|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
Srecko
Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11 Prispevkov: 125 Kraj: Ĺ ebrelje-Cerkno
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 10:36:33 Naslov sporoèila: Popravilo el.pastirja |
|
|
Popravljam en el. pastir, ki ga je unièila strela.
Pastir je od Peèovnika iz Dravograda hig power 250.
Ko sem dobil aparat v poptavilo je bil precej unièen.
Zamenjal sem skoraj vse dele od varovalke pa potem 2xBY255 in 2x2N5408
ki so bile prebite, pa še en kondenzator 22nF je bil razsut. Zamenjal sem tudi tiristor 2N6509 ker nisem imel original sem dal TIC126M.
Pastir kljub zamenjavi defektnih delov ne dela. Zamenjal sem tudi 2N6027,ki
poganja tiristor èeprav po meritvah ni bil poškodovan.
Ne vem zakaj noèe delat ne preklopi tiristor in posledièno se ne sprazni kondenzator na VN trafo.
Ko poskušam merit je videti vse ok. Ko naprimer dam eno vezico instrumenta na en kraj kondenzatorja z drugo pa se dotaknem G tiristorja se pa sproži in tudi v VN trafotu se sliši pteklop.
Kaj bi lahko bilo narobe ali je moĹľno to zaradi tega ker ni isti tiristor.
Sem poskusil tudi z nekaterimi drugimi pa je isto
LP Sreèko
_________________ samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Sep 10, 2008 11:17:11 Naslov sporoèila: |
|
|
PriloĹľi fotografije.
2N6027 ni navaden tranzistor ampak PUT, oziroma enospojni z moĹľnostjo programiranja in deluje zelo podobno kot enosmerni diac, ki mu lahko spreminjamo napetostni prag proĹľenja z napetostjo na elektrodi G.
Peèovnikov pastir ima verjetno okrog tega 2N6027 upore 390K in 18K, obièajno se prekine 390K in zato ni proženja.
Zamenjaj še kondenzator 2,2uF ali 3,3uF v napajalnem delu, tam okrog diod 1N5408, in vgradi 1uF, ker je original prevelik in se veliki motorski kondenzator prehitro polni. Peèovnikovi pastirji imajo že vrsto let ene in iste konstrukcijske napake in stalno crkavajo iste stvari, zato je predelava nujna.
Zaenkrat toliko, drugaèe se pa neznane stvari popravlja tako, da si iz vezja zrišeš shemo in ko jo razumeš, lahko popravljaš.
Èe boš priložil fotko, bom bolje vedel za kateri model gre, saj mi naziv ne pomeni niè, poznam jih na videz, saj sem teh pastirjev imel zelo veliko v servisu.
Tiristor ni kritièen, glavno da je vsaj 16A in vsaj 600V, veliko bolje 800V ali veè in 20A ali veè.
Èe slik ne boš obdelal, jih ne boš mogel pripeti, zato jih lahko pošlješ meni na mail in jih bom pripel jaz.
_________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Srecko
Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11 Prispevkov: 125 Kraj: Ĺ ebrelje-Cerkno
|
Objavljeno: Èet Sep 11, 2008 11:33:19 Naslov sporoèila: |
|
|
Citiram: | 2N6027 ni navaden tranzistor ampak PUT, oziroma enospojni z moĹľnostjo programiranja in deluje zelo podobno kot enosmerni diac, ki mu lahko spreminjamo napetostni prag proĹľenja z napetostjo na elektrodi G. |
Saj nikjer nisem napisal, da je to tranzistor.
Kako pa mu spreminjaš nap.prag proženja. Vem, da vse piše v datasetu ampak jaz in Anglešèina sva "skregana". Citiram: |
Peèovnikov pastir ima verjetno okrog tega 2N6027 upore 390K in 18K, obièajno se prekine 390K in zato ni proženja. |
Res je ta dva upora sta taka kot si napisal s tem, da je 390K 2W
Nisem pa zasledil, da bi bil ta upor prekinjen. Edino sem ko sem ga prviè meril in pogledal nanj mislil, da je 390omski ker na njem ni barvnih oznak ampak je rjav z napisano številko in spodaj ima en mali "k" in tega k nisem opazil in ko sem meril sem mislil, da je prekinjen in sem dal notri 390omov.
No potem se je pa malo zaèelo kaditi iz tistega 18K, ki sem ga pa potem zamenjal, dal pa sem tudi tega nazaj in ga enkrat tudi zamenjal z drugim pa je isto. Citiram: | Zamenjaj še kondenzator 2,2uF ali 3,3uF v napajalnem delu, tam okrog diod 1N5408, in vgradi 1uF, ker je original prevelik in se veliki motorski kondenzator prehitro polni. Peèovnikovi pastirji imajo že vrsto let ene in iste konstrukcijske napake in stalno crkavajo iste stvari, zato je predelava nujna. |
Ta kondenzator je pa Ĺľe original 1uF in sem ga tudi Ĺľe poskusil zamenjati z drugim.
Prilagam tudi par slik, èe se bo kaj bolje videlo. Sem jih zmajnšal na minimum.
Na slikah se tudi ne vidi tiristor ker sem ga dal na Ĺľice zaradi laĹľjega menjavanja, ko sem probaval druge.
Pa še to ali je možno, da je zaniè VN trafo ker je tam na vhodu v primar malo osmojena žica.
Sicer ko poskusim kot sem napisal v zgornjem postu in imam na sekundar prikljuèeno 60W žarnico za preizkus se v redu "pobliskne".
LP Sreèko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
13.43 KB |
Pogledana: |
3412 krat |
|
|
13.46 KB |
3431 krat |
|
|
20.5 KB |
3377 krat |
|
_________________ samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Èet Sep 11, 2008 13:01:24 Naslov sporoèila: |
|
|
Torej, tebi ne dela prožilni del, ker oèitno je, da se veliki kondenzator napolni na dovolj visoko napetost (cca 600VDC), èe na izhodu pastirja žarnica utripne. Utrip žarnice je tudi znak, da je trafo dober, èe se tisti "špuli" lahko tako reèe
Prag proženja 2N6027 doloèata prav 390K in 18K ki sta uporovni delilnik vezana direkt na veliki kondenzator. Iz + velikega kondenzatorja so verjetno 3x 10M upori vezani na nek kondenzator, verjetno je to 0,68u po sliki sodeè, iz kondenzatorja pa gre na anodo PUT, katoda PUT pa gre na upor 180ohm in na G tiristorja. G elektroda PUT pa gre na uporovni delilnik, napetost pa je ... hmm ... pomeri, ni visoka, nekaj voltov do nekje 40V, lahko pa bi zraèunal, nekje okoli 30V bo verjetno.
Ko se tisti kondenzator, ki sem ga omenjal, napolni na višjo napetost, kot je odcep na uporovem delilniku, oziroma G PUT-a, se PUT sproži in da impulz na G tiristorja. Sila preprosto in zelo podobno kot pri diacu.
Diode sta vezani po 2 skupaj brez potrebe, dovolj bi bila po ena, saj je 1N5408 itak 1000V 3A dioda. Zakaj sta pa uporabljeni 2 vrsti diod pa ne vem, mogoèe je bilo že popravljano... sicer pa... BY255 je pravzaprav 1N5408, to je v bistvu ena in ista dioda, le z razlièno oznako, tako se tudi velikokrat prodaja... sem se spomnil, ko sem naroèil 2 škatli omenjenih diod, je na raèunu pisalo z obema oznakama nisem pa preverjal data-sheet.
Torej, poskrbi, da se bo tisti kondenzator napolnil, preveri vse upore
|
Nazaj na vrh |
|
|
u2
Pridružen/-a: Èet Jan 2008 7:03 Prispevkov: 345 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sre Okt 26, 2011 17:11:08 Naslov sporoèila: |
|
|
Sreèko, upam, da si zrihtal pastirja, glede na to da je post še iz èasa "lepega vremena"
No zanima me nekaj drugega. Kakšno vezavo polnjenja kondenzatorja ima ta pastir, da se lahko polni na 600 V? (Rebrov podatek) Èe prav razumem je napajanje omrežno, 230/50, torej rabi eno podvojitveno vezje ali neki množilnik napetosti. Glede na prejšnje odgovore si mislim, da mi bo Reber to stresel iz rokava!
Me zanima kar tako, ker vèasih tudi jaz kakšnega pastirja oživljam, pri nas jih sicer najveè "pobije" strela!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
xviii
Pridružen/-a: Pet Apr 2022 21:52 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: Pon Apr 18, 2022 18:13:28 Naslov sporoèila: RCD stikalo vrĹľe ven pri vklopu elektriènega pastirja |
|
|
Pozdravljeni!
Uporabljam elektrièen pastir (vhod: 230 V~), ki oèitno ne deluje v redu, ko se ga na izhodu prikljuèi na ozemljitev. Skoraj takoj vrže ven RCD stikalo. Zanima, ali ima kdo kakšne izkušnje s takim delovanjem? Edina logièna varjanta se mi zdi, da je enostavno premajhna izolacija transformatorja, ki spusti preveè odvodnega toka proti PE, ki trigne RCD.
Kaj menite?
LP, Damjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2022 16:50:58 Naslov sporoèila: |
|
|
Prišlo je do preboja v VN transformatorju, zadeva je postala zelo nevarna, ker lahko zaradi preboja pride faza napajanja na izhod.
Proizvajalec pastirja in model pa je ???
|
Nazaj na vrh |
|
|
xviii
Pridružen/-a: Pet Apr 2022 21:52 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: Pon Avg 29, 2022 17:18:25 Naslov sporoèila: Pozdravljeni! |
|
|
Se opravièujem za pozen odgovor.
Proizvajalec pastirja je TIGSA (oèitno neka španska zadeva).
Glede na to, da je VN transformator prebil me zanima kakšen VN transformator moram sedaj kupiti.
Na izhodu, kjer je prikljuèen vhod VN transformatorja pride cca 6 V peaka. Torej bi rekel, da mora biti razmerje VN trafota veè kot 1:1500 (za perutnino). Morda kdo ve, kjer bi dobil tak trafo, kdo dela morda tole na roke?
Hvala za odgovore!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|