|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
zokc
Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49 Prispevkov: 38
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 20:10:46 Naslov sporoèila: Presek vodnika za dovodni kabel za delavnico |
|
|
Zanima me eli je dovol 10mm2 vodnik razdalje 40M za napajanje 20kw (vodnik bo varovan s 3x32A glavnimi varovalkami, 20kw nebo trajna obremenitev max 10kw), ki bo speljan do razdelilne omare, v njej bo fid 25A in pa varovalke 3x16 in 10A. Varovalke 3x16A bodo varovale vodnike 5x2.5mm2, ki bo povezovali te stroje (stroj je max 5.5kw) in 3f vtiènice na razdalji cca 10m (vsak stroj bo imel svojo varovalko in vtiènica svojo). 10A varovalka bo varovala vodnik 3x1.5mm2 za rasvetljavo.
Aplikacija
http://www.elektro-pirnat.si/index.php/dodatki/uporabno/293-kalkulator-preseka-vodnika
Po izraèunih te aplikacije naj bi bilo dovoden 10mm2 dovolj, in pa iz razdelilne omarice do uporabnikov do 5.5kw 2.5mm2 dovolj. ( cosfi sem dal 0.8 )
Sedaj me zanima bo ta izbira ok ali bi kdo kaj popravil?
Nazadnje urejal/a zokc Ned Feb 01, 2015 02:17:09; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirator
Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49 Prispevkov: 41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 22:25:27 Naslov sporoèila: |
|
|
Preseki in varovalke so v redu. Moraš pa dati moènejši FID (vsaj toliko kot so glavne varovalke oz. 40 A). To je zaradi izklopne moèi FID-a, sam FID pa glede selektivnosti nima z varovalko niè. FID ne izklaplja kratkih stikov in prebremenitev, ki nastanejo v fazah in nuli. To je izkljuèno naloga varovalk. _________________ Èe si praktik, spoštuj teorijo, èe si teoretik, spoštuj prakso. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 02:16:37 Naslov sporoèila: |
|
|
Razmišljam, da bi raje dal 4mm2 za priklop naprav, 2.5mm2 se mi zdi malo za 5.5kw motor?
Dovoden vodnik bi dal pa 5x10mm2 pletenico, ker èvrst bi se pomojem kar teško prepogibal. Nisem še imel opravka s takšnim presekom, najveè s 4mm2 hišna inštalacija.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
var

Pridružen/-a: Ned Jan 2015 9:23 Prispevkov: 66 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 06:21:55 Naslov sporoèila: |
|
|
Niè ne bo narobe èe boš dal 4 mm². Vendar 2,5 mm² povsem zadostuje za priklop porabnikov ki si jih navedel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
svizec
Pridružen/-a: Sre Jan 2015 12:50 Prispevkov: 2 Kraj: SLO
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 12:18:03 Naslov sporoèila: |
|
|
Èe sprašuješ za kabel za priklop delavnice http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1692 potem bo 10mm2 presek dovolj. Èe si lahko privošèiš 16mm2 bi predlagal ta presek, èe boš nekoè imel poveèan obseg dela in bo delovalo veè strojev naenkrat. Mogoèe boš kdaj imel tudi kakšen moènejši stroj za brušenje.
Presek 2,5mm2 je na kratke razdalje dovolj tudi za 7,5kW motor, ne samo za 5,5kW. Niè ne bo narobe, èe do vtiènic vleèeš 5x4mm2 kabel, zato da lahko nanje prikljuèiš tudi moènejši stroj. Dovodni kabel od vtiènice do stroja bo dovolj 2,5mm2. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 12:29:53 Naslov sporoèila: |
|
|
Ta kabel je za priklop omenjene delavnice, ki sem jo navedel. Razmišljam, da bi vzel 10mm2 mehak kabel, ga bo lažje speljati kot trdega. Zdržita oba iste tokove ali je kakšna razlika? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
potepenc
Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17 Prispevkov: 43
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 14:50:56 Naslov sporoèila: |
|
|
Presek vodnika doloèajo dimenzije in ne vrsta vodnika, seveda oba zdržita enake tokove.
Presek vodnikov se ne raèuna samo na tokovno zmogljivost, paè pa tudi na padec napetosti. Za veèje razdalje je potrebno uporabiti veèji presek, da je padec napetosti manjši.
Elektromotorji imajo velike zagonske tokove, takrat se na dovodu lahko pojavi tolikšen padec napetosti, da to celo opaziš na razsvetljavi. Èe ni prevelik finanèni zalogaj, tudi jaz predlagam veèji presek, saj gre za delavnico, ki se lahko v prihodnosti posodobi, tako kot ti je napisal svizec.
Èe boš imel stroje prikljuèene preko vtiènic, naredi dovod 4mm2, da lahko vsak stroj prikljuèiš na katero koli vtiènico.
Èe gre za kratke razdalje, pretiravanje s presekom tudi ni dobro, saj kratka in predimenzionirana napeljava ne nudi dovolj induktivnosti za dušenje tokovnih konic. Orodje brez mehkega zagona potegne take tokove, da izklaplja inštalacijske odklopnike. Dovolj dolg kabel nudi induktivnost, ki blaži tokovne sunke. Ampak ne zdaj delat inštalacijo s predolgimi in pretankimi kabli  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 17:06:19 Naslov sporoèila: |
|
|
Mogoèe veš kakšna je razlika v ceni 5x10mm2 in 5x16mm2 vodnika? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 20:09:45 Naslov sporoèila: |
|
|
Vidim, da si že dobil precej dobrih odgovorov glede preseka kablov. Glede presekov ne bi niè dodal, strinjam se, da v štartu investiraš malce veè in imaš potem mir, inštalacija taka, kot je treba.
Glede cene pa ne bi vedel za kabel, ti bom napisal takole: "odvisno kje kupiš".
Vprašaj v Elektronabavi, bi ti predlagal kje, samo ne poznam tvoje lokacije (nimaš izpolnjen profil) in ti lahko predlagam trgovino 150km daleè, tako da... prebrskaj po imeniku, po internetu in potem pošlji povpraševanje.
Za primer bom omenil navadni inštalacijski vodnik H07V-K 4mm2:
- Elektronabava Kranj 32,09€ za 100m (redna cena 37,75€/100m)
- Merkur 60€ za 100m
- elektro Zino Lesce 42€ za 100m
Na splošno imam z Elektronabavo dobre izkušnje, dobre cene, èe pa kdo pozna boljšega ponudnika, bom te informacije zelo hvaležen tudi jaz.
Razlike v ceni so kar precejšnje malo je za povprašat, za veèje kolièine se splaèa. Tole zadnje sem dal za primer, ker sem ravno to kupoval letos januarja, nekaj škatel je bilo tega in še nekaj razliènih dimenzij kablov YSLY (sivi kabli, s èrnimi oštevilèenimi žilami).
Dovod v delavnico boš tako dal kabel, inštalacijo v delavnici pa najbrž na kabelske kanale, seveda tudi kable in primerno IP zašèito zaradi prahu najbolje da povsod uporabiš uvodnice in tesnila, lesni prah je lahko precej nevarna zadeva. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2015 22:28:48 Naslov sporoèila: |
|
|
Preseki so me zanimali zato ker še nisem imel opravka z 10mm2 in veè, veèina sem delal hišna inštalacije do 6mm2. V delavnici bodo pa vodniki v kanalu in tako kot si napisal ( delavnica bo od kolega ).
Sem pa iz zasavja bom šel pogledat v ejv elektroprom kisovec.
Hvala vsem za nasvete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Pon Feb 02, 2015 16:55:23 Naslov sporoèila: |
|
|
Elektronabava v Èrnuèah je blizu direktno iz Zasavja
Osebno mi v Elektronabavi Kranj dajo boljši popust, ker me bolje poznajo, v LJ, pa ... no, èe malo pojamraš, moleduješ in èe je kolièina dobra, se tudi dobi soliden popust. Ker boš verjetno kupoval tudi 5x2,5mm2 kablovje in mogoèe še 5x4mm2, bo kolièina že precejšnja in znesek tudi, kar je dobra osnova za pogajanje s popusti. Verjetno bo še razsvetljava in enofazne vtiènice, tako da bo še 3x1,5mm2 in 3x2,5mm2 kablovje za dodatek
Kar se tièe dela z 10mm2 in 16mm2 ni neke posebne razlike, oboje ni veè drobno in pri upogibanju uporabiš malo veè možganov in manj fiziène sile da ne upogibaš brez veze sem in tja. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zokc
|
Objavljeno: Pon Feb 02, 2015 20:49:33 Naslov sporoèila: |
|
|
dovodnega èe nebo velike razlike v ceni bom vzel 16mm2, upam, da nebo pretrd za v kak vogal speljati, ker mehki si še dražji...
Mogoèe še veš dimenzije uvodnic za 10mm2 in 16mm2 vodnik ( obstaja kakšna tabela ). Trenutno imam doma PG-13.5, PG-16, PG-21. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 10:34:47 Naslov sporoèila: |
|
|
Nisem še napeljeval kabla s takim presekom, pa vseeno nisem preprièan, da je 16mm2 presek v enem kosu, da niso morda v žilah debela pramena žic?
Pri nas doma smo vlekli zemeljski kabel za dovod do hiše, mislim da 35mm2 aluminij in je že kar trd kabel, žile pa tudi, ampak v omarici je dovolj prostora in ni bilo nobenih težav, èeprav gre kabel naprej do sosedove hiše in je bilo treba spojiti oba. Omarico sem zmontiral in zvezal sam, elektro je samo preveril in "požegnal" da je vse v redu, prej je bil zraèni dovod, glavne varovalke na podstrešju in števec v veži, sedaj je to zunaj v omarici, s sosedom sva se odloèila za zemeljski kabel na lastno pobudo, obema tako odgovarja zaradi prenov ostrešja in bližine glavnega elektro voda.
Glede uvodnic je tako, da jih kupiš s kablom vred, èe nimaš pravih, saj to spada med drobni material. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|