Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vezje je prenehalo delovati

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 16:32:25    Naslov sporočila: Vezje je prenehalo delovati Odgovori s citatom

Delam tale napajalnik:

http://reber.si/napajalniki/LM723/723_3A_01/index.htm

Po končanem spajkanju elementov na ploščico, sem vezje sprobal in vse je delovalo vredu. Sprobal sem tako, da sem gor priklopil en motorček iz kasetofona. Regulacija napetosti in toka je delovala... Nato pa sem gor priklopil avtožarnico (morda sem minus in plus izhoda kratko sklenil) in je zasvetila ter crknila.. Zdaj pa imam na izhodu nonstop 34V, ne glede na to kako obračam potenciometer za regulacijo napetosti. Sem mislil, da je crknil kateri kondenzator, zato sem menjal C5 in C6, a napake s tem nisem odpravil.. Je možno, da je prebilo kateri upor ali kaj podobnega?



shema.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  shema.jpg
 Velikost datoteke:  200.97 KB
 Downloaded:  25 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2098
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2021 22:04:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še vedno čakamo epilog v tej temi: http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1918http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1918

Izdeloval si napajalnik 3A, avtomobilska žarnica je širok pojem, ne vemo kakšno žarnico si priključil, če je to H4 60W je to 5A toka, ko je hladna ob zagonu potegne 3x do 5x več. Tokovna zaščita očitno ne deluje, zato ti je prebilo Q2 tranzistor 2N3055.

Manjka veliko informacij in fotografij, objavil si samo zlajnano shemo, ki je bila objavljena že v vsaj treh različnih temah.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2021 09:45:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, res je crknil Q2 tranzistor. Kaj oziroma kje v tem vezju pa je tokovna zaščita? Ima vezje zaščito pred kratkim stikom izhoda + in - ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2098
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2021 11:57:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odgovor tokovna zaščita je opisana na http://reber.si/napajalniki/LM723/723_3A_01/index.htm
Vsebino spletnih strani je treba prebrat v celoti, ne samo gledat slike. Za boljše razumevanje je treba natančno pregledat data-sheet za LM723 in pregledat interno shemo integriranega vezja. Tudi moja shema je narisana tako, da je vidna blokovna shema notranjosti LM723.

Na forumu sem že opisoval in odgovarjal o tem problemu, verjetno tudi na moji spletni strani, da osnoven tokovni limit, ki je vgrajen, je zelo temperaturno odvisen in nenatančen, ampak vsaj deluje.

Če si kupil kitajske komponente je možno, da si dobil ponaredke, tako da izdelek verjetno nikoli ne bo deloval brezhibno. Če se prav spomnim, si na forumih omenjal in linkal na kitajske spletne strani ko si kupoval material, ker naše trgovine očitno niso dovolj dobre, no, tudi pri naših sem že dobil ponaredke.

Ker si zelo skrivnosten tip in ne napišeš pomembnih podrobnosti, ne pričakuj dobrih in točnih odgovorov, ker iz zvezd in kristalne krogle ne znamo napovedovati...

Kako si rešil tale problem???
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1918
Če že sprašuješ, vsaj odgovori in zaključi zadevo, ker je tako fer do tistih, ki so ti pomagali z nasveti in odgovorili na vprašanje. V prihodnje bo marsikdo tvoje težave raje kar spregledal in se delal kot da ni videl vprašanja...

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 14:36:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se opravičujem, da spet tečnarim, ampak zdi se mi da mi močnostni tranzistor 2N3055 crkne, ko nimam v vezje priključenega omejevalnika toka P1. Je to možno in, če - zakaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2098
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2021 18:00:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

P1 ni omejevalnik toka, to je potenciometer, s katerim reguliraš omejevalnik toka oziroma tokovno omejitev.

Če P1 ni prisoten, tokovna zaščita ne deluje. Brez tokovne zaščite, ko narediš kratek stik, ima tranzistor Q2 neverjetno veliko možnosti, da crkne Wink

Če na izhod priključiš močnejšo žarnico, bo v trenutku priklopa skoraj kratek stik, ker ima hladna žarnica zelo nizko upornost, zato obstaja možnost, da tudi v takem primeru crkne Q2

Če P1 ni prisoten, je pin 2 od LM723 v zraku in nepriključen, zato limit ne more delovati. Lahko priključiš pin 2 na upor R6 oziroma na povezavo R6 P1, kar narediš tako, da na vezju kjer je mesto za potenciometer, vstaviš povezavo da drsnik (srednji pin) povežeš na R6.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 09, 2021 19:21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Zdaj sem tako daleč z mojim napajalnikom, da sem ga že vgradil v ohišje. Napajalnik je dvojen, povezal pa sem zaenkrat še samo 1 del napajalnika (levi del, kar je razvidno tudi na slikah)... Ko sem ga torej vklopil, je nekaj sekund deloval normalno. Vrtenje potenciometra za napetost je tudi delovalo - napetost na zaslonu se je spreminjala. Nato pa SPET po nekaj sekundah, napetost pade na 0. Zdi se mi, da sem medtem vrtel tudi P1 (za omejitev toka), če to igra kakšno vlogo... Zgleda, da je spet crknil 2N3055. Ni pa jasno zakaj. Tokrat, za razliko od zadnjič, sem imel priključen P1... Nisem pa prepričan, če sem imel potenciometra priključena pravilno.. Prosil bi vas, ki se spoznate, da mi malo razložite kako se priklučita P1 in P2. Spodaj sem priložil sliko od potenciometra, kakršne imam (oboji so isti, le po impedanci se razlikujejo)...



labnap001.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnap001.jpg
 Velikost datoteke:  317.36 KB
 Downloaded:  20 krat


labnap002.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnap002.jpg
 Velikost datoteke:  318.85 KB
 Downloaded:  11 krat


labnap003.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnap003.jpg
 Velikost datoteke:  280.6 KB
 Downloaded:  11 krat


labnap004.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnap004.jpg
 Velikost datoteke:  62.95 KB
 Downloaded:  11 krat


labnap005.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnap005.jpg
 Velikost datoteke:  136.08 KB
 Downloaded:  10 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2098
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 07:01:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej, izvedba in montaža je milo rečeno "za en drek", hlajenja v bistvu sploh nimaš. Les je dober toplotni izolator, če meniš, da je alu kotnik, pritrjen na leseno stranico zadostno stranico, boš moral raziskati osnovnošolsko fiziko...

Stranici bi morali biti kovinski, najbolje aluminij z rebri in ne pozabi na električno izolacijo med kotnikom in hladilnim telesom, saj predhodnih nasvetov nisi upošteval, očitno je bilo pretežko nabaviti sljudo ali silikonske podložke, da bi izoliral tranzistorje in uporabil enojni kotnik.

Včasih se mi kar neumno zdi, nekomu pisati odgovore in pomagati pri reševanju problemov, ker predhodnih napisanih nasvetov ni upošteval, ker rine z glavo skozi zid.

Hlajenje tako kot je po teh fotografijah, je le za kakšno minuto ali dve, v tem času se bodo alu kotniki segreli ... in to že pri majhnem toku, recimo 0,5A

O hlajenju nimam namena pisati popolnoma nič več v tej temi, ker je bilo napisanega dovolj, oziroma naj bo vprašanje postavljeno v neki že obstoječi temi o tem ali se odpre nova, v kateri bo nit debate izključno hlajenje in prenos toplote iz tranzistorja v okolico. No, napisanega je bilo že toliko, da tako banalne napake ne bi smel narediti.

Ne samo hlajenje tranzistorjev, tudi hlajenje transformatorja je nezadostno, ker je zaprt v škatlo, ki nima nobenega pretoka zraka, verjetno nimaš namena pustiti brez pokrova, ane?

Če je napetost napajalnika padla na 0V, tranzistor 2N3055 ni prebilo, pri prebitju gre na maksimalno napetost.

Zelo verjetno ti je prijela tokovna omejitev, potenciometer zasukaj v nasprotno smer.

Potenciometre priključi točno tako kot je na shemi. Na shemi sicer ni označeno CW (clock wise) in CCW (counter clock wise), ampak nič hudega, deluje normalno, samo da pravilno priključiš drsnik potenciometra. Če potenciometer "deluje" v napačno smer, enostavno med seboj zamenjaš stranska priključka.

Kako deluje regulacija napetosti? Ko se upornost P2 zmanjšuje, bo izhodna napetost nižja.

Kako deluje tokovna omejitev? Ko se drsnik potenciometra P1 približuje uporu R2, bo tokovna omejitev prijela prej, izhodni tok bo manjši.

Pri tem vezju, po tej shemi, je tokovna omejitev odvisna od temperature, ko se LM723 segreje, bo tok manjši, tokovna nastavitev je temperaturno nestabilna in odvisna, to je precejšnja pomankljivost tega napajalnika, ko se segreje, je tok manjši. Če je tok nastavljen na neko nizko vrednost, lahko čez nekaj časa, ko se temperatura dvigne, tok pade na 0.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 08:38:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor. Ugotovil sem, da se mi po nekaj sekundah, ko vklopim napajalnik, skuri varovalka. Varovalke imam 2A, če se ne motim.. Verjetno bi moral imeti močnejšo varovalko ali pa je narobe kaj drugega?

Glede hlajenja pa še nisem končal. Imam še neka hladilna reberca, ki jih bom namestil na te alu profile.. Mogoče še dodam 4cm ventilatorja..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2098
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 12:14:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Neobremenjen napajalnik ne bi smel skurit 2A varovalke. Kje v vezju je ta varovalka?
_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 12:22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Varovalko sem dal pred toroida.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 18:23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno mi vse deluje kot mora. Zaenkrat sem toroid priklopil brez varovalke, ker je trenutno nimam. Bi pa prosil za nasvet kakšno naj kupim glede na to da, je to dvojni napajalnik in je čist možno da bosta kdaj v uporabi oba dela napajalnika. Zraven prilagam slike tega mojega izdelka, ki pa ga nebi mogel dokončati brez pomoči vas soforumašev Smile. Ohišje je zelo slabo izdelano, ker sem preveč hitel in pa tudi orodja nimam pravega..


labnapajalnik1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnapajalnik1.jpg
 Velikost datoteke:  257.69 KB
 Downloaded:  14 krat


labnapajalnik2.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  labnapajalnik2.JPG
 Velikost datoteke:  378.97 KB
 Downloaded:  13 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 10, 2021 21:02:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jest bi na one profile dodal še ALU profila (rebrastega navrh) prišraufanega, pa na zadnji strani napravil luknjo z mini ventilatorjem na minimal obratih, da vleče ven topel zrak. Rolling Eyes Pa nekje zarezo za dovod zraka noter.

Da se ne bi kaj pregrevalo preveč, posebej poleti ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Srecko



Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11
Prispevkov: 125
Kraj: Šebrelje-Cerkno

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2021 16:53:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Zaenkrat sem toroid priklopil brez varovalke, ker je trenutno nimam. Bi pa prosil za nasvet kakšno naj kupim glede na to da, je to dvojni napajalnik in je čist možno da bosta kdaj v uporabi oba dela napajalnika.


Ali na transformatorju pa ni podatka za kateri tok je predvuden? Very Happy

Nisi dal tega podatka in kristalne imemo vsi na poliranju. Shocked

Lp Srečko

_________________
samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2021 17:34:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Transformator je 150W.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 68

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 20, 2021 10:38:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi kdo prosim pove kakšno varovalko naj dam pred 150W trafo..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2098
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 20, 2021 11:41:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na primarni strani bo v redu 1A do 2,5A varovalka. Seveda je za zaščito najbolje da je varovalka čim manjša, ampak pri toroidu so vklopni tokovi lahko veliki, zato ni nujno da bo 1A varovalka držala, bolj nekje od 1,6A do 2,5A. Ta varovalka ni namenjena zaščiti transformatorja, da ne bi pregorel pri manjši preobremenitvi, za ta namen bi moral uporabiti termo varovalko. Če se zgodi kratek stik na sekundarni strani bo odneslo tudi 2,5A varovalko, seveda s tem ne mislim kratek stik na izhodu napajalnika, ker ta je tokovno omejen elektronsko.
_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group