Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Regulacija moèi grelca elektriène ponve

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Digitalna elektronika in vezja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
bircaboy



Pridružen/-a: Sob Apr 2009 16:51
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2018 08:39:12    Naslov sporoèila: Regulacija moèi grelca elektriène ponve Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Doma imam omenjeno 2000W okroglo elektrièno ponev z grozno histerezo.

Ima kdo od vas kakšen naèrt, kako bi zadevo izboljšal?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 07, 2018 00:26:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Z grozno histerezo verjetno misliš, da traja preden "zakuha" in potem tudi po izklopu še precej èasa greje "ko blesava" Question Koliko je ta stvar stara in je masivna (debelo dno) z debelo steno ? Ma kaj nima kakšnega okroglega "knofa" (npr.1-6 jakost) za regulacijo ?

Èe je zadeva klasièno narejena, mislim, da ni kaj dosti za storit IMHO Rolling Eyes ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2018 12:05:54    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Imam narejen projekt regulacije moèi toèno za takle namen... okrogla elektrièna ponev in podobne elektriène grelne zadeve.

Elektronika je vgrajena v ohišje, ki je hkrati vtikaè in vtiènica, kot stikalna ura in podobno. Regulacija moèi je enaka kot pri steklokeramièni plošèi, rele vklaplja in izklaplja, razmerje med èasom vklopa in izklopa je dejanska moè. Že nekaj let se zadeva odlièno obnese, regulacija moèi podobno kot plin.

Regulacija s pomoèjo potenciometra, signalizacija je LED, ki prikazuje vklopljen rele. Interval je nekje okoli 3-5 sekund. Toplotna vztrajnost grelca je kljub zelo podhranjeni masivnosti še vedno dovolj velika za tak interval.

Zakaj ne regulacija moèi s triakom? Ker se preveè greje! Na releju ni izgub in ni gretja, zadeva je tudi bolj robustna.

Projekt še ni na voljo za objavo, je pa možno dobiti gotov izdelek, veè na e-mail.

Grozna histereza Question
Exclamation V tem primeru gre to za zelo veliko histerezo, ki je lahko tudi preko 50°C, torej ponev kot taka je neuporabna za peèenje, pri kuhanju pa ni tako zelo hud problem, ker je odvzem toplote boljši zaradi veèje kolièine tekoèine v ponvi. Veèinoma so te ponve iz zelo tanke ploèevine, zelo slaba masivnost, posledièno je termostat, ki je zraven, neuporaben, ker se prepoèasi odziva in ima že sam po sebi dokaj veliko histerezo.
Histereza je torej grozna iz vsaj dveh razlogov: lastna histereza termostata, dokaj slab toplotni stik tipala z dnom ponve, slaba toplotna prevodnost med grelcem in dnom ponve na mestu tipala, slaba èasovna odzivnost zaradi slabe toplotne prevodnosti.

Pri peèenju se hrana tik nad grelcem zažiga, drugje ostaja premalo vroèe... da je ponev uporabna je nujno potrebna regulacija moèi in ne temperature in seveda precej pogosto mešanje, še krompirja ne moreš fajn speèt noter kljub regulaciji moèi... preizkušeno veèkrat v zadnjem tednu na dopustu... no, sem pa poleg krompirja pekel tudi èevapèièe, perutnièke, buèke, zrezke, ... no, seveda ne vsega naenkrat in isti dan Cool

Na enak naèin reguliram lito plošèo za žar, ki je namenjena sicer za na plinski gorilnik (Gorenc - LJ Dolgi most), pod plato sem montiral elektrièni grelec za elektrièno vgradno peèico in naredil ohišje. Ne da se mi zafrkavat z ogljem ali plinom èe peèem doma, enostavno priklopim kabel... Cool

Èe koga zanima in bo kaj na Bledu ali okolici, lahko pride pogledat in sprobat.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Èet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 345
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2018 19:49:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Odlièna ideja, nikoli nisem razmišljal da bi spreminjal verzijo z originalnim termostatom. Najbrž je dopust prekratek in do naslednjega leta že pozabim, da je to res problem.

Sicer so me malo zmotili releji. Koliko zdržijo, za koliko Amp. so predvideni?
Glede na grelec in veliko število vklopov kakšni miniaturni verjetno ne zdržijo prav dolgo.
Jaz bi se verjetno odloèil za kakšen moènostni optokopler, obstojeèi termostat bi pa pustil na max. vrednosti kot varnostni termostat.

Je pa res, da v tem primeru bi bilo obstojeèe ohišje oziroma konektor premajhno in bi bila potrebna dodatna škatla.

Kot reèeno, odlièna ideja, mogoèe se bom odloèil za modifiko po letošnjem dopustu. Zdaj je "na sreèo" Very Happy datum uporabe že preblizu!

Pa lep dopust vsem bralcem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2018 21:52:25    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem najprej razmišljal v smeri modifikacije originalnega ohišja termostata... za nastavitev pa bi uporabil originalni gumb...

Elektroniko s triakom bi že stlaèil noter, žal pa ne bi mogel zadostno zadostiti hlajenju triaka, ki je v neposredni bližini grelca...

Tok cca 8A bo že dovolj velik, da se triak kar dobro segreje, èeprav ne deluje 100% èasa.

Releji zdržijo neverjetno veliko število vklopov. Za primerjavo... steklokeramiko imam v kuhinji že dobrih 12 let, nisem še menjal nobenega releja.

Za tole predelavo oziroma dodelavo sem uporabil 12A rele, v enem testnem primeru 5A rele, v enem 16A rele... še noben ni crknil, v steklokeramièni plati so mislim da 8A releji. Èe je interval vklop-izklop cca 5s, lahko tudi 6s za bolj okrogel izraèun, potem bi za 100 000 vklopov rabil 166 ur, kar je skoraj toèno 1 teden neprekinjenega delovanja... koliko let je že to? na dopustu? ali pa v primerjavi z vsakodnevnim kuhanjem, no, na stopnji 1 ali 2 je interval kar daljši, pa vseeno, preko 10 let normalne uporabe in še vedno releji delujejo... vprašanje o trajnosti torej ni veè na mestu.

Triak? ne, hvala, bo rele èisto v redu, preverjeno deluje.
Življenska doba kvalitetnega releja je najbž precej veè kot 1000 000 vklopov, ker gre za ohmsko breme.

Teh regulacij moèi sem naredil že preko 50 kosov, vsi prijatelji in znanci imajo iste probleme s ponvijo in njihovi prijatelji in znanci tudi, tako da škatlice še vedno delam in gredo v promet, še nobena ni crknila tudi po nekaj letih.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Èet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 345
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 11, 2018 20:04:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber
èe prav razumem si rele stlaèil v originalno škatlico, kaj pa zraven? 555 in nekaj drobiža, ali je to že preveè "nobel"?

Vsekakor je zelo dobrodošlo, da ni zraven dodatnega ohišja, edino to kar sem napisal že v prejšnjem postu, obstojeèi termostat bi lahko uporabil kot varnostni termostat. Ampak, ker med peèenjem ponavadi ne hodimo ravno daleè stran, verjamem, da tudi brez njega ni velikih možnosti nezaželjenih vonjav po presmojenem.

Prav možno, da bo to projekt za jesenske deževne dni!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 11, 2018 23:17:29    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vezje je vgrajeno v ohišje daljinsko vodene vtiènice. Res je bila ideja, da bi vse to vgradil v original ohišje termostata, ampak je nekoliko premajhno in preblizu grelca, tako da sem se odloèil za loèeno škatlico.

Ohišja so prvotno iz kompleta 4 daljinsko vodenih vtiènic workzone iz Hofra, kasneje sem v Lidlu nakupil cel kup teh kompletov silvercrest, ki je zelo podoben, škatlice malenkost manjše, vezje pa še vedno natanèno ustreza in paše na luknje, tudi lokacija LED je enaka. Originalna vezja daljinskih vtiènic poberem ven in porabim za kaj drugega... rabil sem namreè samo ohišja.

Prilagam sliko za glodanje kosti in pašo oèi. Fotka je bolj za silo, slikano s telefonom, ampak se kar dobro vidi kako in kaj. Moram reèi, da sem s projektom zadovoljen, bom pa sedaj uporabil oguljen in bedast izgovor, da za pripravo in objavo projekta nisem imel èasa... no, resnica je, da si nisem vzel èasa, hmm, ne vem zakaj, najbrž ni bilo potrebno, ker je bil projekt komercialen, ampak vseeno, projekt bom objavil, ne vem še kdaj, namen je v tej smeri.

Na sliki je ena škatlica workzone, zadaj še silvercrest, eno vezje z naspajkanimi žicami, ki so original od vtiènice oziroma original izdelka... potem je še eno vezje brez žic z vidnimi SMD elementi (555, nekaj uporov, diod, zener, ...) in še en rele in potenciometri iz kitajske seveda - ebay, ki so kvalitetni in robustni.

Teh škatlic sem naredil... raje ne povem, FURS pa to, ni bilo še nobene reklamacije, torej je izdelek kvaliteten. Pokupil sem veèkratno zalogo v akciji diskontnih ponudb, se mi pa sedaj valja kar nekaj daljincev in 4x toliko sprejemnih modulov, vse programabilno in kompatibilno med seboj.



PWM_555_230V_rele_workzone_crop_resize-50.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PWM_555_230V_rele_workzone_crop_resize-50.jpg
 Velikost datoteke:  298.38 KB
 Downloaded:  574 krat


_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Èet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 345
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2018 20:53:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber hvala za vse informacije.
Ne boš verjel, tudi jaz imam nekaj teh škatlic še iz èasov ko sem te ure predeloval na 24V DC in jih ugrajeval v tovornjake za vklapljanje Webasta.

To je res dobra ideja, ker imaš že vse v enem, vtikaè in vtiènico, pa še dovolj prostora je, da ni potrebe po pretiranem minimiziranju. In nenazadnje sama ponev ostane v izvirnem stanju.

Mi je kar všeè in bom malo pokopiral, pa ne okoli govorit. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Digitalna elektronika in vezja Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group