Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Težave z lustrom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 53

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2020 16:06:50    Naslov sporočila: Težave z lustrom Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Nabavil sem nov luster in ga hotel priklopit. Pred tem sem vzel varovalko za to luč ven. Nato pa sem pred montažo lustra slučajno po pomoti kratko sklenil dve žici (od treh žic, ki štrlijo iz plafona). Ena od teh dveh žica mislim, da je bila ozemljitev (rumeno-zelena). No v glavnem vrglo je ven fit za celo hišo. Je to normalno, glede na to, da sem pred tem početjem odšraufal ven varovalko?
Imam pa še eno vprašanje glede tega lustra: luster je na 4 LED žarnice z GU10 priključkom in bo priklopljen na dve stikali, ki so vezane križno (ali kako se temu reče). Eno od teh dveh stikal bo zatemnitveno stikalo (s stikalom za vklop-izklop), drugo stikalo pa navadno za vklop-izklop. Zanima me, če bo to normalno delovalo, ker sta pač dve stikali? Aja pa LED žarnice sem kupil zatemnitvene, tako da to ni problem. Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2074
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2020 11:05:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče si nekoliko zgrešil naslov teme, saj jaz ne vidim nobenih težav z lustrom (lestenec).

Če si sklenil žici ničla (N) in zemlja (PE), je normalno da je FID izklopil, ne glede na to, da je bila varovalka ali inštalacijski odklopnik izklopljen. Seveda ni nujno, da FID izklopi, če je neposredno pred FID-om N in PE združeno in da v tej veji tokokroga ne tečejo večji tokovi, ki bi povzročali padec napetosti na ničelnem vodniku, zato v primeru združitve N in PE še ne steče diferenčni tok.

Predvidevam, da je prejšnji luster deloval brez problemov, zaželel si si novejšega z LED tehnologijo alipa so bile s starim lustrom res težave in si bil primoran nabaviti novega...

Glede na opis imaš inštalacijo pravilno izvedeno, 3 žilni dovod: faza, ničla in ozemljitev (L, N in PE)
Vsi lustri imajo tri priključke, večinoma imajo vrstno lestenčno sponko s 3 priključki, nekateri pa se priklopijo direktno v okov L in N, PE pa se priključi na kovinski del. Kakorkoli, v večini primerov imaš priključke jasno označene, tako da nimaš kaj zgrešit.

V primeru, da imaš dovod do svetilke samo L in N, priključiš samo to, svetilka pač ne bo ozemljena, v primeru plastičnih, lesenih in steklenih delov je ozemljitev nepotrebna, sploh če je luč na stropu. Generalno gledano, če nima izpostavljenih kovinskih delov, se ozemljitev niti ne more preveriti ko se opravljajo meritve, mogoče bi morali ampak ne poznam primera, da bi odpirali luči za potrebe meritev.

Če imaš prižiganje luči z dveh mest in je že prej delovalo normalno brez napak, ne vidim razloga zakaj ne bi normalno delovalo tudi po menjavi lustra. No, razen, če si pozabil napisati še kakšno podrobnost, poseg, napako, za katero si vedel že prej in si pozabil omeniti...

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 53

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2020 13:28:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj sem priklopil luster na zatemnitveno stikalo in deluje. Je pa en drug problem. In sicer ko vrtim zatemnitveno stikalo, se luč ne zatemni do konca, ampak le do približno polovice svetlosti. To verjetno ni normalno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2074
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2020 14:02:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Namesto LED sijalk daj notri žarnice in probaj, če nimaš GU10 žarnic, odklopi L in N na lustru in na žice daj navadni okov za žarnico in probaj z navadno žarnico na žarilno nitko.

Veš, niso vse LED sijalke narejene za zatemnitev do 0%, lahko tudi regulator ne zna dobro delat z LED sijalkami, čeprav so narejene za zatemnjevanje oziroma regulacijo. Regulatorji za normalno delovanje potrebujejo minimalno obremenitev, pri LED sijalkah to lahko pomeni, da jih ne moreš zatemniti do konca zaradi parazitnega napajanja regulatorja.

Večina regulatorjev za svetila imajo dvožični priklop, kar pomeni da je napajanje regulatorja parazitsko. Če bi regulator imel 3 žični priklop, recimo L, N in izhod, bi bilo napajanje regulatorja izvedeno mimo sijalk.

Mogoče lahko vzporedno temu LED lustru dodaš navadno žarnico in probaš, mogoče bi v tem primeru že delovalo pravilno. Dodatna žarnica bo mogoče že dovolj veliko breme za normalno delovanje regulatorja. Seveda to najprej narediš za test, potem bi v primeru pravilnega delovanja, iskali ustrezno rešitev.

Brez testov najbrž nikoli ne boš vedel kje je problem...

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group