Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DC/DC 12/2x40V

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 07:22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber, sam sem že malo pozabil, a na bivÅ”i forum sem pripel shemo in podatke pretvornika, ki sem ga izdelal. Deluje bp, iz 12VDC pa pretvoti v 2x50VDC za potrebe ojaĆØevalca.
ƈe boÅ” kaj pogledal, ti mogoĆØe lahko pomaga pri tvojem projektu. Je pa zadeva hudo enostavna.

Tule je:
http://www.elektro-n.com/forum2/attachment_mod.php?download=3233

ozirom v priponki.



204228-pretv.zip
 Opis:
Pretvornik DC DC

Download
 Ime datoteke:  204228-pretv.zip
 Velikost datoteke:  95.43 KB
 Downloaded:  1154 krat


_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 12:16:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delno nadaljevanje iz http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=110

Torej, tukaj bomo pisali o pretvorniku iz 12V na viŔjo napetost, v tem primeru nekje od 2x30V pa do 2x50V ali nekje vmes. Seveda se gre debata o enosmerni napetosti, tako na primarnem delu, kot na sekundarnem delu.
Omenjena napetost se v veĆØini ali kar v vseh primerih uporabi za napajanje audio ojaĆØevalnika veĆØje moĆØi, saj direktno na 12V napajalni napetosti ne dobimo velikih audio izhodnih moĆØi.

Priložena shema je naĆØeloma v redu, ima pa kar nekaj pomankljivosti Exclamation

V priloženi shemi je vrisana povratna vezava, kar je naĆØeloma v redu, vendar v tem primeru manjkajo duÅ”ilke med usmerniÅ”kimi diodami na sekundarju in elektrolitskimi gladilnimi kondenzatorji. Te duÅ”ilke so obvezne, ĆØe pretvornik deluje v drugaĆØnem režimu, kot je 50:50 Exclamation
Ker je tukaj povratna vezava, potem je ta z namenom, da je izhodna napetost stabilna in v tem primeru pride do izraza PWM regulacija, ki z režimom delovanja drugaĆØnim od 50:50 poskrbi, da bo napetost na izhodu stabilna, ne glede na nihanje primarne napajalne napetosti. PWM napajalni režim je lahko npr 40:10:40:10 in ne 50:0:50:0 ali na kratko 50:50

Ko sem naĆØrtoval prtvornik v push-pull režimu sem naletel na zoprn stranski efekt, dogajale so se hudi prenihaji, oscilacije, pa mi nikakor ni bilo jasno zakaj ... pri polnem režimu, to je 50:50 je bilo vse v redu, ko pa je bil režim PWM manjÅ”i, se je pa v vmesnih pavzah dogajalo ĆØuda nepredvidenih pojavov. Po daljÅ”em razmisleku in meritvah sem ugotovil, da usmerniÅ”ke diode na izhodu feritnega transformatorja ne smejo biti vezane direktno na kondenzator, ampak mora biti vmes duÅ”ilka, ker pa gre v tem primeru za pozitivno in negativno vejo, je treba uporabiti dve duÅ”ilki. Razlika je oĆØitna, uporabljena duÅ”ilka pa je lahko kar na okroglo 50uH seveda dimenzionirana za tako velik tok. DuÅ”ilka je lahko feritna toroidna, kot toroidno jedro je uporabno kar jedro od najveĆØje toroidne duÅ”ilke iz PC napajalnika Wink seveda odstranimo obstojeĆØe navitje in navijemo 20-30 ovojev novega navitja. Å”irok razpon ovojev je dovoljen, deluje dobro v tem obmoĆØju. Toliko zaenkrat ...

Kot sem že omenil v zgoraj omenjeni temi, sem dvigoval nizko 6V napetost na viÅ”jo približno 13V in seveda s povratno vezavo. Tokovi na primarju so bili visoki, za izhod 3A je na vhodu teklo 7A, izkoristek, ki sem ga dosegel je bil 85%, kar je za tako nizko napajalno napetost kar dober rezultat in je vpraÅ”anje, ĆØe bi ga lahko kaj dosti izboljÅ”al.
Pretvornik temelji na PWM kontrolerju SG3525 in tranzistorjih IRFZ44N
Omenjeni PWM kontroler SG3525 za svoje delovanje potrebuje minimalno 8V, PWM kontroler TL494 pa prav tako. Za napajanje PWM kontrolerja sem uporabil manjÅ”i pretvornik z MC34063, ki je 6V dvignil na 14V, ta napetost pa je bila uporabljena za napajanje kontrolerja in tudi vrat G fet tranzistorjev, tako da je odpadla tudi potreba po logic level fet tranzistorjih, ki za polno odprtje potrebujejo logiĆØno TTL napetost, primer je IRLZ44N
Transformator je toroidni T42, primar 2x4ovoji, sekundar 2x11ovojev, usmerniŔka dioda je dvojna dioda iz PC napajalnika.

Osnova tega pretvornika, seveda brez malega pred-pretvornika za napajanje kontrolerja, je uporabna tudi za drugaĆØne pretvornike, npr iz 12V na viÅ”jo napetost, lahko tudi nižjo. Izhodna napetost je lahko enojna ali dvojna. Naredil sem tudi pretvornik na enaki osnovi z izhodno napetostjo 19V za napajanje prenosnega raĆØunalnika na 12V inÅ”talacijo avtomobila. Edina razlika je navitje transformatorja, ki je za primar 2x5ovojev, za sekundar pa ustrezen veĆØkratnik, lahko tudi s pozitivno rezervo, ĆØe imamo povratno vezo, ki je za stabilno izhodno napetost nujna.

ObiĆØajni ojaĆØevalniki iz trgovine (in podobno) imajo v svoji notranjosti DC/DC pretvornik, ki nima povratne vezave in deluje v 50:50 režimu, poslediĆØno pa sekundarna napetost kar konkretno niha. V tem primeru duÅ”ilke niso potrebne, v boljÅ”ih primerkih pa so duÅ”ilke kljub temu vgrajene, saj pri zagonu soft start deluje PWM in so duÅ”ilke potrebne vsaj pri zagonu, ĆØe že ne med delovanjem.

Pretvornik s povratno vezavo ima le malo veĆØ elementov kot brez povratne vezave, zato je smiselno graditi pretvornik s povratno vezavo.

V tej temi bomo obdelali pretvornike ali pretvornik iz 12V na viÅ”jo dvojno napetost, na primer 2x40v, ki je najbolj primerna in najbolj pogosta za audio izhodne stopnje srednjih moĆØi. Na 2x40V lahko prikljuĆØimo tranzistorsko izhodno stopnjo ali pa kar integrirano s TDA7294

V prihodnje, upam, da mi bo ĆØas dopuÅ”ĆØal, bom omenjeni pretvornik tudi predstavil v obliki projekta.

Å e ena stvar je pomembna, to so tranzistorji v stikalnem delu push-pull, naj bodo s ĆØim manjÅ”im Rdson in za veĆØje tokove, kar pa BUZ11 niso ravno najboljÅ”i, ĆØeprav najcenejÅ”i. Vsekakor priporoĆØam moĆØnejÅ”e, npr IRFZ44N ali IRFZ48N oba sta cenovno ugodna, le malce dražja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 12:56:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No kul. Jaz sem tisto zadevo delal pred leti, in kljub vsemu moram reĆØi da sem imel zaĆØetne težave verjetno prav zaradi manjkajoĆØih duÅ”ilk. Kurilo mi je izhodne tranzistorje, pa nisem naÅ”el vzroka. Ko je odpihnilo Å”e nekvaliteten vhodni kondenzator (nakup po kili Very Happy ), sem ga zamenjal z kvalitetnim in zadeva je delovala bp. Izdelane so bile 3 verzije, vse za poganjanje quad 405 ojaĆØevalcev v avtu. V vseh verzijah sem uporabil po 4 fete, ker takrat nisem naÅ”el drugih z manjÅ”im RDson kot BUZ11. Pri testiranju je zadeva potegnila krepko preko 30A na vhodu, kar mi je povzroĆØalo težave, ker je vhodna napetost padla na 10V in podobno.
No, za potrebe ojaĆØevalca je delal bp, pri testiranju sem pa z njim poganjal flex maÅ”ino.
Izhodna napetost je malo nihala (spet verjetno zato, ker ni duÅ”ilk), vendar ni bilo niĆØ kritiĆØnega oziroma mnogo manj kot pri klasiĆØnem napajalniku z usmenikom in kondenzatorji.

_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 13:55:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pretvornik brez duÅ”ilk se je pregreval, oziroma so se pregrevali tranzistorji. Z duÅ”ilkami je bilo gretja obĆØutno manj, poleg tega pa je treba na primar dodati pravilno dimenzioniran RC filter paralelno na navitje primarja, umerjanje z osciloskopom tako, da je ĆØim manj napetostnih konic ob preklopih in ĆØim manj oscilacij.

Pri velikem toku na primarju se seveda seseda napajalna napetost, nekaj zaradi obremenitve vira, nekaj pa zaradi upornosti napajalnih vodov. Ker napetost zviŔujemo, se napaka ustrezno pomnoži na izhodu, zato je povratna vezava za stabilizacijo zelo dobrodoŔla, v nekaterih primerih celo nujna.

DuÅ”ilke so zelo dobrodoÅ”le tudi v napajalni veji in na izhodu, poleg tistih delovnih duÅ”ilk. V napajalni veji je duÅ”ilka za prepreĆØevanje napetostnih konic, ki bi Å”le v napajalni vir in druge porabnike, na izhodu pa za dodatno glajenje napetosti Å”e eno duÅ”ilko. PriporoĆØa se veĆØje Å”tevilo kondenzatorjev tako v napajalni veji, kot na izhodu.

Pred leti so bili BUZ11 najbolj znani in najbolj dostopni, z zelo dobrimi karakteristikami za tiste ĆØase, danes pa za malenkost veĆØ denarja dobimo 2x moĆØnejÅ”e tranzistorje z veliko nižjim Rdson, primer je IRFZ44N, opozarjam pa na to, da je potrebno paziti na ĆØrko N na koncu oznake Wink za primerjavo si oglejte Å”e IRFZ44.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenko



Pridružen/-a: Tor Feb 2009 13:47
Prispevkov: 15
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 27, 2009 11:31:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav
Mene pa zanima kako se naredi primar navitja... Nekje je bilo napisano da se lahko oz da se uporabi pletenico.
Ali mora biti ta pletenica narejena tako da je vsaka mala žiĆØka posebaj izolirana ali bi lahko dal samo požir ĆØez...
gre pa za pretvornik veĆØje moĆØi cca 3 kw.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast



Pridružen/-a: Sre Jun 2008 20:17
Prispevkov: 75
Kraj: Lj/Nm

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 02:25:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gre se za litz drat. Za veĆØje moĆØi je zelo dobro uporabiti pleten drat zaradi skin efekta. Zadeva ni enaka navadni žici z PVC izolacijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenko



Pridružen/-a: Tor Feb 2009 13:47
Prispevkov: 15
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 18:53:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja to zastopim da ni to navadna mehka žica zanima me ali bi lahko uporabil pletenico(za zemlje, ki jo bi med seboj izoliral ) ali je kakÅ”na posebna, drugaĆØna žica za to. ker cca 100x 0.8mm žiĆØk je malo teÅ”ko naviti... in pletenica si lepÅ”e pokrila povrÅ”ino toroida. (zanima me ali skin efekt velja tudi v takih primerih ali ne?)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast



Pridružen/-a: Sre Jun 2008 20:17
Prispevkov: 75
Kraj: Lj/Nm

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 22:31:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko kar kupiÅ” pletenico za traflc navijat Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
frenko



Pridružen/-a: Tor Feb 2009 13:47
Prispevkov: 15
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 14:56:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aja in kje se bi to dalo kupiti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pyr0Beast



Pridružen/-a: Sre Jun 2008 20:17
Prispevkov: 75
Kraj: Lj/Nm

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 20:38:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglej na kakÅ”nih servisih, kjer navijajo motorje, drugaĆØe pa iÅ”ĆØi na googlu pod Litz žico oz. pletenica / CuL

CenejÅ”a varianta pa je da narediÅ” veĆØ navitij iste žice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ziga555



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 13:40:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Bom Å”e tule vpraÅ”al... je že kdo delal dc-dc konverter za ojaĆØevalnik pa300, pri tem mora biti vhodna napetost 60V ĆØe se ne motim?
Ima kdo kakŔno shemo? Se morda tak konverter kje dobi že narejen?

L.P
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start



Pridružen/-a: Ned Sep 2008 18:39
Prispevkov: 55
Kraj: Å kofije-Koper/ViĆØ-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 22:11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaksna je vhodna napetost na DC-DC pretvorniku?
_________________
Lep pozdrav!
Aljaž T.
www.elektronika-start.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ziga555



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 27, 2011 23:11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

+/- 60V
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group