Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Ozvoèenje pevskega zbora v cerkvi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojaèevalniki in avtoakustika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 03, 2008 10:52:39    Naslov sporoèila: Ozvoèenje pevskega zbora v cerkvi Odgovori s citatom

Imam nalogo, da bi nekako uredil ozvoèenje otroškega pevskega zborèka v cerkvi. Ozvoèenje bi bilo potrebno zaradi majhnega števila pevcev. V mislih imam dva mikrofona, ki bi ju postavil tako, da bi bila usmerjena v pevce. Signal iz mikrofonov bi združil in prikljuèil na že obstojeèe ozvoèenje, ki ima še 1, oziroma 2 prosta vhoda. Ker je ozvoèenje po cerkvah narejeno tako, da je frekvenèno prilagojeno govoru, bi bilo verjetno smiselno dodati še kakšen monitor zvoènik...

Ker na tem podroèju nimam izkušenj, prosim za ideje:
- kakšni mikrofoni,
- kakšna stojala
- kakšna usmeritev mikrofonov
- kakšen monitor zvoènik
- dodatne ideje
- možnost samogradnje, uporabe priroènega materiala, zvoènikov, ...
- kje kupiti dovolj kvalitetne mikrofone

Gre se za pevski zborèek spodaj v klopeh in ne na koru.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail


Nazadnje urejal/a reber Ned Okt 05, 2008 22:15:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
satelitko



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 19:27
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 03, 2008 12:02:15    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

TUKAJ boš zvedel in mogoèe nabavil èisto vse.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 03, 2008 16:22:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Stojala in mikrofone imaš tudi v:
-big bang
-Terna, Ljubljana trnovo.
-mogoèe tudi kaj na bolhi!
-pa še ena trgovina je .... se ne spomnim imena še dopišem.

Za mikrofon pa ne rabiš niè specialnega, glede na to, da jih veè poje ti predlagam da ga spustiš z stropa in da je bolj širok (sprejem) ne po frek..

Moè: ponavadi se v take namene vzamejo ojaèevalci TDA ali podobno cca 20-40W. Zvoèniki so ponavadi do 12cm premera (res max) ponavadi cca 5-8cm. Seveda ful range in veè v kompletu. V eni škatli so našopani po višini.
...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
djsdejan



Pridružen/-a: Èet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 03, 2008 22:04:40    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber, glede nato da se to ne kupuje na kratki rok ti priporoèam nekaj malo boljšega pa še pozna se pri zvoku mikrofoni definitivno SHURE, za usmernitev mikrofonov verjetno misliš da bi združil oba mikrofona? potem vzames en mali mikser mogoèe kaj takega cenovno ugodno http://www.behringer.com/802/index.cfm?lang=ENG za stojala ni tolko pomebno kakšna znamka v glasbeni trgovini boš verjetno zasledil bespeco, rockcase, proel,.. Glede monitorja verjeno neke velike moèi ne potrebuješ èe boš delal samogradnjo potem maš tam 150w po moje dovolj pa narediš aktivni zvoènik uporabiš pa zvoènike B&C (uporabljajo jih tudi druge fabrike zvoènikov EV, MARTIN AUDIO,...). Ta oseba pa je uvoznik za znamko B&C GORUP-AUDIO Gorup Stojan s.p.. Kolodvorska ulica 2. SI-6210 Sežana. Slovenija. e -pošta: stojan@gorup.eu. telefon: +386 5 7300188. faks: +386 5 7300189
Glede kablov tukaj lahko tudi samo sestaviš potrebne kable, uporabiš pa mogami, klotz, bespeco, tasker,...

Èe pa te še kaj zanima pa vprašaj tukaj ali pa preko zs.
Upam, da sem kaj pomagal, ter lepo pozdrav Dejan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2008 06:43:02    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Hvala za ideje, vsekakor se bom pozanimal, kje bom dobil ugodno in dobro ponudbo.

Strinjam se, da je smiselno kupiti kvalitetne mikrofone, ostalo je manj pomembno.
Ker bosta dva mikrofona, mogoèe celo kakšen veè, kot dodatni mikrofon za ozvoèenje kakšnega inštrumenta, bo treba signal iz teh mikrofonov združiti. Nekakšno mešalno mizo v preprosti obliki in le z osnovnimi funkcijami bi lahko naredil v samogradnji.
Èe naredim "mešalko" z nizkošumnimi OP, bi moralo biti v redu, signal pa potem deloma na monitor zvoènik, ki bi bil prav tako ali v samogradnji ali pa se uporabi kakšen narejen box. Ojaèevalnik pa seveda v integrirani obliki s kakšnim TDA.

Za napajanje sistema imam v mislih 12V verzijo, ker bi sistem tako postal prenosen in primeren tudi za zunanjo uporabo na terenu in Å¡e kaj, odpadejo pa kabli, tako da je hitro postavljeno in hitro pospravljeno. Za napajanje bi bilo torej lahko uporabljeno 230V ali 12V, seveda bi bili vgrajeni tudi akumulatorji. 230V del bi skrbel za napajanje in polnjenje akumulatorja. Glede napajanja so to zaenkrat Å¡ele ideje.

Signal iz mikrofonov bi bil torej povezan na monitor zvoènik ali zvoènike in seveda na glavno ozvoèenje v cerkvi, seveda pa bi na glavno ozvoèenje pripeljal le malo signala, le toliko da se malo sliši. Imamo že en brezžièni mikrofon, ene boljše izvedbe, seveda pa se ta mikrofon lahko uporabi za razliène namene, prikljuèen je na glavno ozvoèenje.

Zanima me še to, kako prepreèiti mikrofonijo, ali za to obstajajo posebni frekvenèni filtri in na katerem pasu delujejo, kateri frekvenèni pas in koliko širok pas ti filtri dušijo?

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
satelitko



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 19:27
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2008 22:09:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Samo medklic: solidna mešalka za 2-4 mikrofone stane cca. 50 € z napajalnikom vred.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2008 14:31:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber: jaz bom v kratkem naroèal nekaj stvari iz nemèije in sicer iz spletne trgovine http://www.thomann.de. Mislim da imajo v povpreèju kar nekaj % nižje cene kot pri nas. Èe hoèeš bi se lahko zmenili za skupno naroèilo. Drugaèe pa te ne zastopim kaj hoèeš z temi monitorji delati. Ali bi monitorje imel kakor zvoènike za publiko, ali bi jih uporabil da bi se pevci ali kakšni drugi akterji slišali. Za monitorje bi jaz osebno vzel kakšno aktivno varjanto. Glede mikrofonije je tako tako. Ti prepreèevalci so bolj kot ne neuspešni, drugaèe pa se mikrofonija pojavlja tak okrog 2-3kHz in èe te frekvence zmanjšaš potem je nekoliko boljše. Problem nastane ker je pri pevcih to obmoèje še kako nujno. Še najboljša varjanta je z testiranjem in preizkušanjem. Saj se kar hitro najde najboljšo pozicijo. Problem nastane pri ozvoèevanju na prostem èe sluèajno piha. Glede izdelave svoje mešalke, bi rekel samo to da ne vem koliko se ti to kaj slaèa. Recimo že behringer - http://www.behringer.com ponuja nekaj cenenih rešitev, naprimer - http://www.behringer.com/UBB1002/index.cfm?lang=ENG. Poglej na thomannu kolikšne so kaj cene teh produktiv, uvoznik za slovenijo (behringer) pa je glasbeni center èurin. Sam imam z behringerjem dobre izkušnje.


p.s.: še to sem se spomnil. Enkrat sem tudi sam nabavljal opremo za pevski zbor in sem potem nabavil tele kondenzatorce http://www.dv247.com/invt/28887/, seveda pa niso primerni za transport, ampak za enkratno vgradnjo, so pa zelo fajn ker jih lahko obesiš na strop in potem ni tistih nepotrebnih stojal.

Upam da sem ti kaj pomagal, èe se odloèiš za naroèilo prek thomanna mi povej, ker je potem poštnina nižja èe nas bo veè.


Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2008 22:14:41    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Na te zadeve se pa jaz zelo malo razumem, tako da ne vem, zakaj in kako bi rabil monitor zvoènike, vsekakor pa bi se odloèil za kaj aktivnega, saj bi bil to univerzalni zvoènik, uporaben za marsikaj.

Torej, tukaj bo moral svoje povedat še naš èlan "veter" ki je udeležen pri tem projektu in veliko stvari ve bolje kot jaz, saj igra kitaro, poje, ... skratka, se na glasbo razume, za razliko od mene, ki jo le poslušam, lahko pa naredim kaj v tehniènem smislu.

Ker sploh še ne vem, kako bo s sredstvi, mogoèe bodo doloèene stvari kar moja donacija, ali pa bom opremo kupil in/ali naredil in jo potem "posojal". Èeprav so mnogi mišljenja, da imajo v cerkvi denarja v izobilju, naj kar takoj povem, da ni vse tako kot je mogoèe videti ali kot se govori... denar je in ni, koliko pa Rolling Eyes ... pa pustimo to, ne morem kar reèi župniku naj da denar za to in ono, zato da bomo rabili 1x na mesec.

Za zaèetek bi rad poskusil z nekaj preprostimi stvarmi, da bi videl, kaj in kako bi zgledalo. Z viseèimi mikrofoni ne bo šlo, lahko pa s stojali, doma narejenimi, ki bi jih pritrdin na klopi v cerkvi, stojala pa bi bila dovolj visoka ali dolga, da bi bili mikrofoni na optimalni razdalji, ki jo še ne poznam. Za zaèetek bi uporabil nekoliko cenejše mikrofone, mogoèe za nekaj 10€ kos, ne vem, predlagajte, ampak ne zelo dragih, èeprav verjamem, da so dobri mikrofoni dragi.

Mešalna miza ni bila mišljena v smislu prave mešalke ampak le toliko, da signal iz dveh mikrofonov združim v en signal, mogoèe bi dodal še kakšen dodaten vhod... regulacija le z enim potenciometrom, da se nastavi obèutljivost vsakega vhoda in niè veè.

Glede zvoènikov pa ne vem, ali so potrebni ali ne. Ozvoèenje v cerkvi je 100V, zvoèniki pa so tisti podolgovati, v katerih so po 4 ali 5 majhnih ovalnih zvoènikov, seveda prilagojeni za govor. Ker petje ne bo predvajano v višji jakosti, le toliko da se malenkost pojaèa nivo, bi bilo za zaèetek dovolj, èe bi signal iz mikrofonov priklopil na obstojeèe ozvoèenje...

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
djsdejan



Pridružen/-a: Èet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 08, 2008 21:24:47    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber glede mikrofon bi ti nekaj cenejšega in še z nekaj kvalitete priporoèal tole http://www.glasbeni-center.com/index.php?article=13023 jih sam uporabljam in sem zadovoljen. Glede Gradje mešalne mize sem isto mnenja da se ti ne splaèa boljše kupit kak produkt od Behringerja pa je to to, ker na koncu material in vse to znese isto. Po moje se ti splaèa poklicat v trgovine z glasbili po Sloveniji (glasbeni center Èurin, Hartman, ksl studio,...) in reèt za kaj se gre in kaj potrebujete in ti naredijo nek predraèun z cenovno ugodno varianto, potem pa preraèunaš material in svoj èas in ugotoviš kaj se ti splaèa. Zaj kak bi rešo zadevo glede kablov nevem ampak pomoje so kabli najboljša opcija ko to enkrat naštimaš v cerkvi to potem tam ostane razen izredni primeri tisto bo pa tvoj kolega ravno tako znal priklopit in nastavit oz. popravit zvok èe je glasbenik. Za monitor oz. zvoènik ti je pa mislim da najcenejša varianta to http://www.glasbeni-center.com/index.php?article=1036 Pa še glede mikrofonije, èe je kolko tolko postavitev zvoènikov pravilna potem do neke velike mikrofonije nebi smelo prihajat oz. je sploh nebi smelo biti, pogoj mikrofon za zvoèniki. Èe pa te zanima še kaj pa z vprašanji na plano.

Lp Dejan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
mucek



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 13:33
Prispevkov: 75
Kraj: Å kofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 21, 2008 09:07:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

LP!

Da še jaz pristavim svoj lonèek; se ukvarjam tudi z ozvoèevanjem, vodil pa sem tudi zbor, ki smo ga po potrebi ozvoèevali (ko smo imeli zraven še bend).
Priklop na cerkveno ozvoèenje lahko pozabiš - se NIKOLI ni izkazalo za dobro, pa smo delali to precejkrat (in potem tudi v 90% zadevo odklopili in dodali aktivne zvoènike). Za govor ja, za petje nikakor.
Samogradnja se ne izplaèa, sploh ne za mešalno mizo! Kakšen aktiven zvoènik pa mogoèe.
Mikrofonija je v cerkvi problematièna zaradi odbojev in jo je potrebno reševati s pravilno postavitvijo (mikrofone obvezno za zvoènike) ter zapiranjem "problematiènih" frekvenc na equalizerju na mizi.

Za tvoje potrebe priporoèam naslednje:

- 2 aktivna zvoènika (100W sinusa bo zadosti / èez glavo) z alu stojali. Kakšni RCF, JBL, EV in podobno. Fino je, da so plastièni, ker so precej lažji od lesenih. Uporabno je še, èe ima zvoènik zadaj direkten vhod tudi za mikrofon, saj veèkrat pride do situacije, ko rabiš le en mikrofon in zvoènik. Cena za par bo ccal 400-600 EUR.

- 2 kondenzatorska mikrofona (ne kupuj kitajskih jajc - pri mikrofonih se splaèa dati kak eur veè in kupiti nekaj pametnega; v "nižjem" cenovnem rangu imaš npr. AKG C5900M - http://www.akg.com/site/products/powerslave,id,463,pid,463,nodeid,2,_language,EN.html ali kakšnega shura v tem cenovnem rangu). Kupuj "roèni" mikrofon, ne "studijskega" (po obliki), ker so bistveno bolj praktièni za postavljanje. Sèasoma boš verjetno dokupil še kakšnega dinamiènega.
Pa seveda stojala (glej, da nimajo plastiènih zglobov, ker boš potem èez leto kupoval nove).
Cena za 2 mikrofona bo cca. 400 EUR.

- mešalno mizo s kakšnimi 8 kanali (od tega vsaj štirje mikrofonski!) - slej ko prej se pojavi situacija, ko rabiš par kanalov veè (mladinska skupina, ko hoèejo priklopiti še kakšno kitaro, bas, klavinovo, dodatne mikrofone ...). Tudi mize ne kupuj "noname", saj se precej pozna - slabši (sploh drsni) potenciometri. Efekta v cerkvi verjetno ne boš uporabljal, je pa fino da je že v mizi, èe se zadevo uporablja kje zunaj. Obvezno mora imeti equalizer na izhodu (vsaj ene 6 stezni), da boš lahko malo zaprl problematiène frekvence zaradi mikrofonije. Pa phantom power za napajanje kondenzatorskih mikrofonov (èeprav dandanes dobiti mizo brez te funkcije je že "sreèa").
Cenovno je taka miza okoli 200 EUR.

- povezovalni kabli
CanonM-CanonŽ (ene 6 - se lahko štukajo), jack6,3-Jack6,3 (2)

- glede monitorja za zborèek lahko za prvo silo uporabiš kakšne malo veèje aktivne raèunalniške zvoènike.

Èe boš kaj hodil v naše konce se oglasi, pa ti malo razkažem kako in kaj. Glede na to, da (kot praviš) ni denarja, predlagam, da najprej nabavite mikrofona in mešalno mizo (bo povsem zadosten strošek Wink ), potem pa še naprej.


LP, Grega


p.s. Z omenjenim kompletom boste lahko tudi uredili ozvoèenje pred cerkvijo ob veèjih praznikih; v cerkvi en mikrofon pred zvoènik, zunaj pa aktivna zvoènika in to je to. Bo kar dober (in realen!) argument pri župniku.
p.p.s. Ne kupovat poceni robe ... Res ...
p.p.p.s Dober nakup je preko www.thomann.de . Poštnina v SLO je za paket 20 EUR, pa ni važno koliko je notri. V SLO ima dobre cene Audiopro; povsod pa se da mal glihat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 09, 2008 21:14:29    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni Vsi!

Ja se opravièujem ker me tako dolgo ni bilo na tem forumu Embarassed

Ja, moram priznati da sem pri tem projektu to "zadevo" malo obesil rebru, zato da se lahko jaz razbremenim na ostalih podroèjih... Embarassed

Torej, v svojih študentskih èasih smo se dokaj amatersko lotili ozvoèevanja naših glasbenih poizkusov. Rezultat: vedno samo razoèaranje. Nikakor mi ni bilo jasno zakaj v sobi zadeva zveni, potem pa ko se postaviš v recimo akustièen prostor, kot je cerkev temu ni tako.

Moje razmišljanje:
Cerkev je že po definicija zgrajena tako, da se zvok kar se da akustièno ojaèa, saj v tistih èasih ni bilo ne duha ne sluha o kakšni elektriki, kaj šele mešalkah in in štrumentih.
Ja ampak èas je šel naprej, pojavili so se inštrumenti, ki potrebujejo "elektriko" da sploh zazvenijo in tu lahko nastane problem kako to spraviti skupaj, da bo stvar zazvenela.

Potem pa sem malo pogledal kako imajo drugod rešeno in v osnovi je zadeva taka:
Veè majhnih zvoènikov porazdeljenih po prostoru. Žal pa so to le zvoèniki, ki imajo predvsem kvaliteten zvoèni spekter v govornem podroèju...
Mi smo zadevo deloma potem reševali tako, da smo postavili dva para zvoènikov po cerkvi in potem je stvar bila boljša, vendar pa še daleè od otimuma...

Kar pa se tièe prvega èlena verige-mikrofonov.
Tudi tu je moralo preteèi precej Ljubljanice, da sem konèno ugotovil, da za kvalitetno ozvoèenje pevske skupine, zbora, navadni dinamièni mikrofoni ne bojo v redu, ker ne dobiš na koncu zvoène slike zbora ampak doloèenih posameznikov ki so v njegovem dosegu.
Ja potem smo le nabavili "široke" mikrofone in zadeva je bila boljša.

Hja, pri glasbi res velja rek "mal dnarja, mal muske"

Nekje je vedno potrebno sklepati kompromis med željami in ceno za izpolnitev želja.

Zato vas tu naprošava za vaše nasvete, izkušnje, ... ker èas hiti naprej, tehnika se razvija, cene starejšim modelom padajo-kvaliteta pa ostane ista.

Hvala za pomoè in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojaèevalniki in avtoakustika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group