|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
Edi
Pridružen/-a: Pon Nov 2007 16:26 Prispevkov: 1 Kraj: DomĹľale
|
Objavljeno: Èet Dec 06, 2012 09:41:20 Naslov sporoèila: Menjava priklopnega kabla na mizarski kombinirki? |
|
|
Kupil sem rabljeno mizarsko kombinirko, ker je kabel za priklop star in preperel, vtikaè pa tudi še un stari ovalni poškodovan, sem kupil nov kabel in okrogli priklop. Ko sem stari kabel hotel zamenjati sem videl, da je samo 4 polni, zaradi starosti in preobremenitve so se barve pomešale. Kabli so namreè skoraj zlepljeni, tako lahko le ugibam kaj je na katerem kablu. Tri žile gredo na stikalo, ena pa direktno preko sponke na tanjši kabel rumeno-zelene barve. Je bila na ta stari kabel spe4ljana N ali ozemljitev?
Sedaj imam problem vtikaè novi tip ima L1 L2 L3 N in ozemljitev. Kabel imam 5 žilni 6 mm2. V razvodni omarici je 3F varovalka in FID, sedaj èe vežem N in T skupaj bo FID ven vrgel?
In še eno vprašanje, kombinirka ima dva motorja. Glavni je 7KW (ima stikalo nula-zvezda- trikot) in manjši ima prebarvano plošèico (za tega sklepam, da je enofazni, ker ima samo stikalo ON-OF ), ali je možno, da bi drugi motor delal kot 220V èeprav nebi dobil Nule po dovodnem kablu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Samojed
Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13 Prispevkov: 93 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Èet Dec 06, 2012 12:12:50 Naslov sporoèila: |
|
|
Takšni stroji so priklopljeni na vse tri faze, èetrti kabel je ozemljitev, nule ne rabijo. Tisti drugi motor, èetudi je trifazen, lahko deluje samo z on/off, ker je paè manjše moèi. Sicer pa lahko odpreš dozo na motorju in bo takoj jasno. Èe sta torej oba trofazna, potem priklopi kot je bilo, nièle pa ne priklapljaj. Skupaj z ozemljitvijo je ne smeš vezati, zato je enostavno ne priklop in kabel samo zašèiti z zaprto sponko da ne bo kakega stika in je rešeno. _________________ Lp,
Samojed |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Dec 08, 2012 10:49:49 Naslov sporoèila: |
|
|
Tako je, trifazni stroji ne praviloma ne potrebujejo nièle, zato prikljuèiš vse tri faze in ozemljitev. V prikljuèni omarici na stroju nièelni vodnik zakljuèiš z zaprto sponko, èe v omarici ni predvidenega prikljuèka.
Priklop ozemljitve je samoumeven! _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|