Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 11:50:19    Naslov sporočila: Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sedaj, ko regulator ogrevanja končno deluje tak kot mora, že razmišljam o novem projektu.
V zemljo imam vkopan rezervoar za deževnico. Hidrofor se nahaja v kleti stavbe. Težava nastopi takrat, ko zmanjka vode v rezervoarju, ker potem hidrofor obratuje v prazno.
Ko sem rezervoar betoniral sem v rezervoar pripeljal tudi en UTP kabel, katerega sem nameraval uporabiti v ta namen, s tem da takrat še nisem vedel točno kako in s čim.

Za stanje "Prazen rezervoar" lahko zelo enostavno uporabi samo dve žički iz tega kabla, ki bi ju postavil recimo 10 cm na dnom rezervoarja, ki bi mi detektirali kdaj ni več vode.
Vendar bi raje želel meriti nivo vode v rezervoarju, to prikazovati potem na zaslonu v hiši. Na ta način imam potem informacijo o stanju v rezervoarju in lahko v naprej pričakujem kdaj mi bo vode zmanjkalo.
Razmišljal sem da bi na dnu rezervoarja imel senzor tlaka, vendar se je to pokazalo za velik problem. Kje dobiti poceni senzor tlaka, ki bi ga lahko imel potopljenega v vodi... Senzor tlaka bi potem priključil preko UTP kabla na elektroniko v hiši. Dolžina tega kabla je približno 10 m.

Obstaja kakšen drug način za merjenje nivoja in da bi lahko uporabil obstoječi kable?

Hvala za namige.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 17:46:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spomni se na preprost in poceni merilnik nivoja, ki se uporablja v cisternah za kurilno olje. Ta merilnik ima plovček privezan na vrvico, ta vrvica pa je navita na mehanizem kazalca, ki kaže nivo. Plovček je ravno toliko težak, da plava na gladini in hkrati uspešno potegne vrvico navzdol, ko nivo pada.

Na enak način sem videl narejen senzor nivoja tako, da je bil namesto mehanizma s kazalcem, uporabljen multiturn potenciometer (10 vrtljajev) in ena vzmet. Vrvica se je navijala na valjček, ki je bil nataknjen na os potenciometra. Premer valjčka naj bo tak, da z 10 vrtljaji dosežeš tako dolžino vrvice, kakršno območje želiš meriti. Ker si strojnik, boš hitro vedel kako naj bi to delovalo. Tisti mehanizem sem dejansko imel v rokah in ga žal nekam založil. Ne spomnim se točno, kako je bilo rešeno z vzmetjo, ki je navijala vrvico in obračala potenciometer. Zadeva mora biti uravnotežena in hkrati biti sposobna premagati trenje potenciometra. Če je valjček večjega premera, bo s tem ročica daljša in vpliv trenja bo manjši. Namesto vzmeti bi lahko uporabil protiutež, ki ne plava na gladini. Meritev z multiturn potenciometrom je pravzaprav zelo podobna meritvi nivoja goriva v avtomobilskem rezervoarju. Izmerjeni rezultat je analogni, kar ne bi smelo biti problem če uporabiš AD vhod uC. Multiturn potenciometri imajo običajno precej dobro linearnost, tako da bi bila meritev že zelo točna.

Obstajajo še bolj preproste metode, vendar te dajejo bolj grobo izmerjen rezultat, lahko tudi zelo skopo informacijo: je ali ni izboljšana verzija bi bila kvečjemu po stopnjah.

Če uporabiš dve kovinski palici, bi lahko meril upornost, žal pa taka metoda ne bo ravno točna, če se upornost vode spreminja zaradi kislosti. Seveda bi lahko te spremembe kompenziral z dodatnim kontrolnim senzorjem upornosti vode, ampak to bi bilo že kompliciranje in ni nujno, da bi dosegel zadovoljivo točnost. Če uporabiš več različno dolgih kovinskih palic, bi imel informacijo po stopnjah. Zelo velika pomankljivost tega sistema je korozija elektrod (kovinskih palic). Tudi če uporabiš nerjaveče palice, se pojavi korozija zaradi toka, ki teče zaradi meritve. Tok je majhen, ampak stalen, zato bi lahko problem rešil z občasno meritvijo vsakih nekaj ur za nekaj sekund. razmerje meritve je lahko tudi drugačno. Večino časa tok skozi vodo ne bi tekel, ampak bi tekel le zelo kratek čas, ko izvajaš meritev.

Da se izogneš koroziji, lahko uporabiš plovček, na katerega je pritrjen magnet, lepo zaprt v nevtralno posodo, da nima vpliva na vodo in obratno. Plovček bi se gibal vertikalno v plastični cevi, na katero bi lahko namestil reed kontakte, spet dobro zaprte, da voda ne pride do žic. Pomankljivost tega načina je "domet" magneta, saj bi v primeru, da je razdalja med reed kontakti večja in se magnet nahaja vmes, ne bo vklopljen noben reed kontakt in tako ne bi vedel kje se plovček nahaja, razen, če si program zapomni zadnjo informacijo...

Meritve po stopnjah so spet lahko neugodne, ker zahteva več vhodov na uC ali bolj zapleteno vezje. Mogoče bi zadevo rešil tudi tako, da bi preklapljal upore in tako zmogel meriti le na enem vhodu uC ali namenskemu vezju.

Možnosti je veliko, lahko se poslužiš tudi merjenja z ultrazvokom in še kaj bi se lahko našlo.

Od uporabnika je odvisno, kako točno, kako zakomplicirano rešitev bo izbral in seveda cena bo tudi imela precej pri vsem tem. Na najbolj važno stvar bi pa skoraj pozabil, to je iznajdljivost Wink

Osebno bi se odločil za potenciometer in vrvice Wink

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 18:58:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo,

hvala za izčrpen odgovor.
Tale ideja s potenciometrom mi je zelo všeč. Ampak imam en pomislek (morda neumesten):
Skrbi me vlaga, kateri bi bil ta potenciometer izpostavljen. Cisterna je zakopana v zemlji, med pokrovom in najvišjo možno gladino vode je 30cm.
Mislim, da bi kondenzacija znala biti problematična.
Drug pomislek pa imam, kaj bo pozimi, ko bo zelo mraz. Takrat bo potenciometru tudi zelo mraz.
Ali sta ta dva pomisleka upravičena?

V prilogi pošiljam podatkovni list od senzorja za tlak, ki naj bi bil uporabne tudi za merjenje nivoja vode.
Ali je ta senzor v redu za ta namen?



Senzor tlaka.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Senzor tlaka.pdf
 Velikost datoteke:  128.54 KB
 Downloaded:  795 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 20:19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlaga bi verjetno škodovala potenciometru, mraz pa mislim da ne, bi moral pogledat kakšne tehnične podatke. Vlagi bi se izognil tako, da bi na gred nataknil semering, potenciometer pa hermetično zaprl. Ohišje bi moral narediti natančno na orodjarski način (struženje, rezkanje, ...) in dobro zatesniti. V vsakem primeru gred potenciometra ne bi nosila direktno vrvic in uteži, za ta namen bi moral dodati še eno samostojno uležajeno gred. Povezava obeh gredi bi bila verjetno izvedena z elastično sklopko, še lažje pa bi bilo s trdo sklopko z mehkim vpetjem potenciometra Wink
Večino sestavnih delov bi verjetno lahko naredil na stružnici.

Izvedba s tlačnim senzorjem bi bila bolj enostavna, tudi senzor bi bil lahko montiran v hiši, če do tja potegneš cevko. Upam, da prej omenjen UTP kabel nisi napeljal brez inštalacijske cevi, da bi lahko skozi to cev napeljal cevko za merjenje tlaka. Meritve s tlačnim senzorjem bodo verjetno zelo natančne, razen če nekje popusti tlak in potem bi prišlo do napake, o tem bi lahko ti kaj več napisal Rolling Eyes

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 12, 2014 12:48:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa če vrvico napelješ v klet in tam montiraš potenciometer?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 12:14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ideja je dobra, bo veter povedal, če je zanj to izvedljivo. Če bi vrvico napeljal po eni gladki cevki, da bo čim manj drsnega upora, bi mogoče šlo, če razdalja ni prevelika. Problem bi nastal, ko bi v cevko prišla vlaga in bi se mokra vrvica prijemala na cevko, zato bi moral uporabiti laks ali kaj podobnega.
_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 19:13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ali je morda že kdo izdelal napravo za merjenje nivoja v rezervoarju z vodo s pomočjo Arduino in UZ modula?
Ali ima kdo kakšne izkušnje glede tega?
Predvsem me zanima vpliv vlage na tak senzor.
Morda ima kdo kakšno kodo, ki je napisana za Bascom?

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:15
Prispevkov: 28
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 08:58:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delal sem, sicer ne za vodo, ampak za kurilno olje, pa ne v arduino okolju. Deluje....relativno dobro, moraš pa obvezno zraven meriti temperaturo, če ne bodo napake prevelike, posebej, če bo cisterna zunaj, kjer je pozimi minus 10, 20, poleti pa plus 20,30...
Kako bo z vlago...hja, težko reči, ampak nenazadnje so ti senzorji tako poceni (recio HC-SR04 je na ebaju en dolar...), da če ti drži eno leto, bo menjava praktično zastonj...
Za bascom uporabi ukaz pulsein in pulseout, ta ti direktno meri dolžino impulza na nekem pinu. Potem samo preračunaš na litre, pa si zmagal.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 12:05:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, hvala.
Kako pa je kaj z dometom tega senzorja? Sem gledal po interentu in pravijo da naj bi lovil celo do 4m?
Ali je potrebno narediti kakšen tulec na oddajniku in sprejemniku, da bi zmanjšal napake zaradi različnih odbojev iz drugih smeri?
Temperatura: Ja, vsekakor bom to naredil, saj temperatura po plinski enačbi vpliva na hitrost zvoka po zraku: v=SQR (1.4 x 287 x Temp.).
Pri T=293K .... 243 m/s.
Temperaturo mislim meriti še z enim Dallsaom DS1820.

Valovna dolžina pri 40kHz=343m/2 / 40 000Hz=0.0086m= 8.5mm.
Razmišljam o nekem tubusu spredaj, tako na oddajniku kot na sprejemniku za filtriranje raznih odbojev...
Ima to kakšen smisel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:15
Prispevkov: 28
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 17:50:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, jaz sem imel gor nataknjene cevčice, ki sem jih naredil kar iz tankega kartona. V tvojem primeru, ko gre za vodo bi raje dal kaj iz plastike gor, npr. Cevi za nadometno montažo elektrike...malce moraš stestirat, da vidiš, kdaj ti vrača najbolj enake rezultate. Narediš program, ki ti meri recimo na 1 sekundo in ízpisuje na LCD ter poskušaš različne variante.

Naj bi imel do 4 m dometa, ja. Seveda pri tej razdalji izmeri tisto, ki je najbližje. Ne moreš ravno ciljati na nek predmet, če razumeš.
Dallas bo kar v redu, ja.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 18:35:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
Vseeno me zanima koliko dolge so bile te cevi in kakšnega premera?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:15
Prispevkov: 28
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 19:07:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh...fi je cca 16mm, kolikor je pač premer senzorjev, dolžino sem pa imel okoli 5cm. Če je bila daljša, je že prihajalo do nekonsistentnih meritev (izpadov, očitno odbiti žarek ni vedno prišel do sprejemnika).
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 19:19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
Se bom javil ko bom skupaj spravil to reč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz



Pridružen/-a: Ned Jun 2008 10:49
Prispevkov: 48
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 18, 2016 07:05:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Minimalni nivo tekočine lahko zaznavaš s plovnim stikalom.


http://si.farnell.com/triton-controls/lr08-w/weight-for-lr08-float-switch/dp/1894669
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 18, 2016 07:10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Minimalni nivo že merim z originalnim plovnim stikalom. Vendar želim vedeti koliko vode imam v rezervoarju, da se potem odločim, kako intenzivno bom zalival....

Doma že imam ultrazvočni modul. Sedaj potrebujem samo malo prostega časa. da to spravim skupaj. Sem našel kar nekaj primerov (ne za Bascom).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2024 12:12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Po dolgem času se oglašam na to temo, da napišem, kako sem zadevo rešil.
Tisto z merjenjem razdalje do gladine vode je načeloma funkcioniralo, ampak po enem letu delovanja je zadeva pričela crkovati, ker Arduino UZ senzorji pač niso za ekstremne pogoje, kakor vladajo v rezervoarju. Verjetno bi moral kupiti kakšne bolj kvalitetne ipd...
Zato sem preko Amazona kupil potpni senzor tlaka:
https://www.amazon.de/gp/product/B07SYLYZNP/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o07_s00?ie=UTF8&psc=1
Ker je senzor 4-20mA, kabel razdalja ne predstavlja velike težave in sem ga potegnil vse do kleti (cca 10m), kjer je komplet merilna elektronika Arduinota, lepo na suhem. Sedaj že 4 leta deluje brez kakršnih koli težav in sem zadovoljen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2024 10:11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali bi lahko prosim, napisal kaj več?

Na Amazonu senzorja ni na zalogi, pogledal sem model in gre za TL231 in je trenutno na Aliexpres dobavljiv na tej povezavi:
https://vi.aliexpress.com/i/33001538753.html?

Videti je enak, verjetno je to isti model.

Za oznako TL231 se pojavlja še tole:
Specifications:
Model: ALS-MPM-2F

Našel sem PDF, prilagam sporočilu.

Sosed je naredil jamo za zbiranje podtalnice v neposredni bližini hiše, ker mu vlaga vdira v klet. Jama je bila skopana 3,5m globoko z bagrom, vanjo so postavili 3 betonske cevi premera 1m, eno na drugo, na dnu je montirana potopna črpalka. Okoli cevi je nasut separiran prod 15-30mm, med prodom in zemljo pa geotekstil. Cilj tega posega je zbiranje podtalnice do globine cca 3m in izčrpavanje v meteorno kanalizacijo, s tem naj bi zmanjšal pritisk vode pod temelji v klet. Hiša stoji na zemljišču, za katerega bi lahko rekel da je močvirno.

Želja je, da se kontrolira delovanje črpalke, verjetno bi bilo najbolje kontrolirat nivo vode. V primeru, da se jama napolni do vrha, bo voda sama odtekala v cevi in kanalizacijo, ampak ta nivo je previsok, saj mora biti jama čim bolj prazna, da bo projekt služil namenu.

Merjenje nivoja bi bilo zato, da se vidi, da črpalka opravlja svoje delo. Dodatno bi signaliziral delovanje črpalke tako, da bi na napajalnem kablu meril tok, saj povratna vezava iz črpalke in plovca na njej, ni možno, tudi ni smiselno. Dodal bi še števec, ki bi štel število vklopov, imam kar nekaj mehanskih pulznih števcev, lahko bi uporabil števec delovnih ur, ... da se vidi, da se nekaj dogaja.

V kombinaciji s senzorjem nivoja bi lahko kontroliral delovanje črpalke in uspešnost prečrpavanja. Pričakuje se, da po vklopu črpalke začne nivo vode padati, po nekem času, odvisno od pritoka podtalnice, bi se črpalka ustavila, večinoma nekje na istem nizkem nivoju. Z nadzorom bi lahko ščitil tudi samo črpalko, če bi zatajil plovec in ne bi izklopil črpalke. Možnosti je veliko ...
Iz jame je v klet napeljana rebrasta cev cca 40mm za kabel črpalke, tako da je še dovolj prostora za kabel senzorja, lahko bi bila tudi cevka in senzor v omarici...

Mimogrede, nisem v celoti prebral tehničnega lista, ali bi bil ta senzor primeren tudi za olje? Najbrž bi moral iskat v tej smeri, prav za olje, iščem nekaj od 0-100cm, ali 0-120cm, lahko tudi 0-200cm.



manual_ALS-MPM-2F.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  manual_ALS-MPM-2F.pdf
 Velikost datoteke:  2.21 MB
 Downloaded:  10 krat


_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2024 12:08:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Tudi jaz bi rekel, da gre za isti potopni senzor.

Torej, kako sem to naredil, malo podrobneje:
Zbiralnik za deževnico imam pravzaprav narejen na enak način, kot ti omenjaš za svojega soseda. Le da imam jaz 3 stebre, vsak steber pa je narejen iz treh 100cm betonskih cevi. Spodaj so stebri med seboj povezani s kanalicacijko cevjo FI100, da se gladina v vseh treh stebrih med seboj izravnava. Deževnica mi priteka iz dveh smeri, en vod prihaja v prvi steber, drugi vod pa v tretji steber. Vsi stebri so kar nekajkrat premazani s premazom za betonske rezervoarje za pitno vodo. Po nekaj letih, ko se je zadeva posedla in so mi pričeli stebri rahlo puščati, sem premazal z elastinčim premazom in potem zopet čez s premazom za pitne rezervoarje. In sedaj je mir. Vsake toliko časa, poleti izpraznim do konca (recimo zalijem travo) in potem pobrišem mulj ,ki se je nabral. Ampak tega ni prav veliko, na moje presenečenje.
Že v fazi izgradnje teh stebrov, sem si pripeljal ethernet kabel, ki gre od rezervoarja, do kleti. Tako da sedaj uporabljam ta ethernet kabel za prenos 4-20mA signala od potopnega senzorja, do Arduino UNO oz. kitajski klon, ki zadevo meri v kleti. Na Arduinota sem priključil tudi I2C LCD za Arduinota:
https://projecthub.arduino.cc/arduino_uno_guy/i2c-liquid-crystal-displays-5eb615
Tukaj sem našel projekt, ki je pravzaprav zelo podoben mojemu:
https://www.youtube.com/watch?v=yrHJ84ePtIw

Vse ostalo pa je stvar programa.
Morda zanimivost, kako sem zadevo umeril. Počakal sem, da je bil dež in da so se rezervoatji napolnili do vrha, program je bil takrat še napisan tako, da je na zaslon prikazoval samo AD vrednost od senzorja. Predno pa sem senzor potoipl v rezervoar, sem na suhem odčital, kakšna je vrednot AD-ja pri nuli. Z metrom sem na cm natančno izmeril koliko je bila višina vode pri polnem rezervoarju in na ta način izračunal pretvorni koeficient iz AD-ja v cm za moj rezervoar.
POtem sem program predelal, da namesto vrednosti AD-ja pokaže višino vode v centimetrih. In to je to.
Sedaj, ko sem iz Atmelov prešel na ESP32 me že močno mika, da bom zadevo predelal na WiFi in da bom lahko to spremljal kjerkoli v hiši, da mi ne bo potrebno hoditi dol v klet....

Ali je ta seznor tudi za merjenje olja... Ne vem. Kar se ohišja tiče in kabla, mislim da ne bi smel biti problem, mogoče je za pogledati, ali je luknjica dovolj velika za olje... in pa oljne usedline, da ne bojo zamašile luknjico.

Jaz imam zaradi morebitnega mulja, senzor dvignjen cca 5 cm od tal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2024 16:49:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za opis. Potem je najbolje da kar naročim en senzor, sigurno bo kasneje še kakšen, bom rabil nekaj tudi za svoje projekte.

Najbolj enostavna opcija je analogna izvedba, prikaz z DVM recimo, umerjeno v cm. Da se odšteje tistih 4mA oziroma napetost na merilnem uporu, je najbolj enostavno dodat uporovni delilnik in V- vhod DVM priključit tja, V+ od DVM pa na merilni upor. Merilni upor bi bil izbran tako, da bi bil na njem ustrezen padec napetosti, za fino umerjanje še trimer.

Programsko je lahko pristop podoben, vendar se ničelna vrednsot 4mA odšteje v programu, umerjanje je lahko s trimerjem ali v programu.

V mojem primeru je cilj, da bo jama večinoma prazna, v zbiralniku za deževnico pa je želja, da je vode dovolj, vseeno gre za zbiranje informacije o stanju.

Jaz tega na ESP32 ne bom dajal, kvečjemu na arduino, ker je bila prvotna ideja soseda samo lučka, ki se prižge ko črpalka deluje. OK, tudi lučka bo v tem primeru potrebovala nek tokovni senzor, najbolj enostavno je z mini tokovnim transformatorjem, skozi katerega se napelje en vodnik dovoda za črpalko, na izhod tokovnega transformatorja pa LED direktno. Deluje tudi s shunt uporom recimo...
Če lučki dodam še števec impulzov ali števec delovnih ur, bo tudi neke vrste signalizacija, da zadeva deluje.

Za prikaz morebitne napake, bi bil pristop lahko na več načinov. Pričakuje se, da se bo črpalka, ko se vklopi, po nekem času ugasnila. Ker voda stalno solzi iz zemlje tudi poleti v sušnem obdobju, v deževnem pa vidno priteka, se v vsakem primeru pričakuje, da se bo črpalka vklopila verjetno vsak dan vsaj 1x, zaenkrat še ne vemo kolikokrat, te dni (je deževno) se vsaj 1x na uro za kratek čas, minutko mogoče.

Če se pričakovani dogodki ne zgodijo, bi lahko logika javila napako. Če je števec vklopov, bi že primerjava uporabniku dala vedeti ali zadeva deluje ali se ne dogaja nič.

Vseeno bi rad malce zakompliciral, ker se je za to pojavil interes, da bi dodal senzor nivoja, no, tlačni senzor. Če meritvi nivoja dodam še nadzor števila vklopov in nekaj časovnih komponent, bi naprava prikazovala novo in sprožila alarm, da nekaj ne deluje pravilno.

I2C vmesnike za LCD poznam, trenutno pa imam nekaj LCD na arduino uno kar brez i2C, ker ima dovolj pinov.

Vsekakor bi lahko uporabil tudi ESP32 modul, ker so poceni in bi mogoče kasneje dodal javljanje na ... hmm, telefon, e-mail, ...

Najprej pa kupit senzor, počakat nanj in potem naprej.

.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2024 09:12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Senzor nivoja vode je že prispel Smile

Nisem pričakoval take bombe Shocked

Premer senzorja 24mm, dolžina 110mm, kabel kvaliteten, robusten Applause

.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 44
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 05, 2024 11:28:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, se strinjam. Tudi mene je presenetila visoka kvaliteta. Iz izkušenj vem, da se cene za senzorje tlaka v takšnih ohišjih pričnejo nekje od 200 EUR navzgor....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group