Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Časovni rele oz vezje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 76

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 20, 2017 13:32:18    Naslov sporočila: Časovni rele oz vezje Odgovori s citatom

Torej rabil bi vezje ali se raje element (v najslabsem primeru rele) katerega bi napajal z 5V in bi to vezje ko dobi napajanje 5V sklenilo kontakt za 2 sekundi in nato spustilo kontakt, to je to. V obratni smeri ne potrebe saj se le odvzame napravi napetost in se izklopi. Sklenjen kontakt nima nobene porabe ali toka, je samo za prizig naprave namesto s stikalom.

Najmanjse in enostavnejse mozno vezje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 20, 2017 19:02:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potrebuješ vezje "časovnega releja", ki da impulz ob vklopu. Seveda to vezje "časovni rele" ni nujno da ima na izhodu rele, lahko je tudi tranzistor, vse je odvisno koliko toka potrebuješ.

Zelo preprosto vezje se da narediti z NE555 in sicer nekaj primerov:

http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=756
tukaj najdeš vse sorte ideje, proti koncu teme je v priponki "555_Timer_Tutorial" PDF, kjer je kar lepo opisano marsikaj.

Impulz ob vklopu je možno narediti še bolj preprosto, brez NE555, lahko kar s tranzistorji.

Če boš iskal na google, iščeš s ključnimi besedami "timer pulse at start" in podobno, vsekakor pa v smislu "monostable"

Če boš pa bolj natančen, kaj točno rabiš, ti pa mogoče najdem ali narišem primerno shemo.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2017 20:41:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko vem se temu reče "interval timer relay". Npr ISKRA CRT54 (ampak ti niso za 5v, vsaj jaz ne vem za 5v verzijo)

https://www.macromatic.com/blog/relays/understanding-time-delay-relay-functions



interval.PNG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  interval.PNG
 Velikost datoteke:  13.07 KB
 Downloaded:  61 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 76

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2017 16:09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pod tem imenom mi vecina najde cela vezja z releji, jest bi rad cist najbolj osnovno verzijo mogoce celo z 555, tolk da dela ali na 12 ali 5 v in da naredi kontakt za 2 sekundi. Kontakt nima nobene amperaze ali porabe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2017 18:43:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni mi jasno, v prvem postu želiš vezje ki sklene kontakt (vrjetno kontakt releja), v zgornjem pa ti uporaba releja ni všeč?

Vseeno, narisal sem 2 shemi, bazni upori so lahko nekje 10k vrjetno, upora RC dela pa je potrebno zračunati, ali pa eksperimentalno izbrati.

Upam da je enačba prav :s : t=2*R*C to je za napajanje 5V.
Tako da bi vrednosti C=100uF in R=10k morali biti ok.



vezji.PNG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  vezji.PNG
 Velikost datoteke:  21.22 KB
 Downloaded:  77 krat



Nazadnje urejal/a zilog80 Sre Nov 29, 2017 19:11:25; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 76

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2017 19:05:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne nepotrebujem nobenega releja ker ni nobenega toka za krmilit, ampak samo cim enostavnejsi element ki sklene kontakt za 2 sekunde in potem spusti, ne kotvo releja ali rele ampak samo kontakt, ne to povezovat z releji in z mocnostnimi kontakti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2017 19:12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

markobb je napisal/a:
ne nepotrebujem nobenega releja ker ni nobenega toka za krmilit, ampak samo cim enostavnejsi element ki sklene kontakt za 2 sekunde in potem spusti, ne kotvo releja ali rele ampak samo kontakt, ne to povezovat z releji in z mocnostnimi kontakti.


Desna shema nima releja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 76

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 01, 2017 13:54:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha torej upostev pride desno vezje. 2s casovni zamik se dobi s kondenzatorjem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2017 00:46:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

2s časovni zamik se dobi s celotnim vezjem. Kondenzator in upor sta zanj deloma odgovorna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 02, 2017 10:16:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kadar se piše o "kontaktu" se seveda najprej pomisli na kontakte releja.

Rele ni nujno, da je močnostni, lahko je majhen ali čisto majčken in še manjši v DIL ohišju, običajno je notri tuljavica in reed kontakt.

Če ne želiš releja oziroma relejčka, lahko namesto tega uporabiš solid-state relay, ki je v bistvu kombinacija optocouplerja in močnejšega preklopnega elementa, ki je lahko triac ali FET, IGBT, odvisno od vrste in za katero napetost ali tok je namenjen.

Namesto kontaktov je večinoma dovolj že nek tranzistor, ki daje na izhodu nek preklop. Tranzistorski izhod je lahko NPN, PNP, oziroma current sink ali current source, lahko rabiš logično 0 ali logično 1.

Ker nisi točno napisal in odgovoril na moje vprašanje
reber je napisal/a:
Če boš pa bolj natančen, kaj točno rabiš, ti pa mogoče najdem ali narišem primerno shemo.
ti težko natančno svetujemo in predlagamo primer po tvojih željah.

Če imaš časovno vezje, je običajno na izhodu časovnega vezja še NPN tranzistor, ki vklaplja tuljavico releja.
No, ta NPN tranzistor (lahko je tudi N-ch FET) je tudi neke vrste "kontakt" ampak preko silicija, notri ni fizičnega kontakta, kot bi si mogoče predstavljali nekateri ali kar večina.
Ta NPN tranzistor je v bistvu current-sink, kar pomeni da je zmožen dati logično 0 kadar je vklopljen in visoko impedanco kadar je izklopljen. Gre za open collector vezavo, ki logične 1 ne zmore dati od sebe. Lahko se doda pull-up upor za zagotavljanje logične 1, vendar je tokovno odvisno od upornosti upora.

Če želiš na izhodu logično 1, uporabiš PNP tranzistor, seveda v primerni vezavi.

markobb je napisal/a:
to vezje ko dobi napajanje 5V sklenilo kontakt za 2 sekundi in nato spustilo kontakt

Verjetno na izhodu tega vezja potrebuješ impulz logične 1 za 2s, lahko uporabiš desno vezje od Zilog80, ki mu dodaš še PNP tranzistor, da izhod postane current-source.

Še 1x bom napisal, predstavi nam svoj problem konkretno in ti bomo svetovali s konkretnim vezjem, do takrat pa lahko ugibamo, teoretiziramo, predlagamo mnoge sheme, ki verjetno ne bodo ustrezale tvojim željam.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
markobb



Pridružen/-a: Pon Mar 2009 20:50
Prispevkov: 76

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 09:14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V avtu rabim vklopit napravo z 12 ali 5V, naprava ma stikalo za vklop katero bom odstranil in namesto stikala rabim kar sprasujem. Zakaj nemore biti stalni kontakt oz plus za vklop, zato ker napravo prizges ce 2 s drzis gumb in spsutis, ce je dlje ima anprava ze druge funkcije, zato rabim cimbolj enostavne kontakt za 2 s ki se nato prekine. Tam kjer pride stikalo vrjetno ni toka katerega bi moral krmilit z relejem. Sicer je tu se najmanjsi problem rele, amapk bolj 2 sekundni kontakt

Na ebayu sem ze najdu za 1eur vezje z relejem ampak bi najraje tako enostavno vezje kot ga je prilozil zilog 80, ce nebo slo drugace bo vezje iz ebaya
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 16:49:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da je v avtu, bi bo moje bilo boljše z relejem (solid state ali pa klasičnim), saj je brez sheme težko vedeti ali je potrebna galvanska ločitev ali ne ... Je pa boljše da galvanska ločitev je, kot pa da se potem kaj skuri.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 08:54:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na opisano in ker ne veš kako je stikalo (ki je v bistvu tipka) vezano v napravi, ki jo želiš vklopit, ti svetujem uporabo releja.

Relejski kontakti so neodvisni, galvansko ločeni, zato se ti ni potrebno obremenjevat s tem kakšna je napetost na kontaktih in kam so ti kontakti priključeni. Z relejem oziroma relejskimi kontakti preprosto simuliraš obstoječe kontakte v stikalu oziroma tipki. Ker gre za tipko, lahko rele vežeš vzporedno, tako ti obstoječa tipka še vedno ostane funkcionalna. Na tak način bo poseg v obstoječo napravo najmanjši.

Kot sem že omenil v predhodnem odgovoru, releji obstajajo različnih velikosti, tako da tukaj ne vidim nobenega problema.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group