Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

vlačenje kabla po cevi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boskosi



Pridružen/-a: Pet Jan 2010 11:45
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 09:33:58    Naslov sporočila: vlačenje kabla po cevi Odgovori s citatom

Se opravičujem če je že bilo....žal ne najdem

Ima kdo kako izkušnjo kako kabel spraviti ven na drugi strani cevi. Večji del kabla je že v cevi, manjka le še kak 1,5m, a se je na žalost odtrgala žica ki je bila pripravljena ravno za to v cevi. Kaki predlogi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rajko



Pridružen/-a: Pet Avg 2008 13:04
Prispevkov: 2
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 17:46:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vzameš nekje 2,5 do 3 metre Fe žice premera 2 do 3mm ali kar pač imaš
in jo na eni strani pravokotno upogneš v dolžini nekaj manj kot je notranji premer cevi. Ta konec potem potisneš v cev tako daleč da ti ostane le kakšne pol oz meter žice. Iz tega ostanka oblikuješ ročico in jo vrtiš dokler ne ćutiš da se je dovolj navila okrog kabla. Potem pa vlečeš in moliš da ti uspe iz prve.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 08, 2015 12:10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno je dolžina kabla v cevi že tako velika, da potiskanje kabla na drugi strani ne pomaga nič.
Če ne bo šlo po rajkovem predlogu, ti ostane izvlačenje kabla, potem pa vlečno sondo (foršpon) in ponovi vajo Wink
Nisi pa nič napisal o skupni dolžini cevi, številu ovinkov, premer cevi in debelina in vrsta kabla.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2016 20:21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima ali se res lahko same trde žice vlečejo po cevi. Neki štromer je to delal in sem mu rekel, zakaj jih pa ne daš z izolacijo? In mi reče, da je tako lažje in še več kablov dobi noter, pa še cenejši so kolači žice in da je vse pod prepisih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz



Pridružen/-a: Ned Jun 2008 10:49
Prispevkov: 49
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2016 14:44:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po navadi se daje kar trdo žilo, da ni treba delati še zaključkov na koncu žice.

Glede kabla ali žice... V vsakem primeru je potrebno preračunat zadeve zaradi segrevanja in ostalih karakteristik. Skratka, lahko se potegne tudi kabel, samo treba je zagotovit ustrezne pogoje.

Poleg tega je točno določeno, koliko žic sme iti v cev določenega premera, tako, da o tem, da se da spraviti več žic noter, tega ne bi smel počet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2016 19:32:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno sem že malo iz prakse ali pa sem pozabil, zato bom hkrati vprašal in dal osebno mnenje o številu žic na premer cevi.

Omejitev števila žic je verjetno zaradi dovoljene obremenitve, podobno kot velja za kabelske kanale, večje število žic, manjša dovoljena obremenitev.

Če so žice v cevi predvsem za manjše porabnike, kot je npr razsvetljava v stanovanju, potem je obremenitev žice minimalna, ker ne dosega 20% obremenitve, zelo pogosto ne dosega niti 10% dovoljene obremenitve, minimalni presek pa je 1,5mm2.

Normalno je, da večje število bolj obremenjenih vodnikov v cevi, tudi če je obremenitev precej pod 100%, lahko povzroči že opazno segrevanje vodnikov. Ali je omejitev števila zaradi obremenitve ali kaj drugega.

Tudi sam sem v eni cevi moral malo pretiravati, dosegel sem maksimum kar sem uspel stlačit noter in to na razdalji nekaj metrov brez krivin. V tem primeru je večina vodnikov za razsvetljavo z izmenično vezavo, 2 zvonca in ena vtičnica, ki je le redko v uporabi. Mislim, da v tem primeru ni nič narobe, razsvetljava je za vežo in zunaj pred vhodom s 5W sijalkami, za zvonec je samo 230V signal za proženje, vtičnica je blizu vhodnih vrat in se včasih uporabi za priklop podaljška zunaj, ampak bolj redko, ker sta zunaj še 2 vtičnici na različnih lokacijah. Ko sem delal inštalacijo, sem si rekel, da nič ne škodi, če je nekaj vtičnic viška Smile enako za stikala, v veži je izmenična vezava dveh stikal na razdalji 2m Smile in ni mi žal.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz



Pridružen/-a: Ned Jun 2008 10:49
Prispevkov: 49
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2016 19:58:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tvojem primeru je to ok, samo še vedno se lahko najde nekdo, ki ne ve, da tista vtičnica pa le ni namenjena veliki obremenitvi in nanj obesi nekaj, kar ni primerno.

Pravila pri el. inštalacijah so namenjena varnosti. Zaradi nekaj privarčevanih eurov se ne splača tvegati. Bolje še kakšno cev dati, pa naj ostane prazna, kot pa imeti prepolne cevi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2016 20:25:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

on je trde žice vlekel za izmenična stikala v eno cev, v drugo je pa dal za vtičnice 2.5mm2, potem v drugo cev 4mm2 za pečico. prvič sem videl, da samo žice noter vlečeš, jaz ponavadi komplet 3 žilni kabel. se mi zdi pol varno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2016 21:24:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cevi so plastične in ometane z ometom. Omet je negorljiv, zato je inštalacija na varnem in praviloma tudi pri napaki ne more biti kaj posebnega narobe, razen tega, da se stopi izolacija vodnikov in se vse skupaj zlepi na cev, da potem še žice ne moreš zamenjat.

zokc, tvoj primer je s tremi različnimi cevmi, zadeva je očitno pravilno izvedena. Da bi vlekel kabel v cevi ni potrebno, saj so posamezni vodniki že izolirani, cev je tudi izolator in ker so vodniki v cevi zaščiteni pred mehanskim vplivom, dodatna izolacija ni potrebna. Kabel vlečeš, če gre za nadometno inštalacijo.

V mojem primeru, kot sem opisal, bi tudi omenjeno vtičnico lahko obremenil na polno in na dolgi rok (ne samo občasno), ker v ostalih vodnikih teče zanemarljivo majhen tok in na morebitno gretje nimajo vpliva. Pri izmenični vezavi je ena žica vedno neobremenjena, 5W pa tudi ne povzroča nekega omembe vrednega toka, zvonec pa še manj.

Še enkrat bom vprašal, ali je število žic omejeno zaradi gretja ali je število žic omejeno kar tako, fizično, da jih pač ni preveč notri iz meni neznanega vzroka.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2016 22:57:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To pa nisem vedel, da lahko samo žice vlečeš po cevi pod ometom do naprimer vtičnice.. Jaz sem se pa zmer matral in kompletne kable vlekel po cevi. Dobro, da za drugič vem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 11, 2016 19:50:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nevem pa če je fajn po ceveh vlečt žice zraven stiropora v estrihu?
V steni je malta tukaj se pa cevi držijo najprej stiropora... potem je šele beton čez.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 11, 2016 20:58:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, to bi pa moral prej pazit, ko ste delali estrih. Seveda bi bilo popolnoma varno, če bi bile cevi lepo obdane z betonom ali malto, da se cevi ne tiščijo stiropora. Po drugi strani pa, če je vse skupaj dobro pokrito z betonom... kaj bi lahko bilo narobe, praviloma se žicam nima kaj zgoditi, saj so zato varovalke oziroma inštalacijski odklopniki.
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2016 13:23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cevi so lepo zalite... me pa sedaj še zanima ker so pač v ceveh žice in ne kabli, ali je kaj narobe če bo navrh še talno gretje? Žice so trdožilne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2016 17:11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izolacija drži najmanj 90°C, talno gretje je s temperaturo precej nižje Wink
Ker bodo vodniki na toplem, jih boš pač obremenil nekoliko manj kot na polno, po potrebi namesto 1,5mm2 daš 2,5mm2

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 12, 2016 20:38:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ok... hvala ti za nasvet Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 16, 2016 23:59:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj me zanima... Ali se lahko naprimer, v eni sobi vtičnice štrikajo med seboj v globokih dozah? Vsaka soba bo imela svojo varovalko za vtičnice. Ne bi rad imel polno doz po steni..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
var



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 9:23
Prispevkov: 46
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2016 15:23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni problema.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 17, 2016 22:03:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da so globoke doze fi 60mm začeli delat prav z namenom, da doza delno opravlja nalogo razvodnice, vanjo pa je montirana vtičnica ali stikalo.
Jaz sem tako rešil na več mestih, tako da je razvodnic precej manj kot je bil standard ko sem hodil v srednjo šolo. Standard menda še drži, vendar se inštalacije pogosto napeljuje precej "po svojih metodah", cevi so po zidu na raznih višinah, v stropu, v tleh, v AB ploščah, estrihih, ...

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group