Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

fono pull - krmiljenje naprave za metanje glinastih golobov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2015 21:47:37    Naslov sporočila: fono pull - krmiljenje naprave za metanje glinastih golobov Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sem nov na forumu in me zanima ali ima kdo izkušnje z izdelavo fonopulla- naprave za aktiviranje stroja za spuščanje glinastih golobov. Imamo namreč staro napravo z mikrofonom iz starega Iskrinega telefona. Za vsako aktiviranje je potrebno ročno vklopiti mikrofon. Želja je takšna: mikrofon se samodejno vklopi (odpre) z vklopom naprave z obratovalno napetostjo 12V DC, ob zvočnem signalu- klicu strelca se sklene rele v trajanju 0,5 - 1 sekunde. Po tem času je potrebna nastavljiva pavza, v kateri mikrofon ni aktiven v trajanju 1-10 sekund. Po preteku tega časa se cikel avtomatsko ponovi- mikrofon se vklopi...

Hvala za morebitno pomoč.

Lp Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2015 08:22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če prav razumem, imate normalno delujočo napravo, vendar bi jo rad predelal.

Verjetno je ročno ponovno aktiviranje narejeno z razlogom.

Predelava je seveda možna, da bi čim manj posegal v napravo z dodajanjem avtomatike, bi predlagal, da se simulira način aktiviranja tako kot je narejeno v originalu.
Če je za ponovno aktiviranje narejeno tako, da napravo izklopiš in ponovno vklopiš, pač z relejem nadomestiš stikalo, rele pa krmiliš z ustreznim vezjem. Poskrbeti je potrebno, da imaš priročen preklop med ročnim in avtomatskim ponovnim aktiviranjem naprave.
Če je aktiviranje naprave narejeno drugače ali na poseben način, ga opiši.

Časovno vezje bi bilo dokaj preprosto in ga bom predlagal, ko dobim malo več podatkov, mogoče imaš tudi načrt - shemo ali pa to lahko nadomestiš z natančnim opisom, fotografijo, ... vsekakor predelava ne bo preveč zapletena Smile

Po drugi strani pa, če bo vklopljena avtomatsko ponovno aktiviranje naprave, ti bo izstrelilo novega glinastega goloba na vsak glasoven ukaz, dokler bo to vklopljeno in to bi utegnilo biti tudi nevarno, zato sem tudi zgoraj napisal, da je tak način verjetno z razlogom.
No, prav iz tega razloga ti predlagam, da bi mogoče razmislil o aktiviranju z daljincem, mogoče tudi o tem, da bi avtomatsko aktiviranje omejil z določenim vnaprej nastavljenim številom, kar pa verjetno omejiš že s številom vloženih glinastih golobov.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2015 20:15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ponavljanje cikla pri fono pullu je obvezeno, takšen način delovanja imajo na vseh streliščih. Mora biti glasovno proženje. S stikalom samo vklopimo napajanje mikrofonskega ojačevalca, ki ob glasovnem signalu strelca preklopi rele. Preko releja se napaja elektromagnet na izmetnem stroju, ki sprosti mehansko blokado na izmetni roki, ki je napeta z vzmetjo.
Rele naj bo vkopljen med 0,5 in 1 sekundo, ne glede na čas trajanja zvočnega impulza. Več kakor 1 sekundo ne sme biti sklenjen, ker se pri ponovnem napenjanju roke ta ne more zatakniti ob blokado in bi se vzmet samodejno sprožila.
Mikrofon se mora izklopiti takoj ob sklenitvi releja in je izklopljen med 2 in 6 sekundami. Ta čas je pomemben zaradi tega, ker bi se pri počasnejših strelcih pri drugem strelu z dvocevko sprožil nov golob. Ta pavza mora biti nastavljiva s potenciometrom.

Pri stari napravi si s pritiskom na tipko vklopil mikrofonski ojačevalec, ki je ob klicu strelca preklopil rele in aktiviral elektromagnet na stroju z ročnim napenjanjem vzmeti. Ta elektromagnet je bil aktiviran dokler nisi spustil tipke na aparaturi, v tem času se ni dalo stroja napeti, saj se vzmet na roki ni imela kam zatakniti.
Prilagam slike stare aparature.



stara aparatura.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  stara aparatura.jpg
 Velikost datoteke:  76.12 KB
 Downloaded:  911 krat


ojačevalec.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojačevalec.jpg
 Velikost datoteke:  39.99 KB
 Downloaded:  915 krat


mikrofon.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  mikrofon.jpg
 Velikost datoteke:  23.14 KB
 Downloaded:  957 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2015 22:45:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako imate sedaj narejeno, da ročno vklopiš mikrofon?
Kako mikrofon po metu ponovno ročno vklopiš?
Na fotografijah vidim eno samo stikalo. Ali to pomeni, da za ponoven ročni vklop mikrofona moraš izključiti stikalo in ga potem ponovno vključiti?

Če so moje domneve pravilne, bi dodal eno vezja, ki bi zaznalo vklop releja, ki je na obstoječi elektroniki in to vezje bi po nekem nastavljenem času s pomočjo dodatnega releja simuliralo izklop in vklop obstoječega stikala, da se obstoječa elektronika na ta način resetira in pripravi na nov glasovni ukaz.

Lahko bi izdelal popolnoma novo vezje, možnosti je veliko.
Če nimate nikogar, ki bi napravo predelal, jo lahko dostavite tudi meni in predelam po vaših željah.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 08:25:49    Naslov sporočila: fono pull Odgovori s citatom

Na fotografiji stare aparature se vidi stikalo VKLOP, z njim samo vklopimo ali izklopimo dovod 12V DC. S tipkami označenimi z rimskimi številkami
I ali II ali III vključimo ojačevalec.
Tri tipke so zato, ker z njimi lahko izbiramo kateri od 3 ročnih strojev v rovu bo vrgel goloba, vendar za sam ojačevalec to ni pomembno. Tipke so nareč večpolne, na dveh kontaktih je napajanje za ojačevalec, na ostalih pa pa je izhod na posamezni rele na stroju.
Namesto 3 izhodnih sigalov sedaj potrebujemo samo 1, ker imamo namesto 3 ročnih strojev- 3 smeri izmeta goloba, sedaj 1 avtomatski stroj, ki sam spreminja smer izmeta goloba.

Kakor sem že napisal v prejšnem postu je za vklop mikrofona potrebno pritisniti in držati eno od tipk do klica strelca.Ob pritisku na tipko I, II, III sveti lučka PRIPRAVA, ob zvočnem signalu zasveti lučka MET.
Izhodni signal po klicu strelca traja tako dolgo, dokler ne spustimo tipke.
Ko spustimo tipko se izhodni signal prekine. Ob ponovnem pritisku tipke ponovno vklopimo ojačevalec.

Pri predelavi bi održal obstoječi ojačevalec, namesto tipk bi bilo potrebno dodati vezje, ki bi ob klicu oddalo signal na izhodu v trajanju med 0,5 in 1 sekundo (nastavljiv s trimer pot.). Takoj ob vklopu izhodnega signala se mora avtomatsko izklopiti mikrofon (ali ojačevalec). Ta pavza mikrofona mora trajati med 1-10 sekund (nastavljivo s potenciometrom). Po preteku pavze se zopet avtomatsko vklopi mikrofon brez kakršnekoli ročne potrditve s tipko sli s stikalom.
Če hočemo prekiniti delovanje naprave, to naredimo s preklopnim stikakom VKLOP.
Prosil bi za shemo (mogoče tudi PCB), vezje bi dokončal sam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 10:35:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, sedaj si dodal prej manjkajoče podatke in nerazumljive tudi dodatno pojasnil, da je sedaj skoraj jasno. Kaj si napisal v prejšnjem prispevku si lahko prebereš sam, verjetno napisano sam razumeš drugače, ker imaš v mislih vse informacije, naključni bralci na forumu pa imamo na razpolago samo napisane informacije, tiste v tvoje misli žal ne poznamo.

Da za delovanje moraš pritisniti in držati eno od tipk vse do klica strelca, do sedaj nismo vedeli ali dojeli. To je bistven podatek in najti rešitev brez bistvenih podatkov žal ni mogoče.

Ti iščeš vezje, ki bi ob klicu oddalo izhodni signal (verjetno vklop releja), ampak to vezje pravzaprav že imaš, zato menim, da iščeš in rabiš drugačno vezje.

Mislim, da iščeš vezje, ki bo nadomestilo eno od obstoječih tipk in to vezje mora simulirati pritisk in držanje tipke...

Trenutno imaš v napravi samo stikala in mikrofonski ojačevalnik za glasovno proženje. To je skoraj enako, kot če ne bi imel nič, samo stikala in tipko s katero bi sprožil met na klic strelca. Za delovanje potrebuješ operaterja, če prav razumem. Prednost glasovnega proženja je v tem, da se sproži točno takrat, ko to želi strelec, če bi operater prožil na klic strelca, bi prihajalo do naključnih zakasnitev, ki bi bile odvisne od pozornosti operaterja. Ker je trenutno stanje naprave najbolj podobno ročnemu delovanju, bi bila zasnova avtomatike verjetno lažja kar na novo, vključno z vezjem za glasovni klic, zvok, hrup, ... ker to kar imaš, je točno to, reagira na nek določen nivo ali jakost zvoka.

Trenutno ne obstaja nobeno časovno vezje, čas vklopa prožilca je odvisen od časa, koliko časa še držiš tipko po glasovnem proženju. Če prav razumem, glasovno proženje vklopi rele in ta rele ostane vklopljen?

Rabiš torej vezje, ki bo vsebovalo Set/Reset FlipFlop in še dva timerja, če bi dodal še vezje za detekcijo zvoka (zelo preprosto), bi imel na novo narejeno celotno napravo. Mislim, da je skoraj brez veze obdržati trenutno vezje mikrofonskega ojačevalnika, ker je vezje veliko in nerodno, novejše vezje za detekcijo zvoka bi bilo lahko vsaj 10x manjše, pravzaprav bi bila celotna avtomatika lahko manjša, kot je sedaj.

Po novem, oziroma po tvojih željah, tipk ne boš več potreboval. Potreboval bi le stikalo za vklop in nastavitev časa med enim metom in ponovnim vklopom pripravljenosti na glasovni klic. Čas proženja bo fiksen, nekje od 500-1000ms.

Takoj po vklopu naprave (lahko tudi z zakasnitvijo), bi bilo vezje pripravljeno na glasovni klic (glasovno proženje). Ko vezje zazna glasovni klic, se vklopi rele za 500-1000ms in po tem kratkem času se izklopi, hkrati se vključi s potenciometrom nastavljiva pavza, v kateri vezje ne reagira na noben zvok ali klic. Po preteku pavze bi bilo vezje postavljeno v pripravljenost, da se proži z glasovnim klicem ...

Želje so take, da se ne da rešiti drugače, kot z vezjem po naročilu. Vezje (načrt, shemo) ti sicer lahko na hitro narišem, skiciram na papir, poskeniram in priložim tukaj ampak tiskano vezje si narišeš sam in se ubadaš s tem, ker razvoj vezja terja čas, ki kliče po ustreznem nadomestilu. Idejna skica vezja lahko vsebuje napake, za popolnoma delujočo in preizkušeno shemo oziroma načrt, je spet potreben čas, enako kot za načrtovanje tiskanega vezja. Seveda je pred začetkom katere koli aktivnosti v tej smeri potrebno NATANČNO določiti način delovanja.

Mimogrede, shema za proženje z zvokom (glasovni klic) v tujem jeziku sliši na te ključne besede: sound activated switch ali kaj podobnega, če je to dodatek nekemu vezju, je lahko to silno preprosto.

Namesto obstoječega dinamičnega mikrofona, ki je v bistvu slušalka, mini zvočnik, bi lahko uporabil kondenzatorski mikrofon, ker je manjši, bolj občutljiv in na izhodu daje višji nivo signala. Seveda ni nobene ovire, da ne bi mogel uporabiti obstoječi mikrofon, naredi se ojačevalnik z večjim ojačenjem in obdržiš obstoječ lijak, ki deluje skupaj z mikrofonom kot usmerjeni mikrofon, ki je občutljiv pretežno v smer odprtine lijaka.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 13:00:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

reber je napisal/a:

Po novem, oziroma po tvojih željah, tipk ne boš več potreboval. Potreboval bi le stikalo za vklop in nastavitev časa med enim metom in ponovnim vklopom pripravljenosti na glasovni klic. Čas proženja bo fiksen, nekje od 500-1000ms.

Takoj po vklopu naprave (lahko tudi z zakasnitvijo), bi bilo vezje pripravljeno na glasovni klic (glasovno proženje). Ko vezje zazna glasovni klic, se vklopi rele za 500-1000ms in po tem kratkem času se izklopi, hkrati se vključi s potenciometrom nastavljiva pavza, v kateri vezje ne reagira na noben zvok ali klic. Po preteku pavze bi bilo vezje postavljeno v pripravljenost, da se proži z glasovnim klicem ...


To je tisto, kar si želim. Za prvo silo bi obdržal mikrofon in sedanji ojačevalec. Z novim dodatnim vezjem bi med nastavlivo pavzo prek releja samo izklopil napajanje ojačevalca.
Če je možno bi za sedaj zadostovala tudi samo shema na papirju.

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 18:00:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imaš na releju še kakšen neuporabljen kontakt, bi šlo, sicer bi rabil dodati še en rele ali pa drugače tipati vklop obstoječega releja, sicer bo dodatno vezje težje narediti, kot celotno vezje na novo. Praktično imaš sedaj samo vezje za zaznavanje glasovnega ukaza, manjkata še dva časovnika in logika. Celoten sklop elektronike naj bi na izhodu imel samo en rele, oziroma, naprava, ki bo krmiljena, potrebuje samo signal iz enega samega releja in še to kratek impulz.

Nisi opisal napajanja in kako je prožen rele, verjetno z NPN tranzistorjem?
Če bi želel uporabiti obstoječe vezje, boš moral prerisati shemo iz vezja (reverzni inženiring), ker verjetno sheme nimaš.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 11:54:32    Naslov sporočila: fono pull Odgovori s citatom

Malo sem pobrskal po internetu in mi je padla zamisel, da bi uporabil vezje NE556 http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/philips/NE_SA556_2.pdf, ki sem ga dobil danes. Naredil bi dvojni monostabil. Z istim signalom, ki bi prišel iz mikrofonskega ojačevalca bi lahko krmilil dva triggerja, ki bi jih vezal vzporedno.
Prvi trigger bi sprožil timer v trajanju 500-1000 ms (trimer4k7 x C220uF), ki bi preko 12V releja sprožil stroj. Drugi triger bi sprožil timer v trajanju 1-10 s (poteciometer 47k x C220uF), ki bi preko drugega releja (mirovni kontakt) odklopil napajanje ojačevalca.
Vaša mnenja na ta predlog?


Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 20:33:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma bi z NE556 moralo delovati. Pri nekaterih aplikacijah je bolje vzeti 2x NE555, ker sta popolnoma ločena in samostojna, zato deluje bolj zanesljivo.

Proženje časovnika z daljšim časom je lahko skupaj s prvim časovnikom ali po izteku prvega časa, narediš tako, kot ti je lažje. Ideja je dobra Wink

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 22:27:02    Naslov sporočila: fono pull Odgovori s citatom

Glede na to, da sem strojnik, vas elektronike sprašujem naslednje o vezju NE556;
za napajalno napetost vem da je od 5-15V, nisem pa prepričan o napetosti vhodnega signala (trigger) in o izhodni napetosti (output).
Mi to lahko kdo pojasni?
V mojem primeru bom imel NE556 napajan z 12V.

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 17:52:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz varnostnih razlogov ti kot začetniku predlagam, da namesto NE556 uporabiš 2x NE555. Razlog za to je, ker nekatere verzije NE556 imajo 2 ločena uporovna delilnika v notranjosti, nekatere verzije pa samo enega in nekatere aplikacije ne delujejo, zato tudi na splošno razvijalci pogosteje uporabijo dva ločena čipa NE555 namesto enega večjega NE556. Problem se pojavi le pri tistih aplikacijah, kjer je krmiljen tudi CONTROL pin, ki se nahaja na 2/3 Vcc. V tvojem primeru, tega pina ne boš uporabil, verjetno boš kvečjemu dodal standardni 10nF kondenzator, ki pa nima vpliva, lahko ga sploh ne uporabiš.

Vhodne napetosti, ki jih lahko pripelješ na čip morajo biti v napajalnih mejah, torej od 0V do napajalne napetosti. Izhodne napetosti so vedno v napajalnem območju, ker drugače ne more biti, razen če na silo od zunaj pripelješ drugačne nivoje, ampak ne bi zdaj o tem.

Kako boš prožil monostabile, če še ne veš kakšen signal dobiš iz mikrofonskega prožilnega vezja?

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 21:46:47    Naslov sporočila: fono pull Odgovori s citatom

Dobil sem že narejen ojačevalec z miniaturnim kondenzatorskim mikrofonom.
Uporabljen je 1 tranzistor BC547. Napajalna in izhodna napetost ja 5V.
Na vezju je prav tako monostabil z NE555, dolžina izhodnega signala je 200ms.
Občutljivost mikrofona se nastavlja s trimerjem. Moram stvar preizkusiti zunaj, prvi vtis mi nekako ne daje pravega upanja. Mogoče premalo občtutljiv.
V načrtu imam rezervno varianto ojačevalca z 3 tr. BC547 in napajanjem 12V. Shemo sem staknil z interneta. Uporablja se dinamični mikrofon.
Upam, da mi bo uspelo nagovoriti kakega dijaka višjega letnika ali študenta elektro šole za izdelavo predloge za tiskano vezje.
Tiskano vezje bi dal delati v Lingvo.
Dobrodošla vaša mnenja za ta ojačevalec ali pa morebiti predlog kakšne druge verzije.
http://www.next.gr/circuits/Dynamic-Microphone-Preamp-PCB-l36430.html

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 233
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2015 10:48:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Idea Če bi imel slučajno vseeno premalo ojačenje, emitorskemu uporu na Q2 dodaš paralelno en kondenzator par mikroF (ali namesto njega v seriji trimer 470ohm+4,7mikroF npr.-dodatna regulacija gain-a) ... pač probaš, kaj je bolje, ne sme pa ta preamp zaoscilirat ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 52
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2015 14:22:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa če bi mikrofonski ojačevalnik naredil z operacijskim ojačevalnikom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2015 08:29:03    Naslov sporočila: fono pull Odgovori s citatom

Meni je sicer vseeno na kakšen način bi bil narejen ojačevalec, s tranzistorji ali z operacijskim vezjem, le da je enostavna izdelava in sprejemljiva cena komponent. V sedanji napravi je ojačevalec s tremi BC549. Ta ojačevalec je bil narejen pred 25+ leti. Plošcica ni bila narejena po fotopostopku, ampak verjetno s flomastrom, tako da so linije široke 5mm.
Ploščica s 4 tranzistorji, 5 kondenzatorji in 10 upori je velika približno 180x100mm. V glavnem dela v redu, ni pa estetsko narejeno.
Zaradi rezerve bi šel v izdelavo novega ojačevalca. Rad bi uporabil dinamični mikrofon, ki ga uporabljam v starem ojačevalcu. Brez težav je reagiral tudi na razdalji 3 metrov. Lahko pa je tudi kakšna drugačna izvedba mikrofona, če ste mnjenja, da bi z njim delovalo enako dobro.

Še enkrat bi za tiste, ki mogoče ne spremljajo teme od začetka, ponovil bistvo tega ojačevalca: ob normalnem glasovnem klicu strelca, ki je odaljen od mikrofona približno 2 metra, mora samo oddati signal. Z njim bi preko vezja NE556 (monostabil) krmilil 12V releje za vklop stroja.
Napajanje bi imel 12V preko regulatorja L7812.

Lp, Dušan



ojačevalec.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojačevalec.jpg
 Velikost datoteke:  39.99 KB
 Downloaded:  903 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1993
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2015 10:50:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda lahko obdržiš stari mikrofon, saj gre za standardno zadevo iz starih Iskrinih telefonov, ki je v bistvu slušalka ali dinamični mikrofon in ima impedanco mislim da okoli 260ohm. Razlika na splošno med dinamičnim mikrofonom in kondenzatorskim (electret) mikrofonom je predvsem v nivoju signala. Dinamični mikrofon ima dokaj nizek nivo, zato rabi ojačevalnik večje ojačanje, kar pa ni nič posebnega, ne predstavlja nobene posebne ovire.

Naprej pa, monostabil oziroma krmilna logika, pa bi bila preprosta. Takoj ko bom imel čas, bom skiciral vezje, danes še ne, ker moram nekaj nujno dokončat eno naročilo, potem pa ja, mogoče bom še kaj vrgel na testno ploščo (protoboard), takih mikrofonov se mi valja kar nekaj Wink

Ker že dolgo nisem delal s temi mikrofoni, ker za podobne aplikacije uporabljam majhne kondenzatorske, sem za osvežitev spomina ponovno pomeril signal z osciloskopom. Nivo signala direktno iz tega dinamičnega mikrofona (slušalke) je dobrih 5mVp oziroma dobrih 10mVpp na dober meter normalno glasnega govora. No, ker imaš pred mikrofonom trobljo, zna biti, da to kar malo ojača, predvsem pa pretežno sprejema zvok iz smeri, kamor je obrnjena troblja.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2015 08:12:33    Naslov sporočila: fono pull Odgovori s citatom

Ima mogoče že kdo kakšen konkreten predlog glede ojačevalca? Sad

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkl



Pridružen/-a: Tor Mar 2015 21:22
Prispevkov: 1
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2015 20:51:09    Naslov sporočila: Re: fono pull Odgovori s citatom

dule1 je napisal/a:
Ima mogoče že kdo kakšen konkreten predlog glede ojačevalca? Sad

Lp, Dušan
Lep pozdrav vsem,tukaj sem čisto na sveže...v oči mi je padla izdelava fono-pulla.Tudi sam"čaram"nekaj takega(v kratkem ga bom preizkusil)Zadevo sem sestavil nekako takole:za mikrofon sem uporabil kondenzatorski mikrofon,za njim predojačevalnik z enim tranzistorjem,signal speljal na operacijski ojačevalnik lm358(vsebuje dva op ojačevalca).Prvi mi še malo ojača signal,drugi pa je vezan kot komparator in proži darlington tranzistor,ki vklaplja rele za proženje avtomata,istočasno pa (rele je dvopolni)z drugim kontaktom sprožim časovno stikalo,narejeno z LM555,kateremu nastavljam zakasnitev od ene do štirih sekund;na izhodu časovnika pa je še en rele,kateri za nastavljen čas odklopi signal iz mikrofona...potrudil se bom čimprej spraviti to čudo(shemo)na forum
_________________
skupaj bomo uspeli
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2015 12:08:11    Naslov sporočila: Re: fono pull Odgovori s citatom

vinkl je napisal/a:
dule1 je napisal/a:
Ima mogoče že kdo kakšen konkreten predlog glede ojačevalca? Sad

Lp, Dušan
potrudil se bom čimprej spraviti to čudo(shemo)na forum

nestrpno pričakujem rezultate...
Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 09:50:37    Naslov sporočila: fonopull Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
našel sem shemo ojačevalca s tremi vhodi. Vezje je LM348. Zanima me, če je možno regulirati jakost ojačanja samo z enim namesto s tremi potenciometri?
Se da iz sheme razbrati, za kakšne mikrofone je predviden ta ojačevalec?
Katere vrste kondenzatoji so uporabljeni?

Lp, Dušan


shema:http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2010/04/3-input-microphone-preamplifier-circuit.png

PCB:http://bp1.blogger.com/_ztWtnthp5tk/Rlal-snLSTI/AAAAAAAAANk/bZwLZCbYpa0/s1600-h/PCB+Pre+MIC+%28microphone+preamplifier%29+3+CH+by+IC++LM348.jpg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group