Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

šola zelo me zanima ampak nevem èe sem dober

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mehatronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
sojat



Pridružen/-a: Sob Jun 2009 9:48
Prispevkov: 8
Kraj: Å martno ob paki- okol. Velenja

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 16:03:32    Naslov sporoèila: Å¡ola zelo me zanima ampak nevem èe sem dober Odgovori s citatom

hvala za odgovore Very Happy Smile

Nazadnje urejal/a sojat Ned Jan 26, 2014 11:14:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo MSN Messenger - naslov
Srecko



Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11
Prispevkov: 125
Kraj: Å ebrelje-Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 19:16:24    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Preberi malo ta forum ali pa kakšnega drugega na to tematiko. Potem pa poskusi kaj sciniti skupaj. Nabavi si kakšen proboard ali kao se že reèe tisti preizkusni plošèi kjer imaš polno luknjic in lahko potem z žièkami povezuješ skupaj. Ali pa pojdi v kakšno knjižnico in nabavi kakšno knjigo o elektroniki.
Najbolje je, da sam poskusiš in potem boš videl, èe te bo "zagrabilo", èe ne pa si izberi kakšen drgi poklic. Very Happy Smile

Toliko za sedaj od mene ti bo Å¡e kdo drug kaj svetoval.
LP Sreèko

_________________
samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 647

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 19:53:00    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Veèina na takih forumih nas je zaèela na tak naèin. Najprej je bilo samo zanimanje, ki so mu sledili prvi opotekajoèi poskusi, katerih rezultati so pogosto polnili kanto za smeti.

Ker obrti brez orodja in znanja ni, bi priporoèil za zaèetek nakup spajkalnika (nekje med 30 in 60W z izmenjivo konico), tinol in multimeter.

Ko imaš to, lahko narediš usmernik, lahko kaj v kit kompletu ali z vsaj narejeno plošèico, saj je ta najveèji problem za zaèetnika.

Usmernik sicer lahko kupiš, vendar je njegova gradnja po preverjeni shemi odlièen uvod v svet elektrotehnike.

Usmernik je taka naprava, ki ti bo pri skoraj vseh naslednjih poskusih in projektih prišla prav.

Glede osnovnih informacij, mogoèe za zaèetek potegni dol knjigo Priroènik za radioamaterje, malo pobrskaš po straneh OET1 ali si v telegrafskem stilu spisane informacije oglej na naslednjih straneh:1, 2, 3, 4.

Vem, da ti bo marsikaj od naštetega izgledalo komplicirano, ampak niè skrbeti, noben ni uèen padel na ta svet. Sèasoma boš stvari obvladal.

Pravijo, da Google najde (skoraj) vse, vendar tudi pisni viri pridejo prav. Imaš revije TIM, Svet Elektronike, knjigi Elektronika v domaèi delavnici 1 in 2, avtor Jernej Böhm, tudi nekateri šolski uèbeniki niso od muh.

Mogoèe v kakšnem antikvariatu najdeš odliène knjige, ki so izšle na podroèu bivše Jugoslavije s tematiko elektrotehnike in elektronike. Mogoèe malenkosten problem predstavlja drug jeziv, vendar menim, da jezikovne ovire v nobenem primeru niso prevelike.

Èe je le možno si knjige in revije pred nakupom oglej, èe ti je njena vsebina zanimiva, elektrotehnika in elektronika je zelo širok pojem in je od èloveka odvisno kaj mu je všeè in kaj ga zanima.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
mucek4
moderator


Pridružen/-a: Èet Jan 2008 10:26
Prispevkov: 243
Kraj: Tržiè - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Èet Jun 11, 2009 08:35:52    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tudi sam sem zaèel tako, vendar malenkost pozneje. Ta in sosednji forum mi je bil v velikansko pomoè. Za tiskano vezje sem ti že ponudil pomoè. Tudi za nekaj drugih osnov ti lahko. Drugaèe pa Google!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
ziga555



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Èet Nov 11, 2010 20:08:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pozdravljen!


Mi poveš kam si se odloèil? Sam sem bil na popolnoma enakim kot ti. V petem razredu sem si rekel da nebom nikoli šel na elektrotehniko ker je zlo težko sestavljat vezja, sedaj sem padel ravno sem, v svet elektrotehnike. Sam obiskujem ŠC PET (ptt) elektrotehniško in ti povem da je zelo super. Razmisli še o tej smeri èe se še nisi upisal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
kvizko



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 10:03
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 14, 2010 09:52:07    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

V firmi sem mentor uèencem, ki pridejo k nam na obvezno prakso. V šoli so v programu mehatronika in po njihovih besedah lahko reèem, da zelo malo delajo z elektroniko....par osnovic! Je pa res, da je današnja mladina zelo nezainteresirana....vsaj jaz opažam to v firmi, ko jih opazujem pri delu! Cool
_________________
LED je prihodnost
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo
HScnc



Pridružen/-a: Tor Jan 2014 22:00
Prispevkov: 4
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 11:15:57    Naslov sporoèila: Re: Å¡ola zelo me zanima ampak nevem èe sem dober Odgovori s citatom

sojat je napisal/a:
lp!!
Star sem 14 let in in hodim v osmi rared drugo leto pa se bom moral že odloèiti kam grem naprej. Zelo me zanima elektronka, tiskano vezje in podobno. Ampak sploh nevem kje se naj kak nauèim npr. kaj so konektorji oporniki in kje se uporabljajo, pa vse kar je v zvezi z elektroniko. Zato vas da mi poveste, èe je to normalno za mojo starost in pa èe bi šel na mehatroniško ali pa podobo šolo a mislite da bi imel težave, èe zdle še skor niè nevem.Edin na motorju avtomatik in štirki znam zvezat kable z mašine za luè, žmigovdce pa takšne stvari

hvala za odgovore Very Happy Smile


Ne morem si kaj da ne bi odgovoril na tvoje pisanje. Verjemem da moraš sprejeti odloèitev kako naprej, vendar èe še enkrat prebereš svoj prispevek boš videl da ne potrebuješ nikakršne odloèitve. Raje se vprašaj kako si sploh prilezel do osmega (Cool razreda OŠ? S prikazanim znanjem materinega jezika oz. slovenskega jezika si ne moreš dovoliti razmišljanja o sprejemu v kakršno koli kredibilno šolsko ustanovo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 20:53:01    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Na prispevek s slovniènimi napakami je pogosto kritièen odziv, zakaj?

Dejstvo je, da na tehniènih forumih zahtevamo, da komunikacija poteka v knjižnem slovenskem jeziku in pogosto smo glede tega bolj zahtevni in striktni, kot v marsikateri srednji šoli.
Kako je to mogoèe, da so v nekaterih šolah glede izražanja tako nedosledni?

Ker iz lastnih izkušenj poznam veè plati te situacije, bom zadevo pojasnil takole:
Da je šola nedosledna in nezahtevna, niso krivi samo otroci, paè pa zaposleni v šoli. Od znotraj sem na lastne oèi videl, kako uèitelji (takrat sodelavci) opravljajo svoje delo, v nekaterih primerih sem lahko samo zgrožen. Kakšni naj bodo potem uèenci ali dijaki? Tudi sistem ni brez napak, ampak o tem ne bi v tej temi.

Seveda se strinjam, da je tudi naèin pisanja ogledalo èloveka.

Uèenec v 8. razredu bi pri tej starosti moral obvladati knjižni slovenski jezik, seveda pa se mu lahko spregledajo in odpustijo manjše napake Wink
Koliko bo uèenec in kasneje dijak znal uporabljati knjižni slovenski jezik je v veliki meri odvisno od šole in uèiteljev, seveda pa je za to odgovoren tudi sam uèenec ali dijak.

Da se vrnemo na bistvo te teme, bom napisal še moje mnenje na zastavljeno vprašanje. Tema je sicer stara nekaj let, tako da se je avtor vprašanja v tem èasu verjetno že odloèil in da obiskuje izbrano srednjo šolo in prav zanimivo bi bilo prebrati kaj veè o tem od njega samega.

Kakšen poklic izbrati danes je zaradi trenutnih razmer v gospodarstvu mogoèe še težje kot vèasih. Po mojem mnenju je pametno slediti v tisto smer, za katero imamo veselje in interes, to pa potem tudi razvijati.

Kdor se odloèi za smer elektrotehnika že v osnovni šoli, je seveda jasno, da pri tej starosti praktièno nima skoraj nobenega znanja in to je popolnoma razumljivo. Vsi smo zaèeli na dnu in brez znanja. Elektriène stvari so nas zanimale, zato smo zaèeli z raziskovanjem in uèenjem na tem podroèju. Uèenje ne bo trajalo le nekaj let, ampak celo življenje. V prvih nekaj letih osvojimo osnove, potem postane lažje. Mnogi mislijo, da gre tudi brez teorije, pa se pošteno moti.

Na zaèetku pa tako kot v knjigi Osnove elektrotehnike, ki jo lahko kupimo v Tehniški založbi Slovenije. Knjiga je "must have", kar pomeni, da bi jo moral imeti vsak elektrotehnik, še posebej na zaèetku. Praktièno pa potem izvedba vsega v knjigi in potem vedno veè.
Vir napajanja je za zaèetek lahko baterija, potem usmernik, elementi pa kakšna žarnica, stikalo in tako naprej. Teoretièno je treba spoznati elektriène velièine in jih v praksi znati uporabljati in meriti. Seveda kmalu pride na vrsto tudi upor, kondenzator, dioda in kmalu tudi bolj zahtevni elektronski elementi. Za delo je potrebno imeti nekaj osnovnega orodja, spajkalnik je tudi kos opreme, ki ga prej ali slej rabi vsak zaèetnik. Prototipna plošèa je lahko zelo dober uèni pripomoèek za zaèetnika in tudi zelo dober pripomoèek za že izkušenega elektronika.

Knjige še niso utonile v pozabo, zato se jih ne bojte! Praksa brez teorije ne gre, zato teoretièno znanje išèemo v knjigah in v današnjem èasu tudi na internetu in forumi so lahko zelo dober pripomoèek. Zaèetnik bo na forumu najprej postavljal vprašanja in èrpal odgovore, to je razumljivo in nikoli mu ne smemo oèitati, da samo èrpa znanje, ker nekoè bo tudi on eden izmed nas, ki odgovarjamo in pomagamo drugim.

Za zaèetnike pripravljam vrsto èlankov in mini projektov, ki jih bom objavil na forumu in straneh elektron.si prav te dni dokonèujem en praktièni pripomoèek za testne plošèe, ki jih imenujemo tudi proto board, v tujini tudi breadboard. Ja, to so tiste plošèe z veliko luknjicami, lahko je to dobra igraèa ali dober pripomoèek.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
HScnc



Pridružen/-a: Tor Jan 2014 22:00
Prispevkov: 4
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 11:14:53    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Reber, strinjam se z napisanim. Priznati moram da nisem niti pogledal kdaj je tema nastala, vendar sem alergièen na takšno izražanje ljudi. Doma se lahko vsakdo paèi, njegov problem. Ko pa taisti èlovek gre v javnost, kar forum nenazadnje tudi je, bi paè od njega prièakoval da se vsaj malo potrudi in napiše tako kot je treba napisat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 13:48:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Nastanek teme in starost sporoèil na splošno niti ni tako pomembno. Èe je vprašanje na nek naèin brezèasno, so lahko odgovori z vprašanjem vred v pomoè tudi drugim, ne le avtorju vprašanja.

V tej temi je vprašanje nastalo zaradi negotovosti pri odloèitvi ene osebe, dejstvo pa je, da je takih oseb v podobni negotovosti zelo veliko. Vsi odgovori v tej temi potencialno lahko koristijo vsakomur, ki se bo znašel v podobni situaciji, kot se je avtor vprašanja "sojat".

Zanimanje za elektrotehniko je v zadnjih letih opazno nižje kot pred 20 ali 30 leti in dosega že skoraj katastrofalno nizko raven. Upam in želim, da se bomed mladimi zanimanje za elektrotehniko poveèalo, možnosti imajo veliko, ker smo tukaj na voljo za pomoè.

Glede izražanja v javnosti je paè tako, da smo strokoven tehnièen forum in zato pišemo in se izražamo v vsem razumljivem knjižnem slovenskem jeziku. Seveda nam vmes uidejo tudi strokovni izrazi, ki so seveda dopustni. Nezaželeni so izrazi v slengu in nareèjih, prav tako tudi pogoste pravopisne napake.

Kaj storiti, ko nekdo od èlanov ne upošteva pravil in se ne drži ustaljene prakse sodelovanja na forumu? Ko se neupoštevanje zgodi prviè ali drugiè, se èlana na to opomni in se iz tega ne naredi "cela štala". Èe èlan nadaljuje z neupoštevanjem pravil, se ga na to opozori bolj odloèno, po potrebi tudi z ultimatom, ampak to izven teme, ker èe ne nastane offtopic.

Vsak èlan tega foruma bo deležen pomoèi v taki meri, kot smo jo sposobni in željni dati. Pomoè bo nesebièna in v zameno naèeloma ne zahtevamo povraèila. Zelo si želimo, da bo èlan, ki je danes zaèetnik, èez nekaj let postal dober ali celo izkušen elektronik in bo pridobljeno znanje širil naprej na enak naèin, kot ga širimo mi.

Èe kogarkoli dobronamerno diskretno opomnimo na napake, bo zaleglo veliko bolj, kot èe se nanj vsuje cel kup odgovorov v obliki obtoževanja in kritiziranja, kot to zelo radi poènejo na nekaterih drugih forumih.

Èe se vrnem nazaj na bistvo te teme, bi dodal tole:

Uèenec v najstniških letih ali kasneje dijak, ki se znajde v dilemi in dvomih, je v taki situaciji ranljiv, zato je pomoè še kako na mestu. S kritikami in obtoževanjem dosežemo nasprotni uèinek in s tem lahko nehote vplivamo na odloèitev dvomeèega posameznika, ki se zato lahko odloèi napaèno. Èe nekoga zanima in veseli elektrotehnika in elektronika, mu pri tem pomagamo odkriti veè in veè, da bo posameznik lahko sam odkril ali je to podroèje zanj ali ne. Morebitne napake, ki se zgodijo pri komunikaciji na zaèetku, ne smejo biti vplivne, saj bodo v veèini primerov izzvenele same od sebe, ker se bo posameznik veèinoma sam prilagodil okolju, kjer sodeluje.

Ob tej priliki pozivam vse obstojeèe èlane, da nesebièno pomagamo novincem, pozivam tudi novince in še ne obstojeèe èlane, da se ne bojijo sodelovati in vprašati kar jih zanima! Èe boste v dvomih, vam lahko poskusimo pomagati, mogoèe nam bo v tem poskusu to tudi uspelo.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 19:49:23    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pri nas se zelo pozna, da že od šole naprej ljudem vcepljamo, da so napake nesprejemljive. Pri testih in izpitih se veèinoma išèe napake, namesto znanja. Pogosto se prav na forumih kakšna povsem nedolžna napaka konèa z linèem novega uporabnika.
Meni se ne zdi niè narobe, da èlovek poskusi in se na napakah nekaj nauèi. Pa magari, èe je to poskus pisanja v slengu. Kdor ne poskusi nima niti možnosti uspeti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 20:35:26    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Napake so nesprejemljive le v pomembnih zadevah, to pa forum in javne objave prav gotovo niso, tako da linè sigurno ni prava oblika reakcije. Javni linè na forumu lahko v nekaterih primerih zelo škodljivo vpliva na odloèitev nekega posameznika, ki se v življenju odloèa o pomembni zadevi. Odloèitev o poklicu vsekakor je pomembna zadeva in v trenutku negotovosti posameznika vsaka negativna izkušnja lahko hitro in moèno premakne jezièek na tehtnici odloèitve. Dvom še ni razlog, da bi odnehali, treba je poskusiti in šele potem odloèiti. Na forumu smo dolžni biti tolerantni še posebej v takih primerih. Lepo sprejet novinec se bo prav gotovo nalezel lepih navad in se prej ali slej potrudil, da ne bo delal pravopisnih napak, na katere smo tako zelo pogosto alergièni. Avtorju teme sem pisel e-mail, mogoèe se bo oglasil v tej temi.
_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 53
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 21:59:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Jaz sem že eden, ki se ni èisto pravilno odloèil Confused saj sem kolebal med raèunalništvom in elektroniko. Odloèil sem se za smer raèunalništva, sedaj pa vidim, da me elektronika zanima bolj. Mogoèe bom uspel narediti kompromis in obe smeri združiti Smile Elektroniko sem se najveè nauèil sam, nekaj osnov smo se uèili tudi v šoli. S pomoèjo enega sošolca in nekaj prijateljev, ki se ukvarjajo z elektroniko, sem se osvojil kar precej znanja. Doma me starši podpirajo kolikor morejo, ampak finanèno si vseh dragih igraè vseeno ne morem privošèiti, poèasi bo že šlo, nekaj si prislužim sam s študentskim delom. Veliko mi pomeni pomoè na forumih. O odnosih na nekaterih forumih pa raje ne bi, že tako imam -2 na elektronik.si, upam, da tukaj moderatorji ne bodo tako zoprni in zateženi, me je kar minilo hodit na tisti forum.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 13:20:54    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem rahlo zgrešil odloèitev, ko sem bil star 15 let, ampak nisem bistveno zgrešil smeri. Vedel sem, da mora biti elektrika, želel sem v smer elektrotehnika-elektronika, okolišèine so pa nanesle, da sem se vpisal v poklicno šolo elektrikar-energetik. Šolo sem obiskoval, imel kadrovsko štipendijo in zagotovljeno službo, zraven pa sem se kot samouk uèil elektronike. Šele po nekaj letih, ko sem zamenjal službo, sem ob delu naredil še takrat imenovano tehnièno šolo smer elektrotehnik-elektronik, dobil papirje, novega znanja nisem pridobil niè Confused da o nadaljevanju študija sploh ne pišem Rolling Eyes

Nekateri od šole prièakujejo le papir, potrdilo, da so izšolani za doloèeno smer, drugi prièakujejo, da se bodo nekaj nauèili ali pa oboje. Nekateri se ne nauèijo skoraj niè in dobijo papir, oziroma potrdilo, da so šolanje opravili, drugi pa se lahko poleg papirja tudi nekaj nauèijo in znanje tudi ohranijo in še veè, znanje razvijajo naprej.

Ne glede na šolanje ima vsakdo možnost, da pridobi neformalno izobrazbo tako da se izobražuje in uèi sam, lahko s pomoèjo razliènih virov, kot so literatura v tiskani ali elektronski obliki, internet, forumi, prijatelji, sodelavci, ...

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 14:43:34    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Marsikdo "zgreši". Jaz sem bil preprièan, da bom elektronik. Ampak doma ni bilo razumevanja, mene je vleklo na vse mogoèe konce in sem pristal na kemiji. Zdaj se profesionalno uvarjam z virusi (pravimi, ne raèinalniškimi), elektroniko in strojništvo imam pa za hobi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
HScnc



Pridružen/-a: Tor Jan 2014 22:00
Prispevkov: 4
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 13:37:53    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Marsikdo "zgreši". Jaz sem bil preprièan, da bom elektronik. Ampak doma ni bilo razumevanja, mene je vleklo na vse mogoèe konce in sem pristal na kemiji. Zdaj se profesionalno uvarjam z virusi (pravimi, ne raèinalniškimi), elektroniko in strojništvo imam pa za hobi.
Surprised

Surprised hmmm,...upam da si temeljito umiješ roke prej kot greš tipkat na forum :-)

_________________
http://www.youtube.com/user/hscncmachines/videos
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 29, 2014 00:25:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Umivanje rok lahko jemljemo kot samoumevno. Na to temo bi dodal nekaj pripomb ali kritik, ker sem opazil, da na elektrotehniških šolah na to prepogosto pozabljajo. Umivanje rok pri spajkanju in delu z elektronskimi komponentami, to spada v podroèje "Varstvo pri delu". V prvem letniku se v uvodnih urah praktiènega pouka obravnava tudi varstvo pri delu, žal pa nisem opazil, da bi posebej bistveno omenjali umivanje rok in potencialne nevarnosti pri delu z materiali, ki vsebujejo svinec, tudi dim od fluksa ni ravno nedolžen.
No, da kemikalij in bioloških zadev sploh ne omenjam, sicer nas elektronikov to niti ne zanima kaj dosti, ampak kdor se s tem ukvarja pa dobro ve kako in kaj.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 29, 2014 09:06:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Varnost pri delu se pogosto jemlje kot nekaj kar te ovira pri delu. Poznam èloveka, ki v življenju ni uporabil rokavic in dela s snovmi, ki jih jaz še z rokavicami nerad primem.
Za pare fluksa je èisto uporaben raèunalniški ventilator, ki preusmeri dim stran od glave.

HSCnc, èe si bakterija te je lahko pošteno strah Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 30, 2014 20:45:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Šolal sem se za energetika, delam kot energetik, monter in serviser. Elektronika mi je hobi in tudi v službi mi to znanje vedno veèkrat pride prav. Uèim se s pomoèjo knjig, interneta in forumov, ni tako težko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2014 21:10:14    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Šolal sem se za ekonomista, delal kot glasbenik in tonski tehnik, elektronika mi je bila hobi že pred srednjo šolo (prav prišlo za popravljanja, kadar sem bil brez dela), ker me je zdravje zeznilo sem "upokojenec" t.j ne delam "niè". Pred par leti sem zaèel imet težave z vidom in tresenjem rok in nekdanje tiskanine ala tale, ki so zgledale kot iz fabrike, danes niso mi veè možne niti približno.

Zadnjo "tiskanino" dober mesec nazaj sem naredil kar na protoboardu in na spodnji strani je izgled katastrofalen-posvinjano s cinkom; imam problem zalotat lepo že podnožja èipov zdaj . No lotat kakšne kable še zmorem na sreèo, nakup leèe z osvetlitvijo ni pomagal dosti, se mi vse blešèi ...

Torej zdej lahko "prodajam" svoje znanje pridobljeno skozi hobi z leti le na raznih forumih ... me je ratalo strah še mamaplate od kompov popravljat zadnje èase ... da kaj ne z* ... Rolling Eyes

_________________
Razz ½ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ½ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mehatronika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group