Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Toplotna èrpalka in težave z glavnimi varovalkami

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 09:07:03    Naslov sporoèila: Toplotna èrpalka in težave z glavnimi varovalkami Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pred cca. 2 meseca smo vgradili toplotno èrpalko in sicer enofazno 8 kW. Do sedaj, do prvega resnejšega mraza nismo imeli težav z njo, po malo resnejšem mrazu pa so se nam pojavile težave z obèasnim izpadom glavnih varovalk v hiši in sicer ob konicah. Do izpada ene izmed treh varovalk pride ob konici ko zaène èrpalka obratovati s cca. 4.8 kW. Na isto linijo kot èrpalka je prikljuèena še ena peèica, hladilnik z zamrzovalnikom, stacionarni raèunalnik, grelec v kopalnici ter nekaj manjših potrošnikov. Nazadnje, ko nam je izpadla varovalka razen hladilnika z zamrzovalnikom na tej veji ni bilo drugega veèjega porabnika. Obraèunska moè v hiši je 7 kW, varovalke pa so 3 x 20 A.
Sedaj pa me zanima, ali bo glede na opisano, rešitev, da poveèam glavne varovalke na 3 x 25 A ali je tudi tu še vedno lahko problem. Ali je potrebno poleg zunanjih varovalk poveèati/zmanjšati tudi notranje varovalke ( na veji, kjer je TÈ je sedaj 16A varovalka). Ali bi bilo pred menjavo glavnih varovalk vseeno dobro dobiti elektrièarja da mi preveri vejo na katero je vezana TÈ.

Prav lepo vas prosim za kakršen koli nasvet kaj nam je storiti, ne bi rad prvo zamenjal glavne varovalke na 3x25A ter plaèeval drago spremembo, nato pa èez dan dva ugotovil, da to ni bilo dovolj.

Najlepša hvala, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 14:33:43    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Najprej razèistimo okoli informacije o moèi TÈ, ker si enkrat napisal moè 8kW, drugiè pa 4,8kW

Èe imaš glavne varovalke 3x 20A, boš moral zagotoviti, da bo na eni fazi izkljuèno toplotna èrpalka in niè drugega, vse ostale porabnike vezati na ostali dve fazi.
Takole na hitro, 4800W pomeni skoraj 21A toka, bolj natanèno 20,87A, kar pomeni, da ti bo še elektronski števec elektriène energije metal ven, èe ga imaš, oziroma ko ga boš imel. Verjetno je informacija o 8kW napaèna, ker bi bil tok še veliko veèji.

Na dolgi rok s 3x 20A glavnimi varovalkami ne bo šlo, tudi èe poèasne varovalke lahko trajno držijo nekaj % veèji tok, se sèasoma utrudijo in pregorijo. Mimogrede, koliko je cena menjave, èe ti pride dežurni od elektra?

V profilu nisi napisal kraja, lahko bi prišel pogledat kdo od forumašev, èe je blizu. Vsekakor moraš narediti pregled in prerazporediti porabnike, èe tega znanja nimaš sam, potem ti bo to naredil nekdo ki to zna.

Opiši, lahko tudi poslikaš, razdelilno omarico, koliko je stara inštalacija, kakšen je presek kablov oziroma vodnikov in tako naprej.

Naèeloma bi na isti fazi, kot je TÈ imel še kakšen porabnik, ampak kako boš zagotovil, da bo vse ostalo izklopljeno, ko bo TÈ delovala? možno je, nerodno pa tudi, tako da raje ne, naj bo TÈ sama zase in potem je treba smiselno prerazporediti vse ostalo na drugi dve fazi, uravnoteženo seveda.
Seveda to pomeni, da bo faza, na kateri je TÈ, neobremenjena, ko bo TÈ ugasnjena, oziroma ne bo delovala ampak niè hudega.

Za zaèetek je nujno treba narediti prerazpored porabnikov, kasneje bo verjetno treba dvigniti še prikljuèno moè na 10kW, to je 3x 25A

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 14:54:12    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber, najprej hvala za odgovor

TÈ ima nazivno moè 8 kW, 4,8 kW sem napisal da troši (po števcu za porabo energije) v konicah torej kratek èas. Vsekakor se zavedam dejstva, da bom moral poveèati glavne varovalke na 3x25A samo sem želel slišati vaše mnenje predno to storim ali bo to dovolj za rešitev težave ali je potrebna razbremenitev faze na katero je vezana TÈ. Kakor izgleda bo vsekakor potrebna tudi razbremenitev faze, drugaèe ne bo šlo.
Kar se tièe prihoda dežurnega iz Elektra je cena absolutno previsoka saj zaraèunajo 35€ da odprejo omarico in zamenajo varovalko, vse skupaj traja 3 min, poleg tega pa so še zelo neprijazni in nekooperativni, saj ob mojem vprašanju kaj mi je storiti modro molèijo in v tišini odidejo.
Instalacija je stara iz leta 80 in so Å¡e stare varovalke in ne fit-i.
Glede na to, da sam nimam potrebnega znanja sem danes že klical elektrièarja tako, da jutri pride pogledat, da bo videl kaj lahko storimo.
Poroèam, ko bo kaj veè znanega.

Hvala Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 16:31:35    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Za zaèetek lahko glavne varovalke pustiš 3x 20A, seveda pod pogojem, da bo TÈ na tisti fazi sama in edina. No, tudi èe boš zvišal glavne varovalke na 3x 25A, boš na to isto fazo lahko prikljuèil le nekaj manjših porabnikov, ne priporoèam, da tja obesiš bojler, pralni stroj, peèico, ....

Napisal si, da imaš stare varovalke in ne fit.

Kar ti misliš da je fit, je kveèjemu inštalacijski odklopnik ali bolj po domaèe: avtomatska varovalka.
FIT tudi ni pravilno, paè pa FID stikalo, pogovorno pravijo fit, ampak pravilno je FID, kar pomeni tokovno diferenèno stikalo.

Ali imaš števec v omarici na plošèi z varovalkami? Kakšna fotografija mogoèe?

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 16:33:21    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Kako si pa po števcu ugotovil moè 4,8 kW? Ker je enofazni priklop je tok nekaj manj kot 21 A, kar pa je vseeno veè kot 20 A kolikor imaš jakost glavne varovalke po fazi. Ker pa imaš na isti fazi tudi druge porabnike potem je logièno, da ti varovalka pregoreva. V tem primeru nimaš druge možnosti, kot poveèanje prikljuène moèi, kar pomeni najprej strošek za razliko poveèave, potem pa meseèno ne glede na porabo plaèilo prikljuène moèi. Ne vem sicer, kdo te je nahecal za nakup enofazne TÈ. Bistveno bolj primerna bi bila 3-fazna. Preveri možnost reklamacije.
_________________
Èe si praktik, spoštuj teorijo, èe si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 17:10:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber, seveda mislil sem FID in ne FIT, števec je na plošèi z varovalkami. Porabo sem ugotovil z merilnikom porabe elektriène energije, na katerega je vezana samo na TÈ. 4,8 kW je maksimum katerega je zaznal merilnik, drugaèe pa se potrošnja vrti nekje me 2,5 do 3,0 kW.

Da sem se odloèil za enofazno TÈ je bil razlog, da je prva najmanjša 3-fazna TÈ 12 kW, jaz pa za svoje potrebe nisem potreboval tako moène TÈ plus tega je seveda tudi cena višja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 17:41:36    Naslov sporoèila: Re: Toplotna èrpalka in težave z glavnimi varovalkami Odgovori s citatom

Kaj naj ti napišem razen, da ti ni pomoèi. V bistvu vse veš:
pikulja je napisal/a:
Na isto linijo kot èrpalka je prikljuèena še ena peèica, hladilnik z zamrzovalnikom, stacionarni raèunalnik, grelec v kopalnici ter nekaj manjših potrošnikov.

Torej obremenitev na tej liniji ne diktiraš ti ampak posamezni termostati. Èe izraèunaš inštalirano moè po fazi, imaš v nekem trenutku na tej fazi moè 2,5 + 2+0,3+0,2+2+0,x kW. Èe to sešteješ, pomnožiš s 1000 in deliš z 230 boš dobil veè kot 31 A. Normalno, da ti v doloèenem èasu pregori varovalka.
Rešitve so sledeèe:
- poveèanje prikljuène moèi in enakomerna porazdelitev inštalirane moèi po fazah
-dograditev limitorja toka z upoštevanjem bolj, manj in najmanj pomembnih porabnikov vezanih na eno fazo

_________________
Èe si praktik, spoštuj teorijo, èe si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 17:49:11    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mirator, kako si mislil, da mi ni pomoèi Smile za vsako stvar se najde rešitev,... sicer pa hvala vsem za pomoè in vaš trud
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 19:53:25    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mislim, da je mirator mislil, da ti ni druge pomoèi, kot da se lotiš predelave in narediš nekaj od naštetih predlogov.
Seveda obstaja rešitev za tvoj problem in ta rešitev je v bistvu dokaj preprosta.

Poveèanje prikljuène moèi ne bo narejeno takoj, rabiš dat zahtevek na elektro, potem ti bodo to uredili, menjali glavne varovalke in spet zaraèunali, koliko bo ta znesek, ti bodo povedali kje pa drugje kot na elektru.

Èe TÈ le v konici moèi za krajši èas vleèe polno moè in je povpreèna poraba nižja, ti verjetno ne bo treba zvišati prikljuèe moèi in lahko ostaneš na 3x 20A varovalkah in prikljuèni moèi 7kW, seveda pod pogojem, ki sem jih zgoraj napisal, TÈ naj bo sama in edina na svoji fazi.

Elektrikar, ki ti bo spremenil povezave na varovalkah in razpored po fazah, naj striktno upošteva to dejstvo, ki smo ga že ugotovili. Èe imaš sluèajno kakšne 3 fazne porabnike, boš to moral upoštevati, lahko jih uporabljaš, kadar bo TÈ ugasnjena. Ker bodo vsi ostali porabniki na preostalih dveh fazah, naj bodo razporejeni tako, da ne bo ena faza bistveno bolj obremenjena kot druga, upoštevati moraš vrsto porabnika in režim delovanja. Dober štromar bo že vedel, kako je prav, èe bo pa kaj preveè mencal, pametoval in bluzil, potem že ni "ta prav".

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 09, 2014 20:05:11    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber, hvala zaenkrat, jutri zjutraj se slišim z elektrièarjem pa poroèam ko bo kaj veè znanega.

Vsekakor se bom pogovoril z elektrièarjem v smeri, da poizkusiva v celoti razbremeniti eno fazo in veževa nanjo TÈ v kolikor bo to šlo, v kolikor to ne bo mogoèe pa vsekakor vsaj èimbolj razbremeniti fazo na kateri bo TÈ. Prav tako se bom z njim pogovoril tudi ali je potrebno poveèanje glavnih varovalk, mislim, pa da bo potrebno, ker mi je že danes to namignil po telefonu.

Hvala vam še enkrat za vaš trud in se javim, ko bo kaj novega, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2014 10:33:43    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Problem je v tem, da ima toplotna (zaradi delovanja tudi pod nulo) v zunanjem delu tudi navadne grelce (vsaj kak kW!), da ji ne pade drastièno izkoristek takrat. Ko rabi (namesto defrosta) delovat takrat, paè za kratek èas vklaplja obèasno te grelce in zgleda ti takrat butne ven varovalko Wink , ker je kombinirana moè veèja kot tvoje varovalke in trenutna priklopna moè ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2014 10:34:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

evo, da poroèam dogovor današnjega obiska elektrièarja vezano na moj problem. Dogovorila sva se tako, kot smo predvidevali, potegne se svoja samostojna veja TÈ na svojo varovalko, maksimalno se ta faza razbremeni veèjih porabnikov, enako se potem veèje porabnike porazdeli po ostalih dveh fazah. V kolikor nam to uspe, verjetno ne bo potrebno niti pojaèevati glavnih varovalk na 3x25 A oziroma se poveèevalo naknadno, èe se bo izkazalo, da je le to potrebno. Zaenkrat bova rešila ta del, ob prvem prostem èasu pa bova zamenjala še staro omarico (pancarke) s novimi FID sklopkami.

Hvala vsem skupaj za nasvete in pomoè, Andrej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 100
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Èet Dec 11, 2014 00:28:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

To je še najbolje, kar se lahko naredi, brez višanja prikljuène moèi - to, da se ostali porabniki porazdelijo po drugih dveh fazah.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Èet Dec 11, 2014 20:23:05    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Idea seveda je tako najbolje tudi finanèno, ker èene ti veselo elektro podjetje raèuna vsak mesec v nedogled veèjo priklopno moè (dotatnih 2€/kW z ddv z vsemi prispevki); èe pa hoèeš zmanjšat priklj. moè, te pa nategujejo par mesecev z razno brezvezno papirologijo, dokler ne obupaš (vsaj tle ElektroPrimorska-moja lastna izkušnja!!!). Tako sem iz principa šel na Gen-i dobavitelja (da sem si stalno zmanjšal raèun za tistih par €), saj E3 dobavitelj je v 100% lasti EP, pa so tako zgubili dodatno stranko/denar (E3 je v zadnjem letu izgubil dobrih 10% strank, tudi ker ga njihovo lastniško matièno podjetje serje!) ... naj gredo v p...m... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Bojan5



Pridružen/-a: Pet Dec 2014 15:38
Prispevkov: 1
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 13, 2014 05:28:27    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tale bo pa težka!

1. Varovalka varuje vodnike pred preobremenitvijo.
2. Prikljuèna moè 8 kW pri 230 V = 34,8 A
3. Èeprav izklopne karakteristike varovalk "prenesejo" marsikaj, dvomim da bo 25 A varovalka vzdržala v hudem mrazu = najveèja poraba.
4. Èe boš vstrajal pri 25 A. Vsekakor na tej fazi NE SME biti nobenega drugega porabnika! Ko pa boš menjaval inštalacijo pa daj 6 mm2 vodnike, da ti ne bo kasneje žal.
5. Preprièan pa sem da 20 A varovalka ne bo vzdržala ko bo TÈ nekaj minut delovala "na polno". 34,8/20 Rolling Eyes

_________________
Ko je bog rekel naj bo svetloba, smo štromarji že imeli "drate" položene :-)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 13, 2014 06:16:08    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Idea @ 5 : Verjetno bo, ker ne odklopi takoj + tega so te klime inverterske (ko zakurbla, štarta z manjšo moèjo (cca. 1/4) in zvezno poveèuje obrate kompresorja cca 1 min do max in nazaj ...)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 13, 2014 16:40:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Bojan5 je napisal/a:

2. Prikljuèna moè 8 kW pri 230 V = 34,8 A

Mislim, da gre za 8kW toplotne, ne elektriène moæi.

_________________
Èe si praktik, spoštuj teorijo, èe si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2014 14:25:33    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe bo na eni fazi z varovalko 20A prikljuèena samo toplotna èrpalka, bo delovalo brez težav, ker èe je toplotna èrpalka inverterska, tako ne deluje s polno moèjo. Èe je zelo mraz in je izkoristek manjši, potem bo toplotna èrpalka delovala z veèjo moèjo, lahko tudi z maksimalno, vendar ne za daljši èas. Èe ima naprava slab cos fi, bo tok še veèji, kot veljajo izraèuni za ohmsko breme, v tem primeru utegnejo biti težave, ki jih je možno rešiti le s poveèanjem glavne varovalke, to je s poveèanjem prikljuène moèi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 09:42:53    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

mirator je napisal/a:
... gre za 8kW toplotne, ne elektriène moæi...
Ja sigurno. Elektrièno je to cca.slabe 3KW+grelec cca.1,5kW=dobre 4kW oz.20A TL max. Varovalka mora zdržat kratkotrajno veè, torej bo zadosti, èe bo na oni fazi samo ta inverter klima. IMHO ni treba poveèevat varovalke Rolling Eyes ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 10:46:35    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Spajky je napisal/a:
Varovalka mora zdržat kratkotrajno veè, ...

S tem bi bil nekoliko bolj previden. Varovalka res zdrži doloèen èas veèji tok, vendar se že pri nazivnem toku kar precej segreje. Pri preobremenitvenem toku pa se pregreje že toliko, da bo sèasoma izolacija na vodniku ob kontaktu izgubila elastiènost in izolativnost. Potem pa pride, ne takoj ampak lahko tudi v veè letih, do nesreèe. Èe je tokokrog res toliko obremenjen, potem je vsekakor nižji strošek poveèanje prikljuène moèi, kot pa n.pr. sanacija pogorišèa.

_________________
Èe si praktik, spoštuj teorijo, èe si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 11:25:09    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Predvidevamo, da je inštalacija pri glavni varovalki, elektriènem števcu, do varovalke na razdelilni plošèi vsaj 4mm2. Èe se ne motim, so najnovejše zahteve za presek vodnikov v prikljuèni omarici vsaj 6mm2, tako da na tem delu do varovalk ali inštalacijskih odklopnikov v razdelilni omarici, nima biti kaj narobe pri toku 20A, saj to ni tako zelo velik tok.

Bolj pomembno je, kakšna je inštalacija od varovalke na razdelilni plošèi naprej do same TÈ, presek 2,5mm2 je zelo na meji, sicer naj bi bil do 20A, ampak pri dolgotrajnih obremenitvah s polnim tokom je bolje narediti inštalacijo za eno stopnjo moènejšo.

Kakšen kabel ima pikulja napeljan do TÈ bo napisal sam in èe je sluèajno 2,5mm2, je to edini šibki èlen, ki predstavlja nevarnost.

20A taljiva varovalka, ki bo pogosto obremenjena s polnim tokom in še malo èes, se bo s èasoma utrudila zaradi gretja. Samo segrevanje varovalke ne sme vplivati na spoj varovalnega elementa z vodnikom, zato so elementi primerno narejeni. Bolj problematièen je sam spoj vodnika z varovalnim elementom, èe je narejen tako kot je treba, saj se že vodnik sam segreva, èe je presek premajhen. Èe je vodnik ustrezno dimenzioniran in spoj kvalitetno narejen, se nima kaj segrevat. Èe je varovalka prešibka in se bo s èasom utrudila, bo preprosto pregorela, na zunaj ne bo povzroèila nobene škode, ker jo ne sme in stvari so tako tudi narejene. Stari varovalni elementi so keramièni, masivni in montirani na negorljivi podlagi...


Tako kot pri vseh porabnikih veèjih moèi, je potrebno inštalacijo primerno prilagoditi. Èe bo varovalka precej na meji ali prešibka, bo pregorevala nekako v sorazmerju s preobremenitvami in povzroèala izklope...

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
pikulja



Pridružen/-a: Pon Dec 2014 22:38
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 11:33:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sedaj bomo potegnili svoj kabel od TÈ do razdelilne plošèe najmanj 4 mm2 in na svojo varovalko, tako sva se dogovorila z elektrièarjem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 11:02:06    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Èe se ne motim, so najnovejše zahteve za presek vodnikov v prikljuèni omarici vsaj 6mm2, tako da na tem delu do varovalk ali inštalacijskih odklopnikov v razdelilni omarici, nima biti kaj narobe pri toku 20A, saj to ni tako zelo velik tok.

20A taljiva varovalka, ki bo pogosto obremenjena s polnim tokom in še malo èes, se bo s èasoma utrudila zaradi gretja. Samo segrevanje varovalke ne sme vplivati na spoj varovalnega elementa z vodnikom, zato so elementi primerno narejeni. Bolj problematièen je sam spoj vodnika z varovalnim elementom, èe je narejen tako kot je treba, saj se že vodnik sam segreva, èe je presek premajhen. Èe je vodnik ustrezno dimenzioniran in spoj kvalitetno narejen, se nima kaj segrevat.

Najprej samo majhen popravek:
Èe je od števca do notranjega rzdelilca 4 žilen kabel (3L+PEN), potem mora biti ne glede na glavno varovalko minimalni presek 10mm2. V primeru TT ali TN-S sistema, pa je lahko 6 mm2.
KO pa sem pisal o nevarnosti elasto izolativnih lastnosti izolacije zaradi previsokih temperatur, nisem imel v mislih preseka kabla temveè izkljuèno varovalko. Varovalka paè ima moèno zmanjšan presek talilne nitke, ki se že pri nazivnem toku kar moèno segreje, pri preobremenitvenem pa je z golo roko ne moreš veè prijeti. Ta temperatura se prenese na kontakt in preko vodnika na izolacijo ob prikljuèku in nažalost se to v praksi kar pogosto dogaja.

@pikulja, ne vem èe bo to ravno rešitev. Upoštevati je namreè potreno tudi selektivnost varovalk, sicer bo strošek pri pregoretju še veèji, saj bosta pregoreli obe varovalki. Presek kabla je že prav da se poveèa in tudi varovalka v razdelilcu naj bo samostojna, vendar pa bo potrebno tudi poveèanje prikljuène varovalke. Sicer pa najprej naredi pa boš videl. Poveèavo lahko narediš kadarkoli.

_________________
Èe si praktik, spoštuj teorijo, èe si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Verhigi



Pridružen/-a: Sre Nov 2016 16:08
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Èet Nov 10, 2016 09:34:27    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Da ne odpiram nove teme - sedaj sem tudi sam pred podobno situacijo glede toplotne èrpalke ter težav z zunanjimi varovalkami 3x20A.

Imam namreè enak problem z izvajalcem, ki se na vse naèine trudi, da bi spremenili varovalke na 3x25A, èeprav sam menim, da bi zadeva morala delati brez problema tudi na 3x20A.

Potreboval bi namreè še eno dodatno mnenje kakšnega elektrièarja, ki zadevo obvlada predno bi se odloèil v poveèanje varovalk. Gre pa za 5 enot (2 x dvojèka in 1x samostojna hiša). Vsaka bivalna enota ima SVOJO toplotno èrpalko in svoje zunanje varovalke 3x20A. Pri vseh 5ih enotah pa enaka težava - enim meèe ven 1-2x letno, drugim pa tudi zelo pogosto (lahko tudi 2-3x dnevno, pa potem kakšen teden niè!). Pri treh enotah (ravno pri teh, kjer se izpadi najbolj dogajajo) je bil potreben že servis na elektroniki. Imamo pa talno ogrevanje. Izpadi se nekaterim dogajajo tudi poleti, ko TÈ uporabljajo samo za ogrevanje sanitarne vode (sam imam kolektorje)

Gre pa za tole TÈ: http://www.viessmann.si/sl/stanovanjska-zgradba/toplotne-crpalke/split-toplotne-crpalke-zrakvoda/vitocal-242s.html

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav, Igor
Kranj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Èet Nov 10, 2016 22:19:02    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Bolj na hitro sem malo poiskal tehniène podatke, da bi našel prikljuèno moè, ampak sem našel bolj malo podatkov, ki bi jih lahko našel v tem kratkem èasu. Za toène podatke, bi si moral vzeti èas in prebrati kar nekaj strani, recimo tole:
http://www.viessmann.com/vires/product_documents/5619935VSA00003_1.PDF

Tale tema je bila odprta pred skoraj dvemi leti, v tem èasu sem imel veè vprašanj na to temo, tudi intervencije. Skupaj s kolegi iz stroke smo ugotovili naslednje:

3x20A glavne varovalke so dovolj za obièajno gospodinjstvo z obièajnimi elektriènimi porabniki. Toplotna èrpalka, ki je namenjena ogrevanju hiše oziroma stanovanja, ni obièajen elektrièni porabnik gospodinjstva, zato bi za bolj nemoteno delovanje verjetno morali imeti moènejši priklop, torej vsaj 3x25A. Ne bom trdil, da ni možno urediti, da bi 3x20A zadostovalo, ampak v tem primeru bi morali zelo NATANÈNO porazdeliti porabnike enakomerno po vseh fazah in v èasu delovanja TÈ poskrbeti, da veliki elektrièni porabniki ne delujejo, tako kot smo že ugotovili zgoraj.

Èe sem prav zasledil v montažnih navodilih (link, ki sem ga pripel), je možno v meniju izbrati maksimalno grelno moè in s tem omejiti porabo. Pri današnjih krmilnikih in "inverterskem" pogonu kompresorja je to povsem možno, zato bo treba malo bolj natanèno prebrati navodila.

Èe vztrajate pri priklopu 3x20A, boste morali narediti res natanèen spisek vseh elektriènih porabnikov, upoštevati njihovo moè in malo preraèunati, èe se izide, v nasprotnem primeru boste paè poveèali priklopno moè gospodinjstva na 3x25A in bo problem verjetno rešen, seveda pod pogojem, da bodo vsi elektrièni porabniki enakomerno porazdeljeni po fazah.

Cenovno je tako, da tista razlika v ceni med 3x25A in 3x20A je kmalu iznièena in celo presežena, ko vam nekajkrat dežurni elektrièar pride menjat glavne varovalke... storitev je kar dobro zaraèunana.

Ker nimam èasa ravno v izobilju da bi iskal in prebiral navodila, bi predlagal, da priložiš še kakšne tehniène podatke o TÈ, mimogrede pa napiši še nekaj o ostalih elektriènih porabnikih in mogoèe še o vzorcu kdaj pregori varovalka.

Ali je TÈ prikljuèena na 1 fazo ali na 3 faze? Verjetno na 3 faze, èe ne je zadeva jasna.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Verhigi



Pridružen/-a: Sre Nov 2016 16:08
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 11, 2016 10:40:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za vaš trud in odgovor.

Vèeraj so nam tudi izvedli še dodatne meritve. Ugotovljeno je bilo, da je vse skupaj res na meji in da bo oèitno res potrebno iti na veèjo priklopno moè.

Bi vas pa še nekaj povprašal: Pri meni je bilo ugotovljeno, da imam že od spomladi programsko izklopljen en grelec na TÈ (takrat mi je v enem dnevu 3x ven vrglo in so tako na "hitro" uredili težavo). Grelec je bil tisti, na kateri fazi je tudi kompresor. Zato sem imel sam še najmanj težav, razen sedaj je bilo ugotovljeno, da je bila ena faza vseeno preobremenjena in bodo naredili prerazporeditev porabnikov. Da bi karkoli slabše delovalo nisem niti opazil oz. sem celo pozabil, da so mi to naredili.

Sedaj pa imam vprašanje: Ali izklop enega grelca lahko kakorkoli vpliva na življenjsko dobo toplotne èrpalke ali gre zgolj za bolj poèasnejše ogrevanje zaradi manjkajoèega grelca? Saj bi v tem primeru pri meni zadostovalo 3x20A. Èe pa bi ta izklop grelca vplival na življenjsko dobo oz. s tem posledièno kakšne dodatne servise, bi bilo bolj smotrna menjava varovalk.

Lp, igor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 11, 2016 12:42:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Dodatni grelci so samo zato, da dogrevajo rebra v zunanjem delu, ko so temperature pod nulo, ker drugaèe izkoristek same toplotne èrpalke drastièno pade pri veèjih minus zunanjih temperaturah ... to je paè "finta v levo" ... Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 11, 2016 16:21:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

V prejšnjem sporoèilu sem vprašal:

reber je napisal/a:
Ali je TÈ prikljuèena na 1 fazo ali na 3 faze? Verjetno na 3 faze, èe ne je zadeva jasna.


Verhigi je napisal/a:
Grelec je bil tisti, na kateri fazi je tudi kompresor


Kaj je zdaj to, je TÈ enofazna?

Brez toènih podatkov ne bomo prišli nikamor, lahko mlatimo prazno slamo in ugibamo!

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Verhigi



Pridružen/-a: Sre Nov 2016 16:08
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2016 19:55:36    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Torej bom poskusil toèno opisati kakšne so bile meritve potem pa verjamem, da vam bo bolj jasno.

Meritve so pokazale naslednje: Vsi veèji porabniki so bili izkljuèeni (pustimo sedaj luèi, tv, hladilnik, ...). Na vsaki fazi je bilo ob zagonu TÈ po cca. 14-15A. Ko se je zagnala še zunanja enota je na fazi kjer je prej kazalo 15A poskoèilo na 20A. Torej na podlagi tega predvidevam, da gre za trofazno TÈ.

Serviser iz Viessmana je nato programsko izklopil grelec ali kaj ti jaz vem (grelno moè) na fazi kjer je tudi zunanja enota. Po izklopitvi je na tej fazi kazalo samo še 6-7 namesto prej 20A.

Se opravièujem za nejasnosti ampak žal nisem iz "foha" in vèasih malo mimo vžgem Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2016 20:51:18    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Verhigi je napisal/a:
Ko se je zagnala še zunanja enota je na fazi kjer je prej kazalo 15A poskoèilo na 20A.


Kako je lahko vleklo 3x 15A Å¡e preden se je zagnala zunanja enota?
Ali ni kompresor samo v zunanji enoti, ker gre za "split" sistem?
Po vsej verjetnosti je kompresor že deloval v zunanji enoti, zagnal se je le ventilator, mogoèe še kakšen grelec.
Èe je tok TÈ na eni fazi 20A, potem je jasno, da z glavnimi varovalkami 20A paè ne bo šlo, nekaj rezerve mora biti za druge porabnike.
Elektriènega bojlerja oèitno nimate, ker ogrevate sanitarno vodo s TÈ, imate pa pralni stroj, mogoèe sušilni stroj, štedilnik, ki je lahko elektrièni ali plinski, peèica je elektrièna.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group