 KB
 Downloaded:  777 krat


_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Misko



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 10:07
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2009 15:27:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber kako kaj napredujemo? Bi tudi meni kaj takega prav priŔlo.
_________________
LP, BoŔtjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 265
Kraj: KrŔko

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2009 08:25:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem predkratkim naredil testno ploÅ”ĆØo za atmega32. Vsebuje i2c,1wire,rs232,4 tipke, 16ledic,dva trimerĆØka za AD,konektor za LCD,reset...Za enkrat veĆØ kot dovolj. Uporabil sem pa tudi konektorje,kjer lahko Å”e kaj drugega priklopim. Nazadnje sem priklopil GLCD na protoboard.


DSC04049.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  DSC04049.JPG
 Velikost datoteke:  172.4 KB
 Downloaded:  913 krat


_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group