|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
boskosi
Pridruen/-a: Pet Jan 2010 11:45 Prispevkov: 3
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2015 09:33:58 Naslov sporoila: vlaèenje kabla po cevi |
|
|
Se opravièujem èe je že bilo....žal ne najdem
Ima kdo kako izkušnjo kako kabel spraviti ven na drugi strani cevi. Veèji del kabla je že v cevi, manjka le še kak 1,5m, a se je na žalost odtrgala žica ki je bila pripravljena ravno za to v cevi. Kaki predlogi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko
Pridruen/-a: Pet Avg 2008 13:04 Prispevkov: 2 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2015 17:46:16 Naslov sporoila: |
|
|
Vzameš nekje 2,5 do 3 metre Fe žice premera 2 do 3mm ali kar paè imaš
in jo na eni strani pravokotno upogneš v dolžini nekaj manj kot je notranji premer cevi. Ta konec potem potisneš v cev tako daleè da ti ostane le kakšne pol oz meter žice. Iz tega ostanka oblikuješ roèico in jo vrtiš dokler ne æutiš da se je dovolj navila okrog kabla. Potem pa vleèeš in moliš da ti uspe iz prve.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2015 12:10:41 Naslov sporoila: |
|
|
Verjetno je dolžina kabla v cevi že tako velika, da potiskanje kabla na drugi strani ne pomaga niè.
Ăe ne bo šlo po rajkovem predlogu, ti ostane izvlaèenje kabla, potem pa vleèno sondo (foršpon) in ponovi vajo
Nisi pa niè napisal o skupni dolžini cevi, številu ovinkov, premer cevi in debelina in vrsta kabla. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
Pridruen/-a: Pet Mar 2012 17:49 Prispevkov: 38
|
Objavljeno: Pon Maj 09, 2016 20:21:21 Naslov sporoila: |
|
|
Mene pa zanima ali se res lahko same trde žice vleèejo po cevi. Neki štromer je to delal in sem mu rekel, zakaj jih pa ne daš z izolacijo? In mi reèe, da je tako lažje in še veè kablov dobi noter, pa še cenejši so kolaèi žice in da je vse pod prepisih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz

Pridruen/-a: Ned Jun 2008 10:49 Prispevkov: 48 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2016 14:44:59 Naslov sporoila: |
|
|
Po navadi se daje kar trdo žilo, da ni treba delati še zakljuèkov na koncu žice.
Glede kabla ali žice... V vsakem primeru je potrebno preraèunat zadeve zaradi segrevanja in ostalih karakteristik. Skratka, lahko se potegne tudi kabel, samo treba je zagotovit ustrezne pogoje.
Poleg tega je toèno doloèeno, koliko žic sme iti v cev doloèenega premera, tako, da o tem, da se da spraviti veè žic noter, tega ne bi smel poèet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2016 19:32:17 Naslov sporoila: |
|
|
Verjetno sem že malo iz prakse ali pa sem pozabil, zato bom hkrati vprašal in dal osebno mnenje o številu žic na premer cevi.
Omejitev števila žic je verjetno zaradi dovoljene obremenitve, podobno kot velja za kabelske kanale, veèje število žic, manjša dovoljena obremenitev.
Ăe so Ĺľice v cevi predvsem za manjše porabnike, kot je npr razsvetljava v stanovanju, potem je obremenitev Ĺľice minimalna, ker ne dosega 20% obremenitve, zelo pogosto ne dosega niti 10% dovoljene obremenitve, minimalni presek pa je 1,5mm2.
Normalno je, da veèje število bolj obremenjenih vodnikov v cevi, tudi èe je obremenitev precej pod 100%, lahko povzroèi že opazno segrevanje vodnikov. Ali je omejitev števila zaradi obremenitve ali kaj drugega.
Tudi sam sem v eni cevi moral malo pretiravati, dosegel sem maksimum kar sem uspel stlaèit noter in to na razdalji nekaj metrov brez krivin. V tem primeru je veèina vodnikov za razsvetljavo z izmenièno vezavo, 2 zvonca in ena vtiènica, ki je le redko v uporabi. Mislim, da v tem primeru ni niè narobe, razsvetljava je za vežo in zunaj pred vhodom s 5W sijalkami, za zvonec je samo 230V signal za proženje, vtiènica je blizu vhodnih vrat in se vèasih uporabi za priklop podaljška zunaj, ampak bolj redko, ker sta zunaj še 2 vtiènici na razliènih lokacijah. Ko sem delal inštalacijo, sem si rekel, da niè ne škodi, èe je nekaj vtiènic viška enako za stikala, v veži je izmenièna vezava dveh stikal na razdalji 2m in ni mi žal. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz

Pridruen/-a: Ned Jun 2008 10:49 Prispevkov: 48 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2016 19:58:18 Naslov sporoila: |
|
|
V tvojem primeru je to ok, samo še vedno se lahko najde nekdo, ki ne ve, da tista vtiènica pa le ni namenjena veliki obremenitvi in nanj obesi nekaj, kar ni primerno.
Pravila pri el. inštalacijah so namenjena varnosti. Zaradi nekaj privarèevanih eurov se ne splaèa tvegati. Bolje še kakšno cev dati, pa naj ostane prazna, kot pa imeti prepolne cevi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2016 20:25:32 Naslov sporoila: |
|
|
on je trde žice vlekel za izmenièna stikala v eno cev, v drugo je pa dal za vtiènice 2.5mm2, potem v drugo cev 4mm2 za peèico. prviè sem videl, da samo žice noter vleèeš, jaz ponavadi komplet 3 žilni kabel. se mi zdi pol varno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2016 21:24:29 Naslov sporoila: |
|
|
Cevi so plastiène in ometane z ometom. Omet je negorljiv, zato je inštalacija na varnem in praviloma tudi pri napaki ne more biti kaj posebnega narobe, razen tega, da se stopi izolacija vodnikov in se vse skupaj zlepi na cev, da potem še žice ne moreš zamenjat.
zokc, tvoj primer je s tremi razliènimi cevmi, zadeva je oèitno pravilno izvedena. Da bi vlekel kabel v cevi ni potrebno, saj so posamezni vodniki že izolirani, cev je tudi izolator in ker so vodniki v cevi zašèiteni pred mehanskim vplivom, dodatna izolacija ni potrebna. Kabel vleèeš, èe gre za nadometno inštalacijo.
V mojem primeru, kot sem opisal, bi tudi omenjeno vtiènico lahko obremenil na polno in na dolgi rok (ne samo obèasno), ker v ostalih vodnikih teèe zanemarljivo majhen tok in na morebitno gretje nimajo vpliva. Pri izmenièni vezavi je ena žica vedno neobremenjena, 5W pa tudi ne povzroèa nekega omembe vrednega toka, zvonec pa še manj.
Še enkrat bom vprašal, ali je število žic omejeno zaradi gretja ali je število žic omejeno kar tako, fizièno, da jih paè ni preveè notri iz meni neznanega vzroka. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2016 22:57:47 Naslov sporoila: |
|
|
To pa nisem vedel, da lahko samo žice vleèeš po cevi pod ometom do naprimer vtiènice.. Jaz sem se pa zmer matral in kompletne kable vlekel po cevi. Dobro, da za drugiè vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2016 19:50:51 Naslov sporoila: |
|
|
Nevem pa èe je fajn po ceveh vleèt žice zraven stiropora v estrihu?
V steni je malta tukaj se pa cevi držijo najprej stiropora... potem je šele beton èez. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2016 20:58:49 Naslov sporoila: |
|
|
Ja, to bi pa moral prej pazit, ko ste delali estrih. Seveda bi bilo popolnoma varno, èe bi bile cevi lepo obdane z betonom ali malto, da se cevi ne tišèijo stiropora. Po drugi strani pa, èe je vse skupaj dobro pokrito z betonom... kaj bi lahko bilo narobe, praviloma se žicam nima kaj zgoditi, saj so zato varovalke oziroma inštalacijski odklopniki. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: et Maj 12, 2016 13:23:45 Naslov sporoila: |
|
|
Cevi so lepo zalite... me pa sedaj še zanima ker so paè v ceveh žice in ne kabli, ali je kaj narobe èe bo navrh še talno gretje? Žice so trdožilne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: et Maj 12, 2016 17:11:56 Naslov sporoila: |
|
|
Izolacija drži najmanj 90°C, talno gretje je s temperaturo precej nižje
Ker bodo vodniki na toplem, jih boš paè obremenil nekoliko manj kot na polno, po potrebi namesto 1,5mm2 daš 2,5mm2 _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: et Maj 12, 2016 20:38:20 Naslov sporoila: |
|
|
ok... hvala ti za nasvet  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2016 23:59:33 Naslov sporoila: |
|
|
Še nekaj me zanima... Ali se lahko naprimer, v eni sobi vtiènice štrikajo med seboj v globokih dozah? Vsaka soba bo imela svojo varovalko za vtiènice. Ne bi rad imel polno doz po steni.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
var

Pridruen/-a: Ned Jan 2015 9:23 Prispevkov: 66 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2016 15:23:40 Naslov sporoila: |
|
|
Ni problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2016 22:03:02 Naslov sporoila: |
|
|
Mislim, da so globoke doze fi 60mm zaèeli delat prav z namenom, da doza delno opravlja nalogo razvodnice, vanjo pa je montirana vtiènica ali stikalo.
Jaz sem tako rešil na veè mestih, tako da je razvodnic precej manj kot je bil standard ko sem hodil v srednjo šolo. Standard menda še drži, vendar se inštalacije pogosto napeljuje precej "po svojih metodah", cevi so po zidu na raznih višinah, v stropu, v tleh, v AB plošèah, estrihih, ... _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|