|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
novincek
Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24 Prispevkov: 13
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2018 15:02:09 Naslov sporočila: servo in koračni motor |
|
|
Na internetu vidim da jih je nekaj predelalo printer tako, da je namesto podajanja lista papirja skozi printer, pod printerjem namestilo mizo na vodilih na katero se namesti stvar za print.
Kupijo koračni motor, krmilnik in nekakšno sprogramirano ploščo, ki je precej draga in v povezavi s tiskalnikom upravlja koračni motor oz.pomik mize...
Potem sem na youtube videl da je nekdo predelal A4 formatni printer tako, da je uporabil kar obstoječi motorček iz printerja.
Koračni motor se posebej kupuje zaradi teže mize, ki je prevelika da bi jo poganjal motorček iz printerja.
Sprašujem se kakšne so možnosti da se motorček iz printerja uporabi tudi pri printerjih formata A3 ali celo A2. Seveda bi bila plošča čim tanjša iz aluminija (debelina 4-5 mm) , ampak vseeno na koncu nanese več kg... Ali je možna kakšna dodatna predelava, ki bi dala večjo moč za premikanje mize?
Šel sem razmontirat printer, da bi iz številke motorja na internetu našel njegovo moč, pa opazim da notri ni koračni ampak servo motor.
Ker nisem iz elektro stroke me zanima ali si prav predstavljam delovanje enega in drugega motorja.
-Zraven servo motorja vidim merilno skalo s kodirnikom in če prav mislim se gibanje servo motorja neha v trenutku ko kodirnik na vrteči se skali (nameščeni na zobniku) zazna ustrezen položaj.
Pri koračnemu motorju pa skala s kodirnikom ni potrebna, ker računalnik šteje korake ki jih mora koračni motor opraviti, da pride do cilja.
Imam prav?
2. Zanima me tudi kakšna je moč motorja napisanega spodaj. Meni nikakor ne uspe najti specifikacij.
RS445PA15200R
TN380201
00.EM-518 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2138 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Jul 25, 2018 07:35:19 Naslov sporočila: |
|
|
Mabuchi motors RS445PA15200R
https://otvet.mail.ru/question/200588776
Nazivna napetost 24V, moč 9,77W pri max izkoristku, seveda ga lahko za kratek čas tudi preobremeniš... gra verjetno za motor manjšega premera 27,5mm (vzemi šubler in pomeri).
Za pomik glave je lahko tudi večji motor, premera 35mm, ki so tudi večje moči, tja do 55W in napetosti do 42V.
To so klasični enosmerni kolektorski motorji (kolektor s krtačkami), za določanje pozicije mehanike je uporabljen encoder, ki je lahko kolešček na vrtečih delih za glavo pa trakec s črticami.
Pri koračnih motorjih encoderjev ni, ker večinoma motor sledi korakom in naj bi bila pozicija točna.
Kaj bi bil namen predelave?
Dejansko je verjetno vseeno če na novo narediš kot nekakšen CNC, seveda lahko del obstoječe mehanike obdržiš in dodaš eno svojo os po želji. _________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Sre Jul 25, 2018 14:46:33 Naslov sporočila: |
|
|
(S takšnim predelanim printerjem bi lahko printal debelejše stvari, npr. les, ki bi moral biti pred tem verjetno še površinsko obdelan)
Motor na linku ima na koncu imena še R ampak to verjetno nima veze. Dimenzije motorja so fi30 mm, dolžina 47 mm (brez štrlečih delov)
Motor za pomik tiskalne glave pa je res nekoliko večji ( fi36, 56 mm ) Vzel bi ga lahko iz drugega pokvarjenega printerja in zamenjal z obstoječim za pomik papirja/mize, kar bi bilo super. Ne vem pa če je to možno oz. ali bi bolj potraten motor povzročil kakšne nevšečnosti...kot sem že omenil nisem iz elektro stroke.
O tem motorju na internetu še manj kot o prejšnjem motorju (ali pa imam jaz kaj narobe v Googlovih nastavitvah) Ime motorja je:
RS555PH18200R
TD400115
00.EM-585
Če so slučajno potrebne še vezalne sheme, se nahajajo proti koncu servisnih navodil na spodnjem linku. Del shem je ponekod odrezalo in lahko po potrebi priskrbim naknadno.
Motor za pomik papirja je označen CN41
Motor za pomik tiskalne glave je CN40
https://www.manualslib.com/manual/820107/Epson-Stylus-Pro-3800.html?page=58&term=cn40
Tiskalnik ima v nastavitvah printanja možnost da po vsakem gibu tiskalne glave naredi premor od 0 do 5000 ms.....s tem bi imel motor več časa za hlajenje in bi se izognil pregretju motorja. Če je le mogoče bi dal prednost zamenjavi z večjim motorjem saj bi lahko bila miza skupaj z leseno deščico kar težka.
Ne vem če je pomembno ampak pred nekaj časa sem na enem forumu prebral da tiskalnik polovico giba pospešuje, drugo polovico pa pojema....ne spomnim se če je to po difoltu, ali pa šele po zamenjavi s koračnim motorjem in dodani krmilni plošči)
V primeru če je zgornji motor premočan za zamenjavo, je opcija še motor iz malo manjšega pokvarjenega tiskalnika, ki ima enak motorček za podajanje papirja kot zgornji printer, motor za premikanje tiskalne glave pa je malo manjši. Številka motorja:
RS445PD15205BR
HD3.42910
00.EM-514.B12 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Tor Avg 28, 2018 17:58:46 Naslov sporočila: |
|
|
Sem preveč zakompliciral vprašanje ali pa bi ga moral postaviti v splošno debato? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Sob Nov 03, 2018 09:19:11 Naslov sporočila: zamenjava motorčka za podajanje papirja v printerju |
|
|
Vprašanje sem že pred časom postavil na forumu... vendar ni bilo željenega odgovora.
Mogoče je bil razlog tudi v tem da je bilo preveč teksta, zato bom tokrat izpustil detajle in razloge za zamenjavo. Povedal bi samo to da bi rad predelal tiskalnik in ker bo po predelavi motor za pomik papirja bolj obremenjen (na vodilih bo horizontalno pomikal ploščo z maso ca 1 kg) bi ga bilo potrebno zamenjati z nekoliko močnejšim. Če koga zanima zakaj predelujem pa naj vpraša na ZS.
Skratka, gre za to, da bi rad servomotor, ki pomika papir in bo po predelavi tiskalnika bolj obremenjen, zamenjal z močnejšim. Ker nisem iz elektro stroke nimam nobenega občutka za izbiro motorja katerega bi printer sprejel brez posebnih težav.
Razmontiral sem printer in za pomik papirja našel servo motor (MOTOR A) na katerem piše:
RS445PA15200R
TN380201
00.EM-518
Z merilom sem izmeril premer motorja 31,5mm, dolžina brez štrlečih delov 47mm.
V linku https://otvet.mail.ru/question/200588776 je razvidno da je proizvajalec Mabuchi motors, nazivna napetost motorja 24V, moč 9,77W pri max izkoristku, za kratek čas se ga lahko tudi preobremeni.
Za zamenjavo imam na voljo precej večji servomotor (MOTOR B) , ki pomika tiskalno glavo nekega drugega večjega tiskalnika.
Dimenzije motorja so: premer 36mm, dolžina 56mm.
Številka motorja:
RS555PH18200R
TD400115
00.EM-585
O tem in naslednjem motorju mi ne uspe najti specifikacij. Vsi trije imajo istega proizvajalca - Mabuchi motors.
V primeru če je motor B premočan, imam na voljo še motor za premikanje tiskalne glave (MOTOR C) iz enakega tiskalnika kot ga predelujem.
Dolžina motorja je enaka obstoječemu motorju, le premer je za 1.5 mm večji.
Številka motorja:
RS445PD15205BR
HD3.42910
00.EM-514.B12
Kot laik nimam veliko znanja na elektro področju. Na stvar gledam tako kot sem spodaj napisal pa me prosim popravite če si kaj narobe razlagam:
Elektronsko vezje/napajalnik, ki napaja servomotor nudi določen tok energije. Če motor bolj obremenim, kot je bilo dimenzionirano, bo ta posrkal še več energije. S tem se bo bolj grel in bi v najslabšem primeru tudi pregorel. Na bolj obremenjenem motorju se hitreje uničujejo tudi krtačke med statorjem in rotorjem, kar zmanjša življenjsko dobo motorja, vendar v tem ne vidim težav če bo motor vzdržal vsaj 10% časa kot bi sicer. Poleg motorja je verjetno bolj obremenjena tudi napajalna elektronika printerja ki napaja motor - ali bi se lahko zgodilo da se elektronika pokvari/pregori ali pa je edina nevšečnost ta da na plošči printerja vrže ven samo varovalko?
Če obstoječi motor odstranim in ga zamenjam z večjim, bi ta ob večji obremenitvi, od sebe dal večjo moč (večji izkoristek energije) kot bi jo dal obstoječi motor. Zato nameravam obstoječi motor zamenjati z večjim.
Tiskalnik, ki bi ga rad predelal, omogoča, da se po vsakem pomiku tiskalne glave izvrši pavza pred naslednjim pomikom papirja... izbrati je možno premor 0 do 5 sekund. Ker mi hitrost tiskanja ni pomembna, lahko izberem tudi 5 sekund da bosta imela elektronika in motor več časa za hlajenje.
Mislim da je dobro da napišem še to:
Motor A (za pomik papirja) ki bi ga rad zamenjal in motor C (gibanje tiskalne glave) sta v enakem modelu tiskalnika. Ta dva motorja verjetno ne delujeta hkrati, zato bi rekel da je tiskalnik dimenzioniran na moč večjega motorja C. Iz tega mislim da za samo elektronsko vezje ne bi bilo nič narobe če bi motor A zamenjali z močnejšim C. Razen če je napajanje za eni in drugi motor ločeno. Kot sem že povedal sem samo laik. Dejstvo je da ima motor C le 1.5 mm večji premer od motorja A.
Motor B je opazno večji od obeh (v premer 3 in 4.5 mm, v dolžino 9 mm)
Vezalno shemo tiskalnika imam ampak je vprašanje verjetno bolj stvar znanja kot pa izračunov.
Dobro bi bilo vedeti moči ostalih dveh motorjev. Na spodnjem linku se nahajajo samo določeni motorji. Za specifikacije vseh pa se je potrebno registrirati/logirati, vendar.... Manufacturers, researchers and students can register as member for access to more detailed product information.
https://product.mabuchi-motor.com/search.html?method=1
Mogoče do specifikacij uspe komu drugemu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 03, 2018 21:40:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ker si zadevo ponovno odprl v novi temi, sem to združil, saj ne vidim smisla, da je en in isti problem v dveh ločenih temah.
Da prej ni bilo odgovorov, ni bil problem v tem, da si napisal preveč teksta, prej bi rekel, da si napisal dokaj nerazumljivo in da v bistvu še nisi začel razmišljati s svojo glavo. Žal je za slab odziv kriva tudi slaba obiskanost foruma.
OK, vrnimo se na temo in iskanje rešitve tega problema...
Začel si razmišljat s svojo glavo in napisal kar nekaj točnih ugotovitev, kar dokazuje, da nekatere stvari precej dobro razumeš. Res je, če zamenjaš motor in vgradiš močnejšega, bo ta motor potegnil večji tok, več energije in prav to energijo mora zagotavljat napajalno vezje. Enako velja tudi za krmilni del elektronike, ki krmili in napaja motor, če je izhod preslaboten, pač ne bo šlo.
Rešitev za problem napajanja motorja sicer obstaja, žal bo vgradnja močnejšega napajalnika premalo. Treba bi bilo zamenjati tudi krmilni del motorja, konkretno izhodni močnostni del.
Mogoče tudi prenosi (zobniki) ne bodo ustrezali po mehanskih zmogljivostih...
Če ti uspe rešit napajanje močnejšega motorja, takoj naletiš na nov problem in to je popolnoma drugačno obnašanje predelanega tiskalnika, saj bo namesto papirja, ki se enostavno zapelje skozi tiskalnik, po novem mizica na vodilih...
Papir gre na eni strani noter, na drugi pa ven, generalno gledano je pomik samo v eno smer, pri tem se upoštevajo še stikalca za detekcijo papirja, torej začetek papirja in konec papirja... kako je to rešeno, je odvisno od samega tiskalnika, princip je verjetno zelo podoben pri vseh.
Če imaš namesto papirja mizico, recimo da v enaki velikosti formata papirja, tudi hod je enak ali celo večji od dolžine papirja, imaš problem vračanja mizice v začetno lego. Prej sem napisal, da gre papir samo skozi, za novo tiskanje vzame nov papir... pri mizici bo zadeva popolnoma drugačna, po izmetu ali po doseganju končne pozicije, mora mizica na začetek ali pa tudi ne, lahko gre na začetek v fazi, kot če bi jemal nov papir.
No, tukaj pridemo do tega, da tisti, ki je to pogruntal, je moral dodati še eno ploščico, na kateri je nekaj "pameti", ki krmili predelano zadevo in simulira tiskalniku tisto, kar tiskalnikova "pamet" pričakuje...
Bojim se, da brez dodane pameti in simuliranja signalov ne bo šlo, zato se lahko upravičeno vprašaš ali je tista ploščica res dokaj draga, ker glede na tvoje znanje in predznanje problema najbrž ne boš rešil sam, bojim pa se, da zastonj tega namesto tebe ne bo storil nihče... razen, če bi mogoče prepričal koga, da je to res super dobra in uporabna stvar in bi se našel kdo, ki bi to naredil, tebi pa prijazno odstopil eno tako krmilno ploščico z ustrezno "pametjo naloženo gor. Ker gre za skrivnost, vsaj zaenkrat... bo težka.
Torej, da malce strnem, več ali manj si že sam ugotovil, kako je z napajanjem, to je rešljivo. Mogoče je najbolj enostavno dodati še en ločen napajalnik za nov močnejši motor, signal, ki je hkrati napajanje motorja bi uporabil za krmiljenje novega dodatnega krmilja za motor, dodal močnejšo končno stopnjo napajanja, ki bo verjetno moral biti H-bridge, ker se motor gotovo ne vrti samo v eno smer že normalno, po predelavi pa se vsekakor bo vrtel v obe smeri.
Tipanje pozicije je pri tem pogonu inkrementalni enkoder, to je tisti prozorni krog s črnimi črticami... ta ostane isti, prenose iz novega motorja moraš urediti tako, da bodo dimenzije printa ostale enake.
Ostane ti torej še prepričevanje originalne elektronike iz tiskalnika, da bo delala, da bo ta novi motor tudi šel v drugo smer in da bo ob pravem času šel na začetno pozicijo in da bo tiskalnik mislil, da je ravnokar vzel nov list papirja.
Mogoče je rešitev preprosta, vendar dokler zelo natančno ne veš kako točno deluje in kaj točno se dogaja v tiskalniku, ko jemlje papir, ko ga natisne in izvrže, potem tudi ne boš mogel simulirat teh signalov, da dosežeš željeno delovanje z novim motorjem in mizico.
Ja, pa smo spet pri tisti dokaj dragi elektroniki, cena pa je???
Kakšna povezava na ta projekt? _________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2018 16:56:45 Naslov sporočila: |
|
|
*** Mogoče tudi prenosi (zobniki) ne bodo ustrezali po mehanskih zmogljivostih... ***
Za trdnost sestavnih elementov bo poskrbljeno. Poskrbljeno bo tudi za krmiljenje, senzorje, in stikala.
****Mogoče je najbolj enostavno dodati še en ločen napajalnik za nov močnejši motor, signal, ki je hkrati napajanje motorja bi uporabil za krmiljenje novega dodatnega krmilja za motor, dodal močnejšo končno stopnjo napajanja, ki bo verjetno moral biti H-bridge, ker se motor gotovo ne vrti samo v eno smer že normalno, po predelavi pa se vsekakor bo vrtel v obe smeri. *****
Ločen napajalnik za motor se mi zdi dobra ideja.
Za dodatni napajalnik imam na voljo enakega kot je v A3 printerju kot ga predelujem in iz A2 printerja iz katerega bom vzel tisti večji motor B, ki bi ga uporabili.
Napajalnik iz manjšega printerja (A3 format) ima za povezavo na plato samo 3 žice, močnejši iz večjega printerja (A2) pa kar 8 žic. Za naš primer bi verjetno prišel bolj prav večji močnejši napajalnik iz A2.
*** Tipanje pozicije je pri tem pogonu inkrementalni enkoder, to je tisti prozorni krog s črnimi črticami... ta ostane isti, prenose iz novega motorja moraš urediti tako, da bodo dimenzije printa ostale enake. ***
Za vso mehaniko bo poskrbljeno. Gibanje mizice bo naprimer z obstoječim zobnikom na rotorju in ustreznim zobatim jermenom ob mizici, kot to pogosto vidim na youtube.
***Ostane ti torej še prepričevanje originalne elektronike iz tiskalnika, da bo delala, da bo ta novi motor tudi šel v drugo smer in da bo ob pravem času šel na začetno pozicijo in da bo tiskalnik mislil, da je ravnokar vzel nov list papirja. ***
V našem primeru tiskalnik ne bo šel na začetek po nov *list* ker bo vedno printal samo en list naenkrat. Mizico bom dajal na začetek ročno.
Če bi hoteli da se mizica sama vrne nazaj bi potrebovali dodatno krmilje/elektroniko, česar pa mi nočemo.
-> Vse in edino kar bi mi radi je to da bo nov večji motor dobival dovolj napajanja <-
Poleg večjega motorja potrebujemo torej dodatni napajalnik, ki ga že imam.
Za ostale komponente pa prosim za kratko razlago čemu bo komponenta služila in linke do ebay da vidim kakšna bi bila približna cena
Naj še omenim da se ob vsakem začetku pomika papirja baje zgodi pospeševanje in pred zaključkom pomika pojemanje.
Če moramo to posebej sprogramirati potem je to verjetno preveč zahtevna naloga.
Cilj bi naj bil samo povezati nekaj elektronskih elementov/komponent.
Projekt nima nobene povezave saj je edino vprašanje to kako ojačati podajanje papirja/mizice |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Ned Nov 04, 2018 20:54:56 Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli, da je vse jasno in da je, oziroma bo za vse poskrbljeno. Sedaj samo še sestaviš skupaj in veselo tiskanje. _________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Pon Nov 05, 2018 17:49:15 Naslov sporočila: |
|
|
Vse mi je dovolj jasno, razen tega kako ojačati motor za podajanje mizice. Zato sem prišel po pomoč na ta forum in upam da jo dobim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Pon Nov 05, 2018 20:00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na napisano... novincek je napisal/a: | Za trdnost sestavnih elementov bo poskrbljeno. Poskrbljeno bo tudi za krmiljenje, senzorje, in stikala. |
... sem razumel, da si že rešil problem, ker "krmiljenje je točno to, kar ti sedaj ponovno sprašuješ.
Sedaj ne vem več točno kaj želiš. Na začetku je bila ednina (iščeš), potem se je pojavila množina (iščete) in da je vse jasno in da bo za vse poskrbljeno (kot da je že vse rešeno).
Ko sem nekaj vprašal okoli tega projekta, ni bilo odgovora... zavito je v tančico skrivnosti.
Dvomim, da je pod takimi pogoji kdo, ki bi se želel ubadati s tem in v prostem času iskati rešitev za vas.
Če nekdo ne želi razkriti podrobnosti, še vedno obstajajo privatni kanali (ZS, e-mail) komunikacije, seveda v takem primeru preidemo na plačljive storitve pomoči in iskanja rešitve, tudi pristop bo v takem primeru individualen.
Da ne bomo na koncu ugotovili, da je tista zgoraj omenjena sprogramirana plošča, ki je precej draga, v bistvu kar poceni. Skrivnost?
Za krmiljenje novega močnejšega motorja uporabiš močnejši H-bridge (napajan z dodatnim napajalnikom), ki ga direktno krmiliš s signali, ki so prej prišli direktno na original motor. Seveda bi prej moral narediti meritve kaj točno pride v motor med običajnim delovanjem. Pospeški in pojemki naj te ne skrbijo, vse to je že vključeno v original krmiljenje, ki je skoraj zagotovo PWM. Mogoče bi šlo tudi brez meritev, driver za motor je čip A6628SEDT, beri tole: http://ejs.seniejitrakai.net/2015/12/08/hacking-a6628sedt/
Ker "pamet tiskalnika" preverja in kontrolira tok skozi motor, najbrž ne bo tako enostavno, ni pa nujno, bi nov H-bridge mogoče moral povezati na pine za tokovno omejitev.
Za pomik glave sem zasledil v service manual, da kontrolira tok in napetost indukcije, saj se s časom spreminjajo lastnosti motorja zaradi obrabe krtačk, ležajnih puš, ... ampak za glavo je to pomembno, ker je od tega odvisna točnost izpisa, ker ink jet deluje med gibanjem in tiska v obe smeri. Za pomik papirja ni nujno da vse to preverja, ker najbrž ni pomembno, saj med premikanjem glave papir stoji pri miru.
Omenjeni driver čip A6628SEDT je od firme Allegro in lahko krmili 2 bipolarna koračna motorja. Seveda se ga da uporabiti tudi za DC motorje z ustreznimi signali, lahko se izhodi vežejo vzporedno za večjo tokovno zmogljivost, torej lahko krmili tudi do 4 DC motorje manjših moči.
Namesto zgoraj omenjenega H-bridge kontrolerja se lahko uporabi tudi kakšen namenski čip, driver za koračne motorje, ki se ga s pridom da uporabiti tudi za DC motorje.
Za konkretne odgovore, boš moral napisati kaj več, sicer je z moje strani zaenkrat to vse.
Lahko se dogovorimo tudi za individualni pristop, moja ura je toliko in toliko, odvisno od zahtevnosti in dogovora, potem prineseš printer, motorje, da naredim meritve in na podlagi tega razvijem in lahko tudi naredim ustrezno krmiljenje za nov motor. _________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Tor Nov 06, 2018 22:06:08 Naslov sporočila: |
|
|
Tu ni nobene skrivnosti. Vse kar vem sem videl uglavnem na youtube.
Nekaj dodatnega o printerju vem še ker se je pokvaril in sem ga poskusil popravit.
Izdelal bi rad podoben printer kot je ta na videu, vendar bi moj premikal večjo ploščo zato bi rad ojačal motor.
https://www.youtube.com/watch?v=2pbdk7ZOhY4
Trenutno edina skrivnost je ta da ne vem kako ojačat pogon mize.
Tisti članek meni ne pove kaj dosti ker nisem iz elektro smeri. Uglavnem vidim da brez programiranja ne bo šlo in tu se stvar konča.
Zdaj ostane samo še zasilna možnost ali bi bil motor C , ki je zaradi dveh milimetrov večjega premera mogoče tudi močnejši, koristna zamenjava, da bi se miza vsaj malo lažje premikala.
Omenjal si meritve indukcije in podobnega v motorju za pomik tiskalne glave. Pri motorju za pomik praviš da tega ni zato zamenjava mogoče ne bi zmedla tiskalnika.
Mogoče komu uspe najti specifikacije motorjev.
Veliko uporabljam besedo verjetno in mogoče ampak okoli elektronike vem samo to da ne vem veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2018 11:49:41 Naslov sporočila: |
|
|
Sprenevedanje mi nekako ni všeč, skrivnost še vedno ostaja, sem namreč firbec in zanima me cena tiste čarobne elektronike, ki je menda precej draga, beri svoje prispevke in kaj sprašujem. Tudi povezava do te ponudbe me zanima.
Je informacija pomembna? mogoče ne, mogoče ja, pošteno je, da odgovoriš na vprašanje, glede na to, da iščeš pomoč, ki je na forumu brezplačna.
Pri gledanju tega videa na YT iz tvoje povezave, sem dobil idejo... uporaba dveh, mogoče celo treh motorjev... čeprav je ravno to idejo avtor videa odsvetoval, kar je jasno, saj motorja med seboj mehansko ni povezal in je prišlo do težav.
Napajanje original motorja bi pustil tako kot je, napajanje dodatnega motorja bi uredil z ločenim napajalnikom in ločenim driverjem, signal za krmiljenje bi vzel iz prvega motorja. Drugi motor bi pomagal prvemu, mehansko bi morala biti povezana.
Če bi mehanizem in ploščo naredil iz res zelo lahkega materiala, mogoče sploh ne bi bilo potrebe po močnejšem pogonu, seveda bi tudi vodila morala zelo gladko teči. Tisto zgoraj iz YT ni ravno nek biser natančnosti, tako da original motor verjetno ne bo dovolj.
Prej sem omenjal pogon glave, meritve so tiskalniku pomembne zato, ker se upošteva hitrost in mehanske lastnosti mehanizma, da kapljice barve čim bolj natančno dosežejo papir.
Hitrost pomika papirja za tiskanje ni pomemben, zato verjetno ni kakšnega posebnega merjenja lastnosti motorja, vsekakor pa je aktivna tokovna omejitev. Če je breme preveliko, bo motor potegnil večji tok, ki ga driver omeji, po potrebi tudijavi napako... verjetno takrat, ko hitrost pomika ni pričakovana.
Če hitrost pomika ne bi bila pomembna, bi med motor in mehanizem dodal reduktor in s tem povečal navor. Merjenje pomika bi delovalo pravilno, ker bi encoder pustil tako kot je. Kako nizko bi lahko spustil hitrost je odvisno od programske opreme ki nadzoruje tok in hitrost pomika. Bi moral preizkusit kako nizko gre, a še ne javlja napake. Če bi to delovalo, ne bi rabil nobene posebne predelave, razen preprostega reduktorja, npr 2:1 ali 3:1 _________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2018 16:09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Če česa nisem odgovoril je zato da bi ostali pri bistvu - motorju za pomik mize.
Tak predelan printer je namenjen večim stvarem. Če je prilagojen za print na majice potem je način o kateremu smo debatirali primeren samo za bele majice. Pri printanju na črne mora printer najprej narediti belo podlago, nato pa se vrniti v začetni položaj in sprintati še sliko.
Cena krmilne plošče sem pred časom na nekem forumu prebral da je na črnem trgu okoli 100€ in naj bi počasi padala.
Trgovino ki prodaja te stvari sem našel samo v Ameriki in je precej draga. Na voljo je tudi set z mizo in ostalim materialom
http://store.opendtg.com/index.php?route=product/category&path=61
Kdo to prodaja pri nas v evropi mi pa še ni uspelo najti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2018 17:23:16 Naslov sporočila: |
|
|
100eur je zelo ugodna cena, res ugodna, če je ta dodatna elektronika vse, kar od elektronike potrebuješ za predelavo. Mehaniko narediš sam in precej prihraniš.
Primerjaj ceno namenskega tiskalnika, recimo za majice...
Če je nakup iz Amerike, potem poleg osnovne cene lahko računaš še na drago dostavo, obvezen davek in carino. Če bi šlo za eno elektroniko, ki ni prav velika, recimo iz Azije, bi večinoma šlo gladko skozi brez posebnih dodatnih stroškov.
Če daš delat po naročilu... verjetno tudi veš kakšne so cene, za zgoraj omenjeno ceno se verjetno nihče ne bo niti začel pogovarjat.
Bistvo ni samo motor, bistvo je rešitev problema, včasih je rešitev najugodnejša, če določene dele kupiš, še posebej, če ne znaš narediti sam. Pričakovati, da bo nek kompleksen problem rešil kar nekdo na forumu, je precej lahkomiselno... no, mogoče, če bi nekdo rešitev že imel v rokavu od enakega ali mogoče podobnega projekta in bi jo bil pripravljen deliti...
Tisti Open DTG DIY je pa precej komercialno naravnan, recimo tole:
http://store.opendtg.com/index.php?route=product/product&path=60_59&product_id=50
200USD mogoče ni veliko za prodajalca, za kupca vsekakor je, če je to bolj za hobi, za komercialen namen pa spet ne. Tako pač je, biznis je biznis...
Kot sem že napisal, poskusi najprej z enim motorjem in že ko boš izdeloval mehanske dele, načrtuj dodaten motor, ki bi bil mehansko povezan tako, da pomaga osnovnemu motorju. Krmiljenje dodatnega motorja po mojem mnenju ne bi smel biti hud zalogaj, mogoče bi rešil kar z L298 driverjem, mogoče bi rešil kar z enim močnejšim integriranim audio ojačevalnikom... ker lahko namesto zvočnika krmili tudi motorček, signale bi enostavno kloniral iz osnovnega motorja, kakšen bi bil % pomoči bi enostavno nastavil s trimer potenciometrom.
Izdelaj mehaniko, pa bomo videli. _________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
novincek
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2018 21:53:33 Naslov sporočila: |
|
|
Bom čez kakšnega pol leta če pri gradnji ne bo zapletov.
Ta čas pa lahko kdo napiše če bo našel koga ki v evropskem prostoru prodaja tovrstno krmilno kartico za printer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu
|