Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

pomoc

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 19:21:14    Naslov sporočila: pomoc Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Rad bi naredil vezje v katerem bi bile led lucke, rad pa bi naredil tako da bi se prizigale ena za drugo v razmaku priblozno 1sec. Kaksne elemente potrebujem in kako jih povezem? Hvala za odgovor Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 20:51:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena za drugo?
Opisi to zaporedje in koliko LEDic bi uporabil?
Na pamet lahko predlagam 4017 in 555 .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 20:56:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabil bi 3 ledice...postavljene pa bi bile vzporedno da bi se prizgale podobno kot na semaforju le da v enakem intervalu
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 21:08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ledice bi se prizigale po vrsti najprej prva nato druga itd....ko bi se prizigale pa bi ostale prizgane dokler nebi izklopil napajanja....tako da potrebujem samo nekaksno komponento ki bi naredila delay in nato spustila tok naprej na naslednjo itd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 22:28:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj je primer preprostega vezja.
Operacijski ojačevalnik LM324 deluje kot primerjalnik.
R1 in C1 sta RC časovo vezje, njune vrednosti pa določata čas polnjenja.
Ker je polnilna napatost dokaj linearna do 63% napajalne napetosti, je najbolje, da je napetost za vklop zadnje ledice teh 63% U+.
Pri nižjih napetostih pa se bota vklopili prva(pri 21%) in druga(pri 42%).
S tremi trimerji nastaviš prožilno napetost primerjalnikov, posledično diod.
(Na 21% U+, 42% U+ in 63% U+)
Ti so lahko različnih vrednosti(npr 10k bi bilo ok, lahko pa je tudi 100k ...)
RC vezje se izračuna s t=C*R(v tem primeru vezja).
Če je kondenzator 10uF, bo naj upor približno 300k.



led diode.PNG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  led diode.PNG
 Velikost datoteke:  10.99 KB
 Downloaded:  282 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 26, 2015 22:37:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bolj enostavno in s poceni materialom ne bo šlo, tako da je predlog zilog80 naravnost odličen Smile
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2015 10:59:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a lahko dobim kaksen link iz youtuba kako se naredi ali pa kaksen primer delujocega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2015 22:06:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klemenbest je napisal/a:
a lahko dobim kaksen link iz youtuba kako se naredi ali pa kaksen primer delujocega

Kako se naredi kaj? Shocked
Mislim, da ti je zilog80 dal dobro shemo in to bi moralo zadoščati, če pa nimaš osnov, da bi po tej shemi naredil vezje, pa vprašaj drugače, v tem primeru se boš moral najprej narediti še nekaj osnov. Seveda ti lahko pri razumevanju teh osnov tudi pomagamo, le vprašati je potrebno.
Lahko, da sem tole razumel narobe in preprosto ne vem kaj želiš, v tem primeru boš moral biti bolj jasen, napisati 3 do 5 stavkov namesto enega samega, za začetek...

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2015 10:35:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No ja mogoce sem res premalo podrobno opisal kaj zelim. Rad bi naredil brežicni oddajnik in sprejemnik.
Skratka rad bi naredil vezje ki bi vsebovalo dva stikala in 5-6 ledic.
Ko bi se prizgalo prvo stikalo bi se prizgala 1.ledica (rdeča), nato bi prižgal drugo stikalo, s katerim bi se zacele prizigati ostalih 5 ledic v razmiki priblizno 1s. Ledice bi se prizigale ena za drugo in vse ki bi se prizgale, bi ostale prizgane dokler nebi izklopil oba stikala. S tem bi naredil kot nekaksno "polnilno" vrstico ledic, ki bi se prizigale od rdeze do zelene. Na koncu vezja pa bi imel se izhodni tok ki bi aktiveral oddajnik, in poslal signal na sprejemnik.
Tako da bi potreboval taksno shemo na kateri bi bile samo te ledice brez oddajnika in sprejemnika. Nevem tocno kaksne komponente pitrebujem za to vezje, mogoce ce obstaja taksna da bi ko bi prisel tok do nje za kratek cas (1s) ustavila tok in ga nato spustila naprej. Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2015 20:03:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za sprejemnik in oddajnik smo debato začeli že tukaj:
http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1717

Najprej boš moral osvojiti znanje za vsak sklop posebej in na koncu te sklope povezati v eno smiselno celoto, ki ji boš lahko rekel "naprava za ... "

Vsak sklop bo tudi imel napajanje, ali bo to baterijsko ali napajanje iz omrežja preko nekega napajalnega vezja, je tvoja izbira, seveda so še druge možnosti, ampak zaenkrat o tem ne bi, ker so večinoma to le dodatki in opcije.

Daljinsko stikalo je samostojna naprava s katero lahko upravljaš ali vklapljaš neko drugo napravo. Povezava obeh napravic tvori novo, bolj kompleksno napravo, če se lahko tako izrazim, ampak najprej, kot sem že napisal, je treba osvojiti delovanje vsake napravice (sklopa) posebej, ker boš na ta način lažje razumel in dojel vse skupaj.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2015 20:07:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No ja mene samo zanima kako bi povezal te ledice, da bi delovale tako kot sem opisal zgoraj za drugo ze vem kako bim naredil. Tako da potrebujem shemo vezja ali pa a katero komponenti bom to povezal da bo delovalo tako kot opisano zgiraj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2015 21:55:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Shemo vezja imaš v 2 postu.
Ker po novem rabiš 5 ledic, shema pa je za 3 primerjalnike samo "prekopiraš".
Če pa želiš imeti en čip, ki je za to namenjen, pa išči A/D pretvornike.
Čip SN16889 je npr. za 5 ledic, boš pa moral spremeniti RC vezje in regulacijo napetosti, ker 5 dioda zasveti že pri 1 voltu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemenbest



Pridružen/-a: Tor Apr 2015 20:01
Prispevkov: 10

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 16, 2015 11:54:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a mi lahko prosim napisete katere komponente potrebujem za izdelavo tega vezja iz 2. posta.. hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group