Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomo pogostih vpraanjPomo pogostih vpraanj   IiIi   Seznam lanovSeznam lanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoilPrijava za pregled zasebnih sporoil   PrijavaPrijava 

Utripalnik s popularnim 555 direktno na 230V

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Projekti, èlanki, zbirka projektov
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoilo
reber
moderator


Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2148
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 10, 2009 09:51:00    Naslov sporoila: Utripalnik s popularnim 555 direktno na 230V Odgovori s citatom

Ker je bilo v neki temi postavljeno vprašanje, oziroma je bilo povpraševanje za vezje, ki deluje kot preprost utripalec in se napaja direktno iz 230V, sem zbral nekaj starih shem in izbrskal še neurejen projekt.

Najprej pripenjam shemo, ki še ni popolnoma urejena, obstaja tudi tiskano vezje, ki je naèrtovano za vgradnjo v nadometno razvodnico Gewiss oznaka GW44205.

Tukaj prilagam shemo, dodajam še kratek opis:

Napajanje vezja je zagotovljeno direktno iz 230V preko kondenzatorja C1 in R1, ki skupaj s sosednjimi diodami, elektrolitom in zener diodo, tvorijo preprosto napajalno vezje, ki je relativno dobro stabilizirano. Napajalna napetost je približno toliko, kot je zenerjeva napetost, lahko uporabimo 15V kot v shemi ali pa 12V in podobno, zaradi zanesljivosti priporoèam uporabo 1W (1,3W) zener diode.
Popularno integrirano vezje 555, ki sliši sicer na veè imen, vsem pa je skupno 555... naj naštejem nekaj primerov: NE555, LM555, in še kaj bi se našlo. Za preprosto uporabo, kot je tale utripalec je vseeno ali je to navaden ali cmos timer 555, saj mnogi pravijo, da je 555 timer. No, seveda je v veèini primerov uporabljen kot èasovno vezje, naj bo to astabilni multivibrator ali pa monostabilni multivibrator, lahko pa ga uporabimo tudi kot preprosto vezje schmitt trigerja z buffer izhodom, saj pin 3 zmore 200mA.

Izhodna stopnja je narejena z optocouplerjem in triakom. Uporabljen je poseben optocoupler z oznako MOC3063 ki ima kot preklopni element triak in ne tranzistor, kot je to veèini najbolj znano. Triak v notranjosti optocouplerja zmore majhen tok, vgrajeno pa je tudi vezje za zero cros detekcijo, ki dovoljuje vklop triaka le pri prehodu sinusoide omrežja skozi 0.
Triak je klasièni 800V 16A ki zadostuje za veèino primerov.

Napajanje na shemi je zgoraj desno, izhod pa na shemi spodaj desno, èe natanèno pogledate je to logièno, saj je triak vezan kot èisto navadno stikalo, ki je galvansko loèeno od vezja.

Zakaj galvanska loèitev? zato da lahko triak vežemo kakorkoli in obrnemo kakorkoli, saj deluje kot solid state relay. Druga dobra lastnost te galvanske loèitve je zero cross detekcija v optocouplerju in seveda manjša poraba vezja za proženje triaka, saj optocoupler potrebuje od 5mA do max 15mA za proženje LED, èe pa bi triak poganjali direktno iz 555 pa bi ugotovili, da triak rabi 25mA ali celo 50mA na G, odvisno od uporabljenega triaka.

Èe je manjša poraba vezja je lahko C1 tudi manjši.

Shema vezja je univerzalna, trimer potenciometra sta dva (vrednost od nekaj Kohm do nekaj Mohm), da lahko nastavimo èas vklopa in èas izklopa vsakega posebej. Vezje je zelo preprosto in zato ne bom podrobno razlagal delovanja, saj je videti vse zelo logièno, èe pa bodo vprašanja pa vprašajte tukaj.



utripalnik_555_230V_triac_sch_300dpi.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  utripalnik_555_230V_triac_sch_300dpi.gif
 Velikost datoteke:  18.54 KB
 Downloaded:  2488 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Polji zasebno sporoilo Polji E-sporoilo Obii avtorjevo spletno stran
sebaveh



Pridruen/-a: et Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 13:05:34    Naslov sporoila: Odgovori s citatom

Imam dve kratki vprašanji glede vezave optosklopnika in triaka:

1: Ali lahko brez skrbi zamenjamo prikljuèka 4 in 6 na optosklopniku pri tej vezavi s tiristorjem?

2: V Reberjevem vezju sta optosklopnik in triak vezana neposredno skupaj. Pri nekem drugem vezju (krmilnik za pnevmatsko stiskalnico grozdja) pa sta vmes še upora 330 in 33 ohm. Zakaj sta uporabljena v vezju, oziroma njuna vloga? V tem primeru je triak vklapljal kontaktor (24V AC) za motor in kompresor. RC èlen in varistor sta mi jasna, le glede obeh uporov R7 in R8 ne.



triak vezje.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.04 KB
 Pogledana:  2662 krat

triak vezje.JPG



IMG_3246.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3246.JPG
 Velikost datoteke:  429.95 KB
 Downloaded:  1906 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Polji zasebno sporoilo
reber
moderator


Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2148
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 22:24:16    Naslov sporoila: Odgovori s citatom

Prikljuèki triakovih elektrod A1 in A2 na optocouplerju niso tako pomembni, tako kot ni pomembno kako prikljuèiš recimo solid-state relay, kar tudi nastane iz optocouplerja in triaka.

Upori so predlagani v shemah v tehniènih listih (data-sheet) verjetno zaradi tega, da ni nekih tokovnih konic skozi G in skozi sam opto triac. Jaz delam brez teh uporov, ker sem tako vezavo sreèal v eni dokaj profesionalni napravi, torej lahko verjamem, da je v redu in da deluje brez uporov dovolj varno in zanesljivo. To vezavo uporabljam že vrsto let in do sedaj po nekaj letih uporabe v napravi, ki deluje 24/7 še ni crknil noben optocoupler in/ali triak. Tako vezavo triaka in optocouplerja imam v krmilni elektroniki za gorilec, ki deluje vse leto 24/7 in vklaplja motor, ventil, transformator, grelec, ... v glavnem, delovni pogoji so že skoraj industrijski, tako da je vezava preverjena in zanesljiva, zakaj bi dajal upore, èe jih ni treba.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Polji zasebno sporoilo Polji E-sporoilo Obii avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2148
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: et Mar 10, 2016 18:08:33    Naslov sporoila: Odgovori s citatom

Za zaèetek tole v priponki, predloga tiskanega vezja za ohišje GW44205. Notri so GIF, PNG in TIF datoteke, vse v resoluciji 600dpi. PNG in TIF vsebuje informacijo o resoluciji in bi moral vsak program odpreti v merilu 1:1 preverjeno je to možno že z ms paint (slikar).
Priponka je arhiv www.7-zip.org brezplaèen program Wink stiska bolje kot navaden ZIP



555_230V.7z
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  555_230V.7z
 Velikost datoteke:  144.81 KB
 Downloaded:  773 krat


_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Polji zasebno sporoilo Polji E-sporoilo Obii avtorjevo spletno stran
Pokai sporoila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Projekti, èlanki, zbirka projektov asovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski as
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlee datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group