Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Udar strele - Renault Modus 2005

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
podobnikmeister



Pridružen/-a: Tor Sep 2018 16:51
Prispevkov: 2
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2018 21:53:29    Naslov sporoèila: Udar strele - Renault Modus 2005 Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Da najprej napišem na kratko kaj se je zgodilo. Torej strela je udarila v drevo približno 1m stran od avta. Od takrat naprej avto ni vžgal veè. Na licu mesta smo zamenjali baterijo ker jo je izpraznilo in preverili varovalke, ki so bile okej, ampak ni pomagalo.

Avto smo nato peljali na Renault servis v Koper (Trgo ABC). Sporoèili so nam da diagnostika ne deluje ker naj bi bilo nekaj v stiku in da morajo najprej odpraviti 'stik' da lahko potem ugotovijo èe so kateri moduli fuè in da ocenijo strošek popravila.
Sedaj je avto na servisu že tretji teden in diagnostika še vedno ne deluje saj naj bi še vedno iskali stik.

Zanima me ali je ta elektronika res tako komplicirana, da nekdo v treh tednih ni sposoben spraviti avto vsaj v tako stanje da bi ga lahko prikljuèil na raèunalnik in ugotovil kateri moduli delujejo in kateri ne? Ali me po domaèe reèeno nategujejo?
Èe ima kdo kakšne izkušnje mi bo zelo koristilo saj trenutno ne vem ali jim lahko upravièeno težim naj pohitijo ker avto potrebujem ali ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2018 08:56:54    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Moje mnenje je, da ko strela "žvajzne" tako blizu neke elektronike, kot je bilo pri tebi (je je tvoj "polplastièen" avto poln!), da statièni in magnetni pulz komot kaj scvre. Bi bila veèja verjetnost da preživi, èe bi direkt vanj vsekalo.

Najverjetneje je skurilo glavni "avto-komp" ali kateri od povezanih modulov, zato niti avtodiagnostika ne dela! A ko daš kontakt, se vsa fancy roba na displayu prižge in funkcionira?, ali je vse mrtvo?

Bojim se , da bo popravilo, èe se sploh splaèa (odvisno od vrednosti/starosti avta) drago in dolgotrajno, lahko pa se tudi motim!

Iskanje napake je lahko zelo zamudno v takih primerih. Sposoben avtoelektrièar/elektronik, tudi èe je "kozolèar", bi znal sistematièno ugotovit, kaj je na stvari. Take napake so materialno lahko tudi relativno poceni, samo èasa in živcev ti pa gre da je joj.

Primer: pred dobrim letom me je zezal na polno moj Puntiè; porabil sem kar nekaj dni, da sem ugotovil vzrok (razstavljanje in testiranje vseh konektorjev, žic, špricanje vsega in svaèega z WD-40) ter nato ugotovil, da je obèasno prebila ena, vèasih pa druga vžigalna tuljava. Èe sta zeznili kdaj obe hkrati, sem pa ostal na cesti in avto ni vžgal še nekaj èasa, parkrat pa sem se komaj privlekel do doma, ponavadi pa Ok ...

Èe bi peljal na servis, bi me obrali do kože
(veè kot je moje èudo vredno najverjetneje), pa vprašanje kaj zrihtali ...

"Tapravemu" èloveku boš moral dat tvoj avto v roke in upaj, da noben od glavnih elektr.modulov v njem ni "peèen" ...

Da je tvoj avto toliko èasa na servisu, lahko pomeni, da ali èakajo kak del za "probat", lahko pa v resnici ne vejo, kaj je narobe z njim in se nimajo/znajo detaljno toliko èasa z njim ukvarjat. Današnji dan, èe jim diagnostika ne more povedat direkt, so mnogokrat "mrtvi" pri iskanju napake ... Upaj na najboljše ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
podobnikmeister



Pridružen/-a: Tor Sep 2018 16:51
Prispevkov: 2
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2018 18:13:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za tako izèrpen odgovor.
Okej sedaj je bolj jasno kaj se dogaja. Sem mislil da ker je original Renault servis bi to morali imet v mezincu ampak je oèitno tudi za njih kar zahtevno. Zato tudi nisem hotel preveè klicat in težit ker nimam pojma kako komplicirano je stanje in lahko upravièeno traja veè èasa.

Drugaèe pa je na armaturki gorela samo luèka za engine immobiliser, vse ostalo je bilo mrtvo.

Sem se že kar pripravil na to, da se avta verjetno ne bo splaèalo popravljati, še vedno pa upamo na kakšno pozitivno preseneèenje Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Avtoelektrika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group