Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Bakrenje predmetov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Kemija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 100
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Èet Feb 06, 2014 12:12:55    Naslov sporoèila: Bakrenje predmetov Odgovori s citatom

Kot sem obljubil, bom razložil, kako lahko pobakrite doloèene predmete. Najprej, naj opozorim, da to ne bo delovalo na vsaki kovini, deluje pa na veèini kljuèev (ki so najbrž pocinkani ali pokromani).

V originalu se bakrenje izvaja z drugimi kemikalijami, ki bolje uèinkujejo tudi na drugih površinah, a še vedno je oteženo bakrenje kovin na osnovi železa.

Ok, torej glede na velikost predmeta, ki ga želite pobakriti, napolnite posodo z vodo, v katero po želji (glede na tok, ki ga želite) dodate elektrolit - jaz uporabljam sodo bikarbono, ker se pri njeni uporabi ne sprošèajo strupeni plini (klor), kot npr. pri soli (ki je mimogrede še nisem preizkusil za ta namen, tako da nisem siguren, da bi delovalo). Torej, ko pripravite raztopino sode bikarbone (natrijevega hidrogenkarbonata), ste praktièno naredili že veliko. Naslednja stvar, kar morate, je da daste v to raztopino dve bakreni elektrodi (lahko uporabite navadno bakreno žico ali kak drug bakren predmet). Potem priklopite obe elektrodi na + in -, jaz uporabljam 12V. Tok bo odvisen od kolièine elektrolita, velikosti elektrod in razdalje med elektrodama. Tako pustite priklopljeno, dokler se raztopina ne obarva živo modro, tedaj vsebuje dovolj bakrovih ionov. Nato samo zamenjajte katodo (negativno elektrodo (-)) s predmetom, ki ga hoèete pobakriti. Pustite notri nekaj minut pri manjšem toku (do nekaj amperov). Priporoèam, da predmet vmes na nekaj minut vzamete ven in ga sperete, ter spolirate z zobno pasto in z mehkejšo krtaèko (lahko tudi s prsti) in ga daste po potrebi nazaj noter, ne priporoèam, da pušèate na enkrat predolgo notri, ker èe se nabere debelejša plast, se lahko zgodi, da odstopi, ko greste s prstom èez površino (zato vmes spirajte in polirajte). Ko z galvanizacijo zakljuèite, predlagam, da predmet polakirate z lakom v spreju, saj drugaèe baker po kakšnem dnevu, najveè nekaj dneh oksidira in odstopi, sploh èe bo predmet veliko v rokah (recimo kljuè). Lak to težavo zelo dobro odpravi.

Preden se tega lotite, preizkusite èe deluje za vašo vrsto kovine (preizkušajte na odpadnem materialu oz. materialu, ki vam ga ni žal, èe bo recimo samo napol delovalo ali, èe prikljuèite obratno, kar se tièe polaritete in vam ta predmet oksidira).

Slike, kako izgleda, ko je konèano, sem objavil že v tej temi:

http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1591

Èe kdo res želi, lahko še enkrat to naredim, pa pokažem, kako izgleda tista modra raztopina, pa poslikam vse postopke...

Veliko sreèe, LP Very Happy

PS: sem našel na netu eno sliko, ki lepo prikazuje, kako priklopite predmet. (v osnovi se dogaja to, da iz anode baker odstopa in gre proti katodi, kjer se nabira - nabira se v tem primeru tudi na vašem predmetu, ki se zaradi tega pobakri Wink )

Slika je priložena spodaj Wink



BAKRENJE PREDMETOV.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  13.44 KB
 Pogledana:  1881 krat

BAKRENJE PREDMETOV.jpg


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Èet Feb 06, 2014 19:54:12    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zabaven eksperiment. V tej temi: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=5792 na sosednjem forumu najdeš še nekaj informacij glede bakrenja. Nekoè sem se namreè navdušil nad metaliziranjem vij na tiskanih vezjih in v ta namen razvil preprosto metodo bakrenja.

Eden izmed najpomembnejših parametrov je tok, ki je seveda odvisen od površine, ki jo želiš pobakrit. Poleg tega se uporablja še aditive za lepši nanos. Takrat sem uporabljal SDS (natrijev dodecil sulfat), imam pa namen poskusit PEG (polietilenglikol).

Ko bi dan imel 36 ur Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 100
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 13:37:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zelo zanimivo Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Kemija Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group